Pages

Categories

Search

 

Liveblogg: Frukostseminarium om datalagringsdirektivet i riksdagen

by
March 9, 2011
Integritet, Politik
No Comment

Det var längesedan jag livebloggade, men nu sitter jag på ett frukostseminarium om datalagringsdirektivet i riksdagen och det känns som ett alldeles utmärkt tillfälle att liveblogga.

Jens Holm (v) och Maria Ferm (mp) har just gjort en kort genomgång av vad datalagringsdirektivet innebär och hur man nu vill försöka få en minoritetsbordläggning till stånd.

Efter inledningen kommer nu Nils Weidestam från IT & Telekomföretagen.

Weidestam säger att branschen är lite sura, men framför allt förvånade. Det har varit en brist på dialog mellan justitiedepartementet och IT & telekombranschen. Man säger att man velat samarbeta och tycker att det är märkligt att man inte uppmärksammat det.

Vidare pratar han om att IT & Telekomföretagens ständiga problem, nämligen att det här berör så tekniska saker att det kan vara extremt svårt att kommunicera dessa frågor på ett sätt som folk förstår. Hmmm… Det känns ju som ett extremt bekant problem, eller hur?

It & Telekombranschen anser att en bransch inte ska betala statens åtaganden, lika lite som Volvo ska betala polisens nya polisbilar. Branschen uppskattar dessutom den totala kostnaden för datalagringen till minst en miljard. Regeringen säger att det kommer att kosta 200 miljoner. Det finns ett glapp där, som bör förklaras på något sätt.

Weidestam får frågan om datalagringskostnaderna hotar mindre operatörers existens. Svaret är ett mycket tydligt och kort: Ja.

Weidestam uttrycker också frustration över att operatörerna förväntas kunna följa datalagringsdirektivet den första juli, samtidigt som man inte kommer att få information om exakt vad som ska göras förrän den första juli. Hela processen präglas av en stress som gör det omöjligt för operatörerna att agera. Operatörerna får inte information om vad som behöver göras, men förväntas i alla fall göra det.

Så har det blivit dags för en frågestund.

Jens Holm (v): “Informationen ska lämnas ut skyndsamt inom en timme. Hur ska det gå till på en fredagskväll eller helg? Finns det inte stora risker för att det blir fel?”
Weidestam: “Jo, det kan lätt bli slarv. Om någon begär ut information kan det börja snackas om vem som polisen begärt ut information om. Polisen har en tendens att läcka mycket.”

Jens Odsvall (Svart Måndag): “Finns det risk för missbruk av informationen och skada för källskyddet?”
Weidestam: “Det finns stor risk för det.”

Alf Karlsson (mp): “Hur stor kan utslagningen av operatörer bli? Har det undersökts?”
Weidestam: “Nej, det har inte undersökts, men risken finns absolut.”

Janne Flyghed (Kriminologiska institutionen, Sthlm uni): “Det är ett av de värsta integritetskränkningarna som är så dåligt underbyggt som jag sett.”

Lena Olsson (v): “Datalagringsdirektivet är otroligt slarvigt skött.”

Jens Holm (v): “Datalagringsdirektivet är sprunget ur skräck. Det är det sämsta sättet att göra politik.”

Maria Ferm (mp) “Det finns en stor risk för att man går från kravet på grova brott för att hämta ut information till att man börjar få hämta ut information för betydligt mycket mindre saker.”

Mia Sydow Mölleby (v): “Vad händer med informationen när den hämtats ut?”
Weidestam: “Den hämtas och raderas sedan ur databasen. Skulle informationen komma bort kommer det inte att finnas en möjlighet att hämta informationen igen. Det kan skapa en hel del problem.”

Anna Troberg (pp): “Nu hämtar polisen ut information något tusental gånger om året. Om datalagringsdirektivet går igenom kommer antalet att öka betänkligt. Medelantalet i EU är 140 000 gånger. Frankrike hämtar ut information 500 000 gånger, Polen en miljon gånger. Det är naturligtvis problematiskt ur integritetssynpunkt, men det kommer också att medföra stora kostnader att hantera så många förfrågningar.”
Weidestam: “Ja, absolut”

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Leffelini

  March 9, 2011, 09:48:24

  +1

 2. ZastDerg

  March 9, 2011, 10:48:57

  Längst ner i inlägget har du råkat skriva att Ferm tillhör (V). Intressant inlägg i övrigt.

  1. Anna Troberg

   March 9, 2011, 10:57:00

   Hej ZastDerg!
   Hoppsan! Sorry, Maria. :-) Det blir alltid fel när man livebloggar. 😀Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *