Pages

Categories

Search

 

Bara veklingar ger upp för lite pröjs

by
March 1, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I förra veckan skrev Christer Nylander (fp) och Tina Acketoft (fp) en debattartikel i SvD om att de vill öppna UR:s arkiv. Jag totade ihop en replik till den, som tyvärr inte kom in.

Nu kanske ni tror att jag tappat min artikel- och replikmojo, men no worries. Mojo är inget man kan tappa. Mojo är något man alltid belönas med om man är en obotlig optimist och envis som synden. Jag är båda. Därför har jag naturligtvis redan en annan artikel för påläsning på en annan debattredaktion och två andra på gång. En av dem kommer antagligen att landa på SvD:s bord. Jag vill ju inte att någon ska behöva känna sig ledsen över att ha tvingats stå över chansen att publicera en artikel eller replik från mig och Piratpartiet. Alla förtjänar en extra chans.

Tänk Sex Pistols. De gav sig inte och det lönade sig. Det sägs att de fick betalt för att sluta spela. Jag kommer inte heller att ge mig. Men eftersom jag skriver bättre än Sex Pistols spelade, så kommer jag naturligtvis inte att nöja mig med att få betalt för att sluta skicka in artiklar och repliker. Det är bara veklingar som ger upp för lite pröjs. Jag tänker inte ge mig med mindre än att vi pirater också får komma till tals i debatten. Någon måste ju finnas till hands och ge makthavarna på tafsen när de glömmer bort att visa en gnutta respekt för oss medborgare. Det finns ingenting som säger att den någon måste vara någon annan. Det kan lika gärna vara jag, så jag skriver vidare. Förresten, nämnde jag att jag är envis?

Nåväl, det var mycket väsen för ingenting. Min replik till Nylander och Ackertoft fick inte plats den här gången, men här på bloggen kan jag hålla hur mycket låda som helst och ni kan hjälpa mig att sprida det. Here it goes:

Christer Nylander (fp) och Tina Acketoft (fp) vill öppna UR:s arkiv, främst för att göra skolundervisningen mer dynamisk. Det är ett lovvärt initiativ, men varför bara UR:s arkiv? Och varför bara för skolor? Till och med SVT:s vd, Eva Hamilton, vågar ta ut svängarna längre och föreslår att man ska öppna hela SVT:s programarkiv för alla.

Piratpartiet vill ta ännu ett steg mot öppenhet och folkbildning. Alla produktioner som finansieras med allmänna medel ska vara fria att ladda hem, bearbeta och sprida vidare. Det berör SVT:s stora kultur- och kunskapsskatt, statens museers bildsamlingar, Lantmäteriverkets kartor och annat i dag upphovsrättsskyddat material producerat av myndigheter och andra offentliga institutioner.

Nylander och Acketoft menar att ”en öppning av UR-arkivet skulle kunna innebära att man försämrar konkurrensmöjligheterna för andra läromedelsproducenter. Så får inte ske.” Jag vill därför påminna dem om vilka värden som ligger i de två vågskålarna. I den ena vilar vårt gemensamma kultur- och kunskapsarv. I den andra vilar privata bolags ekonomiska intressen.

Den svenska regeringen har redan bekänt färg i frågan. Man tvingade igenom IPRED-lagen och åsidosatte medborgarnas intressen till förmån för privata aktörers monetära intressen. När man valde att utsätta public services programidéer för förhandsgranskning till förmån för privata aktörer gjorde man det igen.

Det kostar naturligtvis pengar att producera kultur, kunskap och underhållning, men de senaste åren har pengafrågan förskjutits från: ”Vad kostar det?” till ”Hur många gånger kan vi tvinga folk betala för samma sak?”

Produktioner som finansierats av allmänna medel har redan betalats en gång av medborgarna. Det ger myndigheter och andra offentliga institutioner en fantastisk möjlighet att föregå med gott exempel och släppa sina produktioner fria. Öppenhet och folkbildning ska inte tvingas stryka på foten av en otidsenligt tillämpad upphovsrätt.

Anna Troberg
Partiledare, Piratpartiet

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. HugeHedon

  March 1, 2011, 11:52:14

  Bra replik!

  En fråga dock (till typ PP) angående följande formulering:

  När man valde att utsätta public services programidéer för förhandsgranskning till förmån för privata aktörer gjorde man det igen.

  Oklart om jag förstår detta rätt, men:

  Jag tycker att det är orimligt att “tvångsfinansierade” (licens, skatt) produktioner skall kunna konkurrera med (eller ut) sådant som underhållning (à la Robinson, Melodifestival etc), webb-portaler och dylikt som kan göras av frivilligt finansierade aktörer (d.v.s marknaden).

  Det är väl ändå inte helt orimligt att säga att public service (tvångsfinasierad media) bara skall pyssla med sådant som är “nödvändigt” eller “nyttigt” för samhället, och inte allmänt trams?

 2. Webster

  March 1, 2011, 13:16:07

  Låt oss också öppna radioarkivet för allmänt bruk!
  Det finns drivor av intressant material i radioarkivet som aldrig repriseras och som inte är tillgängligt för allmänheten. Det inkluderar en otrolig massa intervjuer som rimligen borde vara av intresse för både forskare och “vanligt folk”, men som inte är intressanta nog för allmänheten (tror man) för att få konkurrera med det flytspackel till underhållning som SR fokuserar på.
  Där finns också program som kanske är komplicerade att licensiera på grund av musikinnehållet, men lägg i så fall upp dem så att man kan betala en rimlig summa för att få strömma eller hämta dem. Hellre det än att de blir liggande i evighet okörda i arkivet. Lägg på en tia per månad i “arkivavgift” på min TV-licens men släpp materialet för konsumtion!
  Personligen skulle jag vilja återuppleva en del av nattradion från slutet av -70 och början av -80talet. Det är intressanta tidsdokument som nu är oåtkomliga.

 3. Andreas Kettelhoit

  March 1, 2011, 13:44:18

  Jag längtar efter den dagen sketchen “Gubben i lådan” finns på YouTube.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *