Pages

Categories

Search

 

Be a mensch och visa lite hjärta

by
March 11, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
15 Comments

I dag kommer att bli en stressig dag. Jag ska upp till Skellefteå och umgås med pirater hela helgen. Trevligt!

Mindre trevligt är att jag ännu inte gjort färdigt min lilla föreläsning som jag ska hålla i morgon. Men, stress är underbar motivation och inspiration. Föreläsningen kommer att bli färdig i tid. Säker med ungefär fem minuters marginal.

Däremot misstänker jag att föreläsningen inte kommer att bli vad folk väntar sig. Jag ska prata om upphovsrätt, men inte som vi brukar. Det är dags att ta lite nya tag även på den fronten. Därför kommer jag att ge piraterna lite tough love, bacon och crime scene-tejp. Jag tror det är en perfekt blandning för att kickstarta lite hälsosamt nytänkande i debatten.

Alla som sett random Hollywood film vet att det inte går att motstå the good guys. De får alltid alla sympatier. Till och med när skurkarna är riktigt coola, som Darth Vader, så hejar man i alla fall på the good guy, även om han är en tönt i sjuttiotalsfrisyr och blekta Levi’s-jeans, som Luke Skywalker. Vi måste vara the good guys, inte bara i våra egna ögon, utan även i andras. Det lönar sig alltid att vara schyst och man måste inte ha sjuttiotalshår för att vara en good guy.

Jag kommer att filma det hela och om tekniken står mig bi kommer jag att lägga upp det på bloggen, så att ni själva kan avgöra om det är flipp eller flopp.

Några som inte verkar ta så hårt på det där att vara schysta är Louis Vuitton. Jag hoppas att ingen missat att Louis Vuitton visat upp ett sjusärdeles osympatiskt och girigt ansikte. Opassande har uppmärksammat det i två blogginlägg: “Skamligt av Louis Vuitton – #LVgate” och “Louis Vuitton är ett symptom på ett stort problem – #lvgate“. Christian Engström har också bloggat om det: “Louis Vuitton – the symbol of corporate bullying“.

För några år sedan gick jag en kurs på Stanford University. En av föreläsarna var Guy Kawasaki. Hans föreläsning är den som jag minns bäst. Han gav till exempel några strålande tips om hur man inte ska utsätta folk för death by PowerPoint när man föreläser, som Skellefteåfolket säkerligen kommer att tacka honom för i morgon. Men det som jag minns allra bäst är att han talade om vikten av att “be a mensch”. Det låter fint, men hur blir man då en riktig mench? Här är fem punkter från Kawasakis blogg:

Help people who cannot help you. A mensch helps people who cannot ever return the favor. He doesn’t care if the recipient is rich, famous, or powerful. This doesn’t mean that you shouldn’t help rich, famous, or powerful people (indeed, they may need the most help), but you shouldn’t help only rich, famous, and powerful people.

Help without the expectation of return. A mensch helps people without the expectation of return–at least in this life. What’s the payoff? Not that there has to be a payoff, but the payoff is the pure satisfaction of helping others. Nothing more, nothing less.

Help many people. Menschdom is a numbers game: you should help many people, so you don’t hide your generosity under a bushel. (Of course, not even a mensch can help everyone. To try to do so would mean failing to help anyone.)

Do the right thing the right way. A mensch always does the right thing the right way. She would never cop an attitude like, “We’re not as bad as Enron.” There is a bright, clear line between right and wrong, and a mensch never crosses that line.

Pay back society. A mensch realizes that he’s blessed. For example, entrepreneurs are blessed with vision and passion plus the ability to recruit, raise money, and change the world. These blessings come with the obligation to pay back society. The baseline is that we owe something to society–we’re not a doing a favor by paying back society.

Louis Vuitton tycks ha missat var och en av de där punkterna. Noll av fem. Det är faktiskt urdåligt. Jag är glad att jag inte företräder ett fancy väskimperium utan hjärta, utan en aktivistorganisation med massor av hjärta.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


15 Responses

 1. PP

  March 11, 2011, 10:39:30

  Louis Vuitton’s links with Vichy regime exposed
  http://www.guardian.co.uk/world/2004/jun/03/france.secondworldwar

  The luxury goods company Louis Vuitton collaborated with the Nazis during the German occupation of France in the second world war, according to a new book.

  A French author has uncovered previously unpublished details of the firm’s support for the Vichy regime which was responsible for the deportation of French Jews to German concentration camps.

  The book, Louis Vuitton, A French Saga, says members of the Vuitton family actively supported the puppet government led by Marshal Philippe Pétain and made money from their business dealings with the Germans.

 2. Anton Nordenfur

  March 11, 2011, 11:13:00

  Mindre rättning: Darth Vader, inte Dart Vader.

 3. Anton Nordenfur

  March 11, 2011, 11:27:37

  Bra tänkt. Fildelning är det område jag tycker vi betonar lite för lite nu i dagarna. PP måste få en balans mellan de rena integritetsfrågorna och upphovsrättsfrågorna, där vi ger bägge stor vikt. Bägge är viktiga frågor, men vi har fokuserat lite för lite på upphovsrätt ett tag.

  1. Anna Troberg

   March 11, 2011, 11:36:46

   Hej Anton!
   Ja och nej, tror jag. Dels påverkar ju det som händer i världen det vi måste fokusera på och det har varit väldigt mycket integritetsfrågor den senaste tiden, eller åren till och med. Sedan är fildelningsfrågan extremt tätt förknippad med integritetsfrågan och jag tror att vi blivit bättre på att peka på det sambandet. Det är bra, men det får kan naturligtvis få det att se ut som om vi fokuserar mindre på fildelning än vad vi faktiskt gör.

   I vilket fall, fildelningsfrågor och upphovsrättsfrågor ligger mig varmt om hjärtat. Jag är ju kulturknutte och kan nörda loss om det där i timmar. Jag lovar dock att hålla mig inom den tid jag fått mig tilldelad i Skellefteå. 😉

  2. Anton Nordenfur

   March 11, 2011, 12:16:35

   Jo, jag förstår vad du menar, och jag håller med. Jag tror dock många som är mindre insatta har svårt att se sambandet (trots att jag tror det är tydligare nu än för ett par år sedan), och jag har tyvärr hört flera stycken höra mig nämna Piratpartiet och sen säga att de slutade bry sig om partiet när vi slutade bry oss om fildelningen. Jag tror att vi borde betona integriteten mycket (som vi gör), men inte heller glömma bort de kampanjer som är helt och hållet betonade på fildelningen. Enkla, klara budskap är det som går igenom för Everyday Joe, så den bästa taktiken är att ge tydliga idéer om vad vi vill (legalisera fildelning! stoppa FRA!) och sedan komma med the big picture när de gått med på grunden.

   Det allra bästa är att gå ut med en blandning av enkla budskap (“Vi gillar Internet”) och mer avancerade diskussioner om integritet och mänskliga rättigheter. Tyvärr missar många partier det senare av de två och fokuserar _bara_ på catchiga budskap.

   Lycka till i Skellefteå! Hoppas inspelningen fungerar bra så jag kan kolla efteråt. :)

  3. Per "Wertigon" Ekström

   March 22, 2011, 18:06:51

   Det som är intressant med fildelning är att det ungefär är lika mycket att diskutera om det som huruvida bilar är bättre än hästar. Fildelning är. Att diskutera det är som att diskutera vädret, eller syre, eller reklamen på TV. Det finns där och kommer inte försvinna.

   Fortsätter nuvarande “copyrightmaffia” på samma spår som de slagit in på så kommer de vara utdöda inom två generationer. Redan nu väljer unga fritt innehåll lika ofta som de väljer copyrightat, och allt eftersom fler artister och andra “kreativa” släpper sina alster fria så kommer mediaföretagen dö ut – eller ändra på sig. Och i dess plats kommer nya företag att hata. Men det är då det. :)

 4. Jan

  March 11, 2011, 12:20:51

  Bara en stilla undran.

  Hejsan Anna. Hoppas du får en trevlig resa.
  Att filmningen och tekniken står dig bi så att du kan fildela det på din blogg eller någon torrentsida. “TYP…..finns ju många att välja på”.
  Extra önskan: “Kan du försöka ta reda på hur långt våren är kommen”.
  Alltså där uppe i Skellefteå.
  Typ: Snödjup, temperatur dagtid visavi natt-tid.
  Ha en fortsatt bra dag.
  JL.

 5. jeffer

  March 11, 2011, 12:33:27

  Bra inlägg!

  Håller också med Anton Nordenfur.

  Upphovsrätten är roten till allt ont – lite tillspetsat. Utan upphovsrättsintressenas stöd hade inte de övriga övervakningshetsarna fått kritisk massa att genomdriva datalagring, Ipred och FRA. Och det är bara början. Upphovsrätten som den uttolkas nu kan bara genomdrivas med absolut och total massövervakning, kombinerat med skärpt repression till nivåer vi inte sett gränsen på.

  För att utrota reformationen och protestantismen brändes mängder av människor långsamt till döds som straff och avskräckning. Det stoppa inte protestantismen. Vad måste till för att stoppa människor från att kopiera och dela med sig – den mest självklara och naturliga av alla mänskliga motivationer?

 6. Rickard Andersson

  March 11, 2011, 14:30:00

  Ska bli intressant att höra, hoppas att tekniken fungerar eftersom jag inte har möjlighet att följa med till Skellefteå.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *