Pages

Categories

Search

 

Zen and the Art of Drama Queen Maintenance

Zen and the Art of Drama Queen Maintenance

by
March 30, 2011
Politik
34 Comments

I dag är jag alldeles extra intresserad av vilken sida Liberaldemokraterna har vaknat på, eftersom jag lovat att delta i en debatt om datalagringsdirektivet hos dem i kväll. Nåja, jag är en tuff kaka som står pall för både regn och solsken, så jag klarar mig alltid.

Jag har fått en hel del påstötningar om att jag inte borde delta i debatten och jag har faktisk funderat på att dra mig ur. Det är ju ingen hemlighet att jag inte är imponerad av ledande liberaldemokraters framfart den senaste tiden. Men, jag är inte bara en tuff kaka, jag är pålitlig också. Jag är inte en no show om jag inte är sjuk.

Eftersom jag i ett mejl från Alexander Bard fått veta att ”Liberaldemokraterna och Piratpartiet behöver varandra” och att vi därför måste diskutera hur vi ska kunna samarbeta trots att vi håller på att utveckla ”väldigt olika interna kulturer” vill jag säga några ord om det.

För det första behöver Piratpartiet just nu Liberaldemokraterna som en fisk behöver en cykel. Vi är ett ungt parti, men under vår korta tid har det hunnit komma och försvinna många olika organisationer och nätverk inom våra fokusområden. Därför har vi tyvärr slutat vara naiva och tro att varje nytt initiativ som poppar upp är vägen till frälsning. Vi är numera hjälpsamt nyfikna tills vi sett vad initiativen verkligen går för och om de är att betrakta som en seriös samarbetspartner. Vi har bränt oss på andras luftslott alldeles för många gånger för att vilja göra det igen.

Detta leder mig osökt till det där med våra ”väldigt olika interna kulturer”. Jag redan givit en utförlig beskrivning av hur Liberaldemokraterna ska göra för att bli en intressant potentiell samarbetspartner för Piratpartiet. Jag tyckte att jag var mycket tydlig, men jag har de senaste dagarna förstått att budskapet inte gick fram, så då tar vi det en gång till.

Piratpartiet har i grund och botten en humanistisk värdegrund. Vi tror att alla människor är lika mycket värda och har samma fri- och rättigheter. Den senaste tiden har jag flera gånger fått anledning att ifrågasätta om det är en ståndpunkt som verkligen delas av tongivande personer inom Liberaldemokraterna och det gör mig bekymrad.

Jag blev roat förundrad när tre ledande liberaldemokrater, Alexander Bard, Carl Johan och Caspian Rehbinder, valde att på klassiskt pilsnerfilmsmanér läxa upp oss pirater på lösa boliner i Expressen.

Min roade förundran höll i sig när en fjärde ledande liberaldemokrat, Niklas Starow, tog tillfället i akt att på sin blogg och på Liberaldemokraternas Facebook-sida antyda att det är sektvarning på Piratpartiet.

Sedan måste jag erkänna att jag inte alls blev road utan bara förundrad när en femte ledande liberaldemokrat, Torbjörn Jerlerup, ett par dagar senare antydde att Piratpartiet på något sätt skulle vara i cahoots med Nationaldemokraterna för att vi väljer att inte sortera ut folk bara för att de ser lite muntorra ut i vårt forum, utan väntar tills de faktiskt missköter sig innan vi vidtar några åtgärder. Åsiktsfrihet är nämligen något vi pirater tar på allvar.

Ungefär här tyckte jag att det var dags för en timeout för lite vänskapligt taktiksnack. Jag förklarade på ett pedagogiskt sätt att Piratpartiet må ha ett dåligt val bakom oss, men att vår självkänsla är på topp. Vi är helt enkelt inte redo för ett dåligt förhållande. Vi förväntar oss fortfarande respekt från potentiella samarbetspartners. Efter det lilla snacket har ledande liberaldemokrater fortsatt att örfila upp och gulla med Piratpartiet i en enda salig röra.

Det är helt uppenbart att de inte förstod vad jag menade. Låt mig förtydliga. Ett typiskt dåligt förhållande är när man känner sig tvingad att säga sådant som ”Ja, men han/hon är ju snäll ibland!” när någon ser den tolfte blåtiran och undrar om det inte är dags att gå. Senast i går kom jag på mig själv att säga ”Men de är ju hyggliga ibland” om Liberaldemokraterna när en grupp pirater lät mig förstå att de inte tyckte att jag skulle delta i kvällens stampede. Ringer det några som helst igenkännande klockor?

Diskussionen efter Jerlerups inlägg gjorde mig ännu mer bekymrad. Piratpartiet tror på öppenhet, åsikts- och yttrandefrihet. Piratpartiet tror inte att det är ”bra att skaka lössen ur manteln då och då om det är yttrandefrihet man vill ha”. Vi tror att ett fritt och öppet samhälle är fullt kapabelt att klara av att en del ibland uttrycker åsikter som får oss mer demokratiskt lagda att baxna. Vi tror inte att det är trollen som är så farliga. Vi tror att de som tror sig ha rätt att bestämma vilka som är troll för att sedan göra dem till persona non grata är mycket farligare.

Vi tror på att ta det onda med det goda i tron att det är det enda sättet att göra så att det goda i slutänden segrar. Öppenhet är inte en åsikt. Det är ett sätt att leva och i Piratpartiet lever vi som vi lär.

Jag är stolt över de pirater som på ett trevligt sätt stod upp för Piratpartiets värderingar i Jerlerups kommentarsfält. Emma som kände sig sorgset beklämd, Sammy som stod upp för åsiktsfriheten och Anders och Janne som påminde om att Piratpartiet menar allvar när vi pratar om vikten av personlig integritet. Rick kanske var kanske lite mindre trevlig, men jag är stolt över honom ändå. Han blev faktiskt mer upprörd än jag någonsin sett honom (vilket säger en del). Det visar att vi pirater under de år vi gnabbats med varandra någonstans ändå har hittat en gemensam själ, en piratvärdegrund att stå på trots alla våra övriga olikheter.

Efter Ricks utbrott bad Jerlerup illa kvickt om ursäkt, Carl Johan Rehbinder glömde hastigt och lustigt vikten av att ”skaka lössen ur manteln” och anklagade istället sin homeboy Jerlerup för att ”ta en fjäder och göra den till en hel jävla hönsgård”. Michael Gajditza påminde alla om att vi är vänner. På Liberaldemokraternas Facebook-sida försvann hastigt och lustigt ett par relaterade kommentarer från ledande liberaldemokrater som inte helt följde påbudet om att anamma den nya Cumbayá-andan.

Cumbayá-andan till trots hittade jag i förrgår ett par kärnfulla diagram på Liberaldemokraternas hemsida. De dök också upp på Liberaldemokraternas Facebook-sida och på Niklas Starows blogg.

Piratpartiet är fanatiker. Vänsterpartiet hamnar i samma bubbla som nazism. F! är någon sorts islamister. Jag hoppas att någon remixar de där diagrammen och byter ut Maktdyrkare, Frihetsfobiker och Fanatiker till Mordor, Death Star och Hell Frozen Over.

Det är inte en så smickrande bild av verkligheten för något parti utom för Liberaldemokrater. De sitter och jäser lite mysig i mitten som en sol som hela det politiska universumet snurrar kring.

Jag missunnar nu ingen, inte heller Liberaldemokraterna, en plats i solen, men jag anser inte att det är rimligt att alla vi andra som befinner oss runt omkring deras upphöjda, centrala position ska behöva använda solskyddsfaktor 500 för att inte ständigt bli brända av dem.

Sedan dess har det skett en del märkliga försök till damage control. När länken började twittras vände Liberaldemokraterna återigen på en femöring och börjar radera och frisera. Själva inlägget rök först. (Men Google minns.) Sedan försvann nio kommentarer om det på deras Facebook-sida. Sedan dök det upp inte ett, utan fyra inlägg som förklarar det hela. (1, 2, 3, 4)

Jerlerup skrev till exempel att debatten ”måste vara fri, och rakhet är en egenskap som måste premieras”. Jag är verkligen för en fri debatt, men då ska den vara fri också. Det är bara väldigt svårt att föra en fruktbar debatt med någon som hela tiden ändrar spelplanen genom att redigera, radera och frisera sina debattinlägg. Det är inte en fri debatt. Det är en chimär, en låtsasdebatt.

Ledande liberaldemokraters arroganta von oben-attityd bekymrar mig egentligen inte så mycket. Sådant kommer alltid tillbaka och biter en där bak. Kalla det karma, kalla det något annat, kalla det vad ni vill. Jag ska dock inte sticka under stol med att jag blir lite ledsen. Jag älskar mina pirater som Lady Gaga älskar sina små monster. Jag tycker de förtjänar ett bättre bemötande. De är fantastiska människor värda all respekt, speciellt från dem som säger sig vilja bli deras kompisar.

Det som bekymrar mig allra mest är dock den lilla glimt in i ledande liberaldemokraters sätt att tänka och agera som jag den senaste tiden har fått det tvivelaktiga nöjet att beskåda. Jag är bekymrad över deras trista vurm för att rensa bort egna och andras åsikter. Varför redigera, frisera och radera? Jag säger det igen: Öppenhet är inte en åsikt man då och då plockar fram för lite intellektuell tuppfäktning på roliga mingel. Det är ett sätt att leva. Piratpartiet lever öppenhet. Gör Liberaldemokraterna det?

Just nu framstår Liberaldemokraterna mest som ett gungfly som blåser dit vinden vänder. Man vet liksom aldrig vilket humör Liberaldemokraterna ska vakna på. Ena dagen är det idel leenden och ryggdunkningar, nästa åker huggtänderna fram direkt. Det är inte det minsta förtroendeingivande och bygger inte en grund för ett väl fungerande samarbete.

Politik är ett smutsigt spel, men eftersom Liberaldemokraterna verkar vilja samarbeta med Piratpartiet vill jag återigen vara extremt tydlig. Piratpartiet kommer under min ledning inte att hoppa i säng med någon som inte respekterar oss morgonen efter det lilla roliga. Vi vill inte vakna varje morgon och undra om det är Dr Jekyll eller Mr Hyde som ligger bredvid oss. Det är en fråga om respekt och förtroende.

Piratpartiets energi måste gå åt till att bedriva den politik vi tror på. Vi har inget att tjäna på att fokusera på en så high maintenance dramaqueen som Liberaldemokraterna just nu är. Det kanske är en fas, kanske inte. Det får tiden utvisa. Jag stänger fortfarande inte dörren för framtida samarbete, men den här första kuttrande förälskelsefasen måste Liberaldemokraterna klara av på egen hand.

Det finns massor av oglamoröst politiskt arbete att hugga tag i. Frågan är om Liberaldemokraterna är beredda att kavla upp ärmarna och dra på sig stövlarna. Det återstår att se. När Liberaldemokraterna tittat sig mätta i spegeln och börjat leverera mer än mingelpartyn står Piratpartiets dörr öppen för dem också.

Under tiden kommer Piratpartiet att fortsätta med det utvecklingsarbete som vi redan påbörjat. Vi kommer att oförtrutet fortsätta bedriva ett aktivt opnionsbildande, på egen hand och tillsammans med andra seriösa aktörer. Piratpartiet har inte tid att trycka på paus och vänta på att någon annan ska få sina humörsvängningar under kontroll. Vi har ett jobb att utföra och det jobbet väntar inte på någon.

Piratpartiet tänker inte stå och rycka på axlarna och säga: “Hoppsan, vi kom för sent!” när övervakningssamhället fått fotfäste. Vi kommer att se till att det aldrig någonsin får fotfäste.

Liberaldemokraterna lovar stort att det blir “Årets hetaste debatt om datalagring”. Jag tror tyvärr inte att det är debatten om datalagringen som blir het i kväll. Svaret på den frågan finner ni på Bysis, Hornsgatan 82, 18:30-20:30 i dag. Jag kommer att vara där. Tror ni jag blir insläppt?
😉

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


34 Responses

 1. Mikke

  March 30, 2011, 11:20:24

  Det var SPOT ON! / Mikke

 2. Terobi

  March 30, 2011, 11:21:22

  Anna, du är så fantastisk, så brilliant. Jag överväger att skriva ett homoerotiskt blogginlägg tillägnad dig.

 3. Caspian Rehbinder

  March 30, 2011, 11:35:55

  Utmärkt skrivet, Anna! Jag håller helt med om nästan vartenda ord. Ibland tycker jag du går lite hårt fram (som när du inte tar med i beräkningen Lennart Regebros hyfsade förklaring av hans mycket ointuitiva karta), men nästan alltid har du helt rätt.

  Jag tror så pass starkt på vad Alexander Bard tog upp sist det vad Pub Liberal, om liberalismens framtid – att liberalismen måste enas bakom en partibeteckning för att kunna påverka reellt – att jag inte kommer minska mitt engagemang i Liberaldemokraterna, men jag är samtidigt djupt besviken på hur vi liberaldemokrater har agerat i frågan Piratpartiet.

  Fortsätter vi bränna broar till höger och vänster, genom korkade uttalanden på Facebook, genom långtdragna liknelser på bloggar och genom att säga till andra vem som är liberal och vem som inte är det, kommer det inte finnas mycket enighet kvar.

  Jag kommer personligen verka för så mycket Jekyll (för det är väl han som är den snälla?) att Piratpartiet kommer över den mycket berättigade skepsis mot Liberaldemokraterna som nu finns, och öppna dörrarna för samarbete.

  Jag hoppas att vi kan se och lära oss av varandra. Att Liberaldemokraterna kan berikas av Piratpartiets öppenhet och tolerans inför åsikter, samtidigt som Piratpartiet ökar sin politiska nyfikenhet. Intet ont om Piratpartiets politik, men jag upplever alltför ofta att idédebatten är, om än inte slumrande, så långsam.

  Nå, med detta sagt ser jag fram emot i kväll, och ännu fler timmar av medlande från min sida, för att få liberaldemokrater att förstå att det inte är okej att bete sig hur som helst bara för att man tycker att man har rätt, och för att få pirater att förstå att bakom alla attitydproblem finns ett seriöst koncept med Liberaldemokraterna, som är väl värt att lyssna på.

 4. Anonym

  March 30, 2011, 11:53:21

  *busvisslingar och applåder*

  Grymt bra skrivet, Anna!

  När det gäller Liberaldemokraterna så har de redan kört sig hos mig. Jag har ingen roll i partiet, men om det blir nåt djupare samarbete mellan PP och Liberaldemokraterna så kommer jag lämna PP i ren protest. Nån som beter sig på det här sättet mot folk de kallar sina vänner vill jag inte ha med att göra.

  Till Caspian: För lite och för sent. Du verkar ärlig i din post, men det är svårt att ta det på allvar. Och att ta några av de andra på allvar när de inte hackar på pirater går bara inte längre. Det ger bara intryck av att vara lismande och inställsamt och man sitter istälelt och väntar på när nästa örfil kommer.

 5. Jergen

  March 30, 2011, 12:18:37

  Jag har förstått att LibDem är ännu ett av Bards projekt. Med tanke på Bards fascination av Nietzsche, och det faktum att han drev/driver epostlistan “Elit”, känner jag mig ganska säker på att han inte skriver på under tanken att alla människor har samma värde och samma rättigheter.

  Behöver PP detta? Behöver svensk politik ett arrogansparti till? Kan han inte bara samla sina fanboys i den fanclub han redan har och lämna politiken till de vuxna?

 6. Jan Lindgren

  March 30, 2011, 12:33:53

  Jag tycker att allt som har hänt sen det att debattartikeln publicerades i Expressen har varit väldigt trist att se. Det har tagit mycket tid och energi från alla inblandade som hade kunnat läggas på bättre saker.

  Jag hoppas vi kan lägga det här bakom oss och kunna få till en bra dialog mellan PP och LibDem och om det gynnar bägge parterna få till ett bra samarbete.

  Men jag håller med Anna om att det behövs en bättre kommunikation än vad vi har haft hittills. :)

 7. Carl Johan Rehbinder

  March 30, 2011, 12:59:42

  Jag ska raskt instämma i Caspians inlägg, och håller med om att utfallen mot Piratpartiet från L-lägret har blivit för många, för klantiga, för felaktiga, och… ja, fel på alla sätt. Vi är alla av naturen väldigt fripråkiga, men den senaste tidens publiceringar har väl inte varit särskilt diplomatiskt taktiska, om man säger så.

  Jag står fortfarande för den artikeln vi skrev i Expressen, men är helt på Annas linje när det gäller den formidabla lavin av småaktigheter som har östs över såväl PP som andra partier. Jag hör till de som alltjämt känner en djup respekt för såväl Piratpartiet som väldigt många av partiets företrädare, och jag är fortfarande medlem, av fler skäl än ett – och som bekant för de som läst Jerlerups tråd om Nationaldemokrater, gick jag till hårt försvar för PP. Och det har hänt att jag har läxat upp en och annan inom vår lilla rörelse. Vi måste också lära oss att bete oss hyfsat och anständigt. I alla fall ibland. :-)

  Vad gäller min formulering att ”skaka lössen ur manteln”, så tror jag att detta har lett till ett av piraternas klassiska missförstånd. Jag är verkligen en yttrandefrihetsfundamentalist, och anser att alla ska få uttrycka sina åsikter fullt och fritt.

  Detta betyder INTE att jag måste upplåta utrymme för allehanda troll och idioter att yttra sig på just mitt forum. Det går alldeles utmärkt att stryka korkade inlägg från personer som man inte vill ha med i en diskussion, och samtidigt vara 100 % för yttrandefrihet. Det är på detta sätt jag har lyckats hålla min egen blogg i stort sett trollfri. Inte för att trollen inte hittar dit, utan för att jag helt enkelt inte släpper in dem.
  Det är inte konstigare än följande scenario – styrelsen i en förening har möte, och så kommer det in en tokig nazist och skriker sina synpunkter fritt och vilt, och mötet bryts upp i något helt annat än det var ämnat för. Då sparkar man ut nazisten (eller vilken världsbild personen nu har) och låser dörren, så att mötet kan fortsätta i lugn och ro.

  Yttrandefrihet är inte rätten att yttra sina åsikter överallt och när som helst, hur som helst. Blir man utsparkad från ett forum för att man inte kan uppföra sig, så får man skärpa sig, eller skapa ett eget forum. Eller hänga på Flashback.

  **************

  Hur som helst så ser jag verkligen fram emot att få träffa dig ikväll, Anna.
  Du är en av de pirater jag känner mest respekt och uppskattning för (det vet du!), och jag kan nog faktiskt garantera att kvällens diskussion kommer att handla om just Datalagringsdirektivet och inget annat. Och då är det synnerligen värdefullt att ha med dig i panelen, eftersom Piratpartiet är en viktig aktör i den frågan.

  Välkommen!

 8. Rickard

  March 30, 2011, 13:08:39

  Från Liberaldemokraternas hemsida den 24 mars i år:

  Tommy frågar:
  Till Alexander
  Varför har du gått från att vara antipirat till att skriva under på piratpartiets idéer och åsikter? För att Liberaldemokraterna och du ska få någon trovärdighet, måste du bemöta och argumentera emot dina egna gamla åsikter och lovorda piratpartiets åsikter som ju liberaldemokraterna har kopierat. Innan du gör det är du inte trovärdig, då jag tidigare sett dig som en antipirat likt Bert Karlsson.

  http://www.liberaldemokraterna.com/2011/03/15/kara-pirater-lyssna-pa-kloke-hax/#comment-337

  Alexander svarar:
  Vad menar du Tommy?
  Att Piratpartiet är en stalinistisk sekt där man måste göra avbön för saker som man aldrig har tänkt eler sagt bara för att sekten brakar ihop om det inte finns folk man kan sparka på och prata skit om? Eller vad är du ute efter? Alliansen och Sossarna får genom frihetsinskränkning efter frihetsinskränkning medan du har fullt upp med att hålla ordning på din neurotiska sekt. Vad vinner du på det?
  Alexander
  http://www.liberaldemokraterna.com/2011/03/15/kara-pirater-lyssna-pa-kloke-hax/#comment-430

  “…saker som man aldrig har tänkt eler sagt”? Hos Christian Engström hittade jag det här inlägget:
  http://christianengstrom.wordpress.com/2008/11/09/arg-bard-vill-jaga-fildelare/

  Engström länkar till en mailväxling mellan Mikael Nilsson och Bard: http://minimaliteter.blogspot.com/2008/11/liberati-och-omvrlden.html

  Google minns när Bard glömmer…. :p

 9. floodis

  March 30, 2011, 13:19:37

  Åhh, vad glad jag är att du är partiledare för PP.

  Men jag håller med Anonym. Blir det nåt djupare samarbete mellan PP och LD så kommer jag lämna PP. Grejen är att det är bland det svåraste som finns att ändra sin personlighet och LD verkar vara ett parti som definieras väldigt mycket av personligheterna inom partiet. De kommer inte att ändras (nån som seriöst tror att Bard kommer sluta vara arrogant?). Att driva för ett djupare samarbete mellan PP och LD är att be om den trettonde blåtiran. Och jag är inte den som drivs till eller håller mig kvar i dåliga förhållanden.

 10. Anonym

  March 30, 2011, 13:51:43

  Till floodis: Kul att veta att jag inte är ensam om att känna såhär! Och jag håller med om att det bara är att be om mer stryk att försöka få till nåt djupare samarbete med Liberaldemokraterna.

  Till Carl Johan: Och det var precis det här jag menade när det inte går att ta folk från Liberaldeomkraterna på allvar. Du har ju varit en av de som gått mest fram som en ångvält på olika bloggar och kommit med uttalanden som inte varit “diplomatiskt taktiska”.

  Och sen så sitter du här och skriver kommentarer om hur du har läxat upp fok så de ska bete sig bättre. Det blir ju helt enkelt för mycket. Om du ska läxa upp nån så kan du ju börja med dig själv.

  Under tiden så bara väntar jag på nästa örfil från ert håll…

  1. Carl Johan Rehbinder

   March 30, 2011, 14:20:40

   Nu brukar jag som regel inte bry mig om anonyma inlägg, eftersom de är skrivna av någon som inte vågar stå för sina åsikter.

   Men bara för den sakens skull – ge mig gärna exempel på situationer där jag har “gått fram som en ångvält på olika bloggar och kommit med uttalanden som inte varit diplomatiskt taktiska”.

   Det är vidare rätt skoj, och på något sätt symptomatiskt för VISSA pirater (OBS – inte alla, eller ens de flesta), att när man som jag nu tar ställning FÖR piraterna, så är det OCKSÅ fel och klandervärt.
   Damned if you do, damned if you don’t.
   Och detta är nog det som jag har tröttnat på allra mest i de interna diskussionerna inom Piratpartiet (Skype-chattar, någon…?). Jag minns med fasa vissa diskussioner vi hade i Riksdagsgruppen. Något mer snarstucket och grälsjukt har jag sällan varit med om…

   Men jag hör faktiskt till de som tror att det finns en blomstrande framtid för Piratpartiet. Och de som har läst HELA vår Expressenartikel (och inte bara rubriken, som Expressen satte) kan se att den faktiskt är hoppfull.

   Om det sen blir av helt andra anledningar än de vi föreslår – fine by me.

  2. Anonym

   March 30, 2011, 15:16:49

   Wow. Där visar du direkt vad du går för – yttrandefrihet är jättebra, men då måste man “våga” stå för det också. Så anonymitet är dåligt när man uttrycker sina åsikter? Säg det till folk i Iran eller andra länder.

   Vi har ju redan haft den här diskussionen på din blogg – vad fan spelar det för roll vad jag skriver med för namn? Om jag här skriver under som Bosse, Pelle eller Bengt-Fia – hur gör det att min åsikt värderas högre?

   http://tantrikblog.wordpress.com/2011/03/15/en-liten-bomb-i-piratlagret/#comment-7212
   “Du får vara hur anonym du vill, och jag väljer att inte ta anonyma kommentarer på allvar.
   Så enkelt var det.
   Varför du väljer att vara anonym är ditt problem, inte mitt.
   Det är ju knappast HA:s blogg, och ingen kommer att lägga ett hästhuvud i din säng.

   Du är snurrig, neurotisk och ett troll.

   Spring och lek nån annanstans.”

   Jag kanske undanhåller mitt namn för att jag har en position där det är dåligt om det framkommer att jag är pirat. Jag kanske förlorar mitt jobb. Jag kanske har en version av en social fobi. Du har ingen som helst aning om varför jag väljer att inte skylta med mitt namn och din ovilja att ta mig och mina åsikter på allvar bara för att jag inte har lust/möjlighet/whatever att skylta med mitt namn är nedsättande och verkligen inte förenligt med nån som påstår sig värna om yttrandefriheten och åsiktsfriheten.

   Och där i länken där vi har pratat om det här med anonymitet så finns det flera exempel på hur du har gått fram som en ångvält och nu bara kommer med bortförklaringar om hur du visst älskar pirater. Det är fel och klandervärt för att jag inte kan tro på det du säger.

   Först så slår du och sen så säger du att du älskar oss – ska jag tro på det du säger eller det du gör? Jag väljer att tro på det du gör och inget annat. Helt enkelt för att jag inte vill fastna i ett förhållande där jag blir misshandlad av Liberaldemokraterna.

   Jag har faktiskt läst hela artikeln och den är full med den där von-oben attityden som Anna lyfter fram i sitt blogginlägg och som bland annat du och Alexander har fortsatt låta genomsyra era kommentarer. Och innan du undrar över vad Alexander har skrivit som är så dåligt så är det bara att läsa nån kommentar ovanför den här…

   Undertecknat av:
   Anonym=Bengt-Fia Svensson-Muhammed

   Så… blev det lättare att ta mina åsikter på allvar nu? Eller duger inte det här namnet åt dig?

 11. Drottningen

  March 30, 2011, 14:57:08

  Bra där Anna!

 12. Jacob Hallén

  March 30, 2011, 16:24:20

  Det finns i mina ögon en stor skillnad mellan Piratpartiet och Libdem. PP har från dag 1 varit en gräsrotsrörelse medan Liberaldemokraterna är ett elitistiskt projekt. Visst har PP ibland glömt sig och ägnat sig åt för mycket central styrning, men varje gång har aktivisterna fört oss tillbaka till våra rötter.

  Jag har svårt att tro att två så olika kulturer kan bedriva något närmare samarbete.

 13. Michael Gajditza

  March 30, 2011, 16:36:28

  Hej Anna!

  Det vore mycket roligare att ta en diskussion med dig om hur vi ska göra för att få FRA-lagen prövad i svensk domstol än att recensera olika uttalanden av olika personer som företräder ditt respektive mitt parti.

  Tyvärr så har jag blivit tvungen att ändra mina planer så jag kan inte vara med ikväll på Bysis och kan alltså inte själv hälsa dig välkommen, men en sak vet jag med 100% säkerhet och det är att du kommer in!

  Jag ska med intresse följa debatten på Bambuser istället!

 14. farmorgun

  March 30, 2011, 20:36:33

  Lysande Anna! Bra också att detta var ute innan Bambuser-sändningen från Pub Liberal. Med detta hade du anslagit tonen. Ömsesidig respekt anbefalles om samarbete ska komma till stånd. Vi har så mycket framför oss – Inte minst Upphovsrättsutredningen, som ska vara klar den 8 april 2011 – och Yttrandefrihetsutredningen för att bara nämna en del. Sedan försöker jag förstå vitsen med att Piratpartiet accepterar medlemmar i andra partier som medlemmar i PP. Gillar att t ex Markus Lake Berglund är Guld-Pirat, men han är å andra sidan väldigt tydlig med att han är aktiv i Centerpartiet, utan att vara otrevlig mot pirater. När det gäller Carl-Johan får han nog tugga i sig ett och annat – det var inte alls så länge sedan som han var riksdagskandidat för PP, som många medlemmar faktiskt gav järnet för. För min egen del tar jag det med ro och jobbar vidare då jag tycker att Piratpartiet måste kämpa för rätten att kopiera för privat bruk, utan att betala till gamarna i upphovsrättsindustrin o s v. Människan är en kopierande varelse i den kunskapsprocess som gör oss till dem vi är. Det måste vi slåss för. Bland annat.

 15. Per

  March 31, 2011, 10:18:50

  Vad gör Piratpartiet för att få fram fler starka röster (obs, inte bara bloggare…) idag förutom Anna Troberg och Henrik Alexandersson där man kan diskutera annat än internetrelaterade frågor?

 16. Oliver Vogel

  March 31, 2011, 10:18:56

  I dont think i will be able to hide myself, anonym, not to many here that will write to in English. I am a PP all the way, I have been passing flyers in all kinds of weather here in Jämtland, and I should not even care since I cant vote on national swedish level as a german. The problem is that I do care. The issues PP has and still stands for are incredible important. I started being intrested in LD because of their local intrest, that they do raise questions in education and housing etc. something that I did not see with PP. I personally believe that LD grew out and became what it is because of PP, PP showed that a new party is needed. The public complained that PP was to one sided and FP took some of those issues up. I personally believe that we should work together, and become with diversity. Rick i still believe in what you do, Anna you have my vote and Jelerup has my best intentions. So please could you all maybe look at little bit on what you have in common instead of what we do not share? This country is in need of real change, and together we could make it happen.

  1. Anna Troberg

   March 31, 2011, 10:38:08

   Hi Oliver,
   that’s precisely my point. Why offend someone you could work together with by disrespecting them over and over again? PP will work with all organisations that share our core values and treat us nicely.

   So, I gave the Liberaldemocrats some tough love, and from what I gathered at the Liberal Pub yesterday, I think the message may finally have gotten through. :-)

 17. NingúnOtro

  March 31, 2011, 11:25:41

  Fact is, this world of ours is deeply troubled and we humans have complicated it even more developing the capacity of our brains to anticipate, and then more… to anticipate what others might be anticipating, and then…

  A big problem about this is that we have elaborated a wealth of theories at a moment in history when we had not enough factual data to reach the right conclusions… because we were not wise enough, and that now all anticipation is being done on top of a big heap of wrong social and political hypotheses. Hypotheses that have been adopted by some different interest groups and are being defended as vested interests.

  So we continue to build more wrong on top of previous wrong.

  That is why, in my opinion… a party like the Pirate Party was sorely needed AND could only start based on a few universal truths, leaving all the confused rest out. Not because the rest is fundamentally wrong, or one might wonder why out if fundamentally right… but because it is all VERY CONFUSED, and nothing stable can be built on confusion. Traditional parties ALL end up very confused and victims of power struggles. It does not depend on ideology, it is a matter of accepting confused and wrong fundamentals because they suit the interests of the few founding members or the subsequently infiltrated interest groups that happen to achieve a majority representation in the power structures of the party.

  As far as parties go, and the Pirate Party may be no exception if it doesn’t specifically take care… a party without power interest group at the helm is a party available for colonisation by such a group.

  Liberal democracy exists longer than yesterday and way before the Pirate Party was founded… why were they not able to organize a party before on their own in Sweden and many other countries around the world?

  I think it is because the complete and basical liberal ideology, which is much the same as the anarchist ideology and the very basic socialist ideology… is so open that it has no defences against the power grabs of specific interest groups that pervert the basics to promote their selfish interests.

  The Pirate Party gave the liberals a forum under which to gather among equals, free of power-grabbing would-be elites… and now they are enough they think they can start their own party to focus on specific liberal priorities that could not be developped under the Pirate Party flag because they might not be completely compatible with the sensitivities of other Pirates that are more anarchist, socialist or simply put humanists.

  Radical liberals claim some absolute liberties to the individual, even if they lead to self-destruction, whereas humanists claim there must be logical and ethical limits not only to what one might be inclined to impose on others, but also to what one should understand he may inflict to himself. I know I could not simply watch how someone simply choose to destruct himself. Even if I also think that no tyrannical regime has the right to forbid people to commit suicide (fast or masochistically elaborated) if it is the only way left to evade slavery.

  I am a freethinker. I choose what to do, and realize whatever resources and circumstances allow. The Pirate Party is as close I can come to not having to go about doing something alone… as long as it does not ask me to compromise on core values I can not abandon without forfeiting my identity and al I humanistically stand for.

  Do what you must, but please, do not deceive the people.

 18. Scary Devil Monastery

  March 31, 2011, 11:42:12

  Det var en mycket intressant debatt…eller man kanske snarare skall säga “rapproachment”. Och kul att äntligen träffa min nye partiledare. :)

  En sak jag slogs av när det gäller svårigheten att beskriva datalagringsdirektivet för vanligt folk är egentligen samma sak som gick an för FRA. Jag tog i minuterna efter och föreställde mig visionen av att man skruvade bort toalettdörrarna och hade en karl utanför som noggrannt antecknade vilka aktiviteter man ägnade sig åt.

  “Rent mjöl i påsen” eller ej så garanterar jag att det skall en mycket särskild sorts persontyp till för att oavkortat köpa den typen av registrering – oavsett hur “oskyldig” den kan tänkas vara i rena objektiva fakta.

  Och när det gäller argumentet man ibland hör att folk som accepterar att lägga ut sig själva på facebook inte borde ha något att invända mot statlig övervakning så skulle jag helt enkelt ställa två frågor:

  1) Hur många skulle kunna tänka sig besöka en nudiststrand?
  2) Hur många skulle acceptera att av lag tvingas gå nakna hela tiden?

  Att vidare trycka på jämförelsen att det som DLD egentligen gör är att den exempelvis ger varje mobiltelefon egenskaperna hos en elektronisk fotboja har också i många argument jag haft fått många att besinna sig, efter att de väl tagit till sig att det faktiskt är det som sker.

 19. Nell

  March 31, 2011, 12:04:33

  Det finns ju fler Liberaldemokrater än bara några stycken. Måste hela vår rörelse dömas som kass bara för att några få retat upp PP?

  1. Pia

   March 31, 2011, 16:08:24

   När de “onda” rösterna är fler och högre än de “goda” så är svaret utan tvekan ja.

  2. Anna Troberg

   March 31, 2011, 18:07:18

   Hej Nell!
   Jag har inte kommenterat vad random Liberaldemokrat skrivit, utan vad ledande representanter skrivit. Som representant för något som är större än en själv ställs det naturligtvis lite högre krav på en och där tycker jag att det tidvis brustit.

 20. Beelzebjörn

  March 31, 2011, 12:07:24

  Jag måste tillstå att jag blir mer imponerad ju mer jag ser, åtminstone här på bloggen. Önskar lycka till i (L)ejongropen ikväll, men jag skulle tro att du fixar det bra. Klarade du Bodström så… ^^

  Och tack, vem som än hade vänligheten att konstruera den utsökt fåniga lilla politiska kartan ovan som t ex visar att Fi och Islamism ligger nära varandra. Känns lite som en medeltida världskarta, med Eufrat och Tigris i mitten, och “here be dragons” i utkanterna.

 21. Scary Devil Monastery

  March 31, 2011, 12:25:40

  @Nell

  Mnjae…jag är inbiten pirat men undertecknade glatt L’s upprop för att få registrera sig. I sig är inte L en “kass” idé.

  Att däremot L = Liberati som hade en minst sagt schizofren syn på PP är en annan sak. Vad Anna säger gäller nog för de flesta: Vi ser med viss skepsis på ett parti vars medlemskap hade en i det närmaste bipolär inställning visavi “pirater” för ett år sedan. Jag tror och tippar på att fler debatter mellan L och PP kan bistå med att dra ihop de respektive partierna i de väsentliga delarna av våra respektive visioner, men det är en hel del ont blod och unket bagage sedan tidigare år.

  Alexander Bard gjorde en liten ursäkt med att han var tangentbordsriddare under debatten vilket går rätt långt för att mildra stöten av hans tidigare uttalande om PP som en stalinistisk sekt.

  JAG TROR att vi kan komma längre än så bara man håller pajkastningen till ett minimum. Att inte hålla med varandra i samtliga aspekter är givet. Men i en civiliserad ton kan man komma bra mycket längre än att varje sida pekar på den andre och gnäller harmset “Men ni då!!”.

 22. Scary Devil Monastery

  March 31, 2011, 12:54:58

  En reflektion jag gjorde hos HAX är att både Liberati och PP har en hel del att förlora genom att gå ihop över hela bordet. Däremot finns det helt klart vissa möjligheter man inte bör förkasta.

  Ponera att L och PP lyckas försonas och komma överens om en bred front och samarbete. Många PP’are ser med tveksamhet på Bard som partiledare sedan tidigare. Få från L kommer acceptera Anna som ledare. Svaret skulle kunna vara att tänka utanför lådan, registrera ett nationellt sambandsparti för riksdagsvalet, och låta personkryssen avgöra vilka kandidater från respektive parti som får platser i riksdagen. Partiledarna bibehåller sin respektive ställning i sina partier och man utarbetar en gemensam strategi för hur arbetet skall bedrivas.

  Att det överhuvudtaget faktiskt kunde fungera är för att både L och PP driver många blocköverskridande frågor. Man kan rösta med MP och V i vissa frågor, med borgerligt i andra. Det vi ger upp då blir den största delen av vår direkta vågmästarstrategi men låt oss inte glömma att vågmästarstrategin är den strategi som Rick formulerade som metoden som just då hade störst chans att lyckas. Den är inte en dogma att följa blint. Den dogman vi har är faktiskt samma som L – de medborgarrättsliga grundprinciperna.

  Varje PP’are som gått med på vågmästarstrategin har i sak redan kommit överens med sig själv om att så länge de grundprinciperna följs och vårt partiprogram upprätthålls så är resterande politik – vänster, höger, med mera, egentligen scheissegal. Det är något jag manar alla PP’are att betänka – att vårt medlemskap i sig redan där säger att vi, så länge vi får som vi vill i de frågor som verkligen bekymrar oss, kan vara helt OK med att låta exempelvis fördelningspolitiken hamna i Ohly’s händer, försvarspolitiken hos “Tomhylsan” Tolgfors, och juridiken fortsatt hos Ask.

  Det finns en anledning till att tro att vågmästarstrategin är dömd – något som Rick kanske misstänkte men de flesta avfärdade som foliehattsfilosofi. IP-rätten och de steg vi vidtagit här i Sverige har toppstyrts på mycket handgripligt sätt. Sitter USA’s ambassadör och tar upp nödvändigheten av en IPRED-lag, SWIFT och FRA på samma nivå som kritiska frågor (vilket de, av wikileaks-telegrammen att döma, tydligen gör) så har vi, även om vi skulle sitta med 5% i vågmästarroll, faktiskt inga övriga frågor vi skulle kunna förhandla om som skulle få Reinfeldt eller exempelvis Juholt att backa undan från Sveriges generella Immaterierättspolicy. Vi kommer bli tvungna att ta den kampen hela den långa och hårda vägen genom att komma in i riksdag och likt miljöpartiet till sin tid dra i gång frågan tills nästa generation moderater och socialdemokrater börjar acceptera integritet som en naturlig del av sin partipolitik.

  Den rädslan jag tror kommer att uppstå är i stort att vi riskerar bli “ett parti som alla andra” vilket för de flesta pirater numer torde framstå som ett skräckscenario.
  Men vad gör man? Med SD i riksdagen är vågmästarrollen totalt orealistisk om vi inte lyckas kapa åt oss runt 10%. Eller att vi, i de fall vi vinner en omröstning på samma sida som SD, kommer av våra kära medier och skadeglada representanter från S och M få höra uttalanden som “PP och SD i samarbete fäller regeringens hårda arbete”…

 23. Nell

  March 31, 2011, 12:57:22

  Jag tror inte heller på pajkastning.. Är inte direkt bästa sättet att få förtroende för varandra.

 24. Scary Devil Monastery

  March 31, 2011, 15:00:20

  @nell

  Nej…och med tanke på att varenda medlem i PP redan har accepterat att kunna bli tvungen att krypa under täcket med Ohly, Juholt, Reinfeldt och Batong-Pehrson…alltså, med all respekt…jag vill nog se Bard äta ett par spädbarn levande inför öppen kamera innan jag går med på att han är ett sämre alternativ.

  Hur stort L blir vet vi inte. Sorgligt nog misstänker jag att Förbudspartiet Oliberalerna inte direkt är fyllt av folk som vurmar för friheter. Däri tror jag från vad jag har sett att det goda folket från L sorgligt har misstagit sig. Snarare är nog FP just nu fyllt med andan “Frihet för alla att vara precis som vi“. Johan Pehrson rider inte på ett vacuum utan sitter på en mycket bred väljarbas av trygghetsknarkande surkartar vars mest gemensamma drag är misstro och intolerans. Reinfeldt må svinga sin partipiska med vild och ivrig frenesi men inte ens hans typ av vuxenmobbing skulle i längden kunnat tvinga hela FP’s styrelse att marginalisera sina oliktänkare om det inte redan från början i det partiet funnits ett starkt stöd för att kasta ut dissidenterna i kylan.

  Däremot finns det många stängselsittare över hela det politiska spektrumet som i grunden är liberaler och kan betraktas som lågt hängande frukt – om det bara fanns ett fullständigt program att tillgå. Sköter L sina kort rätt kan de snappa upp desa vilket vi faktiskt är oförmögna att göra.

  Vari vi återkommer till mitt förslag om ett samlingsparti som tillåter ett någorlunda framgångsrikt L tillsammans med ett drivet PP att ta sig in i riksdagen så vi kan göra oss lagom obekväma för den sittande oligarkin (vilket både L och PP har samma intresse i).

 25. Nell

  March 31, 2011, 19:21:23

  Det låter som en riktigt bra idé. Något slags samarbete borde ju öka chanserna avsevärt att komma in i riksdagen. Och det vill vi ju! Time for a change in this country!

 26. Janne

  March 31, 2011, 23:46:47

  Jag tycker att ni glömde nåt vid Nysis-debatten.
  Det heter ju faktiskt Spårsändardirektivet, och förtjänar att sättas in i ett sammanhang med andra företeelser som går i samma anda, t.ex när en journalist får vänta över en timme på Arlanda för att tullen går igenom hans dator.

  En annan liten bortglömd aspekt är det här med att data skall få lämnas ut vid “bötesbrott”, vilket inte bara får till följd att man kan begära ut data vid “olagliga” demonstrationer i det egna landet, utan också be ett annat EU-land att följa kända aktivister (som har demonstrerat någon gång förut) inför toppmöten o.dyl.
  (Fast man behöver ju egentligen inte ens fråga då det är uttalat att all tillgänglig information som medlemsländerna samlar på sig skall sammanställas hos SitCen.(Ett gemensammt EU-organ för polisiär information.)

 27. Micke Kuwahara

  April 1, 2011, 08:11:02

  Attans vad du är bra Anna!! (suttit och läst ett helt gäng av dina senaste inlägg denna morgon). Med dig vid rodret blir man extra stolt av att kalla sig Pirat!!!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *