Pages

Categories

Search

 

Offerkoftan är världens osexigaste plagg

by
November 24, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Netopia är lite som Lucky Luke när jag eller någon annan pirat lyckas få in en debattartikel någonstans. Man drar snabbare än sin egen skugga. Man hinner bli kränkt snabbare än en höna skiter. Det spelar inte så stor roll för vad, bara man får mysa runt i offerkoftan en stund. Det räcker med att man påpekar vem som betalar vem för vad, så åker offerkoftan på.

Jag noterar dock att det tycks som om riktig forskning, sådan som inte sponsrats av upphovsrättsindustrin, verkar som någon sorts kryptonit på Netopia. För när Lars Ilshammar och Roger Wallis för några dagar sedan skrev en debattartikel på SvD Brännpunkt som gav upphovsrättsindustrin rejält på tafsen, ja, då blev det dödstyst från Netopias håll.

Det är lätt att försöka göra narr av ett gäng “galna” pirater, men när en chef Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek och en professor emeritus på avdelning för medieteknik på KTH, medlem i regeringens IT-råd och tillika kompositör ryter ifrån blir det jobbigt. Man har ingen av samma dignitet att sätta emot. Man har den betalde doktoranden Johan Axhamn, men vad är väl en doktorand att sätta upp mot Ilshammars och Wallis meriter?

Så, Netopia gör vad de alltid gör när de inte har något annat att ta till. De skickar fram tre ledsna kulturskapare som får gråta ut lite över hur synd det är om dem och att allt är fildelarnas fel. Kan man inte vädja till folks förnuft, så kan man ju alltid dränka dem i okontrollerade känslostormar och hålla tummarna för att det fungerar.

Upphovsrättsindustrins stora problem är att folk börjat förstå. Det är inte längre bara pirater som pratar sig varma för fri fildelning för privat bruk. Forskare gör det, kulturskapare gör det, integritetskämpar gör det. Och jag tror att det är den här sista gruppen som kommer att bli spiken i kistan för de som vill konservera dagens upphovsrätt till vilket pris som helst. Många människor, inte alls bara pirater, har fått upp ögonen för att ett litet särintresse, upphovsrättsindustrin, gör allt de kan för att montera ner allas personliga integritet för sin egen vinnings skull och de tycker inte att det är okej. De tycker att det är åt helvete.

Sedan vet jag inte riktigt varför Alexander Bard ställt upp som gråtande kulturskapare. När jag pratar med honom låter han betydligt mer positiv till vad den nya tekniken har att erbjuda än han gör i Netopias artikel och den positiva linjen är, vad jag förstår, den linje Lib Dem tänkt köra. Å andra sidan säger han också att fildelning bör avkriminaliseras och att man inte bör stänga ner sajter och det är ju högst centrala delar. Om det är den hårdaste moteld Netopia kan uppbåda nuförtiden, så har de sannerligen förlorat sin mojo.

Eftersom den tekniska utvecklingen obstinat vägrar att ta order från en bakåtsträvande upphovsrättsindustri, så blåser det lite kallt runt industrins lobbyister. Om Netopia vill gosa in sig i sin offerkofta, så är det helt okej för mig, så länge de inte förväntar sig något förtjust pirr från min sida. Offerkoftan är nämligen inget framgångsrecept. Offerkoftan är världens i särklass mest osexiga plagg.

På fredag kommer domen mot Pirate Bay. Upphovsrättsindustrin förlorar hur utfallet än blir. Allra mest förlorar de om Pirate Bay-grabbarna döms. Och ju hårdare de döms, desto mer förlorar upphovsrättsindustrin. Det borde de ha tänkt på innan de skickade sina blodhundar efter Pirate Bay.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. scaber nestor

  November 24, 2010, 10:44:20

  Jag vet inte vad som är sagt och inte sagt i intervjun, men det ser lite ut som “klipp & klistra”.

  Men han har i sak inte fel.
  Han beskriver att inkomsterna från försäljning rasat, vilket faktiskt stämmer.
  Men artikeln säger inget om hur inkomsterna från spelningar och eventuella reklamuppdrag har sett ut senaste åren.

  1. Anna Troberg

   November 24, 2010, 11:02:34

   Hej Scaber!
   Cut/Copy paste är redaktörernas bästa vän, vet du. 😉

 2. Jesper

  November 24, 2010, 11:36:13

  Hej
  Netopia är bättre på fulanvändning av media än vad PP är, och det är bara att ingen sänkt sig till deras nivå.

  Det kanske är bättre att inte svara på deras idiotisk debattartiklar? Den som börjar debatten får ju alltid slutreplik, och det är i den som Netopia får ur sig de mest upprörande lögnerna.

  För att få slutreplik måste man alltså starta debatten och sedan få ett svar, men hur skriver man en tillräkligt infam artikel för att Netopia skall svara utan att man sänker sig till deras nivå?

  1. Anna Troberg

   November 24, 2010, 11:56:25

   Hej Jesper!
   Vi är tyvärr inte i en position där vi kan tacka nej till möjligheter att göra oss höra i media. Jag tycker dessutom att vi konsekvent hållit en nivå där vi siktat in oss så sakfrågan.

 3. jeffer

  November 24, 2010, 12:07:20

  Bra skrivet som vanligt!

  Speciellt gillar jag sista stycket: “Och ju hårdare de döms, desto mer förlorar upphovsrättsindustrin.” Precis, och det är vår uppgift att se till att det blir så. På alla sätt – från idéutveckling till debatter och framför allt genom handling. Mer fildelning på nya och mer massiva sätt – allt till alla överallt. “Stop the cashflow” – inga pengar till de som lobbar för massövervakning och massrepression. De pengar vi annars lagt på media, skickar vi direkt till de kreatörer vi uppskattar, utan mellanhänder. Här är det viktigt med nya modeller – crowdfunding, Flattr med mera. Men lobbyns ensidiga påverkan på våra politiker måste bromsas. Utan pengar kan de inget göra :-)

 4. Daniel

  November 24, 2010, 12:18:19

  Hmm, tänkte du på det här i slutklämmen? 😉

  Darth Vader: Your powers are weak, old man.
  Obi-Wan: You can’t win, Darth. If you strike me down, I shall become more powerful than you could possibly imagine.

 5. Jesper

  November 24, 2010, 13:27:56

  Anna, jag måste säga att jag beundrar sättet du/ni besvarar alla upphovsrättslobbyisters påhopp, helt fenomenalt.

 6. Mackan

  November 24, 2010, 14:11:58

  Länktips:

  http://www.techdirt.com/articles/20101123/05104211987/how-acta-will-increase-copyright-infringement.shtml#c769

  Skrattade så jag nästan grät innan jag kom på att jag förmodligen reagerat likadant om någon publicerat ACTA-texen för 5 år sedan… :-/

 7. Anders Troberg

  November 24, 2010, 14:18:22

  “Offerkoftan är världens i särklass mest osexiga plagg.”

  Skandalrubrik:

  “Anna Troberg tycker att mankini är långt ifrån världens mest osexiga plagg!”

  Du gör det för lätt för skandalpressen.

 8. Björn Persson

  November 26, 2010, 02:55:43

  Jag beklagar, Anders, men den meningen är alldeles för grammatiskt avancerad för att kunna fungera som rubrik i skandalpressen.

 9. Anders Troberg

  November 26, 2010, 10:30:31

  Björn: Om man lägger till två utropstecken och fetstil då?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *