Pages

Categories

Search

 

Mental note åt mig själv…

by
January 5, 2011
Integritet, Politik
No Comment

Tidigare i dag utlovade jag ett motgift mot min ohämmade egoövning i det här inlägget. Det motgiftet kommer nu i form av sex punkter som jag skrev till mig själv för några månader sedan.

När jag förstod att Rick beslutat sig för att lämna posten som partiledare inom en relativt snar framtid insåg jag att chansen att jag skulle bli partiledare var överhängande, så jag satte mig ner och skrev ner de där sex punkterna.

Jag skrev ner dem för att det är viktigt för mig att jag inte glömmer dem. Jag vet av erfarenhet att det är lätt att glömma allt annat om man har ett viktigt jobb man tycker om. Den minan har jag trampat på tidigare och jag vill inte göra det igen. Därför ville jag ha några punkter att återkomma till om jag kände att jag började förlora fotfästet. Det är viktigt för mig att hålla båda fötterna på stadigt på marken, men jag tror att det är viktigt för partiet också. En väl rotad Anna är en bra Anna. Även på jobbet.

Integritet – Mitt privatliv är viktigt för mig. Det är en av de viktigaste orsakerna till att Piratpartiets arbete är så viktigt för mig. Det betyder också att jag förväntar mig att man respekterar mitt privatliv på många olika nivåer. Jag förväntar mig helt enkelt att bli behandlad med respekt. Jag förväntar mig, till exempel, att staten inte registrerar vem jag ringer till eller vem jag mejlar. Men jag förväntar mig också respekt av människor i min närhet.

Det betyder att jag kommer att sätta gränser för när jag tycker att det är okej att jaga mig och när det inte är det. Jag kommer till exempel inte att ge blixtsnabba svar på frågor en ledig lördagskväll om det inte gäller något akut. På sådana tider kan man istället smsa mig och berätta vad det gäller och låta mig avgöra om det brinner i knutarna eller ej. Det finns dessutom personer som har koll och vars samtal jag kommer att ta även på märkliga tider för att jag vet att de inte ringer om det inte är akut, så ingen behöver oroa sig för att jag och partiet ska missa om världen går under i en hastigt påkommen övervakningskris.

Kultur – Jag brinner för kulturen. Det är också en stor anledning till att Piratpartiets arbete är viktigt för mig. Det betyder att jag vill hjälpa kulturskapare att se den nya teknikens alla möjligheter. Det är där den levande kulturens framtid finns, inte i låsta rum som bara öppnas för högstbjudande. Det betyder också att jag inte kommer att sluta skapa kultur själv. Det kommer jag aldrig att göra. Jag inser naturligtvis att jag kommer att ha mindre tid för det, men det är en annan sak. Någon timme här och där tänker jag skaka fram då och då.

Kunskap – Kunskap är frihet. Det är ännu en stor anledning till att Piratpartiets arbete är viktigt för mig. Internet är för mig inte en fråga om teknik. Det är en fråga om kommunikation och folkbildning. Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har så många haft tillgång till så mycket kunskap. Internet är en utjämnare, ett demokrativerktyg. På ett mer personligt plan är jag en nyfiken själ. Jag tror inte att man kan bli fullärd. Allt det jag lärt mig har gjort mig till den jag är nu. Allt jag kommer att lära mig kommer att forma den person jag kommer att vara om tio, tjugo eller trettio år. Om jag någonsin slutar ta in ny kunskap, så hoppas jag att någon river ifrån och får mig på andra tankar.

Arbetsmiljö – För att kunna göra ett bra jobb behöver man goda förutsättningar att utföra det. En god arbetsmiljö är A och O. Det betyder inte att jag förväntar mig ständigt medhåll (hemska tanke!) eller att det aldrig kommer att uppstå konflikter. Det betyder att jag förväntar mig av mig själv och andra att vi behandlar varandra med respekt, framför allt när det uppstår en konflikt. Det går alldeles utmärkt att inte dela andras syn på saker och ting utan att man hemfaller åt att kalla varandra för idioter eller tro det värsta om varandra.

Självbild – Det känns fortfarande lite konstigt när journalister ringer från världens alla hörn och undrar saker om mitt jobb och mig. Jag vill att det ska fortsätta kännas konstigt för det är konstigt. Det är, trots allt, en rätt onaturlig grej. Jag har full förståelse att det är lätt att ryckas med och känna sig väldigt speciell när främligar hör av sig och är så intresserade av det man gör och vem man är, men det är då det är viktigt att komma ihåg att de faktiskt bara gör sitt jobb. När de avslutat en intervju med mig går de vidare till nästa och är precis lika intresserade av vad den personen har att säga. Kort sagt, det är trevligt, men verkligen inget att hänga upp sin självbild på för då kommer man snart att bli besviken.

Lufthål – Det är mycket bra att vara en sammanhållen grupp människor som jobbar mot samma mål. Det är ännu bättre att se till att också ha folk omkring sig som inte alls håller på med det man själv gör. Jag kommer därför att skapa lite större plats för de personer i mitt liv som jag tyvärr inte hunnit umgås så mycket som jag velat med det senaste året. Ett problem som folk ständigt tar upp vad det gäller människorna i regering och riksdag är att de förlorat kontakten med folk utanför politiken. Det problemet vill inte jag råka ut för. Jag tror att jag blir en bättre politiker om jag inte släpper taget om min flickvän och de vänner som inte är insyltade i den politiska sfären. Det är dessutom mycket bättre för självbefinnandet än att sitta och vänta på att någon journalist ska komma och polera ens ego.

Så, integritet, kultur, kunskap, arbetsmiljö, självbild och lufthål. Om jag håller de sakerna i ständigt färskt minne kommer jag att må bra och vara en betydligt bättre partiledare än jag skulle vara om jag inte gör det.

Kort sagt, om ni märker att jag tappar fotfästet och börjar tumma på de här punkterna så förväntar jag mig att ni skickar en länk till det här inlägget till mig. Detta är en peka med hela handen-order från er nya partiledare.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Filip

  January 5, 2011, 21:57:18

  Du pratar en hel del om integritet och frihet, och i intervjuer har du sagt att Piratpartiet pratat för mycket om teknik. Många pirater tycker ju å andra sidan att piratpartiet haft ett för stort fokus på integritet- och frihetsfrågor och för litet fokus på områdena där deras verkliga kompetens ligger, nämligen just IT-teknik och internet. Samtidigt håller Liberaldemokraterna i detta nu på att samla in namnunderskrifter för att formellt starta ett parti med stort fokus på just integritet, frihet och liberala rättigheter. De tycker likadant som Piratpartiet i inom PP:s områden men har ett bredare partiprogram, med större fokus på integritet än PP. Troligt är väl att så fort LD börjar få lite luft under vingarna så kommer många av de mer frihetliga piratpartisterna som tillkom under FRA-debatten att överge PP för LD, och lämna kvar de integritetsfokuskritiker som vill att PP endast ska arbeta med de frågor partiet ursprungligen startades för: IT, internet och immaterialrätt.

  Så min fråga är: Varför är du kvar i Piratpartiet? Hur anser du att man överhuvudtaget kan motivera PP:s existens, som separat parti?

 2. Johan

  January 5, 2011, 22:12:35

  Så Filip, du anser alltså att det bara kan finnas ett parti i taget som driver vissa frågor? Det känns ju lite.. ensidigt. Ju fler partier som driver vissa frågor desto större chans att det faktiskt händer något tänker jag själv, men det kanske bara är jag. Liberaldemokraterna är kanske det nya och häftiga för tillfället, men det tar ändå tid och energi att skapa ett “riktigt” parti, som de flesta som varit involverade i PP har märkt, och varför skulle de inte kunna samarbeta framöver?

  Att Anna är kvar i PP är väl helt enkelt för att hon inte är en “partihoppare” utan tror att vi också kan göra bra saker på vår plattform, med vår unika blandning. Men det är såklart bara en gissning, Anna får själv svara såklart.

 3. Mr Profit

  January 5, 2011, 22:16:19

  Min kommentar är delvis en reaktion på Filips kommentar ovan. Jag tycker inte man ska glömma bort de principer som var en styrka när PP bildades – nämligen insikten att så fort man börjar bredda och gå åt vänster eller höger, så tappar man båda sidor. Ska man bredda är det extremt viktigt att det kommer från tydliga informationspolitiska principer (som inte finns utvecklade än?). Vi vet också INGENTING om hur det kommer att gå för LibDem. Det kanske blir massiva bråk och allting går i stöpet. Så vänta med att ompositionera PP i förhållande till LibDem tills dess det är ett faktum att de är att räkna med.

  Däremot tycker jag att PP ska bli bättre på att bevaka medborgarrätter rent allmänt. Där kan också finnas nyckeln i att få genomslag för PPs frågor: t ex mer personval på regionnivå. Kanske kan detta motverka partipiskan och i sin tur öppna för PPs politik. Samt att det blir enklare att utkräva ansvar för varje riksdagsröst.

 4. Christer

  January 5, 2011, 22:26:47

  “Troligt är väl att så fort LD börjar få lite luft under vingarna så kommer många av de mer frihetliga piratpartisterna som tillkom under FRA-debatten att överge PP för LD”

  Så om man är “mer frihetlig” är man mer libertarian? Lite väl snävt perspektiv kanske?

  Ser du verkligen inte nyttan av att det finns ett parti för dem som kanske inte är så himla imponerade av libertarianismen, men som driver de frihetliga frågorna?

 5. Filip

  January 5, 2011, 22:41:40

  Min kommentar var först och främst tänkt som en fråga, eller kanske en utmaning om man så vill. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag själv anser i frågan, om jag ska vara ärlig. Men jag är intresserad av att höra hur aktiva pirater, särskilt frihetliga sådana, själva resonerar. Detta i ljuset av en diskussion vi hade på forumet under hösten: https://forum.piratpartiet.se/showthread.php?t=30766&highlight=piratpartister+integritet

 6. OlofB

  January 5, 2011, 23:10:41

  Bra punkter! Ska försöka minnas att påminna dig när du slirar – keep up the good work! 😉

 7. Thomas Tvivlaren

  January 5, 2011, 23:18:26

  @Filip: Jag tycker din undran är berättigad. Det som PP har som inte LD har är ett inarbetat namn och en grundlagd organisation (som dock behöver utvecklas om jag förstått det rätt).

  Med ett LD som inte behöver hålla sig neutralt i vänster/höger-frågor (och ett flertal andra faktorer som jag inte orkar nämna här just nu) så inses att PP måste välja riktning framöver på ett eller annat sätt. Vill man vara ett Riksdagsalternativ eller en lobbyorganisation?

 8. maloki

  January 5, 2011, 23:22:14

  Bra inlägg Anna! Blir glad av att läsa det. :) Vi ska påminna dig om inlägget när vi tycker du flyger iväg förmycket. 😉
  Det enda jag saknar är att få Flattra det! (hah… typiskt mig eller hur)

  Jag önskar dig massa lycka till och tror verkligen på dig som Partiledare för Piratpartiet!

 9. Andreas Kettelhoit

  January 5, 2011, 23:43:41

  Anna du kan vara förvissad om att vi både skall se efter, men även ta hand om dig. I alla fall mina två ögon kommer hålla koll… så ofta jag nu kan undvara dom :)

 10. Anna Troberg

  January 6, 2011, 00:16:17

  Hej Filip!
  Jag är kvar i PP för att jag tror på det vi gör. Jag vet också att det ligger oändligt mycket mer arbete bakom att starta upp och driva ett parti än att samla ihop 1500 underskrifter. Det är en kakbit jämfört med vad som kommer sen. Framför allt behövs massor av duktiga och hårt arbetande aktivister. Det har PP och det är ingenting man skaffar sig i en handvändning. Gemensamt för PP och LibDem är ju också att vi har smarta självständiga människor. Det är en enorm tillgång, men det är inte alltid lätt att få alla att dra åt samma håll. Det har vi lärt oss den hårda vägen, men någonstans är det ändå en lärdom jag är glad över att ha, för nu tar vi itu med det och jobbar framåt. Jag skulle inte vilja ha den lärdomen framför mig.

  Jag säger inte att jag inte tror att LibDem kan lyckas med allt det där, jag säger att det är upp till bevis för dem. Lyckas de så är det bara bra. Vi behöver många som jobbar för de här frågorna. Vi behöver många från alla delar av det politiska spektrat. Från höger till vänster eller vänster till höger om man föredrar det. En del kommer att bli kvar i sina gamla partier, en del har redan hoppat till PP, en del hoppar till LibDem.

  Det viktiga är att det finns någon form av plattform för alla som vill arbeta med de här frågorna. Alla kommer aldrig att känna sig bekväma att jobba under PP-flagg eller LibDem-flagg eller någon annan flagg. Därför kommer det aldrig att bara finnas en plattform och jag tror inte ens att det är önskvärt. Mångfald är bra.

  Jag förvånas lite över att jag ser en del representanter för LibDem som verkar tro att de tävlar med PP. Vi står på samma sida i kampen mot övervakningssamhället. Fokus borde ligga på att tävla med de som vill montera ner övervakningssamhället, inte på att tävla med oss. Jag riktar mitt fokus mot övervakningsivrarna. Något annat vore kontraproduktivt.

 11. E-mannen

  January 6, 2011, 01:14:50

  Efter att ha läst det här:
  http://liberaldemokrat.se/principprogram/ekonomi/
  2/3 majoritet för att få igenom skatteökningar?
  Det är konstigt att i mångt och mycket samma personer som hatar bankväsendet med deras “Fractional reserve banking” håller så hårt i papperslapparna och någonstans tror att den högsta siffran i lönebeskedet är vad de verkligen tjänar 😉

 12. Daniel

  January 6, 2011, 10:58:28

  Ok, taget. Vi säger till om du försvinner nånstans uppe i det blå. ;-))

 13. Rasmus Kaj

  January 6, 2011, 18:43:40

  Jag har lite svårt att se ett initiativ från IPRED-förespråkaren Alexander Bard som något seriöst alternativ till eller hot mot Piratpartiet …

 14. Krille

  January 6, 2011, 19:53:04

  Bra och klok safeguard!

 15. minata

  January 6, 2011, 22:36:02

  http://ligator.wordpress.com/2010/12/27/telegrammen-fran-usa-bor-synas/

  Citat från en av Liberaldemokraternas huvudpersoner:
  Torbjörn Jerlerup(L)

  “Men jag måste ge en varning, speciellt till många av Piratpartiets aktivister.

  Detta är INGEN fildelningsfråga. Det råkar handla om bland annat fildelning men gör för guds skull därför inte detta till en strid för rätten att ladda hem och se dåliga amerikanska hollywoodfilmer gratis!

  Fildelningsfrågorna väcker ofta de absolut sämsta instinkterna hos en del piratpartister, som likt ”cry babies” sätter sig ner på golvet och gråtande håller hårt i sin laptop och skriker ”jag vill inte betala för de filmer jag ser på och den musik jag lyssnar till, jag är pirat, jag är rebell”, så fort nån nämner ordet fildelning.

  Det var dessa piratpartistiska ”cry babies” som sänkte partiet förra valet. Sänk inte denna debatten nu, tack! (Referens: sjökorten. I say no more!)”

  Jag kan inte formulera det bättre!

 16. Andreas Kettelhoit

  January 7, 2011, 01:36:08

  ignore this test

 17. Anders Troberg

  January 7, 2011, 08:15:26

  “Det som PP har som inte LD har är ett inarbetat namn och en grundlagd organisation (som dock behöver utvecklas om jag förstått det rätt).”

  Å andra sidan så har inte PP någon Alexander Bard att dras med, det talar mycket starkt för PP.

 18. Jesper

  January 7, 2011, 11:33:11

  Hela problemet med spretande åsikter och uppfattningar som jämkas samman till en gemensam politik (en oerhört viktig process, såklart) tror jag blir mycket mindre när Alexander Bard är inblandad. Min bestämda känsla är att frustrationen bland PP:s aktiva är en västanfläkt jämfört med hur de som inte håller med Bard kommer att känna i LibDem. PP är en protest mot övervakningssamhället medan Alexander Bard alltid verkar sträva efter världsherravälde. Inget skulle kunna få mig att gå med i hans parti.

 19. minata

  January 7, 2011, 13:12:03

  Här lite mer om Alexander Bard – Liberaldemokraternas ledare.

  http://www.johanronstrom.se/2009/07/02/seminariet-med-stort-s/

  från bloggen:

  Som svar på min åsikt om att musik med mindre lyssnarkrets, utan ambitioner på att “slå stort” kan anpassa sitt uttryck till de som faktiskt är insatta i uttrycket och uppnå optimal kvalitet inom den genren, svarar Bard med Dagens Mogen-Citat:

  “Men du fildelas ju inte! Kom tillbaka när du har blivit nån!” – Alexander BardLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *