Pages

Categories

Search

 

Girigheten vet tydligen inga gränser

by
March 10, 2011
Integritet, Politik
14 Comments

Pengar är kul, men de är inte allt. De flesta skulle till exempel inte sälja ut sin familj och sina vänner för pengar. Inte ens de mest förhärdade egoister skulle sälja ut sig själv för pengar.

Tydligen finns det dock människor som på allvar förväntar sig att vi alla ska ge bort oss själva, det allra mest privata, helt gratis till företag så att de kan tjäna pengar på oss. Nej, jag skämtar tyvärr inte. Det finns de som på allvar tycker att det vore en strålande idé och som vanligt är roten till galenskapen pengar.

I går publicerade Örnsköldsviks Allenhanda en tämligen sanslös debattartikel med rubriken: “Internetintegritet bromsar tillväxten i Örnsköldsvik“. I den skriver Erik Gustafsson, som tydligen är
kommunikations- och informationsansvarig för Acidon, bland annat så här:

Personlig information om kunder, användare och människor är en råvara. Råvaran behöver raffineras och bli mer detaljerad och ingående för att kunna utvinnas. Denna utveckling borde stödjas av lagstiftning och beslutsfattare. De kritiserade IPRED- och FRA-lagarna som ger myndigheter ökad tillgång till information om medborgare måste utökas. Lagarna måste skrivas om för att även innefatta privata företag som kan använda information om privatpersoner i marknadsföringssyfte, för ökad konsumtion och tillväxt. Om det svenska juridiska systemet släpper in marknadskrafterna så uppmuntras även företagen att bli bättre på att bedriva handel med information.

Iiiih! Dubbel-iiiih! Som om IPRED- och FRA-lagarna inte vore illa nog som de är. Nu ska vi alltså dessutom släppa in allt möjligt löst folk i registren? Redan nu lämnar vi massor av spår efter oss som utnyttjas av diverse olika marknadsförare. Jag är säker på att de blir kallsvettiga av lycka av blotta tanken på att få exakt information om vem som surfar var, vem man mejlar, vilka varor man betalar för online, etc. Fast är deras lycka verkligen i medborgarnas intresse? Knappast.

Nåväl, Gustafsson bekymrar mig inte så mycket. Jag sorterar in honom i gruppen “personer som skulle sälja sin faster för en femma” och bryr mig inte så mycket mer om honom. Det som bekymrar mig är att vi tydligen fått ett samhälle där det finns folk och organisationer som helt tappat repsekten för andra människors privatliv. Det sker inte av sig själv. Det sker genom långsam tillvänjning.

Om makthavarna genom handling om och om visar att det där med privatliv inte är något att bry sig om, så kommer vissa oundvikligen att anamma samma respektlösa inställning. Bland dessa kommer det också att finnas dem som inte bara inte bryr sig om andras privatliv, utan som dessutom väljer att försöka sko sig på det. Undrar om regeringen har en plan för att motverka den utvecklingen? Nej, visst ja. De är ju bästis och bundis med den typen av organisationer.

UPPDATERING: Tydligen ligger Gustafsson i. Samma debattartikel finns i Norrländska Socialdemokraten.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


14 Responses

 1. hieronymus bosch

  March 10, 2011, 11:37:42

  Det verkar vara en storskalig satsning. 😀 http://www.nsd.se/nyheter/kiruna/artikel.aspx?ArticleId=6024586

 2. Roland Eriksson

  March 10, 2011, 12:00:40

  Det var en riktig tokstolle, jag kommenterade i Örnsköldsviks Allenhanda och rekommenderade honom att skriva för Badlands hyena. Där skulle det passa alldeles utmärkt.

  MVH
  Roland Eriksson

 3. Rickard Olsson

  March 10, 2011, 12:36:52

  Jag vet inte om jag vågar hoppas på att det är satir, men i så fall behöver han lära sig att ta i mer, det där ligger alldeles för nära verkligheten för att vara roligt.

 4. Sysadminbloggen

  March 10, 2011, 13:15:48

  Jag bloggade också om det och fick tips i kommentarerna om att Acidon inte ens är registrerat hos bolagsverket, och gör man en sökning på allabolag.se så hittar man nada.

 5. Ronny

  March 10, 2011, 14:28:49

  Gustafsson är väl kanske inte problemet men ändå ett “barn av sin tid”; ett symptom på hur pengar har fått en märkligt hög prioritering i vår samtida kultur. Det är inte alls ovanligt att bli stämplad som hippie och/eller anarkist (inte för att jag har något emot hippies och anarkister, snarare är det stämplingen som [vadsomhelst] för att slippa dialog som är läskig) om man berättar hur illusoriskt pengars värde – eller pengarna själva för den delen – är och att man borde utgå från reella värden, eller lära sig hushålla med sina resurser snarare än att sälja frihet och privatliv för att få hoppas få tillgång till mer än man behöver.

  Eller ännu kortare; ett samhälle som låter någras begär förhindra andras behov är inte mycket till samhälle.

 6. Werner

  March 10, 2011, 19:06:43

  Men gawd. Det är ju ett troll, era dumskallar. Det är bra för oss. :)

 7. Björn Persson

  March 10, 2011, 23:53:52

  Acidon.com är en vävplats som åtminstone försöker ge intryck av att tillhöra ett företag som specialiserar sig på att veta allt om alla. Den gör reklam för ett system som sägs bygga upp psykologiska profiler över privatpersoner utifrån data insamlade från Internet och offentliga register. Jag får intrycket att vävplatsen och Erik Gustafsson tillsammans utgör hela Acidon, och det mesta av innehållet är snömos, men han har trots allt lagt ned en hel del jobb på att fylla den med text och bilder. Domänen registrerade han för mer än ett år sedan, precis i slutet av 2009. Det hela förefaller litet för ambitiöst för att bara tjäna som kuliss för några satiriska debattartiklar.

 8. Dennis Nilsson

  March 11, 2011, 02:00:05

  Den dagen “”Erik Gustafsson” får smaka på sin egen medicin, så kommer han att kvickt komma till insikter han inte hade tidigare.

  Vem vet, han kanske är en sådan karaktär som gillar att webcama sin stolta “apparat” på webben, som en del uppenbarligen gör.

 9. EricJ

  March 11, 2011, 11:19:41

  Termen “tokstolle” är inte särskilt träffsäkert — mannen har nämligen rätt på ett par punkter.

  Personlig information ÄR en råvara, och en dyrbar sådan. Fråga bara Facebook, Google eller något av de andra företagen som handlar med den information vi kollektivt lämnar ifrån oss.

  Informationen man samlar in behöver raffineras, det är heller ingen hemlighet. En databas full med loggar gör ingen glad, man behöver analysera och studera den ingående för att kunna dra meningsfulla slutsatser.

  Huruvida totalt öppnande av FRA-shoppen skulle ge ökad tillväxt eller inte låter jag däremot vara osagt. Man skulle kunna resonera som så att ett öppnande skulle driva på utvecklingen av anonymiseringsverktyg, ett förändrat medvetande hos befolkningen om att vi är övervakade, med resultat att folk drar sig för att lämna ut information.

 10. Mattias K.

  March 11, 2011, 13:12:16

  För sittande regering och förra regeringen samt företagen så är vi bara siffror i statistiken, löntagare, skattebetalare och konsumenter, allt runt omkring skatterna och konsumtionen finns inte för dom verkar det som.
  Den tid vi inte spenderar på att arbeta eller konsumera är enligt dom bortslösad tid.

 11. Amelia Andersdotter

  March 13, 2011, 20:10:48

  Han har iofs rätt. Information får ekonomin att gå runt. Företagen säljer inte längre produkter till oss utan vi är produkterna som skyfflas runt mellan företag. Vår privata data är valutan.

  Även om vi fortfarande har materiell produktion (kläder, mat, etc) är de på inget sätt tillräckliga för att täcka upp befolkningens behov av jobb eller ekonomiska tillväxt, typ. Majoriteten av alla jobb i Sverige är inom tjänstesektorn, t ex. Sjuksköterskor, kafépersonalen, Google, vilka paralleller man nu vill dra. Bahnhof lever helt på att deras kunder vill och kan skicka information i stora mängder. Google lever på att kartlägga informationen baserat på IP-adresser eller konton. Riktad reklam baserad på våra personliga preferenser är till och med bekvämt.

  Kreditkort, kundkort, medlemskap på forum, allting är en form av profilering och datainsamling som kan skapa mervärde – jag har t ex mer än 2000 postningar på Piratpartiets forum som kan användas för att följa min bana genom partikritik, partivision, kommentarer på nyheter, postningar av nyheter, vad det nu kan vara.

  På min blogg kan man än mer utröna vad jag tänker på, samlar information om, vilken personlighet jag har. Carl Bildt fick annonser om ryska fruar uppsatta på sin wordpressblogg för att han maniskt kommenterar om Ryssland i varje bloggpost (testa att läsa själva!!).

  Allt är inte bekvämt, allt är inte fantastiskt, mycket av det är bekvämt, mycket av det är fantastiskt, men det är också vad som gör att ekonomin går runt.

  Vad man möjligtvis kan ifrågasätta är om staten ska vara mellanhand i informationsinsamlingen – vi har inga möjligheter att säga nej till staten, eller att inte befatta oss med den. Vilka “rum” som är privata och vilka som är “offentliga” är också en värdefull diskussion. Vilka rum som är “frivilliga” och vilka rum som är “påtvingade”.

  Man får förvisso svåra gränsdragningar ändå (finns det någon matbutik i Malmö utan övervakningskameror? hur ska man ställa sig till tvättstugor eller parkeringsplatser? gör det skillnad om institutionerna är offentligägda eller inte – typ en tvättstuga hos LKF, Lunds kommunala bostadsföretag? är facebook är privat utrymme bara för att man loggar in med ett personligt konto? osvosv).

  Kan vara bättre att ifrågasätta Gustafssons… okritiska inställning till frivilligt informationutbyte och påtvingade.

 12. Sara

  March 16, 2011, 22:27:21

  Fuck you. Detta är en Mock. Hur fan kan ni, när världen hänger på ert engagemang, nedlåta er till detta? Jag är besviken, när miljoner människor reser sig tack vare digital kommunikation, är detta vad ni bidrar med?

  1. Anna Troberg

   March 16, 2011, 23:35:31

   Hej Sara!
   Det är möjligt att det är en mock, men vad säger att det är min mock? Eller någon annan pirats mock? Jag har betydligt mycket bättre saker för mig än att ägna tid åt sådant trams.

   Om du tror att det är en mock, så föreslår jag att du försöker luska ut vem som ligger bakom den och klagar där istället för här.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *