Pages

Categories

Search

 

Var tar alla maskätarna vägen?

by
March 24, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Kommer ni ihåg när ni var små och det alltid fanns någon som försökte utmärka sig genom att äta mask och skalbaggar? Vad blev det av honom? Man får ju anta att han växte ur det stadiet och nu har hittat andra sätt att imponera på sina medmänniskor än med att flasha sina exotiska matvanor.

Även om de flesta av oss inte gick till sådana överdrifter, så finns det ett område där jag tror att alla barn har en förmåga att överdriva betänkligt. Har ni hört barn räkna? Minns ni hur ni själva räknade? Det börjar sansat med 1, 2, 3, 4, 5. Det går ganska bra tills man kommer till tresiffriga tal, men efter det är allt FEMTIELVA TRILJONERS BILJARDERS MILJONER. De flesta växer ju ur den där något skeva bilden av väldigt stora tal och tur är väl det för hur skulle det annars gå?

Tyvärr finns det de som inte växer ur det stadiet och till skillnad från maskätarna, så vet jag precis var de befinner sig i vuxen ålder. De jobbar som advokater åt upphovsrättsindustrin. Tretton skivbolag krävde nämligen 470 000 miljarder kronor i skadestånd av fildelningstjänsten Limewire. Domaren, som helt uppenbart är en sansad person, summerade kravet som “absurt” eftersom summan är “högre än vad hela skivindustrin tjänat sedan Edison uppfann grammofonen 1877”. För att ytterligare sätta summan i perspektiv så är den i runda slängar fem gånger högre än USAs statsskuld.

Herregud… Why oh why var inte mina föräldrar som Britney Spears föräldrar?! Om jag redan som embryo groomats till att bli en trallande liten sötsexig sak som gjord för MTV och tonårsrumsväggar hade jag ju kunnat få en del av den där kakan! Men jag är verkligen inte självisk. Jag hade kunnat nöja mig med ynka en miljard, så att 469 999 andra också hade kunnat få sig en miljard. Det är viktigt att inte vara självisk. Nämnde jag förresten att jag är barnkär och tycker om världsfred också? Inte? Det hade jag kommit ihåg att nämna om mina föräldrar bara börjat drilla mig i tid.

Det är ju helt uppenbart att jag inte bara fick en taskig start här i livet, utan att jag också gjort dåliga val. Vad tänkte jag när jag gick och blev litteraturvetare? Inte ens den lilla excentriska twisten med att specialisera sig på anglosaxisk litteratur är speciellt lukrativ. Och det här med politiken? Det är bara att inse att de stora pengarna inte finns i att bygga en ny och bättre värld. Den stora kassakon är tydligen att med en dåres envishet försöka bevara någon sorts märklig Alice i Underlandet-värld där allt är mer eller mindre skruvat och upp och ned.

När detta tråkiga faktum nu är konstaterat, så återstår fortfarande en viktig fråga: Var tar alla maskätarna vägen?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. jeffer

  March 24, 2011, 09:16:19

  Det är inte första gången lobbyn tar i. För några år sedan var kraven på ryska allofMP3 obegripliga 1.650 miljarder dollar! Det är något systematiskt sjukt och surrealistiskt över upphovsrättslobbyn. Ser de sig som Gud, eller allsmäktiga härskare med hela världen som undersåtar?

 2. Rick Falkvinge

  March 24, 2011, 09:32:40

  Det finns en ännu roligare sak att jämföra summan med: mängen pengar de begärt är 1% ifrån att vara hela planetens (!) totala money supply.

  1. Erik Nygren

   March 24, 2011, 10:06:58

   Snällt att de vill lämna kvar en hel procent av planetens pengar. Måste vara som de räknat fel bara, eller som det kommer till ränta också…

 3. EricJ

  March 24, 2011, 10:05:54

  Antalet stjärnor i Andromeda-galaxen uppskattas till endast en enda ynklig triljon.

  1. Björn Persson

   March 24, 2011, 21:31:43

   Så skivindustrins krav är knappt en halv promille av Andromedagalaxen. Jamendåså, det var ju inte så farligt. Det kan vi väl unna dem?

   Somliga önskar sig månen; andra nöjer sig med en halv promille av Andromedagalaxen.

 4. Kristofer Pettersson

  March 24, 2011, 10:23:20

  Så underbart elak. =)

 5. manen

  March 24, 2011, 12:34:52

  och de stora skivbolagen(the big four alltså) undrar varför folk bara gillar deras produkter(artisterna) och inte dom?

  gnmngnggngngngngggngngnggggggggggggggggggggggngngngngngnngngngngn

 6. Christer

  March 24, 2011, 14:58:31

  Jag vet att ni har svårt att tro det här, men NEJ. Jag har aldrig ätit mask eller skalbaggar.

 7. Björn Persson

  March 24, 2011, 22:17:28

  Problemet med de här fantasibeloppen är att även om domstolen sänker dem drastiskt så är de fortfarande fantasibelopp efteråt. Om till exempel käranden kräver hundra fantasiljoner, men svaranden anser att han inte har gjort något fel och därför inte ska betala något, så kanske domaren dömer ut femtio fantasiljoner i skadestånd och tycker att det är en rimlig kompromiss eftersom det ligger mitt emellan parternas respektive ståndpunkter.

  IDG skriver: “I skadeståndsförhandlingen får skivbolagen nu nöja sig med att räkna antalet låtar som spridits, och inte multiplicera talet med antalet användare.” Jaha, och hur mycket bättre är det då? Jag misstänker att beloppet ändå blir högt nog för att driva Limewire i konkurs många gånger om, och i så fall gör den sansade domarens kloka beslut ingen som helst skillnad i praktiken.

  Är det över huvud taget rimligt att Limewire ska betala skadestånd för vad användarna gör med deras program?

 8. Krille

  March 24, 2011, 22:26:23

  Maskätarna har helt enkelt förvandlats till maskar själva. Du blir vad du äter vettu.

  1. Björn Persson

   March 25, 2011, 09:10:09

   Nöff!

  2. Opolitiskt korrekt

   March 25, 2011, 20:00:30

   Jag är kött? Och inte mänsklig? :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *