Pages

Categories

Search

 

Integritet är inte pynt

by
February 10, 2011
Integritet, Politik
No Comment

Jag tycker väldigt illa om att säga “Vad var det jag sa!”. När man säger det betyder det nämligen alltid att något dåligt hänt. Visserligen kan man njuta lite av att man åtminstone var omkring och kring sig och förutspådde det dåliga, men det är liksom lik förbannat dåligt.

En typisk sådan “vad var det vi sa”-sak är att det nu har visat sig att de där sista minuten-pyntet man hängde på FRA-lagen för att lyckas baxa igenom den var just pynt. Då hette det att det skulle säkerställa att medborgarnas integritet inte trampades på. Piratpartiet och många andra sa redan då att det inte skulle fungera och voilá, det gör det nu inte heller.

Jag önskar att jag var förvånad, men det är jag inte. Integritet är ingenting man kan sätta på toppen av en lag alldeles på slutet, precis som man allra sist sätter en stjärna på toppen när man klär en julgran. Integritet är mer komplicerat än så.

Piratpartiet och andra har tjatat sig blå om integritet. Det har faktiskt förändrat en hel del. De flesta politiker förstår vid det här laget att medborgarna förväntar sig att få höra något om integritet då och då. Därför hasplar man då och då ur sig någon floskel om integritet. Tyvärr är det fortfarande få politiker som fyller ordet med verklig mening.

Integritet är dock en ingrediens som måste finnas med i varje lagrecept och börja knådas in i lagen från dag ett. Integritet är inget som bara finns där av sig själv.

Jag hade en trevlig pratstund med Fredrick Federley om det här i Studio Ett i onsdags. Det kan man lyssna på här.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

  1. Mattias K.

    February 11, 2011, 01:02:13

    Äkta “Kassandra syndrom” som dom flesta ‘Pirater’ verkar behöva utstå…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *