Pages

Categories

Search

 

Intressanta tankar från partiledningens AFK-möte

by
January 11, 2011
Integritet, Politik
5 Comments

Jag tänkte att jag skulle reflektera över några saker som vi talade om på helgens ledningsmöte. Vi inledde som sig bör med en presentationsrunda, så att alla skulle få tillfälle att bekanta sig med varandra. Några intressanta saker kom fram under den rundan.

Vi inledde med att alla berättade om hur de börjat engagera sig i Piratpartiets frågor. Alla hade halkat in på det berömda bananskalet. Det var det inte så lite humor att nästan alla, mig själv inkluderad, beskrev sitt intåg i piratrörelsen ungefär så här:

“Ja, alltså jag tänkte ju inte hålla på med sådant där, men så blev jag nyfiken. Jag läste runt lite och lärde känna folk. Sedan gick jag på en demonstration och lärde känna andra som höll på. Sedan blev jag funktionär och började försöka få andra att bli aktiva. Det började med små steg, men nu lägger jag nästan all min fritid på partiet. Jag kan liksom inte låta bli.”

När vi gått varvet runt med presentationerna kunde jag inte låta bli att påminna alla om att vi var där för att diskutera en fyraårsplan och inte ett tolvstegsprogram. Men berättelserna gjorde mig glad. Det är positivt att ingen av oss hade haft några direkta planer att arbeta med politik på det här planet. Det är viktigt att arbeta med människor som har hjärtat på det rätta stället och gör det de gör av rätt anledning. (Rätt anledning är en vilja att förändra och förbättra världen. Fel anledning är att fokusera på att klättra på karriärsstegen.)

Alla fick beskriva också hur de känt när de beslutade sig för att bli medlemmar i partiet och hur de upplevt partiet när de först gick med. Även här hade alla liknande historier. Man hade blivit upprörd av någon specifik händelse. För en del var det FRA-debatten som fick dem att öppna ögonen, för andra var det TPB-rättegången och för ett par IPRED.

Alla hade dessutom ungefär samma upplevelse av partiet när de gick med. De upplevde partiet som en kaxig, positiv och rolig organisation med massor av framtidstro och framåtanda. Det var det, i kombination FRA-lagen, IPRED och/eller TPB-rättegången, som fått dem att ta ett aktivt beslut att gå med i partiet.

Vi pratade en del om det och var rörande eniga om att ingen av oss upplevt partiet på det sättet sedan någon gång strax efter EU-valet. Jag tror personligen att det i mångt och mycket beror på att vi brände ut oss. Alla gav allt de hade inför EU-valet och efteråt fanns det inget mer att ge. Och när orken inte finns, så orkar man inte ut och kampanja. Man orkar inte ens alltid vara speciellt trevliga mot varandra och någonstans där hamnar man i en nedåtgående spiral som det kan vara svårt att ta sig ur.

Det var denna diskussion såg låg till grund för den fortsatta diskussionen om hur vi ska göra för att ta hand om våra funktionärer. Det resulterade i arbetsbeskrivningar, realistiska förväntningar, en tanke om att aldrig lägga för mycket jobb på en och samma person och en del annat. Om våra funktionärer mår bra, så kommer det att lyfta hela organisationen. Precis som Emma skriver, så tror ingen av oss att det är en lätt uppgift, men det är en fullt möjlig uppgift om vi tar hand om varandra och inte glömmer att vi faktiskt spelar i samma lag även om vi inte alltid håller med varandra. God kommunikation är a och o.

Vi har alla ett stort arbete framför oss. Världen ser inte ut att bli bättre av sig själv. Den behöver vår hjälp. Därför är det viktigt att vi ser till att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att vi ska kunna och orka stå emot när andra försöker montera vår integritet och vårt öppna samhälle.

Och nu tänker jag presentera några av dem som sitter i den nya ledningen för er. Jag fick order av min nya kommunikationsledare att göra “sportintervjuer” med dem. Jag som aldrig tittar på sport… Hon hade lika gärna kunnat be mig att intervjua dem ur ett kvantfysik-perspektiv. Men, here it goes:

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


5 Responses

 1. Andreas Kettelhoit

  January 11, 2011, 14:36:04

  Grymt bra men de små intervjuerna. En sak att bara se en person på bild men att höra personen i fråga prata tillför väldigt mycket.

  Det känns väldigt tryggt att veta hur sammansvetsade ni i partiledningen verkar vara *gör tummen upp*

 2. Henrik

  January 11, 2011, 15:49:32

  Väldigt bra video, intressant att se ansiktet på ledningen.
  Har bara ljud på höger sida under intervjuerna dock. Stereo på de andra klippen.

 3. Ejnar Olsson

  January 12, 2011, 02:39:25

  Föredömlig film och presentation!
  Efter modifiering och utökning av de övriga i ledningsgruppen skulle kanske denna kunna användas i valrörelsen, helst i ett tidigt skede. Med begränsade resurser får vi gå andra vägar än de övriga. Kändisfaktorn vinner val! Låt dessa synas och bloggas och länkas till. Gammelmedia skadar heller inte..
  Anna Troberg passar i rutan och framstår som trovärdig.. Snart är det 2014..

 4. Thomas Tvivlaren

  January 17, 2011, 12:49:05

  Lovande onekligen! Mycket bra att ge visuellt utrymme – och scen – åt nya ansikten så att kameran lagom till 2014 blivit en vän.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *