Pages

Categories

Search

 

Nyhetsbrev/Gästblogg: "Då är det bara att ta nya tag nu då!"

by
November 5, 2010
Kulturpolitk, Nyhetsbrev, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Hej allihop!
Det är ingen hemlighet att valet blev en tung erfarenhet för oss piratpartister. Vi hade nog varit lite för kaxiga, lite för självsäkra, lite för optimistiska. De där tre egenskaperna är i grund och botten bra saker, för de driver en framåt, men efter ett misslyckande känns de mest som en varm, otrevlig klump i magen.

Men det är viktigt att inte låta den där varma klumpen hindra en från att fortsätta försöka nå sitt mål. Ibland kan det vara svårt och det är då det är viktigt att ha människor omkring en som påminner en. I går damp det ner en sådan vänlig påminnelse i min mejlbox, som istället gav mig en varm och trevlig klump i magen. Den kom från Mikke Svensson, som är valkretsledare i Kalmar Län. Han är en av alla våra riktiga klippor som man kan luta sig mot när det känns tungt. Läs hans gästblogg, så förstår ni varför det är svårt att inte ryckas med av hans entusiasm.

Glöm bara inte att alla piratklippor där ute också behöver någon att luta sig mot ibland.
Ta hand om varandra. Vi är starkast tillsammans.
Anna
——————
Anna Troberg
Vice partiledare

Och med de orden lämnar jag med varm hand över till Mikke:

Hej! Jag heter Mikke Svensson och är valkretsledare i Kalmar Län tillsammans med min gode vän Jan Olov Viklund. Jag har fått i uppgift, tillsammans med HAX, att utreda varför vi inte fick fler att rösta på oss i riksdagsvalet 2010. Därför vill jag berätta lite om mej och mina tankar efter valet.

Jag är en typiskt fotarbetaraktivist. D.v.s jag snackar inte så mycket utan ser till att fixa verkstad istället. Jag och mina medpirater i Kalmar hade en fantastiskt rolig tid i valrörelsen 2010 med flygbladsutdelning, affischuppsättning, bokbord och diverse fikor och andra aktiviteter. Jag hann även med att göra en rockvideo och en massa radioreklamjinglar för partiet. I Kalmar har vi ett mycket aktivt gäng på ca 10 personer. Alla blev vi förvånade och ledsna över valresultatet. Det kändes som mycket otacksamt efter allt slit och offer från alla i Kalmar Län.

Direkt efter valet var det en skamkänsla som kröp över en. Man hade haft hög svansföring innan valet och nu var man förnedrad förlorare. Jag hade 3 veckors semester direkt efter valet som jag hade planerat att bara stanna hemma, sova, slappa, spela spel och bara rå om sej själv och familjen (fru och 3 katter ). Jag har som vana att åka till Kalmars trevliga hamnfik och ta en fika varje dag. Där brukar jag visa med stolthet att jag är piratpartist. Alltid tröja eller hood eller helt enkelt stora knappar som visar att jag är Piratpartist hade jag jämt på mej. Nu tvekade jag plötsligt. Uffa!

Nu var jag ju, om än stukad, en stolt pirat så jag satte på mej min valkretsledartröja och åkte iväg till hamncafét. Ägaren till cafeet stod i kassan när jag kom. Han frågade intresserat hur det hade gått i valet. Jag sa med sänkt blick att jodå vi hade ju ökat några tusen röster men att det var ju inte alls i nivå med vad vi hade hoppats på. Han gav mej lite extra potatissallad på mackan och sa: “Då är det bara att ta nya tag nu då!” Jag blev förvånad men glad av hans oväntade stöd.

Det visar sej ganska snart att de flesta människor som man träffar och pratar med har stor respekt för att man engagerar sej politiskt. De håller inte alltid med en i vad man agiterar om, men de känner respekt för att man vill förändra samhället i en riktning man tror på. Människor ser i allmänhet inte piratpartister som förlorare. Tvärtom, så är vi sprudlande aktivister och ganska trevliga och ett glatt inslag i det svenska samhället. En mycket stor del av det svenska folket håller med oss i våra frågor men av olika anledningar så har de inte haft orsak att rösta på oss…….än. Det är ju inte så att våra hjärtefrågor blir mindre aktuella.

För låt oss tala klarspråk. Upphovsrättsmaffian tänker inte lägga sej ner och dö. Storebror bygger sitt övervakningssamhälle i en alltmer rasande fart. Om vi lägger av och ger upp nu så kommer det att ta än längre tid innan repressiva mediabolag försvinner och innan upphovsrätten kommer förändras. Storebror kommer att tränga in i människors hem och hela övevrvakningsapparaten kommer att ta årtionden att backa tillbaka. Vi får helt enkelt inte ge upp. Piratpartiet behövs! Vi behövs! NU!

Nu har det snart gått 2 månader efter valet och min energi är tillbaks. Jag har förstått att jag inte kan eller egentligen vill sluta med Piratpartiet utan tvärtom jag måste fortsätta tills vi har lyckats med att förändra samhället till det öppna och fria samhälle som vi förespråkar.

Jag visar hela tiden nästan dygnet runt att jag är piratpartist. Jag ser mej själv som en upplysare och kämpe för liberala och frihetliga värden.Jag är stolt över det och jag visar det genom att ständigt ha PP-attribut på mej. Jag tycker du också ska göra det.

Mikke Svensson, Piratpartist


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Jerker Montelius

  November 5, 2010, 14:09:57

  Bidragande orsaker till Piratpartiets valresultat.
  5. Vi lyckades inte behålla våra sympatisörer fån EU-valet.
  4. Identitetslös vård debacklet.
  3. Barnporruttalandet och den huvudlösa reträtten därefter.
  2. SD uppfattades mer som ett antietablisimangsparti än PP. De fick proteströsterna.
  1. Christian Engström var i Bryssel och inte här.

 2. infallsvinkel

  November 5, 2010, 15:10:15

  Bidragande orsaker till Piratpartiets valnederlag:
  1) Folk är uppriktigt oroade över kriminaliteten i samhället. Piratpartiet upplevs ofta stå på brottslingars sida, när vi protesterar mot ökad användning av tvångsmedel. “Hårdare tag” vinner röster.
  2) Att vi inte syntes i opinionsmätningarna.
  3) Barnporrfrågan, att vi inte lyckades förklara att vi hatar övergrepp mot barn och DÄRFÖR vill att barnporr bekämpas på ett bra sätt.
  4) Dålig organisation (eller bristande engagemang) när det gäller att ta fram en valplattform.
  5) De etablerade partierna lyckades tiga ihjäl våra frågor.
  6) Våra frågor är ofta alldeles för tekniskt komplicerade för att de ska gå att få ut till gemene man. Jag menar: Teledatalagringsdirektivet… Det hörs ju på ordet hur omöjligt det är att fatta något.
  7) Det finns i nuläget inget verkligt hot mot Internetkulturen med fildelning etc. Dels beror desarmeringen av den frågan faktiskt på de nya legala alternativen, strömmande filmer och spotify t.ex. Dels beror det på att de som fildelar faktiskt gör detta helt utan risk fortfarande.

  …ja, det var bara lite tankar.

 3. Patrik

  November 5, 2010, 15:43:23

  @infallsvinkel – Piratpartiet på brottslingarnas sida? Nu förstår jag inte? Jag tycker att det är rätt så tydligt att Piratpartiet vill:

  A) Drastiskt minska brottsligheten i samhället genom att helt enkelt avskaffa den. Miljontals fildelare skall helt enkelt inte vara brottslingar alls. Vi vill inte stå på brottslingars sida, vi vill att de inte skall vara brottslingar alls!

  B) Hårdare tag mot den grova organiserade brottsligheten som härjar fritt inom t.ex. SÄPO och FRA. Höga chefer i båda organisationerna har i erkänt att de under lång tid ägnat sig åt systematiska lagöverträdelser – och inget händer? De här brottslingarna vill vi verkligen inte försvara!

  Jo, jag vet att du säkert vet det här egentligen. Min poäng är att det är viktigt att komma ihåg att lägga diskussionen på rätt nivå (vad är en svensk motsvarighet till “framing”?) för att inte hamna i läget att man inte tror på det man själv säger. Om vi låter motståndarna slå an tonen och vrida diskussionen till att det handlar om att vi skyddar brottslingar, då har vi redan förlorat. Vi bör i stället helt förkasta premissen om att det handlar om något brottsligt.

 4. Anders Troberg

  November 5, 2010, 15:48:15

  Ni glömmer vad jag tror är den viktigaste anledningen:

  * Det är inte lätt att byta parti. Man har en partilojalitet, och det känns som ett svek att bryta den. Vi har sympatierna, det såg vi i “det oviktiga” EU-valet, men “i skarpt läge” så väljer folk att stanna med sitt gamla parti och hoppas att de tar upp de här frågorna. Det är dock inte ett läge som är oöverkomligt, tvärtom, de har redan tagit det mentala steget, men det tar ett tag för tanken att mogna och slå rot tillräckligt för att de ska byta parti.

  Titta tex på MP, som gjort precis samma resa. De hade en fråga som låg i tiden, men som de etablerade partierna sket i. De missade några val, därför att folk behöver tid på sig innan de inser att deras gamla partier inte bryr sig ett skit. När de insåg det, så bytte de och röstade på MP istället. De andra partierna fick panik, och började anamma en låtsas-miljöpolitik. Efter att ha låtsats ett tag så trodde de på sig själv, och miljöpolitiken var inte längre på låtsas, det var en fråga de aktivt drev. Då först hade MP vunnit. Det räckte inte att komma in i riksdagen, de behövde få de andra partierna att annamma deras politik.

  PP kommer att göra samma resa, men vi måste också stanna vid samma stationer. Lyckligtvis så har vi dock inte en sådan crackpot-politik som MP, så förhoppningsvis kan sakerna röra sig lite snabbare. Glöm inte att vi egentligen bara har varit med i ett riksdagsval “på riktigt” (det första var vi ynkligt dåligt förberedda på, eftersom partiet knappt ens hade hunnit bildas) än så länge, så vi har rätt bra tempo trots allt.

 5. Pontus

  November 5, 2010, 16:35:33

  En bra anledning till att PP misslyckades i valet som ni alla missat var eran osynlighet i lokala media (både digitalt och analogt). Jag har tillgång till fyra dagstidningar och läser alla debattartiklar, ledare osv. i samtliga från valdagen och fyra veckor tillbaka omnämndes PP endast en enda gång och den gången kallades de för tjuvar. Ni borde inrätta ett nationellt register över lokala tidningar, radiokanaler, tvkanaler och liknande, detta register borde intresserade gräsrötter kunna rapportera in eventuella angrepp på era frågor som duktiga debattörer sedan kan angripa via så lokala ombud som möjligt. Ni MÅSTE göra exakt det som MP gjorde under 80-talet, dvs. lyfta fram frågorna själva och tvinga fram debatten. SD vann inte röster för att de är populära, de vann röster för att de fiskade åt sig mediautrymme (all reklam, även dålig, är bra reklam!). Utan åtgärder åt det hållet så kommer ni inte att den huvuddel av befolkningen som bara får sin samhällsinfo från lokala media. Internet är stort men det används inte till att stimulera intresset för politik annat än inom en liten del av befolkningen, det används i huvudsak till spel, nöje och att läsa skandalrubriker i aftonbladet. Desto snarare PP fattar det desto större chans har PP valet 2014…

 6. Tino

  November 5, 2010, 18:47:24

  Bra och motiverande av Mikke. Problemet är väl just det att även om många sympatiserar med PP (vilket visas av bl.a. EU-valet och Mikke’s positiva bemötanden), så har få insett/accepterat att förändringarna måste komma politiskt. Man tycker det “räcker” med piratpartiets och resten av piratrörelsens insatser utanför riksdagen.

  Och den bilden är inte så konstig när man inte har en tillräckligt heltäckande bild av de reformer som utförts de senaste åren. Det är när man begriper vart nuvarande politik för oss som man fattar att vi måste stoppa dumheterna redan i riksdagen.

 7. Calle Rehbinder

  November 6, 2010, 04:20:20

  Mycket vackert och känslosamt berättat, Mikke.
  Det ÄR viktigt att komma ihåg just dessa små ljus i mörkret, att man kan få vara stolt över sin linje, även om man just har åkt på storstryk.
  Det kommer alltid att finnas översittartyper som tar varje chans att hånle och tråka dem som är i underläge. Dem måste vi strunta i. Skrattar bäst som skrattar sist.

  Det är fint att vara pirat. Vi som har kämpat hårt under valrörelsen, och dessförinnan, kan vara stolta över vårt arbete och vår politiska ståndpunkt.
  Att vi är amatörer och nybörjare, och därför måste göra fel några gånger innan det blir rätt, hör till spelet.

  Piratpartiet kommer igen nästa val!

 8. Allan P3

  November 11, 2010, 21:12:29

  TACK för alla kloka kommentarer !
  Ni stöttar min “råg” i ryggen. Även om man är “på rätt väg”, så kommer man att bli överkörd om man “bara sitter där” !
  PONTUS har en bra idé !
  Det är viktigt att vi alla får tillgång till GODA FÖRSLAG till insändare, för att alla ska slippa att “uppfinna hjulet” gång på gång”. Syns vi inte, så finns vi inte. Det tog Mp 28 år att ta sig så här långt. Vi ska inte tro att bara för att vi har ´RÄTT´, så går allt vår väg. ´Rätten´……..ligger i betraktarens öga, och att ändra denna ´SYN´ ……… TAR TID !
  Den gamla klyschan ” Enade vi stå, söndrade vi falla” är ff SANN !Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *