Pages

Categories

Search

 

MER! HÅRDARE! MER! MER! MER!

by
November 4, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
15 Comments

MER! HÅRDARE! MER! MER! MER! Nej, det är inte manuset till en film inspelad i en sleazy källarlokal i Tyskland. Det där är upphovsrättsindustrins nya giv. Eller, nya och nya… Det där har varit deras giv hela tiden. De får nämligen aldrig riktigt nog.

Antipiratbyrån är inte nöjda med IPRED-lagen. Först var de jättenöjda, men nu har de sneglat på sina kompisar i Frankrike och moloket konstaterat att de fick en större och finare present av sin regering. Henrik Pontén berättar truligt besviket: “Vi har ju inte ett enda fall där lagen tillämpats fullt ut, så det är ofrånkomligt att effekten klingar av efter hand.” Ja, det suger verkligen att inte längre ha den blankaste cykeln på skolgården, eller hur?

För några dagar sedan ventilerade Ponténs kollega Sara Lindbäck ungefär samma frustration i Affärsvärlden. Man känner sig motarbetade, hotade, you name it. Tänk, där har vi ju faktiskt något gemensamt. Jag känner mig också ganska motarbetad och får sannerligen min regelbundna dos av hot av diverse olika slag. Allt från bloggkommentarer, till handskrivna brev, till lagförslag som tar bort fler och fler av mina medborgerliga rättigheter. Poängen som Pontén och Lindbäck och deras antipiratpolare, och för all del en hel del pirater också, missar är att det inte alls handlar om oss.

Det är tråkigt att känna sig motarbetad. Det kan stundvis kännas extremt obehagligt att få hot av olika slag. Men det här handlar faktiskt inte om Henrik Pontén, Sara Lindbäck eller mig. Det handlar om de företag eller personer vi företräder. Jag vet inte riktigt hur Antipiratbyrån organiserat sig och vem som betalar vem för vad, det verkar inte Skattemyndigheterna heller få veta om man ska tro artikeln i Affärsvärlden, men jag vet i alla fall vilka de företräder. De företräder en mängd nationella och framför allt internationella storbolag inom upphovsrättsndustrin. Själv företräder jag enskilda, ofta väldigt unga, medborgare som på egen hand inte har ett jota att sätta emot företag som Paramount Home Entertainment Sweden AB, Sandrew Metronome Distribution Sverige AB, Scanbox Entertainment Sweden AB, Sonet Film AB, Sony Pictures Releasing Sweden AB, AB Svensk Filmindustri, Twentieth Century Fox Sweden / Home Entertainment AB, United International Pictures AB, Universal Pictures Nordic AB och Warner Bros Sweden AB / Entertainment och deras små arméer av advokater och lobbyister.

Det kanske är mer än jag som observerar den uppenbara skillnaden i eldkraft här. Det påminner mycket mer om en välputsad och välutrustad kolonialarmé med ordentliga puffror mot en stolt, men betydligt mycket mindre armé utrustad med spjut och sköldar, än om en rättvis kamp på en jämn och fin spelplan.

Jag noterar detta och önskar naturligtvis att vi kunde slippa det här kriget helt. Men så länge politikerna curlar upphovsrättsindustrin har vi inget annat val än att ta striden. Vi får inte ge upp och det kommer vi inte heller att göra. Vi måste lyckas övertyga politikerna om det absurda i hela den här situationen. Det är det enda som kan förhindra att en hel generation går förlorad som kanonmat i striden om integriteten och kulturen.

Det är tämligen osmakligt när en fullkomligt överlägsen makt målar ut sig till offer för att få obefogade sympatier. Det händer hela tiden. Därför är det vår förbannade plikt att protestera varje gång offerkoftan åker på. Själv har jag lovat mig själv att självantända och självdö om jag någonsin kommer på mig själv med offerkoftan på. Det borde andra också göra.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


15 Responses

 1. Toni 'CLUEZ' Cherfan

  November 4, 2010, 15:35:47

  Total jävla epicness

  y00 haz it :)

 2. Fredrika

  November 4, 2010, 15:48:34

  Jag skulle hävda att det Sara ventilerade i Affärsvälden var lögner eller fantasier, och inget annat. Att kalla det för “frustration” är ett onödigt förskönande.

  Dubbelpostar kommentaren här, ifall den försvinner från affärsvärlden:

  “Det vi ser är att Pirate Bay har dömts i flera andra länder i Europa.”

  Lögn. Några dåtida eller nuvarande ansvariga för Piratebay har inte blivit straffrättsligt åtalade i något annat land i Europa, för driften av Piratebay, följaktligen har INGA domar fallit.

  Sajten drivs numera enbart från Sverige, där dagens trackerlösa funktionalitet av sajten inte heller existerar i något åtal eller ens polisutredning, och sajten kommer följaktligen inte påverkas ett dugg av den kommande domen i hovrätten, som enbart berör en äldre version av sajten.

  Den nuvarande sajten är fortfarande att anses som helt lagligt enligt det rättssystemet vi har, och den kommer fortsätta drivas under många år framöver.

  “Jag skulle bli förvånad om det inte blir en fällande dom även i Sverige, säger Sara Lindbäck.”

  Eftersom Torrent-sajter som fritt tillhandahåller torrentfiler över upphovsrättsskyddade verk, utan att ta hänsyn till upphovsrättsinnehavares önskan om borttagande av sådana, redan blivit frikända i ett flertal andra länder i världen, och Europa, där det alltså är helt lagligt att driva sajter som Piratebay, så vore det högst märkligt om sajten blev fälld i Sverige.

  Det är redan avklarat i domstolar, att Torrent-sajter som Piratebay är helt lagliga att driva på det sätt Piratebay i dag drivs, eftersom det är per definition helt omöjligt att avkräva sajtägare ansvar för att avgöra och verifiera om två enskilda fildelare begår ett faktiskt upphovsrättsintrång eller inte.

  Det går helt enkelt inte. Faktumet att det i torrenten indexerade verket är upphovsrättsskyddat, och att upphovsrättsinnehavare hör av sig eller har åsikter om saken, säger i sig absolut INGENTING om den saken.

  “- Det som är ett problem i alla typer av kränkningar som sker på nätet är att kränkningen kan fortsätta, trots att man har en lagakraftvunnen dom.”

  Vilken lagakraftvunnen dom är det?

  “Kränkningar”? Ett upphovsrättsintrång i upphovsrättsliga monopolet på exemplarframställning och distribution, som återfinns inom den ekonomiska upphovsrätten, är inte på något sätt en “kränkning”, mer än hembränning är en “kränkning” av Systembolaget.

  Affärsvärlden kanske borde kontrollera Saras fantasier och lögner, innan ni publicerar dom nästa gång?

 3. Urban Sundström

  November 4, 2010, 16:25:41

  Tack för din envishet Anna ! Det blir en lång och utdragen batalj detta !!

  Hälsn. Urban

 4. minata

  November 4, 2010, 16:39:01

  VARFÖR VARFÖR VARFÖR VARFÖR glömde!!!! du att skriva att även FilmCentrum, Folkets bio AB också betalar Henrik Ponténs lön.

  1. Anna Troberg

   November 4, 2010, 16:43:08

   Hej Minata!
   Glömde och glömde. Enligt Affärsvärlden är det inte riktigt någon som vet vem som betalar Ponténs lön. Det är inte alla som tror på transparens här i världen. 😉

 5. minata

  November 4, 2010, 17:05:29

  Om Folkets Bio AB och Filmcentrum.

  1) Det är bara att kolla hemsidan:

  http://www.antipiratbyran.com/

  2) Micke v. Knorring(V) har själv ringt upp ovan företag och kan verifiera att Folkets Bio AB och FilmCentrum betalar Henrik Ponténs lön.

  1. Anna Troberg

   November 4, 2010, 17:46:41

   Hej igen Minata!
   Ja, jag kollade hemsidan och klippte därifrån och länkade också dit. Däremot ville jag inte att halva bloggposten skulle bestå av företagsnamn, så jag valde några som folk brukar känna igen. Det var liksom ingen konspiration från min sida om det är det du tror. Länken finns där och har funnits där hela tiden.

 6. Christer

  November 4, 2010, 22:02:10

  Ahhh… dagens mentala sportdryck satt som en smäck!

  Tack, Anna!

 7. Chrisse

  November 4, 2010, 22:18:54

  “– Ja, det tycker jag absolut. Som det ser ut i Sverige i dag måste vi ju stämma de här personerna och inleda en dyr rättslig process. Då är det ju oerhört mycket bättre för alla inblandade att det skickas ett brev.”

  Nej Herr Pontén, ni behöver inte gå till domstol, ni kan själva börja skicka brev. det ni dock är ute efter är att det är någon annan som skickar brevet så att ni slipper ta kostnaden för det.

 8. Calle Rehbinder

  November 6, 2010, 04:27:57

  Jävlar, vilken snygg formulering:

  “Det är tämligen osmakligt när en fullkomligt överlägsen makt målar ut sig till offer för att få obefogade sympatier. Det händer hela tiden. Därför är det vår förbannade plikt att protestera varje gång offerkoftan åker på. Själv har jag lovat mig själv att självantända och självdö om jag någonsin kommer på mig själv med offerkoftan på. Det borde andra också göra.”

  Den där påminner mig om ett helt annat fenomen, nämligen organiserade kristna som blir arga när de blir kritiserade för att vara homofoba. De lobbar och jobbar för att stöta ut en hel grupp ur samhället, och när man påpekar det med viss skärpa – då är det plötsligt de kristna som plötsligt har blivit offren! För en intolerant omvärld som inte vill respektera deras åsiktsfrihet, typ.

  När maktmänniskor utmålar sig som martyrer är det dags att osäkra sina pistolerlLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *