Pages

Categories

Search

 

Och DÄR fick Datalagringsdirektivet nya huggtänder av Beatrice Ask

by
October 27, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
31 Comments

Minns ni det där Datalagringsdirektivet som ingen ville diskutera innan valet? Minns ni att det enda man fick ur politikerna var att vi minsann är tvingade att genomföra det, trots att det faktiskt är billigare att låta bli? Minns ni att man sa att även om man nu MÅSTE införa Datalagringsdirektivet, så ska man minsann införa det så LIIIITE som möjligt. Minns ni det? Okej, nu kan ni glömma det.

Vad man än må ha sagt tidigare så står det nu klart att man inte bara tar emot Datalagringsdirektivet med öppna armar, utan att man från Justitiedepartementets sida ämnar att förse det med riktigt ordentliga huggtänder. Tidigare har kravet för att få begära ut abonnemangsuppgifter från nätleverantörerna varit en misstanke om ett grovt brott. Det kravet tar man nu bort och därmed sätter man allt vad proportionalitet ur spel.

Brott och straff bygger på, eller bör åtminstone, bygga på en ordentlig proportionalitet. Straffet för att inte ha bilbälte på sig ska av naturliga skäl inte vara lika högt som för våldtäkt eller mord. I justitieminister Beatrice Asks Sverige ser det inte riktigt ut så. Hon ser själv ingen riktig skillnad på misstänkta brottslingar och dömda brottslingar. Hon tycker att det där med allas rätt till en rättvis rättegång är för mycket administration och inför hellre ett hederligt Judge Dredd-system där poliser inte bara ska få dela ut bötesstraff, utan även frihetsberövande.

Lägg sedan till detta att justitieministern är upphovsrättsindustrins bästa vän, så är det faktiskt inte det minsta förvånande att hennes departement nu lägger fram en promemoria (det läckta dokument finns här) om Datalagringsdirektivet som inte är tänkt att jaga den grova organiserade brottslighet som man tidigare talat om, utan som är specialdesignad för en organiserad hetsjakt på fildelare, det vill säga vanliga, hederliga människor som då och då laddar hem en låt eller film.

För någon dag sedan rapporterades det att folk fildelar mer än någonsin. Minst var femte svensk fildelar skapligt regelbundet. Det betyder att nära två miljoner svenskar inom kort kan få sina abonnemangsuppgifter utlämnade till polisen. Skälet till det är inte att det de gör är så hemskt, utan att vi har en stark upphovsrättsindustri som suttit och rullat tummarna medan den tekniska utvecklingen sprungit om dem. Det enda som de varit riktigt framgångsrika med är att få vår justitieminister att tro att det det är någon annans fel att de varit lata bakåtsträvare och att massövervakning är den enda lösningen.

I det här fallet är någon annan två miljoner svenskar. Två miljoner… Brott och straff handlar inte bara om proportionalitet. Det handlar också om vad folk rimligen upplever som ett brott. De allra flesta av oss är eniga om att mord, våldtäkt och rån är brott. De allra flesta tycker inte att det är ett hiskeligt brott att gå mot röd gubbe. Alla gör det då och då och det skadar ingen. Därför är det inte heller något som är belagt med något straff.

Fildelning är lite samma sak. De flesta gör det då och då, väldigt få upplever det som ett allvarligt brott, många upplever det inte alls som ett brott, ingen kommer till skada. Varför i hela friden ska man då lägga enorma resurser på att “komma tillrätta med problemet”? Det finns inget problem. Eller jo, problemet är att upphovsrättsindustrin ser större möjligheter att tjäna pengar på att stämma folk än på att utveckla sin affärsmodell och tycks ha fått justitieministern att gilla detta domstolsmångleri på medborgarnas bekostnad.

Genom att ta bort kravet på misstanke om grovt brott för övervakning med stöd av Datalagringsdirektivet, så riktas storebrors vaksamma ögon genast på minst två miljoner svenskar. Jag anser inte att fildelning bör vara ett brott, men även om det just nu är det, är det verkligen ett brott som är så stort att folk förtjänar att få sina privatliv skärskådade och skändade?

Piratpartiet vill naturligtvis slänga ut dessa månglare ur domstolstemplet och låsa dörren så att de inte kommer in igen. Domstolar ska skipa lag och ordning, de ska inte vara födkrok åt en privat näringsverksamhet.

När man tar bort kravet på misstanke om grov brottslighet är det inte bara fildelning som hamnar i skottgluggen. Det finns massor av andra mindre förseelser som kan komma att vända storebrors genomträngande blick mot folk. Är det verkligen ett sådant här samhälle våra politiker vill bygga?

Under FRA-debatten stod Piratpartiet sida vid sida med många olika organisationer mot den godtyckliga övervakningen av svenska medborgare. Nu står vi inför ett ännu större hot mot den personliga integriteten. Vi behöver samla alla krafter för att få stopp på de här galenskaperna och vända den negativa utvecklingen. Jag hoppas att vi kan gräva ner eventuella stridsyxor som valkampanjandet lockade fram och återigen jobba sida vid sida. Alla behövs. Vi kan börja med att samla oss här.

UPPDATERING: Jag fick in en debattartikel om Datalagringsdirektivet i Aftonbladet på nätet. Den kan man läsa här.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


31 Responses

 1. Torbjörn Jerlerup

  October 27, 2010, 10:20:53

  “När man tar bort kravet på misstanke om grov brottslighet är det inte bara fildelning som hamnar i skottgluggen. Det finns massor av andra mindre förseelser som kan komma att vända storebrors genomträngande blick mot folk. Är det verkligen ett sådant här samhälle våra politiker vill bygga?”

  Exakt!

  http://ligator.wordpress.com/2010/10/27/datalagringen-ar-ingen-fildelningsfraga/

  Lyfter vi debatten så vinner vi!

  /T

 2. Sammy Nordström

  October 27, 2010, 10:27:40

  Är det inte lite märkligt att behöva sälja sin integritet till facebook för att kunna vara med i denna samling mot integritetskränkningar?

  1. Anna Troberg

   October 27, 2010, 10:43:24

   Hej Sammy!
   Jo, det är det. 😀 Men, man kan i alla fall välja fritt. Det är bara en utgångspunkt. Ska det bli något av det måste samlingen ut från FB i vilket fall. :-)

 3. Sammy Nordström

  October 27, 2010, 10:29:43

  Annars är det ju ett bra initiativ och en bra tanke, så klart. :)

 4. jens

  October 27, 2010, 12:00:12

  PP bör kräva en konsekvens i lagstiftningen. I detta fall kan man säga:
  OM det skall vara drakoniska konsekvenser för snatteri i den virtuella världen, SÅ måste det också vara det i den verkliga världen.

  M.a.o. bejaka detta förslag OM samma principer appliceras på snatteri av en DVD skiva.

  Då skulle vi kunna få tillstånd en diskussion om konsekvens och rimlighet.

 5. Jan Rejdnell

  October 27, 2010, 12:25:25

  Fildelning är det minsta problemet. I förslaget öppnar man för allehanda brott på bötesnivå för att kunna avlyssna och lagra både vad gäller internet som telefon.
  http://blog.janrejdnell.se/2010/10/fra-del-2-datalagrinsgdirektivet.html

  1. Anna Troberg

   October 27, 2010, 13:58:05

   Hej Jan!
   Det är ingen tävling i vilket probelm som är värst. Jag tror att vi alla kan enas om att själva Datalagringsdirektivet är värst, eller hur? 😉

 6. Markus "LAKE" Berglund

  October 27, 2010, 15:21:21

  Grym illustration Anna!

  Jag ringde till Ring P1 och snackade lite om detta:
  http://lakonism.blogspot.com/2010/10/jag-om-datalagringen-i-ring-p1.html

  :-)

 7. Petrus

  October 27, 2010, 17:29:05

  “De allra flesta tycker inte att det är ett hiskeligt brott att gå mot röd gubbe. Alla gör det då och då och det skadar ingen. Därför är det inte heller något som är belagt med något straff.”

  är det inte strafbart att gå emot röd gubbe? liten detalj, men trodde det var det, även om jag tror få poliser skulle ta sig tid att utkräva straff för det.

 8. Jakob

  October 27, 2010, 18:22:49

  Väl talat, som vanligt… Och bra debattartikel i Aftonbladet. Piratpartiet behövs i allra högsta grad fortfarande – tyvärr.

 9. Markus "LAKE" Berglund

  October 27, 2010, 20:10:18

  @ Petrus

  Om jag inte missminner mig så är det “brottsligt” att gå mot röd gubbe, men det finns inte något straff…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *