Pages

Categories

Search

 

Nyhetsbrev 2011-03-09 – Tema: Datalagringsdirektivet

by
March 9, 2011
Integritet, Nyhetsbrev, Politik
No Comment

Hej allihop!

Nu har ni vant er vid att nyhetsbreven ska se ut på ett visst sätt och det kommer de att göra även i fortsättningen, men då och då kommer jag att sticka emellan med ett temanyhetsbrev som ser lite annorlunda ut. I dag är det premiär för det och temat är datalagringsdirektivet.

Tema: Datalagringsdirektivet
Den 16/3 tas datalagringsdirektivet upp i riksdagen. Det ser ut som om det blir en minoritetsbordläggning och det är bra. Dessvärre betyder en minoritetsbordläggning inte att vi räddas från datalagringsdirektivet. Det betyder bara att vi får ännu ett år på oss att opinionsbilda kring det. Oavsett vad som händer den 16/3, så är det hög tid för oss att göra vad vi kan för att sätta P för datalagringsdirektivet i Sverige.

Ni hittar en del allmän info om datalagringsdirektivet på Piratpartiets hemsida. Dessutom kommer det ännu mer information här.

Sex filmer om dig och datalagringsdirektivet
Jag har tillsammans med en hög hjälpsamma pirater gjort en blogg- och videoserie med information om datalagringsdirektivet och hur just du kan hjälpa till att stoppa det.

Filmerna finns samlade på Piratpartiets hemsida tillsammans med en kort infotext, men vill man ha mer kött på benen i form av text, argument och länkar, kan man klicka sig in till de individuella bloggposterna och få mer information.

Alla blogg/videoinlägg i serien:

Inledning
Lite allmän info om blogg/video-serien.

Vad innebär datalagringsdirektivet?
Datalagringsdirektivet erbjuder i det närmaste ett oändligt antal möjligheter att grotta ner sig i detaljer, men i slutänden kokar de alla ner till en och samma sak: Vad innebär datalagringsdirektivet för dig i din vardag?

1. Information om var du befinner dig registreras genom din mobil och sparas.
2. Information om med vem, när och hur du kommunicerar registreras och sparas.
3. Det registreras vilka IP-nummer du använt och när.

Varför vill man införa datalagringsdirektivet?
Datalagringsdirektivet är sprunget ur skräck och rädsla. Man vill:

1.Stoppa terrorism
2.Stoppa brottslighet
3.Skapa ett ”tryggt” samhälle

Det låter naturligtvis bra, men ett samhälle som stiftar lagar av skräck i stället för att stå upp för öppenhet, frihet och demokrati, kommer oundvikligen att bli ett ohälsosamt samhälle att leva i.

Datalagringsdirektivet är kontroversiellt
Om man lyssnar på debatten här hemma i Sverige är det lätt att tro att datalagringsdirektivet tas emot med öppna armar runt om i Europa. Så är det inte.

1. Grekland, Irland och Österrike har ännu inte infört direktivet.
2. I Tyskland och Rumänien, Cypern och Ungern har författningsdomstolarna underkänt de lagar som stiftats i enlighet med direktivet.
3. EU-kommissionen förväntas den 23 mars att lägga fram en kritisk granskning av direktivet.

Argument mot datalagringsdirektivet
Det finns massor av argument mot datalagringsdirektivet. Här är nio av dem. I bloggposten och filmsnutten får ni lite mer kött på benen kring dem:

1. Människor har rätt till sitt privatliv.
2. Information samlas inte in för skojs skull. Den kommer att användas
3. Självcensur
4. Ändamålsglidning
5. Informationsläckage
6. Gör medborgarna beroende av makthavarnas välvilja
7. Vanliga människor övervakas, brottslingar vet att undvika och övervakas ej
8. Ineffektiv brottsbekämpning
9. Onödigt kostsamt

Hur kan du hjälpa till?
Vänta inte på att någon annan ska göra något. Gör det du kan. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det kanske låter som floskler, men det är sant.

Här är lite tips på vad du kan göra:
1. Skriv insändare och debattartiklar.
2. Kommentera på tidningsartiklar och bloggposter
3. Blogga, twittra och Facebooka
4. Prata med familj, vänner och bekanta
5. Skriv mejl till riksdagsledamöterna

Om ni behöver hjälp att komma igång med skrivandet, så finns det en insändarskola här i textform och filmform. I bloggposterna hittar ni dessutom massor av argument och fakta som ni kan använda er av. Ni får mer än gärna kopiera textsnuttar och bygga insändare och debattartiklar av dem. Det är sådant de SKA användas till.

Om ni saknar inspiration, så kan ni alltid läsa den här: “Internetintegritet bromsar tillväxten i Örnsköldsvik“. Den bör bota även de svåraste fallen av akut skrivkramp.

Annat om datalagringsdirektivet:
I morse bjöd Vänsterpartiet och Miljöpartiet in till frukostseminarium om datalagringsdirektivet. Det var mycket intressant. Jag livebloggade därifrån och Jonathan Rieder Lundkvist bloggade för Svpol om det lite senare. Det var ett mycket intressant arrangemang där Nils Weidestam från IT & Telekomföretagen uttryckte branschens irritation över det hafsiga förarbetet med datalagringsdirektivet.

Emma Marie Andersson har bloggat flitigt om datalagringsdirektivet. “Hög tid att bråka om datalagringsdirektivet” och “Så här fungerar datalagringsdirektivet i praktiken“.

Henrik Alexandersson har inte heller legat på latsidan: “Regeringens arroganta feghet” och “Det är inte du som bestämmer hur rent mjölet i din påse är“.

Anders S. Lindbäck drar sitt strå till stacken: “Datalagringsdirektivet godkänt av justitieutskottet“. Johanna Drott bloggar om de där farliga medborgarna. Jeppelin tycker att vi ska mejla till riksdagen om datalagringsdirektivet.

Vi är inte ensamma:
Det är som tur är inte bara pirater som upprörs av datalagringsdirektivet. Många andra håller med.

Journalistförbundet är upprörda: “EU:s datalagringsdirektiv hotar källskyddet“.

Advokatsamfundet är inte heller så imponerade: “Kontroversiellt lagförslag om datalagring“.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ha en minoritetsbordläggning. Det vill Sverigedemokraterna också, men mest för att kunna skärpa datalagringsdirektivet ytterligare.

Jens Holm (v) tycker att “Datalagringsdirektivet kan förkastas” och uppmanar Fredrick Federley att få Centerpartiet att hjälpa till med det. Markus “Lake” Berglund hjälper till han med: “SD hycklar som vanligt, men tänker de stoppa datalagringen?“.

Ingen stoppar ensam datalagringsdirektivet. Vår styrka är att vi är många och att vi samarbetar. Dra ditt strå till stacken.

Ha det riktigt bra,
Anna
—————————-
Anna Troberg
Partiledare

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no ResponsesLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *