Pages

Categories

Search

 

Hur många to do-listor har USA givit den svenska regeringen?

by
December 8, 2010
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I går framkom det att den amerikanska ambassaden är mycket nöjda med det goda samarbetet med den svenska regeringen kring upphovsrättsfrågor.

Minsann… Brukar inte Beatrice Ask annars hävda att Sverige minsann tar fildelare i örat på helt eget bevåg?

Men oroa er inte. I det här klipper klargör justitieministern varför någon skulle drista sig till att hävda att USA och Sverige trots allt skulle ha ett nära samarbete i frågan. Se bara till att ni sitter ner, för klargörandet kan få er att dåna:

Det här är ju intressant. Amerikanerna säger hoppa och svenska justitieministrar ropar: “Hur högt?! Hur högt?!” Amerikanerna konstaterar vidare att den svenska regeringen minsann gjort sin hemläxa duktigt. De har redan hunnit med att åtgärda fem punkter på den action plan för att bli av med fildelning som amerikanerna givit dem.

Men det finns moln på den annars så blå himmeln över det amerikanska och svenska samarbetet. Den amerikanska ambassaden konstaterar lite irriterat att det negativa mediaklimatet, den starka och talföra ungdomsrörelsen som talar för fildelning kan komma att ge Piratpartiet framgångar i EU-valet.

Så här i efterhand kan vi konstatera att de hade rätt i sin analys. Det gick ju väldigt bra för Piratpartiet i EU-valet. Undrar om det renderade ett rapp med linjalen över fingrarna på den svenska regeringen. Magister USA måste ju ha blivit ganska förtörnade.

Men vad sa då justitieminister Beatrice Ask om det hela? Hon säger att den amerikanska ambassaden nog mest skrivit den där rapporten för att få högre lön. Ja, ni läste rätt. Justitieministern avfärdar rapporten med att den amerikanska ambassadpersonalen vill ha högre lön. Det nära samarbetet mellan USA och den svenska regeringen i de hör frågorna existerar enligt Beatrice Ask inte. Allt är bara ett påhitt för att ambassadpersonalen vill ha mer pengar…

Som ni vet har jag ju en lista över Beatrice Asks klavertramp. Det har blivit dags att lägga till en åttonde punkt på den. Här är listan i sin helhet:

1. Justitieministern har varit jultomte och kommit med IPRED-lagen i fint paket till filmindustrins kula.

2. Justitieministern tycker det är bra att poliser får välbetalda jobb av bolag som figurerar i utredningar de själva leder.

3. Justitieministern vill tvinga barn att lämna urinprov utan deras föräldrars vetskap.

4. Justitieministern vill skicka gredelina brev till misstänkta sexköpare, så att deras familjer och grannar ser vilka typer de är.

5. Justitieministern vill låta Polis och åklagare leka judge Dredd och döma folk enligt löpandebandprincipen, eftersom man inte ska belasta rättsväsende och domstolar i onödan.

6. Justitieministern vill att det ska bli lättare att kameraövervaka folk.

7. Justitieministern vill att man ska börja genomföra rättegångar utan både den anklagade och vittnen.

8. Justitieministern förnekar nära samarbete med USA om upphovsrättsfrågor och skyller den amerikanska rapporten om samarbetet på ambassadmedarbetare “som vill ha högre lön”.

Två frågor infinner sig:

1. Hur lång kan en sådan här lista bli innan en inkompetent justitieminister tvingas se sig om efter ett nytt jobb?

2. Hur många to do-listor har USA givit den svenska regeringen och vilka punkter finns på dem?


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Fogge

  December 8, 2010, 10:44:57

  Man blir äcklad.

 2. Lars

  December 8, 2010, 11:44:47

  Om man skulle ta och höja blicken något, så borde själva kontentan av hela Wikileaks bedrift bli en förändrad USA-bild världen över. USA kommer automatiskt att befinna sig i underläge vid snart sagt varenda diplomatisk förhandling, även med Sverige. Det som nu också blottläggs för envar är en supermakt på dekis som för tankarna till Nixonadministrationen eller något annat rövarband. Detta trots att man äntligen tycktes ha fått en någorlunda vettig president.

  I ett längre perspektiv kan detta vara början till slutet för USA:s hegemoni. I varje fall kommer det att ta åratal att reparera dessa skador i form av bristande förtroende jorden runt. Inte för jag vet om det som kommer i stället nödvändigtvis blir något bättre, men en utjämning av maktförhållandena i världen borde faktiskt mest vara av godo.

 3. Malin Ahnberg

  December 8, 2010, 11:57:12

  Jag förstår och sympatiserar med din frustration över nuläget Anna, men jag kan däremot inte lägga skulden på vare sig den nuvarande regeringen i Sverige eller i USA. Felet ligger inte i de nuvarande politikernas händer, felet finns i den utrikespolitiska samarbetet, både bilateralt och transatlantiskt. Överenskommelserna inkluderar gemensamma gränsöverskridande utmaningar (såsom informationsläckor t.ex.) samt handels och investeringsflödena utöver de vanliga politiska samarbetsfrågorna. De illa formulerade överenskommelserna lämnar gott om utrymme för att USA t.ex. kan lägga sig i lagstiftning/ åtgärder i Sverige när det berör punkter som står med i avtalen. De har alltså sin fulla rätt att ställa krav på oss som stat. Vi har sedan länge sagt upp vår suveränitet, vilket är beklagligt, men det är först nu det visar sig i ett tillräckligt stort format för att allmänheten ska reagera. Med detta vill jag absolut inte säga att det som händer är rätt eller förmånligt på något sätt, jag vill endast påpeka att problemets ursprung uppkom inte över en dag, det har arbetats in i vårt samhälle under en lång tidsperiod. Så släpp Askzilla ett tag och fokucera på den större bilden, hon slås inte för oss men det har hon inga som helst krav på sig att göra.

  Dåligt insatta väljare och politiker, där ligger felet. Folk bryr sig inte förens det är försent och något gungar deras söta lilla roddbåt. Men för att vara helt ärlig folket väljer sina politiker, och om de skulle bry sig om mer än 100 kronor extra i plånboken skulle vi inte sitta här idag. Så tänk på vart du pekar ditt finger.

 4. DanielS

  December 8, 2010, 12:50:04

  Håller med dig Anna.

  Jag är fortfarande extremt förvånad att Ask får sitta kvar som minister.

 5. Anders Troberg

  December 8, 2010, 13:25:02

  Nu är det dags att kräva att allt politiskt, militärt, underrättelse och ekonomiskt samarbete med USA pausas tills hela den här härvan är utredd. Efter att alla fakta kommit fram, så kan man utvärdera varje samarbetspunkt igen och avgöra om den ska återupptas.

  Allt detta naturligtvis med full offentlig insyn.

 6. Jerker Montelius

  December 9, 2010, 16:59:48

  Angående de gredelina kuverten under punkt nummer fyra så anser jag att det är just det förfarandet man har utsatt Assange för. Skyldig eller oskyldig, det skiter vi i. Nu skall den djävulen skämmas för det har vi bestämt.
  B. Ask kan ha tagit tillbaka det hur mycket som helst men det verkar som det infördes i alla fall.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *