Pages

Categories

Search

 

Låt tomten komma med en chans till ett bättre och öppnare samhälle

by
November 29, 2010
Integritet, Kulturpolitk, Nyhetsbrev, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Hej allihopa!

I dagens nyhetsbrev tar jag upp tre mycket viktiga saker:

  • Julklappar
  • Hovrättens dom mot The Pirate Bay
  • Wikileaks

Låt tomten komma med en chans till ett bättre och öppnare samhälle
Så här i adventstid vill jag börja med att påminna om att Piratpartiets hårda arbete för ett bättre och öppnare samhälle är helt beroende av donationer. Du kan hjälpa oss genom att bli Guldpirat. Som Guldpirat donerar du löpande valfritt belopp till partiet varje månad. Det går naturligtvis också bra att donera engångsbelopp, så köp inga tråkiga strumpor och chokladaskar till folk i år. Ge dem ett fint kort där du talar om att du blivit Guldpirat eller skänkt en engångsslant till Piratpartiet istället, då ger du dem du tycker om en chans att få leva i ett bättre och öppnare samhälle. Det är bättre än vilka strumpor och vilken choklad som helst.

På fyra år har Piratpartiet lyckats lyfta fram och hålla liv i den viktiga integritetsdebatten. Vi har fått människor att prata om och värna om sin egen integritet på ett sätt som man inte gjorde för några år sedan. Vi har lyckats peta upphovsrättsindustrins gloria på sniskan och sprida glädjen i att få dela med sig. Riksdagsvalet blev en besvikelse, men vi har en stark röst i EU-parlamentet. Vi är ett aktivt horn i sidan på dem som inte respekterar andras integritet eller tror att man kan lagstifta bort människors naturliga vilja att dela med sig.

Piratpartiet gått från ingenting till att vara en kraft att räkna med på fyra år. Nu har vi fyra år till på oss att mobilisera till nästa EU- och riksdagsval, men det kan vi bara göra med din hjälp. Skicka tomten med en julklapp till Piratpartiet i år. Det tänker jag göra.

Hovrättens dom mot The Pirate Bay
Fredagens hovrättsdom mot Pirate Bay gick inte som vi hade hoppats. Fängelsestraffen sänktes visserligen en aning, men man höjde skadeståndet från vansinniga 32 miljoner till ännu mer vansinniga 46 miljoner. Min matematiklärare sa en gång att jag inte hade en naturlig fallenhet för matematik. Det är mycket möjligt att han hade rätt, men det finns de som är sämre på att räkna än vad jag är. Upphovsrättsindustrin, till exempel. Deras åkomma verkar dessutom vara smittsam, för det tog dem bara några dagar att övertyga hovrätten om att det är ungefär 600 gånger värre med medhjälp till upphovsrättsbrott än att våldta någon. Prislappen talar sitt tydliga språk.

Domen är naturligtvis ett bakslag, men bara tillfälligt. Upphovsrättsindustrins tid är snart förbi. De har både historien och den allmänna uppfattningen mot sig. Det här är en fajt de inte kan vinna, men vi måste fortsätta att kämpa. Ju längre tid förändringen tar, desto fler kommer i kläm. Det är vår uppgift att minimera skadan genom att istället driva på en positiv utvecklingen.

Wikileaks
Ett annat krig som just nu utspelas är kriget mot öppenhet och transparens, i det här fallet i form av Wikileaks. Någonstans kan jag inte låta bli att tycka att det är ganska ironiskt att USA blir så upprörda över att få sin byk vädrad offentligt, samtidigat som man är bland de bästa i världen på att driva på uppbyggnaden av övervakningssamhället. Jag antar att det inte är lika kul att själv bli övervakad som det är att övervaka andra.

Det USA och andra ofta missar är att det är skillnad på staten, regeringen, myndigheter, etc och vanliga medborgare. Staten och alla dess instanser ska arbeta öppet och med full transparens, medan vi vanliga medborgare har rätt till vårt privatliv. Sedan den 11/9 2001 har man vänt upp och ner på den viktiga principen. Wikileaks försöker vända det hela på rätt köl igen.

Att världen inte är som vi skulle vilja är ingen nyhet. Det finns en hel del utrymmen för förbättringar. De förbättringarna kommer inte av sig själv. De kommer ur vårt hårda arbete. Passa på att ta det lite lugnt i december, för under 2011 kommer vi att arbeta hårdare än någonsin!

Anna
—————————-
Anna Troberg
Vice partiledare

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *