Pages

Categories

Search

 

Timeout för lite vänskapligt taktiksnack

by
March 22, 2011
Integritet, Politik
No Comment

Det har varit en hel del arbete kring datalagringsdirektivet. Nu har vi fått ett år extra för opinionsbildning och det ska vi banne mig ta ordentligt vara på och jag tänker inte låta något komma i vägen för det arbetet, men ibland måste man stanna upp en sekund och tömma lite grus ur skorna. Det tänker jag göra nu.

Carl Johan Rehbinder skriver på Facebook att han “råkar veta” att jag gillade Liberaldemokraternas utspel i Expressen för någon vecka sedan. Det är lite märkligt eftersom jag råkar veta att jag och Calle tyvärr inte haft förmånen att slå oss i slang med varandra på flera månader, så var han fått den informationen från vet jag inte.

Det är möjligt att han talat med någon annan om min inställning till debattartikeln, men om det där är den information han fått bör han kolla sina källor lite bättre. Min inställning till debattartikeln är nämligen mer roat förundrad än gillande och det bör ha framgått med all önskvärd tydlighet i de faktiskt ganska få samtal jag haft om den.

Orsaken till min roade förundan är den överraskande taktik som Liberaldemokraterna valt i artikeln och i de efterföljande diskussionerna i bloggosfären. Om man vill få ut något av någon eller initiera någon form av samarbete, så är modus operandi att man närmar sig med en utsträckt hand och är lite allmänt trevlig. Bard et al valde dock en mer oortodox metod. De kom in lite snett von oben och örfilade upp oss pirater som vore vi ostyriga rännstensungar i en gammal svartvitt pilsnerfilm.

Gott så. Det är upp till var och en att avgöra hur lätt man vill göra det för sig här i världen. Jag antar att Bard et al är tuffa killar som gillar utmaningar, annars skulle de nog valt en liiite smidigare väg till piraternas hjärtan.

Men, för den händelse de inser att den svarta puckelpist de givit sig in på är lite väl svår överkurs, så tänkte jag vara trevlig och ge dem lite goda råd på vägen.

Det var en onödig omväg över ån för att hämta vatten när ni valde att nämna det dåliga valresultatet 2010. Ni sparkade in öppna dörrar när ni påpekade det faktum att det finns all anledning att se över om och i så fall hur Piratpartiet ska fördjupa eller bredda sin politik för att lyckas bättre i framtida val. Det där är inget nytt. Piratpartiet är redan i full gång med att bygga plattformar för öppen och inkluderande politisk och ideologisk diskussion och debatt inom partiet. Ni är naturligtvis välkomna att delta i dessa samtal om ni vill och orkar engagera er i ett sådant långsiktigt utvecklingsarbete.

När ni forcerat de öppna dörrarna var det inte heller så genomtänkt att påstå att Piratpartiet bara ägnar sig åt vad som händer på nätet. Både ni och vi vet att det är en billig poäng utan substans. Påståendet är lika fel som att pirater helst sitter och ”äter pizza, dricker Eldorado Cola och spelar dataspel”. Det finns det säkert både pirater och liberaldemokrater som helst gör, men att påstå att vi alla gör det är lika dumt som att påstå att svarta har rytmen i blodet. Och inte heller blir det mer sant bara för att man upprepar det med en dåres envishet.

Jag tar nu inte upp detta för att vara elak. Jag försöker bara vara hjälpsam. Om ni liberaldemokrater menar allvar med att ni vill samarbeta med Piratpartiet i framtiden, så måste ni byta taktik.

Liberaldemokrater, visa vad ni går för. Gör oss intresserade av er. Bli en intressant potentiell samarbetspartner. Ni kan till exempel börja med att registrera ert parti. Sedan kan ni jobba på att bli tongivande i en eller ett par frågor som intresserar er. Visa att ni kan stå på egna ben. I detta inledningsskede bör Liberaldemokraterna och de frågor ni driver vara ert fokus, inte en annan organisation.

I det aktuella fallet med debattartikeln kan jag till exempel personligen tycka att det var tråkigt att timingen var så dålig och att det tog aktivistfokus från båda våra organisationer i ett tämligen kritiskt skede. Ett mer lämpligt fokus hade varit datalagringsdirektivet som just då var på tapeten i riksdagen och är något som vi båda tycker är tämligen gräsligt, men det där med fokus är väl en smaksak. Själv tenderar jag att fokusera mycket på extern opinionsbildning i så kritiska skeden, men det är ju jag det.

Nåväl, lyckas ni med registrering, opinionsbildning och fokus kan ni få en trevlig spinoffeffekt i att ni bygger förtroende hos både individer och andra organisationer. Det kan mycket väl vara så att liberalismen är lösningen på alla världens och Piratpartiets problem, men det är faktiskt upp till er att argumentera trevligt och väl för er sak. Ni kommer inte att komma någon vart genom att bara mata på och uppmana oss pirater att svälja och gapa större. Folk svarar generellt inte väl på tvångsmatning, inte ens om de tvångsmatas med sin favoritmat.

Vill ni få till ett långtgående samarbete med en demokratisk organisation, som till exempel Piratpartiet, så är det en smula otaktiskt att göra organisationens medlemskår mer eller mindre pissed. Det räcker helt enkelt inte att smoocha upp väl valda personer. Man måste vara beredd att kavla upp ärmarna och gå på en ordentlig och ärlig charmoffensiv. Enskilda personer räcker inte. Inte styrelse eller ledning heller. Här är det till syvende och sist medlemmarna som gäller.

Själv tillhör jag varken de som blivit pissed eller de som blivit smoochade. Det ligger inte för mig att bli arg på folk när de råkar spilla ut ett glas mjölk, därför blir jag inte heller arg på liberaldemokraterna när ni råkar klumpa sig och är smidiga som en elefant i en porslinsbutik. Jag betraktar det som ett olycksfall i arbetet.

Däremot upplever jag det som lite märkligt att man inte valt att försöka smoocha mig. Som partiledare borde jag vara ett tämligen intressant smoochobjekt. En positiv tolkning av detta är att ni inser att det de facto är Piratpartiets medlemmar som beslutar om mer långtgående samarbeten med externa organisationer, inte jag eller någon annan enskild person. En mindre positiv tolkning är att ni tror att det finns genvägar in i partiet där ni kan köra över både lilla oprövade mig och medlemmarna. I så fall, think again.

Vi pirater har byggt ett helt parti kring tanken på att integritet är något fint och bra. Det betyder att vi förväntar oss att få ha vår personliga integritet ifred, men det betyder också att vi agerar med integritet. Som alla nog har förstått vid det här laget krävs det mycket arbete att bilda och bygga ett parti. Därför är vi inte heller beredda att sälja ut Piratpartiets själ och varumärke till första bästa smoochare som vill sol- och våra oss. Vi diskuterar saker öppet i partiet.

Med detta sagt stänger jag absolut inte dörren för framtida samarbete med Liberaldemokraterna. Piratpartiet har alltid varit öppna för diverse samarbeten med andra organisationer som delar våra grundläggande värderingar. Det är en fin tradition som jag tänker behålla under min ledning. Ensam är inte stark. Jag tror på samarbeten över traditionella block- och partigränser.

Däremot måste ett samarbete bygga på ömsesidig respekt och vinning. Piratpartiet må ha ett skitdåligt valresultat bakom sig, men självrespekten är fortfarande på topp. Vi är inte redo att nöja oss med ett taskigt förhållande. Vi tycker fortfarande att vi förtjänar samarbetspartners som behandlar oss med värdighet och respekt.

Så, om alla vågar kliva ner från sina elfenbenstorn, slutar brösta upp sig och istället fokuserar på rätt saker är jag säker på att vi kan göra världen lite bättre tillsammans. Vad Piratpartiet anbelangar så har vi, som sagt, redan inlett det politiska och ideologiska utvecklingsarbete som jag tror är helt nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta vara en viktig opinionsbildare och kandidat till riksdag och EU-parlament.

Redan nu ser vi ett betydligt mycket mänskligare och mer empatiskt piratparti kliva fram i ljuset. Vi sätter människan i centrum, inte tekniken. Det är en positiv utveckling som jag kommer att driva på i egenskap av partiledare. Vi har en viktig pedagogisk uppgift framför oss. Jag sa tidigare att Liberaldemokraterna inte lär komma någon vart med tvångsmatning. Det gäller naturligtvis Piratpartiet också. Vi måste röra vid människors hjärtan och få dem att känna hur deras vardag skulle kunna bli om Piratpartiet hade mer att säga till om. Politik är inte VM i korvstoppning. Det är ren och skär förförelsekonst och man vinner inte genom att klubba folk i huvudet och dra hem dem till sin grotta.

Slutligen vill jag bara upplysa om att det är noll och ingen idé att börja smoocha mig i kommentarsfältet. Visa istället med stabil och långsiktig handling att ni är ett trevligt samarbetsalternativ att räkna med. Bygg förtroende. Fagra ord utan mening biter lika dåligt på mig som pilsnerfilmsörfilar. Stabil och långsiktig handling tycker jag däremot är en riktigt schyst turn on.

Min sko är nu tömd från grus och jag riktar återigen mitt fokus dit där det ska vara, mot att med ett glatt humör planera datalagringsdirektivets nedgång och fall. Ta, ta!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mikke

  March 22, 2011, 14:56:05

  Fan vad jag älskar dej! ( Får man säga så? ).
  Bästa jag läst på länge 😀 / M

 2. Anton Nordenfur

  March 22, 2011, 15:00:58

  Flattr på dig din fantastiska människa!

 3. Christer

  March 22, 2011, 15:21:49

 4. Tor

  March 22, 2011, 15:38:17

  Politik är inte VM i korvstoppning. Det är ren och skär förförelsekonst och man vinner inte genom att klubba folk i huvudet och dra hem dem till sin grotta.

  Skönt inlägg och bra sammanfattat i ovanstående stycke. :-)

 5. Rickard Wahlander

  March 22, 2011, 15:46:37

  Fasen vad glad jag blir av att läsa detta

 6. Leif Ershag

  March 22, 2011, 15:51:31

  Fullständigt briljant uppläxning, jag satt med ett leende på läpparna precis hela tiden.

 7. Cnab

  March 22, 2011, 16:00:37

  Oj så bra, Anna!

 8. NingúnOtro

  March 22, 2011, 16:08:01

  Very well said, Anna.

  One should be an example of what one tries to achieve for everyone. The well known logic of having the means one applies to reach a certain goal be in total compliance with stated the inner logic and ethic of that goal.

  Our friends the liberals have inadvertently stepped on a very unexpected banana peel… and we’re glad to reach out and help them back on their feet anytime as long as we believe there is a future we can share together.

  But they should learn to recognize banana peels fast if they do not want to be seen as the partner that keeps everything behind schedule and needs to be dropped to be able to move forward.

 9. JP

  March 22, 2011, 16:17:16

  Kan inte sluta le :)
  Wunderbar Anna

 10. Niklas Starow

  March 22, 2011, 16:46:37

  Det må jag säga var en verbal örfil som heter duga :)

  Men jag är inte en sämre människa än att säga att jag antar utmaningen.
  Manifestet är snart redo för publicering och underskrifterna närmar sig de magiska 1500.

  Sen är det bara att blåsa på för EU-parlamentsvalet och riksdagsvalet 2014.

  Ses på barrikaderna :)

  Ps.
  Utspelet var 2 veckor försenat, skulle varit ute i god tid innan DLD-omröstningen, men det kom ett krig och en jordbävning emellan och Expressen prioriterade dom.

 11. Dennis Nilsson

  March 22, 2011, 17:03:01

 12. svst

  March 22, 2011, 17:10:27

  Haha, detta blogginlägg gjorde min dag fullkomlig. Helt underbar läsning och förförelsekonst när den är som allra bäst!

 13. Jonatan Gonte Kindh

  March 22, 2011, 17:28:49

  Kort och gott Anna:
  I approve of your message.

  =)

 14. Andreas Kettelhoit

  March 22, 2011, 17:35:44

  Helt underbar bloggpost. Plötsligt försvann min trötthet och spänningen i mina axlar. Man mår bra av att läsa din blogg Anna

  Och tänk, ibland är till och med grus vackert och inspirerade :)

 15. Sophia

  March 22, 2011, 17:38:12

  Utmärkt! Det är en konst att be någon dra åt helvete på ett sätt som får dem att se fram emot resan. Men det tror jag nog att de gör nu :)

 16. Morgan

  March 22, 2011, 17:43:58

  Anna, du är en fantastisk partiledare!

  Jag tillhör falangen som hemskt gärna ser att PP blir ett äkta liberalt parti, helt i den rikning som Rehbindrarna och Bard föreslår – men likväl tycker jag att förändringen skall komma inifrån partiet, inte ifrån ett försök till nearly-hostile-takeover.

  Det blir till att motionera!

 17. Rickard

  March 22, 2011, 18:22:43

  Skitbra skrivet!

  Undrar om Liberaldemokraterna kommer kunna hitta en partiledare i närheten av din kaliber. De verkar ju inte ha så intressanta kandidater om man Bard et al är någon slags genomsnitt i det partiet.

  1. Niklas Starow

   March 22, 2011, 22:31:34

   Att Anna är skicklig är det ingen som förnekar, likaså att det finns en stor variation av personer i Liberaldemokraterna.

   Men varför inte sätta dig in i vilka personer vi har i partiet innan du uttalar dig om vilka vi är?

   För det är väl det faktiskt just sådana korkade generaliseringar som PP drabbas av hela tiden som du nu gör dig skyldig till?

   Hört talas om berättelsen om bjälken i ögat min gode herre?

 18. Rick Falkvinge

  March 22, 2011, 18:52:19

  Jag måste operera in en “+1 Anna”-knapp på tangentbordet. Jag kanske kan byta ut Windowsknappen? Eller i alla fall måla över den?

 19. Pia

  March 22, 2011, 19:18:58

  Jag har tidigare uttryckt mitt tvivel om dig – nu har du vunnit tillbaka mitt förtroende. Om detta sätt att föra samtal slår igenom i partiet vinnet **NI** tillbaka min röst och kanske även mitt engagemang!

 20. Caspian Rehbinder

  March 22, 2011, 19:56:59

  Utmärkt skrivet, Anna! Jag bugar, bockar och tar till mig. Jag ändrar inte min ståndpunkt, än så länge, men du har många bra poänger kring framför allt hur vi fört fram dem.

  För övrigt måste jag försvara Rehbinder d.ä. i hans uttalande att pirater »äter pizza, dricker Eldorado Cola och spelar dataspel« med att det har han fått från mig: Det är nämligen min genuina erfarenhet av verksamheten i Ung Pirat Stockholm. Med detta sagt bockar jag än en gång, och ser fram emot lika skarpa tankar i den faktiska sakfrågan: Vad ska hända med Piratpartiet?

  1. Isak Gerson

   March 23, 2011, 08:24:34

   Min erfarenhet av de fyra lokalavdelningar, två distrikt och två piratstudentavdelningar jag varit med om är att det finns gott om utrymme att anordna aktiviteter. Beroende på vem som ordnar anordnas såväl spelkvällar och fikor som föreläsningsdagar, manifestationer och flygbladsutdelningar. Men det viktigaste kanske är att det alltid verkar finnas utrymme för folk att organisera det de själva vill göra. Så min fråga är, varför organiserade du inte något annat än coladrickande själv? Blev du motarbetad? Säg gärna till om du upplever att man blir motarbetad om man vill organisera evenemang i Ung Pirat Stockholm. Personligen har jag inte upplevt att den stämningen funnits när jag varit på Ung Pirat Stockholms arrangemang.

  2. Caspian Rehbinder

   March 24, 2011, 11:32:04

   Nej, jag tror inte att politisk verksamhet motarbetas. Jag tror heller inte att cykeltävlingar, maratonlopp, Robot Unicorn Attack-turneringar eller hamburgare motarbetas. Men det är inte den viktiga poängen: Poängen är vad som uppmuntras i föreningen. Det jag har upplevt (vilket kan vara en mycket begränsad och icke-representativ del av Ung Pirats verksamhet) är att de aktiviteter som uppmuntras eller faller sig naturligt är att spela tv-spel, fotbollsspel, armbrytning, dricka Eldorado Cola och äta pizza eller köttfärssås. Betydelsen för sakfrågan är marginell, men jag tycker inte det är felaktigt att nämna det.

 21. Jan Rejdnell

  March 22, 2011, 20:01:28

  Personligen är jag för debatter som kan vara raka och upplysande. Det vi nu beskådar är tuffa uppläxningar och massa söndertrampade tår. Jag kan bara beklaga att tonläget blivit som det är.
  “Liberaldemokrater, visa vad ni går för. Gör oss intresserade av er. Bli en intressant potentiell samarbetspartner. Ni kan till exempel börja med att registrera ert parti.”
  Nu blir pajkastning.
  Gör inte det klassiska misstaget att klumpa ihop alla individer i ett parti under en mantel! Lika enkelt vore det att påstå att alla piratpartister har samma åsikter och tycker lika och uppträder lika. Om något av inlägget från Bard & Rehbinder kan antas vara av värde så borde det leda till eftertanke. Sedan tål de kritik.
  Liberaldemokraterna är inget parti ännu. Som grundare kan jag säga – vi har inte bråttom. Att delta i racet att “bilda part” för att räknas är fel väg för att åstadkomma förändring i svensk politik.
  Låt oss konstatera att den strategi och taktik Piratpartiet och andra motståndare till FRA-lagen dragit upp snarare skapat nederlag på alla fronter. Vi förlorar debatt efter debatt vad avser Integritetspolitiken. När man inte vann motståndet till FRA så sket det sig på alla fronter.
  Istället borde vi som försvarare av verkningsfull integritet hur vi når framgång.

  1. Anna Troberg

   March 23, 2011, 09:23:40

   Hej Jan!
   Jag lägger mig överhuvudtaget inte i om, hur och i så fall när LibDem bildar parti. Det är er sak att bestämma vilket race ni vill delta i och hur fort ni vill köra.

   Jag talar bara om att om ni har några planer på att samarbeta med Piratpartiet, så får ni ta skeden i vacker hand och behandla oss pirater med den respekt vi förtjänar. Varken mer eller mindre.

   Piratpartiet måste, precis som alla andra partier, utvecklas för att kunna fortsätta vara en viktig opinionbildare och kandidat till riksdag och EU-parlament. Exakt vilken väg vi ska gå är det dock i slutänden upp till medlemmarna att bestämma. Om man vill vara med och påverka utvecklingen i någon riktning kan det därför vara en idé att fundera på hur man behandlar dessa medlemmar.

 22. Daniel Flöijer

  March 22, 2011, 20:41:19

  Härligt skrivet Anna, keep it up!

  Jan: Trampar man andra på tårna så är det minsta man bör acceptera att bli trampad tillbaka på tårna av silkesstrumpor.

 23. Stoffe

  March 22, 2011, 21:09:23

  Otroligt snyggt och smart svar!

  Tack!

 24. Carl Johan Rehbinder

  March 22, 2011, 21:17:12

  Hej Anna!

  Jag har faktiskt försökt få tag på dig länge, över telefon och e-post, och ett par andra Liberaldemokrater har också försökt få tag på dig på samma sätt – eftersom vi mycket gärna vill ha med dig på en paneldebatt om Datalagringsdirektivet nästa vecka.

  Så nog har vi försökt “smoocha” dig allt, men det har varit svårt att nå fram.
  Är du ledig onsdag kväll nästa vecka?

  Min erfarenhet av internt arbete i Piratpartiet är att det mesta man tycker och tänker försvinner i ett digitalt brus, informatin overload som defaultläge – därför tänkte vi att det enda sättet att få något sagt som kanske skakar om lite i piratlägret är att smälla av en jävla bomb.

  Det gör mig faktiskt inget att folk blir arga på oss – vi kan gärna offra vårt eventuella anseende inom Piratpartiet, om det bara kan stimulera till lite mer aktivitet och liv i rörelsen. Vi begär inte att folk ska hålla med om vad vi står för – däremot tycker vi att det är bra att folk blir engagerade. Om Piratpartiet måste ha en fiende eller en förrädare för att komma igån – fine, använd oss, om det leder till ett förnyat engagemang.

  Vi gillar Piratpartiet. Fatta det.

  1. Anna Troberg

   March 22, 2011, 22:27:32

   Hej Calle!
   Jag vet att du ringt mig någon gång när jag varit upptagen med annat, men någon direkt jakt på mig kan det inte ha varit. Jag har till exempel inte fått ett enda mejl av någon av er om en debatt om datalagringsdirektivet, men jag ska kolla om onsdag nästa vecka funkar för mig. Jag ber att få återkomma om det.

   Vad det gäller smooching, så är alltså min poäng naturligtvis inte att jag på något sätt känner mig utanför för att jag inte blivit specialsmoochad. Jag vill inte bli specialsmoochad. Min poäng är att om man vill samarbeta med Piratpartiet måste man visa oss alla den respekt jag tycker att vi förtjänar. Det räcker inte att specialsmoocha bara mig eller någon annan.

   Jag tror inte på att locka fram intern entusiasm genom negativa provokationer. Jag tror på att stimulera till intern entusiasm och aktivitet genom positiv uppmuntran. Jag är väl medveten om att det behövs ett förändringsarbete inom Piratpartiet. Det är de flesta pirater. Därför är det arbetet redan i full gång alldeles utan några stimulerande fiender eller förrädare. Det drivs på av en genuin och positiv vilja till förändring och det tycker jag är en bättre utgångspunkt.

   Jag fattar att ni gillar Piratpartiet. Vad jag inte fattar är vad ni förväntar er att få ut av att stöta bort de ni säger er vilja samarbeta med. Piratpartiets dörr står öppen för alla som vill bygga samarbete som vilar på ömsesidig respekt och vinning.

  2. Carl Johan Rehbinder

   March 23, 2011, 11:38:47

   Härligt, Anna!

   Jag visste väl att jag kunde lita på dig! Du vet hur mycket respekt jag har för dig, och hur mycket jag gillar ditt sätt att tänka och vara. Sen kanske vi inte har samma åsikter i alla frågor, men det är ju bara stimulerande.

   Du skriver t.ex. “Jag tror inte på att locka fram intern entusiasm genom negativa provokationer” – och om detta är jag inte överens med dig. Jag tror att allt som sätter fart på folk är bra.

   Alexander sade en bra grej som jag har sparat i min repertoar – “politik sysslar man inte med för att det är roligt, utan för att man är arg” – och precis så är det. Alla politiska partier är grundade utifrån ett missnöje, en ilska, att man vill ändra på något man är arg över. Så även Piratpartiet. Så ibland kanske man måste elda på ilskan lite… :-)

   Det har i alla fall uppstått en hel del intressanta debatter här och där i bloggosfären, och tyvärr måste jag konstatera att de allra flesta reaktionerna (inte alla!) är substanslösa, känslomässiga och i total avsaknad av motargument. Det kan alltså behövas fler av oss “djävulens advokater” för att väcka en mer medveten och levande debatt med riktiga argument, snarare än tvärtom.

   Jag tycker inte alls att någon ska behöva “smoocha” Piratpartiet för att få till ett samarbete. Piratpartiet ska inte samarbeta med andra för att det är mysigt och gulligt, utan för att det förmodligen är absolut nödvändigt för överlevnad. Så glöm smoochingen – den kommer inte. Vad som kommer är kraftigt fallande medlemsantal och än mer minskat engagemang.

   Vad vi ville göra med vår artikel, som jag fortfarande står för till 100 %, är ett ökat krismedvetande i Piratpartiet. Jag hör vad du säger, att det minsann pågår ett förändringsarbete. Underbart, om det verkligen är sant. För det behövs verkligen.

   Jag hör också att många säger “om ni vill förändra och utveckla, så får ni väl göra som alla andra – lägg motioner, delta i det inre arbetet” – men det är kanske inte är vår uppgift. Vi tog på oss en annan uppgift.

   Och – jag skickar dig ett mail med inbjudan till Pub Liberal.

   Vi hörs och syns!

  3. emma

   March 23, 2011, 12:31:46

   Okej, så du menar att när jag säger till dig att “det går inte att argumentera med eller mot ilska din dumma jävla idiot”, så känner du dig inspirerad? Lite mer krismedveten, kanske rentav? När du säger saker av typen att du hört nåt från någon (eller några stycken till och med) om sakernas tillstånd i Piratpartiet (som inte stämmer riktigt med verkligheten) så ska jag känna mig uppiggad och krismedveten? Och varför i jösse jävla namn är respekt och kollegialt uppträdande “mysigt och gulligt”, lite lagom nedvärderande sådär, när kritiken från dig nånstansfrån början mycket handlade om att det är ett sånt jävla gnetigt grälande i partiet ständigt?

   Jag hoppas du känner dig riktigt uppiggad och konstruktivt upplagd nu. 😉 Inkonsekvens, okunskap och dumdryga översittarkommentarer inspirerar till mycket men inte till samarbete. Inte ens när nån påstår sig veta bättre och talar om det för folk.

  4. Anna Troberg

   March 23, 2011, 15:40:54

   Hej Calle!
   Nu tror jag allt att du blandar ihop smooching och respekt. Det är inte samma sak. Jag säger att jag anser att Piratpartiet kan kräva att våra eventuella samarbetspartners visar oss den respekt vi förtjänar. Att tro att man kan smoocha någon dit man vill är lika respektlöst som att örfila upp någon för att få det man vill. Så, lite gammal hederlig respekt är allt jag begär å Piratpartiets vägnar. Vi varken förväntar oss eller vill ha något mysigt gullande.

   Vad det gäller bristen på ordentlig diskussion, så kan jag naturligtvis bara svara för mig själv, men jag misstänker att den har med er något oortodoxa debatteknik att göra. Om man visar respekt, så får man respekt tillbaka. Det var för övrigt på det där respekt-bananskalet jag själv hade turen att halka in i Piratpartiet.

   Nåväl, nu har jag till slut fått ett trevligt mejl med inbjudan till debatten om datalagringsdirektivet. Jag har dessutom kollat i min kalender och konstaterat att jag är ledig och gärna kommer och debatterar datalagringsdirektivet nästa onsdag.

   Bjud in lite datalagringskramare också så att vi inte sitter där på rad och dunkar varandra i ryggen som på värsta frälsningsmötet bara. Publiken förtjänar lite action, eller hur? 😉

  5. Carl Johan Rehbinder

   March 23, 2011, 17:15:04

   @ Emma – ja, om det är ilska från dig, då kan du ge dig på att jag lyssnar. Du är en av de pirater jag respekterar allra mest, och om du skulle skriva något kritiskt mot mig eller mina idéer eller metoder, så skulle jag verkligen lyssna. Framför allt skulle jag kolla upp om det fanns relevanta argument i din drapa. För jag är rätt så övertygad om att det skulle göra det.

   @ Anna – Underbart! Helt perfekt! Stor respekt och uppskattning får du från mig (inte smooching)! Vi hörs om onsdag. Jag meddelar pubkvällsarrangörerna att du är med.
   Vad gäller datalagringskramare så hade vi faktiskt en idé om att försöka få dig Johan Pehrsson, men vi har också en helt annan tankegång, och det är att INTE ha gräl och bråk och tennismatch, utan mer av en diskussion med väl insatta personer. Allt måste inte bygga på konflikt (även om du har rätt i att konflikter kan vara underhållande och “action”), utan ibland kan man ha ett fördjupat samtal, med en duktig moderator som ställer rätt frågor. Det kan bli bra fart på det också.

 25. Carl Johan Rehbinder

  March 22, 2011, 21:18:36

  P.S.

  Att du gillade vårt utspel var en information jag har fått från ett par andra pirater, och jag kanske har blivit felinformerad då, och det får jag väl ta upp med mina kontakter.

 26. Jerker Montelius

  March 22, 2011, 21:28:11

  Toppen Anna!

 27. Anonym

  March 23, 2011, 08:20:54

  Underbart skrivet!

  En sån stor skillnad på Rick och Anna och jag börjar få lust att engagera mig i PP igen! :)

 28. Terobi

  March 23, 2011, 08:51:42

  Anna.. När vi ses på lördag så ska du få en stor stor kram för att du ens orkar bemöta dem. Sjukt bra skrivit. I’m like a proud mama!

 29. Hanna

  March 23, 2011, 08:53:39

  Inte tu tal om att du är något annat än en vitamininjektion, Anna. 😀

  Vi behöver tala till och med varandra. Jag gillar att du klarar av att sprida den känslan och intentionen, det är något att plocka upp och inspireras av. Just nu känner jag mig lite lycklig. <3

 30. Jan Lindgren

  March 23, 2011, 10:31:17

  Håller med föregående talare. Sjuk bra skrivet! Blev väldigt glad när jag läste det här. :)

 31. Sin Trenton

  March 23, 2011, 10:49:09

  Anna,
  Det är verkligen en glädje att läsa det du skriver och som radikal (inte liberal) pirat blir jag åter påmind om att det verkligen finns rum för den sanna bredden som PP kan ha och som dess medlemmar faktiskt utgör.

  Vore vi (fp) istället (pp) skulle jag säga dubbelplusbra.
  Istället blir det 😀 <3 +1 !

 32. Anne Kekki Forshaga

  March 23, 2011, 11:18:58

  Härligt skrivet. Respekt Anna

 33. Josef Boberg

  March 23, 2011, 15:57:23

  Hmmm… – Anna Troberg – jag kan se den gamla vanliga visan IGEN = icke riksdagspartier lägger energi på att “hacka på varandra” – istället för att göra det dom borde göra = se till att komma förbi 4-%-spärren.

  Vad sägs om att valsamverka på ett eller annat sätt 2014 ?

  Själv är jag, som strax 70-årad, så livserfaren att jag vet att det numera är åt hållet kört inom politiken – att göra sig själv större genom att göra någon annan mindre. Nätet håller på att vända “upp-och-ned” på mycket numera – och bland annat det.

  Så själv tror jag mera på att ge faen i att kasta skit – oavsett hur berättigat det ego-mässighet sett kan synas vara – och istället lägga all energi på att PÅVISA hur det istället kan bli.

  Det var ju vad Gandhi i Indien gjorde på sin tid – och utan hjälp av nätet. Så varför skulle det då ej vara MYCKET lättare idag ?

  Jag har i kommentarsfältet HÄR – ordat lite mera ingående om det.

  Hur som med detta – Lycka till ! – önskar Josef

  1. Anna Troberg

   March 23, 2011, 16:38:21

   Hej Josef!
   Det var precis därför jag skrev det här inlägget. Piratpartiet kommer inte att slösa tid på att bråka med dem som delar våra grundläggande värderingar. Nu har vi stolpat upp vad vi förväntar oss av och också erbjuder våra potentiella samarbetspartners. Nu kan vi ägna oss åt opinionsbildning istället. Jag är ganska säker på att vi kommer att få sällskap på barrikaderna av dem som respekterar oss.

 34. Per

  March 23, 2011, 16:25:31

  Har svårt och begripa mig på PP, är målet för PP att ha en perfekt intern demokrati för en minskad skara medlemmar eller har man några uttalade huvudmål?

  Borde inte PP fokusera på några grundpelare i första hand, de som känner att dessa grundpelare stämmer med ens värderingar väljer och ansluta sig.

  Det handlar ändå i slutändan att väljare skall kunna lita på ett parti

  1. Anna Troberg

   March 23, 2011, 16:50:24

   Hej Per!
   Om du läser mitt inlägg en gång till kommer du att upptäcka att jag uttrycker ganska stor frustration över att man lät sådant här gnabb uppta våra aktivisters tid när de borde ha riktat allt sitt fokus mot datalagringsdirektivet.

   Du är välkommen att läsa mer om våra mål på vår hemsida: http://www.piratpartiet.se Du kommer nog att bli glatt överraskad. 😉

 35. Per

  March 23, 2011, 19:37:05

  Anna, kan jag lita på att ni kämpar för integriteten inom alla resterande områden (> 90%) och att ni gör det BRA!

  Internet gullande märks inte i opinionen. PP behöver tuffa till sig.

  Känner en del som upplevt otrevliga upplevelser via statens långa arm. Det helt utan att det gjort något olagligt och det handlar inte om internet.

 36. Henrik Brändén

  March 23, 2011, 20:26:33

  Bravo, Anna!!!

 37. Anonym f.d. moderat

  March 24, 2011, 10:12:13

  Hej,

  Jag vet för lite om vilka som är aktiva i LD och L. Däremot har jag en omfattande erfarenhet av hur libertarianer (”liberaler” som de kallar sig för idag) agerar och fungerar från att ha stött på dessa inom Muf, Moderata Studentförbundet och moderaterna.

  Deras världsbild är ungefär följande: Vi står för den enda intellektuellt hållbara politiska filosofin som inte bygger på statligt våld. Vad de står för är följande (även om de sällan talar utåt om detta):

  *Noll procents skattetryck (alla som förespråkar ett högre skattetryck än noll är slavstatsanhängare)

  *Ovillkorlig rätt till fritt vapeninnehav (inklusive privatpersoners rätt att bygga och inneha kärnvapen och biologiska/kemiska stridsmedel)

  *Legalisera djurplågeri och människors rätt att få tortera djur till döds för sitt eget höga nöjes skull

  *Avskaffa alla sociala skyddsnät överhuvudtaget

  *Polisen ska bara skydda de som har råd att betala för skydd, att mörda riktigt fattiga människor blir då ganska riskfritt om inget Skyddsbolag (=kommersiella bolag som erbjuder polis/åklagarskydd) har dessa som kunder

  *Fördöm altruism som förkastligt, hylla egoismen, att vilja hjälpa svaga människor är ett beklämmande exempel på att de som vill det ännu inte lyckats frigöra sig från socialistiska slavvärderingar som genomsyrat samhället de senaste två tusen åren

  Eftersom dessa ultraliberaler anser att de själva är de enda som har rätt finns det ingen anledning att respektera andras åsikter eller försöka föra en meningsfull dialog. De har ju redan skådat ljuset och deras världsbild är fullständigt svartvit.

  När de agerat inom moderaternas olika grenar har de gjort det med Trotskistiska metoder. De har agerat som en tätt sammanhållen falang med ett starkt vi-mot-dom tänkande. De har infilterat organisationen för att hjälpa fram varandra till valda poster och väl på plats har de gjort allt vad de kunnat för att hjälpa in sina medkonspiratörer och att manövrera ut konkurrenter.

  Bråken mellan Reinfeldt och Kristersson inom Muf på 1990-talet hade detta som bakomliggande drivkraft. Jag tror inte att det gynnar PP att få in denna typ av hyperaggressiva konspirationsaktivister som falang inom partiet.

  1. Rasmus (en annan)

   March 24, 2011, 12:22:00

   Två kommemtarer:

   1. Historiskt sett stämmer din bild av Libertarianer öven med min erfarenhet. Däremot så stämmer den inte med min erfarenhet av Libertarianer jag haft att göra med under de senaste åren. Framför allt så verkar allt fler distansera sig från icke Liberala och fascistiska idéer som föraktet för svaga och att makt legitimerar sig självt. Det är väl kanske just därför man även i allt större utsträckning definierar sig som just Liberaler eller Demokratiska Liberaler.

   Omsvängningen i attityd verkar sammanfalla med framväxten av Internet och Sociala Medier. Tror det beror på att just Internet fungerat som experimentmiljö där man kunnat få konkreta insikter kring hur Libertanianismens idéer fungerat i praktiken.

   2. Jag tycker det verkar som om det finns falanger inom Piratpartiet från alla politiska läger som systematiskt jobbar med Trotskistiska metoder. Sett lite utifrån från en som inte själv agerar inom piratpartiet utan jobbar självständigt utanför men mot liknande mål så ser det ut som om det du skrev om

   “De har agerat som en tätt sammanhållen falang med ett starkt vi-mot-dom tänkande. De har infilterat organisationen för att hjälpa fram varandra till valda poster och väl på plats har de gjort allt vad de kunnat för att hjälpa in sina medkonspiratörer och att manövrera ut konkurrenter.”

   gäller flera grupper inom partiet och i stor utsträckning är orsaken till det katastrofala riksdagsvalet.

  2. Carl Johan Rehbinder

   March 24, 2011, 13:46:12

   Hej, Anonym f.d. moderat!

   Du skriver själv att du “vet för lite om vilka som är aktiva i LD och L”,och det stämmer förmodligen ganska väl. Jag vet inte heller vilka LD är. Är det en annan partibildning som jag inte känner till?

   Din beskrivning av liberaler låter lite som en karikatyr på Klassiskt Liberala Partiet, som är en sammanslutning för hardcore-libertarianer. Liberaldemokraterna är långt ifrån detta. Vi tror inte på klassiskt libertarianska idéer som nattväktarstaten och ett avskaffande av de sociala skyddsnäten. Absolut inte.

   Läs gärna mer om vad vi står för, på vår hemsida – http://www.liberaldemokraterna.com.

   Snart kommer vi också ut med ett manifest. Det kan nog bli läsvärt.

 38. Liberal Pirat

  March 24, 2011, 14:56:36

  Googlade för att få veta mer om ledande Liberaldemokrater. Om Bard i DN…

  “Den enväldige maestron Alexander Bard är inte intresserad av “ödmjukhet eller godhet på Elit”, kvaliteter han finner fåniga. Han tipsar om vad man ska skriva om: “Du får gärna prata skit om personer som inte är medlemmar på Elit. Hat är en fantastisk känsla. Du kan räkna med vårt fulla stöd, för den som står utanför Elit är ALLTID mindre värd och är en sämre människa än den som är med … Världen är full av människor som aldrig kommer få en chans att vara med på Elit. Du har valt att urskilja dig från dessa människor genom att vara med på Elit & Du är jävligt speciell. Och bara Elit är ännu jävligare än du.”

  “Alexander Bard “vill ha mer onds­ka, dört, skvaller, förtal”. Han kräver att bli road, för den som inte levererar kallas “lurk” och slängs ut från listan. De utvalda roar varand­ra med bland annat hur man får tag på det bästa knarket. Vem som knullade vem, vem som snortade mest kokain – “skytteltrafik till toaletterna och pudret lade en vacker hinna över det schmutsbruna kak­let” – på kändisfesten. Om mycket kända och omtalade personers sexuella böjelser, om deras otroheter, om deras alkoholvanor och deras smutsigaste hemligheter. Läsa hatiska utfall mot styrelsemedlemmar i Noaks Ark. Höra om djupet på afrikanska, indiska och asiatiska kvinnors fittor och om kända tv-personligheter som knullat små barnflickor.”

  “Han kräver “storrensning” på listan, att “vi ska vara extra stalinistiskt jävliga denna gång!” Bard vill att läckan – “ett sociopatiskt svin”, “en förrädare”, “vår gemensamma fiende” – ska “bli så skadad och uthängd som det bara går”. “Den här jäveln ska vi hitta, hänga ut, sabba karriären för, jävlas med allt vi bara kan”

  http://www.dn.se/kultur-noje/ubermobbning-pa-natet

  Dax att rädda Piatpartiet från Bard

  /Liberal pirat

  1. Josef Boberg

   March 24, 2011, 15:42:11

   Tack för länken ! – Liberal Pirat – det var det jävligaste jag har läst på länge – och det vill ej säga lite – enär jag har läst mycket under mitt strax 70-årade liv som varelse i kött.

   Hur faen det, som står skrivet i den artikeln, går ihop med liberal demokrati fattar överhuvudtaget ej jag. Men å andra sidan fattar jag att andra världskriget föddes i en demokrati och drevs av demokratier – så demokrati kan ju vara täckmantel för precis vad som helst – ifall Wi skall tro på wår historia – och det gör jag.

   Hur som med det – så är det ej alls konstigt att så många människor är inriktade på att på ett eller annat sätt vinna egna fördelar på att göra andra mindre = mobba andra. Jag har helt nyligen skrivit om hur det grundläggs redan i tidiga barnaår HÄR.

  2. Per

   March 24, 2011, 16:08:55

   Brukar du läsa diverse inlägg på debattsidor från ANDRA när man skall bedöma hur en person är?
   Det är fördomsfullt så det stänker om det

   Alla som tycker integriteten är viktig borde skrika MYCKET HÖGRE

   Skall PP få röster så måste ni visa att ni kan få något gjort. Att ett nytt parti som PP fick röster inför EU då frågan var het är något helt annat, nu finns en historia och titta tillbaka på för att se hur ni klarat förtroendet.

  3. Carl Johan Rehbinder

   March 28, 2011, 00:12:53

   Äh, man kan ju klippa vad som helst ur vad som helst och få det att låta fullkomligt vansinnigt. Bard är konstnär, och i konstnärskretsar handlar allt om att spränga gränser, tänja och utmana. Elit är ett crazy-projekt på ren meta-nivå, ett skämt, en drift med elitism, en gränslös tokeriorgie.

   Tar ni verkligen det där på allvar?

  4. Liberal Pirat

   March 28, 2011, 07:32:14

   Carl Johan…
   Är du säker på att Liberaldemokraterna inte är ännu ett av Bards provokativa konstprojekt, “ett crazyprojekt på ren metanivå”, ett “skämt”?

   Jag börjar i alla fall tro att det är det. http://www.liberaldemokraterna.com/2011/03/26/var-hamnar-liberaldemokraterna-pa-den-politiska-kartan/

 39. Anders L

  March 24, 2011, 15:29:42

  Jag har haft en hel del med Alexander Bard att göra i olika sammanhang de senaste femton åren,senast inom Liberati. Han är oerhört energisk och har starka idéer. Jag håller inte med om alla.
  Jag tycker dock att han är skön.

  Det som kan vara relevant här är att veta är att Bard bara är med i organisationer som han själv leder. Skulle han inte få bli partiledare för det sammanslagna PP/L (som då skall heta Liberaldemokraterna) kommer han att hoppa av. Vi vet inte om den som kommer efter honom är lika vass. och vi har inte råd att chansa. Det är Bard eller kaos som gäller. De andra bakom Liberaldemokraterna har inte samma lyskraft som Bard. Jag tror tyvärr att det blir fiasko om inte Anna Troberg träder åt sidan och släpper fram Bard. No offense Anna, men med Bard som partiledare för ett nytt sammanslaget parti (L) kan man få 15-20 i valet till Europaparlamentet och kanske 8-10 i riksdagsvalet. Det är värt att släppa prestigen för.

  1. Anonym

   March 24, 2011, 16:05:36

   XD
   Underbart skrivet! Humor på hög nivå! Mer satir åt folket!

   För det där kan inte vara allvarligt menat? Det hoppas jag verkligen inte.
   Bard bättre som partiledare än Anna? Mannen som har kallat Piratpartiet för rättshaverister, tyckte om IPRED och varit emot fildelning (och jag har inte hört nåt om att han har ändrat ståndpunkt): http://minimaliteter.blogspot.com/2008/11/liberati-och-omvrlden.html

   Den mannen skulle vara en total katastrof som partiledare för att inte tala om katastrofen ifall PP och L slås ihop…

  2. Carl Johan Rehbinder

   March 28, 2011, 00:17:34

   Alexander Bard kommer aldrig att bli ledare för Piratpartiet.
   Glöm alla sådana idéer. Det finns inte ens på kartan.
   Men Liberaldemokraterna har definitivt potential att fylla det stora, tomma, svarta hålet där det saknas ett liberalt parti.

   Jag gick med i Piratpartiet av flera anledningar – först och främst för att Piratpartiet stod för goda värderingar gällande integritet och privatliv, men också för att PP är framtidsinriktat, har visioner och vill något nytt.

   Och – för att Piratpartiet var det närmaste jag kom att hitta ett liberalt parti, eller åtminstone ett parti med liberala grundvärderingar.

 40. Per

  March 24, 2011, 16:02:46

  @Anders L

  Jag tvivlar på att någon entreprenör vill jobba som politiker, man har inte tillräckligt med tååååååååååålamod för det.

  Kan inte tänka mig att Alexander vill jobba inom riksdagen. Det fungerar liksom inte att jobba som politiker med den mentaliteten (driv).

  1. Carl Johan Rehbinder

   March 28, 2011, 00:08:55

   Återigen – Alexander är inte ensam. Vi är ett gäng starka liberaler, och några har dessutom god parlamentarisk erfarenhet, så det kan nog bli mycket intressant det här.

   Och det kanske behövs ett nytt parti för att kunna ha det där drivet i riksdagen…

 41. Jonathan

  March 24, 2011, 16:11:33

  Anders, vad du än röker – beställ gärna lite åt mig.

  15% i EU Valet med Bard? Nej, skulle inte tro det. Bard verkar inte ens ha kunnat skapa en organisation som kan få fram 1500 underskrifter. LD är i dagsläget ett parti som har mycket idéer och stor vilja, men inte mycket mer än så. Och ja, jag kallar det för ett parti, för idén om att det är en “tankesmedja” eller liknande, den har jag inte hört förrens de senaste veckorna.

  Att lämna över en rätt välutvecklad organisation till honom vore inte en bra idé. Och varför skulle ni vilja ta bort Piratpartiet som etablerat namn? Det låter faktiskt bara väldigt fånigt och är mer till skada.

 42. Anders L

  March 24, 2011, 16:32:46

  Vi i L är naturligtvis helt seriösa. Det finns en stor potential i detta. När det gäller namnet är det klart att med ett nytt program och en ny ledning som tar oss bort från att vara ett enfrågeparti måste använda en partibeteckning som beskriver vår nya verklighet. “Pirat” skrämmer många väljare som annars skulle rösta på oss. Det är inte bara IT-frågorna som är viktiga utan även annat. Skall vi nå vår potential krävs att vi inte är ett enfrågeparti för IT-människor.

  Dessutom är det inte sant att Bard skulle vara emot fildelning. L har tagit över Piratpartiets program på detta område. Ingen anledning till oro med andra ord. Läs gärna mer på http://www.liberademokraterna.com

  Och tro mig, Bard har potential. Det här kan bli stort. Därför är det vikigt att vi vinner på årsmötet.

  1. Liberal Pirat

   March 24, 2011, 17:15:54

   Liberaldemokraterna vill alltså göra en hostile take over av Piratpartiet och byta ledningen och politiken? Sparka Anna och byta ut henne mot Bard? Byta partinamn? Ingen jag känner stannar kvar då.

   Bra att veta vilka man INTE ska rösta på i styrelsevalet….

  2. Carl Johan Rehbinder

   March 28, 2011, 00:05:15

   Nej, nej, inga “hostile takeovers” här.
   Sånt sysslar vi inte med i Liberaldemokraterna.
   Jag är fortfarande stolt över mitt engagemang i Piratpartiet, är fortfarande medlem, och har många vänner i Piratpartiet. Caspian (min käre son) var just med på UP:s årsmöte, och trivdes gott.

   Jag tror på samarbete och konstruktiv konkurrens. Om vi Liberaldemokrater eldar på, och det går bra för oss, så tror jag att det är till nytta och glädje för Piratpartiet.

 43. Mikael

  March 24, 2011, 16:47:04

  Hej

  Jag tror att det viktiga är att vi samarbetar och inte exkluderar någon. Vi i piratpartiet behöver den kompetens som finns inom Liberaldemokraterna. Läs gärna deras program så förstår ni vad jag menar.

  Jag tycker det är fånigt som en del kommentatorer säger att de inte lyckats få till ett parti än. De planerar att starta i samband med Almedalen och då är det såklart inte så konstigt att de inte registrerat något än.

  Vi pirater måste satsa på att samarbeta och stäcka ut händerna till de som vill hjälpa oss att bli framgångsrika. Det handlar om att ge och ta. Sitter vi och surar kommer vi ingenstans. Jag vet att både Richard (“Rick”) och Henrik (“HAX”) delar min uppfattning.

 44. Jonathan

  March 24, 2011, 16:53:16

  Anders, om LD nu har den här stora potentialen med Bard i spetsen, varför har ni inte redan gjort storsuccé inom svensk politik? Varför behöver ni då Piratpartiet?

  1. Per

   March 24, 2011, 19:59:24

   Liberala värderingar behöver (val)röster. L har knappt börjat arbeta partipolitiskt. Skärper inte PP till sig så kommer L ta i princip alla liberala röster

 45. Sven D

  March 24, 2011, 17:16:51

  Josef Boberg:

  BIlligt att ta upp flera år gamla KVÄLLSTIDNINGSSKRIVERIER om Alexander Bard. Bättre kan du. Är det Piratpartiets linje att smutskasta dem som vill samarbeta och hjälpa till?

  1. Josef Boberg

   March 25, 2011, 10:39:46

   Ingen aning – för jag är enbart medlem i Aktiv Demokrati

   Ha det… / hälsar Josef

 46. Piratgunnar

  March 24, 2011, 17:27:47

  @Liberal Pirat:

  Du behövs inte då. Det spelar ingen roll om du drar. Starta ett eget parti vetja.

  1. Liberal Pirat

   March 24, 2011, 17:46:56

   Jag har ett parti – Piratpartiet. Tror du att vi pirater bara tänker ge bort det till Bard?

   “Vi pirater har byggt ett helt parti kring tanken på att integritet är något fint och bra. Det betyder att vi förväntar oss att få ha vår personliga integritet ifred, men det betyder också att vi agerar med integritet. Som alla nog har förstått vid det här laget krävs det mycket arbete att bilda och bygga ett parti. Därför är vi inte heller beredda att sälja ut Piratpartiets själ och varumärke till första bästa smoochare som vill sol- och våra oss. ”

   Det funka inte med FP, det funkar inte med PP heller. Bilda ert eget parti.

 47. Putte

  March 24, 2011, 19:05:29

  Jag kan hålla med om att Bard har karisma. Men jag tror inte en sekund att denna konstnärssjäl har den uthållighet som krävs för att ratta det administrativa vardagsarbetet i ett parti. Och om Bard kommer in riksdagen tror jag att han skulle explodera av otålighet efter typ en vecka. Till detta kommer alla Bards excentriska uttalanden och extrema åsikter som andra partier och media skoningslöst kommer att veva runt varv efter varv när politkern Bard ska malas ner.

 48. Hampus Lindblad

  March 24, 2011, 19:35:05

  Anna, du måste väl ändå – åtminstone inför dig själv – vid det här laget faktiskt kunna konstatera att debattutspelet uppnått önskad effekt? Du behöver förstås inte svara på den frågan om du inte vill… Men se bara på alla översvallande hyllningar från dina partimedlemmar i detta kommentatorsfält – där vissa uttryckligen säger sig ha blivit inspirerade så till den grad att de med förnyade krafter nu vill återengagera sig i piratrörelsen…! Du pratar om respekt – och det är förstås fint och väl – men under vad sorterar du otacksamhet om inte just under respektlöshet? 😉

  Det är med andra ord lite ironisk (om än förstås smart och strategiskt helt rätt) att mitt ibland dessa hyllningsrop tala om hur missriktat och kontraproduktivt detta liberaldemokratiska utspel var. Sedan är det förstås mycket möjligt att detta i framtiden kommer att dyka upp som en försvårande omständighet vid eventuella framtida samarbeten, men det har ju också artikelförfattarna uttryckligen tagit med i beräkningen.

  Den dåliga timingen kan nog alla hålla med om var oturlig, men att utspelet publicerades när det gjorde (och inte två veckor tidigare som planerat) var som sagt något som Expressen och inte Bard eller Rehbindrarna styrde över.

  Hur som helst, tack alla inblandade för dessa glädjande livstecken från en oerhört viktig rörelse (jag tar mig friheten att inkludera både PP och L under samma paraply)… De flesta av oss vill nog trots allt samma sak när det gäller det mesta inom svensk politik. Ser förresten fram emot din medverkan på Pub Liberal! Tror det kan bli ett riktigt bra samtal.

  1. Piratgunnar

   March 24, 2011, 20:19:54

   Precis. Bard är den vitalisering som PP behöver. Med Bard som partiledare kan kan vi locka tillbaka alla de tiotusentals medlemmar som lämnat partiet.

  2. Caspian Rehbinder

   March 26, 2011, 12:30:49

   Piratgunnar, du är knäpp. Alexander Bard är varken lämpad eller intresserad av att bli Piratpartiets partiledare.

 49. Krille

  March 24, 2011, 22:20:05

  Jättebra Anna. Jag litar inte ett ögonblick på Alexander Bard, det var inte alls länge sedan han förklarade att han minsann inte var ett dugg intresserad av piratpartiet. Du gör ett bra jobb! Riktigt riktigt bra jobb!

 50. Hampus Lindblad

  March 24, 2011, 23:56:47

  Piratgunnar: Anna Troberg är nog alldeles utmärkt som PP’s partiledare. Det ni behöver är inte Bard – däremot gör ni nog klokt att lyssna på vad han faktiskt säger och inte bara reflexmässigt slå ifrån er välgrundad kritik.

 51. Anonym

  March 25, 2011, 08:56:44

  Ni kan fan inte mena allvar!

  Med Bard som partiledare för PP så kommer vi inte alls att få tillbaka de medlemmar som vi har tappat och vi kommer dessutom att skrattas ut av halva Sverige. Bard är en pajas som inte har den uthålligheten som krävs för att verkligen engagera sig politiskt och det här pratet om att han skulle ta över som partiledare för PP är ju ett typsikt exempel för det i så fall – har inte han ett eget parti (LibDem) att leda? Och vad hände med Liberati innan det? Har Bard en förmåga att stanna mer än 6 månader i ett och samma projekt?

  Att PP behöver fördjupa sin politik (men inte bredda) och visa hur piratideologin påverkar fler områden är givet och ju nåt som partiet har börjat göra sen vi fick Anna som partiledare.

  Men att det innebär att vi ska slås ihop med LibDem är ju bara befängt!

  Låt Bard leka med sin nya leksak tills han tröttnar på den och sen går vidare till nästa projekt så kan vi pirater fortsätta bygga långsiktigt.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *