Pages

Categories

Search

 

Myten om kulturens ekonomiska guldålder

by
April 3, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

För en tid sedan pratade jag och filmare Tomas Amlöv på Facebook om upphovsrätt. Det gick sådär. Det tyckte Amlöv också, för han skrev en lång debattartikel om den korta FB-diskussionen på SVT Debatt.

I Amlövs artikel dyker tre favoriter i repris upp:

1. Hur ska kulturskapare få betalt?
2. Det var bättre förr.
3. Piratpartiet ska berätta hur vi ska tjäna pengar.

Svaret på dessa frågor är:

1. På samma sätt som alltid, med mycket möda och stort besvär.
2. Nej, det var det inte. Det är en myt att det någonsin funnits någon sorts guldålder när det var lätt att försörja sig på att skapa kultur.
3. Det är inte ett politiskt partis uppgift att utveckla nya affärsmodeller och skriva marknadsplaner som funkar åt företag som inte kan/vill/orkar göra det själv.

Med detta sagt, har vi nu turen att leva i en fantastisk tid där det är billigare och lättare att producera, distribuera och marknadsföra kultur än någonsin tidigare. Det är inte så illa. Faktum är att framtiden ser ljusare ut för kulturskapare än den någonsin gjort.

Även om det varken är Piratpartiets eller något annat partis uppgift att utveckla affärsmodeller och skriva marknadsplaner, så hjälper vi naturligtvis till med upplysning och uppmuntran. Det finns redan massor av kulturskapare som skördar frukten av den nya tidens kulturlandskap. De nya generationernas kulturskapare vill inte hållas tillbaka av det gamla. De vill blomstra i det nya.

Jag har naturligtvis skrivit ett mer utförligt svar till Amlöv. Det kan man också läsa på SVT Debatt: “Piratpartiet vill inte avskaffa upphovsrätten“.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Toni 'CLUEZ' Cherfan

  April 3, 2011, 13:44:51

  YAY! Awesomeness :)

 2. Kim

  April 3, 2011, 14:01:18

  Anna, du borde läsa och kanske följa upp kommentarerna till Tomas artikel också.

 3. Niklas Ulander

  April 3, 2011, 14:01:21

  Precis :) Alla som går i typ, Warner äller Sonys lefband, kan ja fösrstå liider, de är väl dom Stora Förlorarna, men annars är tiden att kunna nå ut me vad man Gör å så, heelt klart Störst idag :) Kultur, har aldrig handlat om att käna lätta pengar, men me en, där ivargefall rent musik-scens-mässsit, sjukt massa Artister blev Enorma, utan att ha nån Talang Alls, mer än att råka ha en stark Producent, ett grymt Mixer-Team, å en schysst Låtskrivare i ryggen, tjaa, man kan föstå att de känns tungt för dom att tvingas bli Äkta 😉

 4. Anonym

  April 3, 2011, 14:10:04

  ☑ Told

 5. Christoffer

  April 3, 2011, 22:19:35

  Utmärkt skrivet, Anna :)

 6. OlofB

  April 4, 2011, 13:57:07

  Psst. Tomas Amlöv har svarat.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *