Pages

Categories

Search

 

Temavecka: Inkludera mera

by
February 7, 2011
Integritet, Politik
No Comment

Den här veckan tänker jag blogga på temat inkludering. Jag har nog ströbloggat lite om det här och där tidigare, men nu tänkte jag göra ett ordentligt avtryck och ägna en hel vecka åt det. Inkludering är nämligen något som fungerar ungefär som integritet. Det är ingenting som bara finns där. Det är något man ständigt måste arbeta med och underhålla. Jag hoppas att ni vill hjälpa mig att diskutera kring inkludering den här veckan och lägga grunden för ett mer långsiktigt inkluderingsarbete.

Inkludering är att låta så många som möjligt vara med och påverka hur partiet ska utvecklas in i framtiden, men inkludering är också att göra partiet och det vi står för öppet och inbjudande för dem som inte redan är medlemmar. Jag kommer att ta upp båda den här veckan, eftersom båda är något partiledningen börjat jobba med och kommer att jobba hårt med framöver.

Men, i dag tänker jag börja med inkludering av dem som inte redan är medlemmar och skriva lite om hur man kan få någon att känna sig inkluderad genom att kommunicera på rätt sätt.

Ett politiskt parti arbetar för att skapa opinion kring de frågor de driver och hoppas i förlängningen kunna påverka frågorna direkt genom parlamentarisk representation. För att kunna bilda den där opinionen måste man ut och prata med alla möjliga sorters människor för att få dem att förstå varför de frågor man driver är så viktiga för just dem.

För att överhuvudtaget ha en möjlighet att nå fram med sitt budskap måste man inkludera den man pratar med. Man måste, för att använda ett gammalt ordspråk tala med bönder på bönders vis och med lärde på latin. Det fungerar helt enkelt inte att kommunicera likadant med alla.

När jag visade mitt första trevande intresse för piratpolitik ville jag ha svar på de mest grundläggande frågorna. Ni vet, de där frågorna som man har tröttnat på att svara på efter två månader som pirat. ”Hur ska kulturskapare få betalt?” ”Men jag har ju rent mjöl i påsen?” Jag hade turen att stöta på pirater som orkade svara på de där frågorna ännu en gång. Om jag haft otur och stött på pirater som velat diskutera optimal serverkapacitet med mig, så hade jag antagligen inte valt att bli pirat.

Det kan låta trivialt och fånigt, men det handlar helt enkelt om hur inkluderad man känner sig. Det är inte fel att prata om optimal serverkapacitet, det skulle bara inte ha fungerat på mig. Det gör det säkert på någon annan, men det är här vikten av inkludering kommer in. Om någon talar hopplöst under eller över den nivå man själv just då befinner sig på, så kommer man oundvikligen att känna sig exkluderad och ointresserad.

Därför gäller det att försöka kommunicera det man tycker på många olika sätt och på flera olika nivåer och komma ihåg att få dem man pratar med att känna det som om det man talar om angår just dem. Det är inte så svårt som det låter. Politik angår ju alla, även om en del inte vill låtsas om det.

De pirater som lyckades övertyga mig om att det var dags att tänka om pratade mycket om alla de nya möjligheter som dagens teknik erbjuder kulturskapare. Jag tror inte att de tänkte på det. Det föll sig antagligen ganska naturligt. De märkte att jag vurmade för kultur och valde därför att börja med att belysa de delar av piratpolitiken som handlar om kulturens möjligheter.

Det finns en massa sätt för att finslipa den här tekniken, men jag tror att det är en sak man bör göra på känsla för att det inte ska kännas falskt och få motsatt effekt. Det bästa knepet är helt enkelt att lyssna på den du pratar med. Lyssna ordentligt. Vad är viktigt för just den personen? Ibland är det bara att inse att det som är viktigt för en viss person är helt oförenligt med just den politik vi driver. Det är inte mycket att göra åt det. Folk får tycka vad de vill. Det är inte vårt jobb att tvinga folk att tycka som vi gör. Vårt jobb är att få folk intresserade så att de själva kan fatta ett beslut om att vilja informera sig ännu mer och kanske gå ett steg längre och bli medlem och/eller rösta på oss.

Ganska ofta finns det en naturlig ingång som man kan använda för att få den man talar med att känna sig inkluderad och intresserad. I mitt fall var det kulturen. Pratar man med en lärare är det kanske vår skolpolitik som kan väcka det där första intresset. Är det en präst eller personlig assistent kanske det är integriteten. Det gäller helt enkelt att söka efter kontaktytor som får den andra personen att känna sig inkluderad i det viktiga du har att berätta.

Att vara inkluderande innebär också att man aktivt söker kontakt med olika människor, olika åldersgrupper, ursprung, intressen, osv. Det blir lätt lite inavel om man bara pratar med dem som tycker och tänker precis som en själv. Framför allt är det väldigt exkluderande och man går miste om en massa nya, intressanta vinklar på det man tror att man kan utan och innan. Det tänker jag blogga lite mer om i morgon.


Flattr this

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Andreas Kettelhoit

  February 7, 2011, 19:30:14

  Det skall verkligen bli en intressant vecka för det här med och få folk att känna sig inkludera tycker jag är jättesvårt, speciellt som jag gärna pratar om nätverkskablar och rackskåp

 2. Christer

  February 7, 2011, 21:36:46

  Synd bara att jag är så satans asocial…

 3. Horace Rumpole

  February 8, 2011, 09:49:00

  Jag håller med Christer. Kom ihåg att 90% av PP består av killar – och inte bara killar utan nörder. dvs att Anna har helt rätt men piraterna inte är precis pratsjuka…

  Intressant http://www.guardian.co.uk/media/2011/feb/07/julian-assange-prosecutor

 4. Kakan

  February 8, 2011, 19:43:23

  Bra tema. Jag är medlem i pp men inte aktiv, mkt på grund av just en utanför-känsla. Mitt eget fel, säger många, och det kan de väl ha en poäng i (deltar man inte kan man inte bli inkluderad), men å andra sidan startar känslan av “utanför” oftast långt innan någon ens har uppfattat att det finns någon som inte är inkluderad som borde vara det.

  Om man t.ex. ofta uttalar sig kategoriskt om saker kan man ge ett avståndstagande, rent av fientligt, intryck. Bland (nörd-)pirater kan nämnas Windows-hat. Måste man köra Mac eller Linux för att räknas i pp? Något annat lätt schibolet-artat inom de flesta kulturer är användandet av smeknamn. I pp blir det extra tydligt eftersom nästan alla har ett etablerat onlinealias. Om man som ny presenteras för Mikael, Sara, Torsten och Katrin när man hälsar, men sedan aldrig ser/hör talas om några andra än Mox*, Superkatten*, Mr Nestrot* och K-bang* på bloggar, chattar och möten – då är det också svårt att känna sig inkluderad. Man är ju inte invigd i kodsystemet. (Det samma gäller omvänt. Om jag är bekant med Lingonbjörn* på Twitter t.ex., men alla på ett möte pratar om Lars är jag minst lika bortkopplad.)

  Sen får man inte glömma att pp är lite annorlunda jämfört med många andra partier. Sympatisörerna kommer från flera olika politiska bakgrunder. Vissa kommer från liberalt högerhåll, andra från vänster, vissa är rent anarkistiska o.s.v. Vi tycker nog alla att pp borde ha en tydlig politik, men vi är knappast där än. Jag kan känna själv att jag drar mig för att engagera mig mer i det politiska för att jag stött på så många pirater som förvisso tycker som jag i frågor som yttrandefrihet och rätten till privatliv, men som har diametralt motsatta åsikter om andra saker — och gärna talar om det för folk. Att alla ska få ha sina egna åsikter är självklart, men hur man framför dem (och när och till vem och av vilken anledning) kan ha stor betydelse för “lagandan” (se även ovan ang. kategoriska uttalanden).

  Oj vad långt det blev, ursäkta. =S (Och varför finns det ingen förhandsgranskningsfunktion? Ber om ursäkt för ev. stavfel…)

  * Eventuella likheter med befintliga personer är fullständigt oavsiktliga.

 5. Christer

  February 8, 2011, 20:04:02

  @Horace Rumpole: nu känner jag att jag måste förtydliga: jag talade bara och endast för mig själv.

 6. Horace Rumpole

  February 9, 2011, 01:04:27

  @Christer det gör jag med 😉 Men jag antar att pirater överhuvudtaget inte e så sociala som til ex Fi. Vi e som vi e…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *