Pages

Categories

Search

 

Halloween-praxis för oinvigda

Halloween-praxis för oinvigda

by
October 29, 2010
Livet, universum & allting, Personligt
No Comment

Eftersom min flickvän kommer från Irland är Halloween något vi tar ganska allvarligt på här hemma. Det karvas i pumpor och muttras över att det borde vara kålrötter för att pumpor är ett senare amerikanskt påfund som egentligen är FEL, FEL, FEL. Trots pumpornas brister, så lagas det pumpsoppa i sådana mängder att det vanligtvis räcker fram till nästa Halloween. Dessutom lagas det nästan lika kopiösa mängder Colcannon.

Colcannon är en traditionell maträtt som irländarna är så förtjusta i att de inte ens kan låta bli att sjunga om den. Men vad gör väl det? Colcannon är verkligen hysteriskt gott och vi svenskar höppar ju i älva om vi inte för körv, så vi ska ju knappast säga något om att sjunga våra favoriträtters lov.

Svärmor skulle med största sannolikhet gråta om hon såg Wikipedias bild av en mycket blek grön och vit Colcannon. En riktig Colcannon ska naturligtvis också ha en rejäl dos morot i sig så att den blir patriotiskt grön, vit och orange. Det finns ingen anledning att inte uttrycka sin kärlek till fosterlandet när helst tillfälle ges.

Att ha den irländska trikoloren på tallriken öppnar dessutom upp för oanade möjligheter att prata om familjens släktskap med den ene irländske rebellen efter den andre. Intressantas är nog släktskapet i rakt nedstigande led från Father Murphy. En gång kunde jag inte låta bli att fråga hur man kan vara släkt i rakt nedstigande led från en katolsk präst. Då bytte svärmor samtalsämne. Jag antar att släktskapet antingen blivit lite tajtare för varje generation som stoltserat med det eller också var Father Murphy en fader på flera olika sättt…

En annan viktig halloweendetalj är att det gäller att barnen trick or treatar vid rätt tidpunkt. Svenska barn hattar runt och trick och treatar lite när som helst under Halloween-helgen och det är tydligen inte accepterad Halloween-praxis. Trick or treatar ska man göra efter mörkrets inbrott på själva Halloween och banne mig inte någon annan dag eller tidpunkt.

Dessutom förväntas barnen framföra en liten sång, dans eller åtminstone berätta en vits för att få något godis. Svenska barn sträcker girigt fram sina stinna godispåsar utan att på något vis signalera att de tänker leverera en motprestation. Vissa har inte ens orkat besvära sig med att klä ut sig. Inte bra. Inte bra alls… Det är sådant som kan få vilken riktig irländare och självutnämnd beskyddare av Halloween som helst att vilja skicka både leprechauns och banshees efter dem.

Som ni ser är det inte små krav som man ställer på de små liven kring Halloween. Månne finns det bara ett enda barn som skulle kunna leva upp till kraven på ett tilfredsställande vis, men så är hon alldeles fantastisk också, Wednesday Addams:


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Leffelini

  October 29, 2010, 10:32:43

  Så sant, alla giriga små barn av idag! Det var bättre förr, alltid bättre förr… inte för att vi firat Halloween innan 1995 men ändå.

 2. Calandrella

  October 30, 2010, 18:23:17

  Leffelini: i USA och framförallt på Irland firades nog Halloween (eller dess föregångare) nog långt före 1995…

 3. Mackan Andersson

  November 1, 2010, 00:06:39

  Själv har jag firat halloween på sedvanligt sätt, genom att skräckisblogga lite. Men för att göra något nytt (och rejält läskigt för mig – det är ju ändå Halloween!) så blev det poesi i år.

  En Halloween-sestina. (Versmåttet 6-6-6 får man nog säga är rätt passande, eller?)

  Kärlek, för övrigt. Det är alltid grymt kul att läsa sånt här! Jag inser att det är att svära i kyrkan att säga sånt här till en vice partiledare, men… du är bäst när du inte är politisk 😉

  (Nu är du rätt bra när du är politisk också, iofs…)

 4. johan

  February 1, 2011, 15:37:46

  Tycker att det påminner om Lucia när jag var liten, vi brukade klä upp oss som tärnor och stjärngossar och sjöng luciasånger, och som tack brukade vi få godis.
  Alternativt påminner det även och Påsk, och påskkärringarna som springer omkring uppklädda och får godis.

 5. Anders Troberg

  February 13, 2012, 11:21:52

  Father Murphy, är det han som slogs vid Vinegar Hill, slaget som det sjungs om i The Boys of Wexford?

  1. Anna Troberg

   February 13, 2012, 11:33:16

   Jupp, precis den father Murphy. :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *