Pages

Categories

Search

 

Mig har de ingenstans att skicka…

by
November 19, 2010
HBTQ, Mångfald, Politik
No Comment

Jag blir sällan riktigt arg och när jag blir det handlar det oftast om FRA eller Datalagringsdirektivet eller Netopia. Men nu är jag fly förbannad på en sak som inte har med mitt piratengagemang att göra. Den här gången är jag rent privat och genuint upprörd i egenskap av medmänniska.

För ett par dagar sedan läste jag om Pari och Dilsa som Migrationsverket har bestämt sig för att skicka tillbaka till Irak. Kruxet är att Pari och Dilsa är ett par och att Irak inte är ett speciellt trevligt land om man är homosexuell.

Det är inte förbjudet att vara homosexuell i Irak, men det beror inte på att man i Irak tycker det är helt okej att vara gay. Det beror på att man inte ens tycker att något sådant existerar. Den inställningen är inte ny. Drottning Victoria ansåg på sin tid att man inte skulle göra kvinnlig homosexualitet olaglig eftersom blotta tanken på något så hemskt bevisade att det helt enkelt inte kunde existera och därmed behövde det inte vara olagligt. Det kan ju låta som någon form av trygghet, men inte då.

Problemet är att när folk konfronteras med något de anser är för hemskt för att ens kunna existera så reagerar de sällan väl. Det har både Pari och Dilsa fått erfara den mycket hårda vägen. Det var därför de tvingades fly till Sverige. Att det är så här situationen är för homosexuella i Irak är ingen hemlighet. Ändå väljer alltså nu Migrationsverket att skicka tillbaka dem. Trots att de “inte finns” i Irak. Trots att deras livskvalitet kommer att bli lika med noll. Trots att de löper en mycket reell risk att bli dödade. Fy fan…

Vi svenskar skryter ofta om hur moderna och öppna vi är. Här i Sverige behandlas minsann homosexuella precis som alla andra, vi får gifta oss och adoptera barn. Men man glömmer ofta bort att de där rättigheterna är extremt nya. Att de finns på pappret är ingen som helst garanti för att de sjunkit ner och accepterats av folkdjupet.

De flesta undersökningar visar att mellan fem och tio procent identifierar sig som homosexuella eller som övervägande homosexuella. Handen på hjärtat folks, är tio procent av alla par som ni ser hålla varandra i handen på stan två killar eller två tjejer? Är tio procent av era kompisar och arbetskamrater öppet gay? Är tio procent av de kändisar ni känner till det? Svaret på där tre frågorna är antagligen nej. Och det betyder inte att de där undersökningarna är fel. Det betyder att många människor i det fina öppna Sverige inte känner sig trygga nog att visa vilka de är, inte ens för sina klasskompisar eller arbetskamrater. Är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha?

Själv bestämde jag mig tidigt för att vägra att känna mig diskriminerad. Det är möjligt att jag blir det ibland, men jag kan inte tillåta mig att begränsa den jag är och vad jag gör. Men jag är ju född här. Jag kan kosta på mig att vara kaxig. Mig har man ingenstans att skicka. Mig är Sverige stuck med. Men när jag läser om Pari och Dilsa påminns jag återigen om att Sverige inte alls är ett så jäkla fantastiskt land som vi tror. När vi om och om igen väljer att smälla dörren i ansiktet på folk och skicka tillbaka dem till länder där de riskerar att dö på grund av vilka de är, så är vi inte det minsta bättre än de länder vi skickar tillbaka dem till.

Och vad skickar det för signaler till unga flator och bögar i Sverige? “Fan vilken tur ni har att ni är födda här. Om inte så skulle vi skicka er i döden.” I USA har de senaste månaderna flera ungdomar tagit livet av sig för att de är gay och inte orkat stå emot det sociala trycket. Det sker säkerligen i det tysta även här i Sverige. Och om vi inte skärper oss och börjar agera med en gnutta medmänsklighet, så kommer det att ske i allt större omfattning.

Jag vet inte hur det kommer att gå för Pari och Dilsa. Jag hoppas att Migrationsverket tar sitt förnuft till fånga. Jag hoppas att de får stanna och jag hoppas att de kan få ett bra liv tillsammans här i Sverige. Jag hoppas för deras skull, för om jag vore i deras skor vet jag inte om jag skulle ha ork nog att hoppas något mer. Och tills Sverige skaffar sig lite medmänsklighet tänker jag vara ett envist horn i sidan som ständigt talar om när kejsaren är naken.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Kristofer Pettersson

  November 19, 2010, 11:34:31

  Hej,,, anna..! Lol
  jag o mina polare har funderat på att rösta pirat. jag har hört att ifall vi går med i det där eU så kommer vi få en massinvasion av tyska läderbögar, stämmer det?

  Sedan undrar jag om det pågår något arbete inom Piratpartiet för att formalisera partiets ståndpunkt kring invandrarfrågor. Om du satt i riksdagen, skulle du då rösta för lagar som gör att invandrare som Dilsa och Pari får stanna kvar i Sverige? Tycker du Sverige tar in för få invandrare? Har invandrare i Sverige det för bra eller behövs det mer “komma-igång-bidrag”? Ska islam vara tillåtet i Sverige? Ska det få byggas fler moskéer?

 2. Daniel Gustafsson

  November 19, 2010, 12:00:57

  @kristofer pettersson

  Piratpartiets kärna handlar om att mänskliga rättigheter skall respekteras, om stater oavsett om det är sverige, eller irak eller iran, eller usa eller storbrittanien. om det mänskliga värdet kränks är detta oacceptabelt. oavsett om det är invadrares eller homosexuellas, ingen har mer rättigheter än andra, alla är jämlika och skall respekteras

 3. emma

  November 19, 2010, 12:20:01

  Bra inlägg Anna, jag tycker det är för jäkligt att det går till på det där viset. Jag förstår inte vad folk vill egentligen. Så, det är okej att skicka folk till döden, för att… uhm… risken för tyska läderbögars avans i Sverige är stor? Eller de seriösa försöken till svar som ibland dyker upp – vi har inte råd att vara medmänskliga. Frågan är om vi har råd att inte vara medmänskliga i långa loppet.

 4. Calandrella

  November 19, 2010, 18:43:18

  Jättebra skrivet Anna!

 5. Jonas

  November 20, 2010, 00:53:02

  Migrationsverket är i särklass den myndighet jag har minst förtroende för att de skall agera medmänskligt. Och varje gång jag intalat mig själv att de inte kan sjunka lägre i mina ögon så händer något sådant här.

  Ärlight talat, jag skulle skämmas för att jobba där och så desperat efter pengar att jag skulle kunna överväga att söka ett jobb där tror jag aldrig att jag skulle kunna bli.

  Sedan finns det garanterat bra folk som jobbar där och verkligen gör sitt yttersta för flyktingar och invandrare som sökt sig hit av andra skäl, men tyvärr verkar de ju ha noll att säga till om.

 6. Leif berinder Ershag

  November 21, 2010, 04:17:17

  Hej Anna,

  Ett par ord från en fellow styrelsemedlem bara… Jag tycker gott du kan se detta som en del av ditt piratengagemang: “Mänskliga rättigheter gäller alla människor, och det är en demokratis skyldighet att aldrig medverka till att stävja demokratiseringsprocesser i utlandet. Piratpartiet skall, och kommer att, agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man skall kunna förvänta sig av en västerländsk demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell läggning eller politisk åskådning.” är ett stycke ur vårat principprogram där precis detta hanteras.

  Att skicka tillbaka dom till en i det närmaste säker död är… vedervärdigt.

 7. manen

  November 26, 2010, 10:21:37

  Sverige tycks bara vara modernt och rättssäkert när det handlar om Svenskar, och/eller inom Sverige :-/

  1. Micke Kuwahara

   December 9, 2011, 20:29:11

   Och tyvärr ytterst sällan, on nånsin, så är Sverige inte särskilt “modernt” inom landet heller när det gäller medmänsklighet, och framför allt inte rättssäkert…

 8. Topps

  March 7, 2011, 02:52:03

  Vi kommer att behöva inte bara skicka tillbaks fler i framtiden, utan antagligen också stå och skjuta folk vid gränsen när klimatflyktingarna kommer. Såvida inte USA eller nån redan erövrat oss, eller situationen här är värre än på andra håll. Och vi kommer att göra det. When the going get tough… Medmänsklighet är en lyx. Men än så länge har vi råd med det.

  1. Anna Troberg

   March 7, 2011, 07:39:23

   Hej Topps!
   Mensch! Jag tror att jag har en lite mer positiv syn på framtiden. Människor är kapabla att göra en massa ont, men jag tror ändå att de flesta har en vilja att göra gott här i världen.

 9. Woofer

  December 9, 2011, 14:35:56

  Det är så sällan du har fel att jag blir lite ställd när jag ser två tabbar i samma postning.
  Frågan om alla människors lika värde är väl en av de mest grundläggande piratfrågorna egentligen? Rätten att bli behandlad som medmänniska.
  Och så använde du “migrationsverket” och “förnuft” i samma mening. Den får ett lite bittert LOL.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *