Pages

Categories

Search

 

Gemensamma intressen man inte vill bli påkommen med

by
November 8, 2010
Integritet, Politik
No Comment

Jaha, vad tror ni? Vem ska vi tro på? USA har övervakat och samlat in information om svenska medborgare på svensk mark. De säger att sådan här verksamhet sker i samförstånd med värdlandet, i det här fallet Sverige. Den svenska regeringen och Säpo säger att de inte haft en aning om något och där står vi nu och kliar oss i huvudet och undrar vem vi ska lita på. Alla inblandade parter har ett dokumenterat elastiskt förhållande till sanningen, så det är inte helt lätt. Någon ljuger, men vem?

Jag hoppas att vi kommer att få ett ordentligt svar på den frågan och att det kommer att få konsekvenser för den som inte talat sanning. Om Säpo och/eller den svenska regeringen ljugit så råder det nog ingen tvekan om att skiten kommer att träffa fläkten för deras del, men oavsett kommer det här att leda till en del problem för den svenska regeringen. Om USA har ljugit, så gissar jag att Sverige inte ens kommer att våga säga fy till dem. Där håller jag faktiskt med Jan Guillou trots att hans upprördhet över den här övervakningen naturligtvis rimmar illa med hans egen iver att montera er medborgarnas integritet för att slynglar på nätet inte ska läsa hans trötta epos gratis, men det är en annan historia.

Och om nu USA ljuger, så faller skuggan ändå på den svenska regeringen. Är det inte regeringens jobb att se till så att sådant här inte kan pågå på svensk mark i nära tio år? Eller är det helt enkelt så att man själv varit så upptagna med att övervaka svenska medborgare att man missat att det är ett intresse de delar med främmande makt? Det är ju förvisso trevligt att ha en bosom buddy med gemensamma intressen, men hemlig övervakning och registrering av helt vanliga medborgare är ungefär lika skämmigt som det var för engelska parlamentsledamöter när deras vurm för att klä sig i nylonstrumpor och stoppa apelsiner i munnen dök upp i skvallerpressen. Kort sagt, övervakning är ett ett intresse man helst talar tyst om. Skämmigt eller inte, den svenska regeringen har en hel del att förklara.

Men många tror att Säpo och antagligen även regeringen måste ha vetat om vad som pågick. Jag vet inte vad som hänt, USA gör som de vill och behöver inte ljuga, men varken Säpo eller regeringen har något förtroendekapital att ösa ur hos mig. Tanken på att de känt till det hela utan att göra något åt det känns på något vis sorgligt trolig.

Nåja, nu ska i alla fall chefsåklagaren utreda om USA brutit mot svensk lag. Det är en början, men jag tänker inte hoppa högt av lycka förrän jag sett vart det leder och hur den svenska regeringen tänker hantera det. Vi har ju trots allt en regering och en justitieminister som inte drar sig för att gång efter annan bryta mot viktiga, grundläggande integritetsprinciper. Det är vår otacksamma uppgifta att aldrig låta dem göra det i det tysta.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mippe

  November 8, 2010, 14:21:00

  Jag kan säga att jag inte är överraskad över något i detta samhälle längre!

 2. Anders Troberg

  November 8, 2010, 17:39:17

  Egentligen så borde man ändra så att alla godkännande, alla beslut ska fattas av riksdagen, inte av regeringen. På så sätt får man full offentlig insyn i hela beslutsprocessen.

 3. NineK

  November 9, 2010, 03:08:17

  Tanken kanske är god Anders, men att ha den verkställande och lagstiftande i en och samma vore nog värre. 😉

  Fast iofs nu verkar ju den lagstiftande tro att det verkställande är den lagstiftande ändå, eller som Fredrik uttryckte det ‘folk måste förstå att makten måste utgå från regeringen’

 4. Torbjörn Jerlerup

  November 9, 2010, 23:18:10

  Spionage? Inte bara mot Sverige! « Sverige är inte världens navel! http://bit.ly/a023tm
  Om USA:s spionage mot Sverige, Danmark, Tyskland, Finland, Island, Norge & Österrike…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *