Pages

Categories

Search

 

Nyhetsbrev 2011-03-16

by
March 16, 2011
Kulturpolitk, Nyhetsbrev, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Detta nyhetsbrev innehåller:

  • Info om vad ledningen gör
  • Datalagringsdirektivet
  • Matnyttiga länkar

Info om vad ledningen gör
Ledningen har främst arbetat med att väcka debatt kring datalagringsdirektivet den senaste tiden, men vi har naturligtvis hunnit med en hel del annat också.

Kommunikationsledaren har tagit initiativet till ett möte med delar av ledningen för att ta fram nya informationsfilmer om partiet. Det mötet går av stapeln på söndag och kommer att leda till lite nytt och fräscht informationsmaterial. Eftersom filmerna om datalagringsdirektivet fått bra feedback, kommer vi så småningom dessutom att producera liknande filmer om andra frågor som är intressanta ur ett piratperspektiv.

Rick har varit på PPI-konferens (Pirate Parties International) i Tyskland. Konferensens avslutande föreläsning kan ni kika på här.

Själv har jag varit och föreläst på Norrlandsparley i Skellefteå och filmer därifrån kommer ni att få länkar till i kommande nyhetsbrev. Redan nu kan jag dock säga att det var en intressant helg. Framför allt var det spännande att man valt att bjuda in Anette Novak, chefredaktör för Norran. Det är nyttigt för oss pirater att se att upphovsrättsindustrin inte är en homogen grupp, utan att det även där finns gråskalor och ett spirande intresse för vad den nya tekniken har att erbjuda. Det ger oss dessutom bra tillfälle att finslipa våra argument.

Datalagringsdirektivet
Ledningen har, som sagt, den senaste tiden främst fokuserat på att försöka väcka debatt kring datalagringsdirektivet. Jag och många andra har försökt att inspirera till eget initiativ bland våra aktivister genom att förse alla med kortfattad information om direktivet och hur man kan argumentera och protestera mot det. Detta har vi bland annat gjort genom en serie informationsfilmer om dig och datalagringsdirektivet. Det har givit en del resultat. Många har valt att mejla riksdagsledamöterna. Andra har skrivit artiklar.

Just nu ser det ut som om det blir en minoritetsbordläggning. Om ett par timmar vet vi hur det blir. Men även OM det blir en minoritetsbordläggning betyder det inte att saken är biff. Det betyder att vi måste organisera en bred och massiv opposition mot datalagringsdirektivet inför nästa års slutgiltiga beslut. Motståndet behöver dock en enande punkt och den kan Piratpartiet bli. Vi har en unik position i svensk politik och den ska vi ställa till datalagringsmotståndarnas förfogande. Jag har redan börjat grunda för detta, nu återstår att vänta in riksdagens beslut.

Matnyttiga länkar:
Anders S. Lindbäck talar om att regeringen hellre bygger övervakning än bredband i Ny Teknik.

Christian Engström och Camilla Lindberg tycker att Sverige ska bordlägga datalagringsdirektivet i SvD.

Själv skriver jag om att Sverige är på väg att bli ett föregångsland för diktaturer på Newsmill.

Men, det är inte bara datalagringsdirektivet som debatteras friskt. Det har dessutom blossat upp lite ideologisk och politisk debatt. Alexander Bard och Carl Johan och Caspian Rehbinder siar om Piratpartiets framtid i Expressen. Jag svarade dem naturligtvis både i Expressen och på bloggen.

Sluligen vill jag tipsa om Sliced Limes fina bloggpost om hur han tänker om datalagringsdirektivet: “Registrera mina känslor

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related PostLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *