Pages

Categories

Search

 

Varför vill man införa datalagringsdirektivet?

by
March 8, 2011
Integritet, Politik
No Comment

1.Stoppa terrorism

2.Stoppa brottslighet

3.Skapa ett ”tryggt” samhälle

Datalagringsdirektivet är till viss del sprunget ur terroristskräck. Det är fullkomligt naturligt att uppleva rädsla för terrordåd. Det är dock viktigt att minnas att det är vår öppenhet och frihet som terroristerna attackerar. Om vi reagerar med att självmant montera ner vår frihet och öppenhet, så låter vi dem vinna på walk over.

Vi skapar ett tryggt samhälle genom att stå upp för vår öppenhet och frihet, inte genom att börja behandla alla medborgare som potentiella brottslingar.

I Polen hämtar polisen ut trafikdata omkring en miljon gånger om året. I Frankrike hämtas trafikdata ut omkring en halv miljon gånger om året. Genomsnittet för de EU-länder som infört datalagringsdirektivet är 140 000 gånger om året. Det är inte rimligt att tro att alla dessa uthämtningar berör terrorism eller ens grov brottslighet. I själva verket har man i praktiken plockat bort tröskeln för att hämta ut privat information. Man punktmarkerar inte längre grov brottslighet, utan slentriankränker vanliga människors integritet utan reell anledning.

Mer info:
Ny Teknik – “Datalagringsdirektivet ska göras bättre.”
Piratpartiet – Datalagringsdirektivet

I denna blogg/videoserie:
Inledning
Vad innebär datalagringsdirektivet?
Varför vill man införa datalagringsdirektivet?
Datalagringsdirektivet är kontroversiellt
Argument mot datalagringsdirektivet
Hur kan du hjälpa till?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *