Pages

Categories

Search

 

Ingen vid sunda vätskor vill ha en martyr på halsen.

by
November 25, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I dag ska jag tillbringa dagen med att skriva debattartiklar. En upprörd och en nöjd, men bara en av dem kommer att användas.

Artiklarna handlar nämligen om Pirate Bay-domen som kommer i morgon. Jag har lovat att leverera en lämplig debattartikel direkt efter domen och då måste jag ju vara ordentligt förbered för alla eventualiteter.

Jag har dock upptäckt att det inte är så stor skillnad på upprörd-artikeln och nöjd-artikeln. Vad som än händer kommer upphovsrättsindustrin i vilket fall att förlora i det långa loppet. Jag skrev litegrann om det i gårdagens inlägg, men det finns all anledning att återkomma till det.

Om Pirate Bay-grabbarna frias är det ett stort bakslag för upphovsrättsindustrin. Inte nog med att de redan måste sitta och rulla tummarna i ett par år medan EU-domstolen funderar på om IPRED är en vettig lag eller ej. (Som om det nu vore något att ens fundera på.) De måste dessutom leva med att ha fått en friande dom i Pirate Bay-målet upptryckt i ansiktet. Varje gång de får mothugg i sitt korståg mot piraterna, så uppstår det ännu en hårfin spricka i den självrättfärdiga bild av dem själva som de försöker sälja på oss vanliga medborgare. Kanske kan det till och med få en och annan politiker att tänka om. Alla är ju trots allt inte bosombuddies med upphovsrättsindustrin.

Om Pirate Bay-grabbarna fälls så kommer naturligtvis upphovsrättsindustrin och deras lobbyister att spricka av skadeglädje. De kommer att bre ut sig överallt och frossa i sin egen självgodhet…tills alla får en plötslig lust att kräkas på dem. Det finns nämligen en del saker som aldrig slår fel. Folk sympatiserar aldrig med stora självgoda företag. Folk sympatiserar per automatik med de små, enskilda människor de så glatt manglar över. Ni kanske minns historien om David och Goliat? Det finns en anledning till att den överlevt i ett par tusen år.

I just det här fallet kommer folks upprördhet dessutom att öka i samma takt som straffet ökar. Ju högre straff, desto högre nivå av upprördhet. Gemene man/kvinna upplever nämligen inte fildelning (och då speciellt inte medhjälp till medhjälp till fildelning) som ett allvarligt brott, om ens som ett brott överhuvudtaget. Om Pirate Bay-grabbarna slängs i fängelse i något år och dessutom döms att betala tiotals miljoner, så kommer folk oundvikligen att börja jämföra det synnerligen hårda straffet för en liten skitsak som medhjälp till medhjälp till fildelning med de ganska futtiga straff som folk som misshandlar och våldtar ofta får. Och tro mig, de kommer inte att anse att proportionaliteten mellan brott och straff är okej.

För er som inte redan anat det, så kan jag tala om att det är så här man skapar martyrer och martyrer borde vara det sista som upphovsrättsindustrin vill ställas inför. Nuförtiden kan man nämligen inte mata sina husdjurstigrar med mumsiga martyrer, man måste hantera dem på något annat sätt. Problemet är att ju hårdare man slår ner på martyrer, desto större växer sig deras gloria. Det enda sättet att krympa glorian är att ge efter.

Jag är säker på att upphovsrättsindustrin tror sig ha en lösning på martyrproblemet, men om de inte vore så historielösa, så skulle de veta att man aldrig lyckats utveckla en mer framgångsrik metod att bli av med martyrer än att göra tigermat av dem. Ändå är det många som genom historien försökt utveckla andra metoder, men de har alla misslyckats och det kommer upphovsrättsindustrin också att göra.

Dagens sensmoral är: Ingen vid sunda vätskor vill ha en martyr på halsen.

Tror ni att upphovsrättsindustrin kommer att ta den till sig i tid?


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Opolitiskt

  November 25, 2010, 14:29:26

  Domen i morgon får mig att tänka på scenen från Stålmannen 2, när Zod, Ursa och den andre står inför rätta. “Guilty, Guilty, Guilty, Guilty”
  Fast skillnaden är ju att det är tre nördar som står inför rätta för medhjälp till medhjälp, vilket skulle göra fantomzonen till ett lite oproportionerligt straff.
  En fällande dom kommer också göra det omöjligt att driva en webbplats, då man blir ansvarig för vad användarna hittar på där. Ska vi inte anmäla grundarna av Lunarstorm för medhjälp till grooming medan vi håller på?

 2. gaqzi

  November 25, 2010, 14:48:46

  Opolitiskt skrev:
  > Ska vi inte anmäla grundarna av Lunarstorm för medhjälp till grooming medan vi håller på?

  Ooh, för att de tillåtit personer som är x år äldre att ha privat kommunikation med minderåriga? Borde ju vara samma logik… :)

 3. Amelia Andersdotter

  November 25, 2010, 15:04:26

  Jag tyckte du skrev “The Pirate Bay-gubbarna” först. Det har givit ett ganska skönt perspektiv på hur gammal konflikten är.

  1. Anna Troberg

   November 25, 2010, 15:12:03

   Hej Amelia!
   Ha, ha! Ja, de hinner nog bli gubbar innan det där valsat igenom alla instanser. 😀

 4. Thomas Tvivlaren

  November 25, 2010, 16:45:07

  @Anna: Bra skrivet!

  “Ha, ha! Ja, de hinner nog bli gubbar innan det där valsat igenom alla instanser”

  Instanser i ett system som ber om att utrotas? Det här handlar om så mycket mer om TPB/upphovsrätt. Det handlar om demokratins och det fria samhällets överlevnad. När lagar stiftas/anpassas så att de inte längre representerar folket, dvs demokratins grund, så kan vi säkerligen ägna några års intensiva fantasier om att vi alltjämt är en demokrati…men de där fantasierna lär avbrytas väldigt abrupt när demokraturen verkligen börjar skönjas och skörda offer.

  Jag ser det värsta med en dom av TPB-gänget (i kkombination med en fortsättning på antidemokratiska tendenser som de i EU/USA) som att det kan fostra andra typer av “martyrer” som tyvärr blir demokrati-, frihets- och piratrörelsens värsta fiender.

  Jag tror många är en hårsmån från att tappa tron på det här samhället och när den hårsmånen är passerad så finns det två utvägar: resignation eller konfrontation. Båda är oerhört destruktiva men riktade åt motsatt håll.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *