Pages

Categories

Search

 

En förlorad generation

by
October 12, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
10 Comments

I dag sitter jag i hovrätten och lyssnar på slutpläderingarna i Pirate Bay-målet. Det luktar som ett landstingsväntrum här inne. Och det är inte det enda som påminner om ett väntrum. Tänk er att ni lider av någon pinsam åkomma och går till doktorn och möts av idel bekanta ansikten i väntrummet. Alla känner igen alla, men ingen låtsas riktigt om det för alla vet varför alla är där.

Det finns dock en liten twist här. Pirater hälsar glatt på pirater och antipirater lika glatt på antipirater. Den där pinsamma skiljelinjen går mellan grupper, inte mellan individer. Det är lite lustigt, för när samma grupper träffas på andra ställen, så brukar det generellt ske under trevliga former. Jag har minglat med antipirater i både riksdagen, i Almedalen och på andra ställen utan några större problem.

Av detta märkliga beteende som jag själv motvilligt deltar i utan att egentligen veta varför sluter jag mig till att det helt enkelt finns en tyst överenskommelse om att vi nu befinner oss på slagfältet och på slagfältet ägnar man sig inte åt smalltalk. Man kan sparka lite fotboll med varandra på gemensamma högtider, men sedan kryper vi alla tillbaka ner i skyttegravarna och använder varandra som prickskyttemål. Det är ganska deprimerande.

En av mina favorit-Power Puff-pinglor, Gertrude Stein, eller egentligen hennes bilreparatör, myntade uttryket “en förlorad generation” om den unga generation som fått bära det första världskrigets tunga börda på sina skuldror. Det kan vara dags att damma av det där uttrycket. Alla skyttegravskrig skördar offer, oftast unga offer, och så även i kriget om kulturen. Den här gången är det inte granater som skördar offren. Man slår ner stenhårt, med gryningsrazzior, mångmiljonskadestånd och fängelsestraff. Man saboterar ungas framtid och för vad? För en inneboende mänsklig instinkt att dela med sig av något som redan tillhör oss alla.

Jag undrar hur många offer som kommer att skördas innan tillräckligt många inser vad det faktiskt innebär att varje kulturyttring är summan av mänsklighetens kulturella ansträngningar. Det innebär att den inte bara tillhör ett priviligierat fåtal utan oss alla. Fri kultur berikar både enskilda individer och mänskligheten i stort.

Det finns fortfarande föråldrade lagar i de flesta länder. I en amerikansk stat får kvinnor till exempel kvinnor fortfarande inte köra bil om ingen går framför bilen och viftar med en röd flagga, men sådana lagar är det som tur var ingen som bryr sig om. Upphovsrätten håller på att gå samma väg. Det beror enbart på att upphovsrättsindustrin styvnackat vägrat medverka till en reformering upphovsrätten så att den kan förbli verklighetsförankrad även efter den nya teknikens inträde. Det misstaget kommer att stå dem dyrt.

Även om jag inte vet exakt hur många offer just det här skyttegravskriget kommer att skörda, så är jag försiktigt positiv. Solen kommer tids nog att gå upp över det här vallmofältet också. Vi kommer att räkna våra offer och hedra dem genom att fortsätta att berika mänskligheten med den kultur som man försökte förvägra oss genom att kedja fast och låsa in.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


10 Responses

 1. Anders Troberg

  October 12, 2010, 13:38:03

  Churchill må ha haft sina brister, men sin retorik kunde han:

  “You ask, what is our policy? I will say: It is to wage war, by sea, land and air, with all our might and with all the strength that God can give us: to wage war against a monstrous tyranny, never surpassed in the dark, lamentable catalogue of human crime. That is our policy. You ask, what is our aim? I can answer in one word: It is victory, victory at all costs, victory in spite of all terror, victory, however long and hard the road may be; for without victory, there is no survival.”

  “we shall defend our Island (eller i vårt fall, vår bukt), whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender”

  “Never give in — never, never, never, never, in nothing great or small, large or petty, never give in except to convictions of honour and good sense. Never yield to force; never yield to the apparently overwhelming might of the enemy.”

  Vi också, Mr Churchill, vi också.

 2. Thomas Tvivlaren

  October 12, 2010, 14:23:43

  “Det är lite lustigt, för när samma grupper träffas på andra ställen, så brukar det generellt ske under trevliga former. Jag har minglat med antipirater i både riksdagen, i Almedalen och på andra ställen utan några större problem.”

  Hmm…det där finner jag mest oroväckande. En slags acceptans av vidrigheter. (Om vi definierar antipirater som lobbyn och de de representerar vill säga.)

 3. Christer

  October 12, 2010, 14:52:21

  @Thomas Tvivlaren: för vad det nu kan vara värt, min uppfattning av läget:

  Man kan skilja på individer och deras handlingar.

  Bara för att antipirater har en, i våra ögon, vidrig hållning idag behöver det inte vara allom givet att de alltid kommer att ha det. Och vi lär knappast få dem på bättre tankar genom att vägra prata med dem.

  Anna har ju själv varit på “andra sidan”, och skulle nog aldrig ha ändrat uppfattning om de dåtida piraterna bemött henne med en hård attityd och vägrat acceptera hennes “vidrigheter”.

 4. minata

  October 12, 2010, 15:46:46

  Fildelningsproblematiken runt The Pirate Bay-fallet handlar om intressen. Det vill säga det som i upphovsrättslagen handlar om närstående rättigheter. Exemplet verket Cornelis Vreeswijk: Till sist-plattan. Det är skivbolaget som är målsägaren och inte Cornelisstiftelsen som har rättigheterna till text/musik.

  Summa: Här är det inte åsikter det är intressen.

  Minata, Cornelisguide.

 5. Toni 'CLUEZ' Cherfan

  October 12, 2010, 17:44:12

  Det handlar inte ens om ett skyttegravskrig eller att upphovsrättsindustrin vägrar fatta att deras angrepp mot tekniken är ett angrepp mot grundläggande demokratiska rättigheter.

  Personligen har jag sådär noll förtroende för vårt rättsväsende och polismakten, mycket bidragande orsak är tack vare deras behandling av TPB! Jag ser även att det inte bara är jag som är politiskt aktiv som förtroendet för rättsväsendet är i botten för utan faktiskt “min generation” i allmänhet. Det leder definitivt till ökat stöd för odemokratiska och populistiska partier – och folk undrar varför sverigdemokraterna har sånt stöd bland unga!

  Jag är 17 år…

 6. Anders Troberg

  October 13, 2010, 10:39:07

  “Personligen har jag sådär noll förtroende för vårt rättsväsende och polismakten, mycket bidragande orsak är tack vare deras behandling av TPB!”

  Instämmer. Rättsystemet har gjort så många fel som bara kan klassas som oförlåtliga att den oundvikliga slutsatsen måste bli att det måste avskaffas, och eventuellt ersättas av något bättre. Som det funkar nu så gör det mer skada än nytta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *