Pages

Categories

Search

 

Lyckan i att vara nummer 900

by
April 7, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I dag är det en riktigt bra dag. I går hittade jag min gamla favorit Kajsa Grytt på Twitter. I samband med det kom jag på att jag kanske borde kolla om hon hade en Facebook-sida också. Sagt och gjort, jag kilade in på Facebook och minsann, där hade hon en sida och jag klickade Like.

I morse när jag loggade in på Facebook igen så hade jag fått ett trevligt litet meddelande från Grytt. I det fick jag veta att jag minsann var nummer 900 som klickat Like på hennes Facebook-sida. Hon undrade om hon kunde få min mejladress, så att hon kunde skicka mig en låt. Bara sådär. Hur trevligt är inte det? Sådant gör en precis hur glad som helst.

Jag skulle dessutom vilja kalla det en ren och skär paraduppvisning i hur man som kulturskapare bör behandla dem som gillar det man gör. Kajsa får banne mig guldstjärna för det där. Det behöver inte vara svårare än så.

Eftersom Grytt uppenbarligen förstått en hel del om hur man som kulturskapare bör bete sig på det där nätet, så ville jag kolla upp om hon sagt något om fildelning också. Det är alltid liiite läskigt att göra det med någon man gillar för då och då går man på en nit. Det är inte lika kul att lyssna på Eva Dahlgren sedan hon slutade vara ung och stolt och istället blev gammal och bitter. Jag hoppas att hon tänker om. En som redan verkar ha tänkt om är Alexander Bard och tur är väl det. Det sög faktiskt rätt rejält att inte lyssna på Barbie och Army of Lovers under de år han vurmade för IPRED.

Jag hade inte behövt oroa mig. Så här skrev Grytt i en krönika i Fria Tidningen i maj 2009 om vad som händer när en bransch är för lat för att förnya sig:

Då kriminaliserar man. Lägger skuld och ansvar på konsumenten för att hon inte frivilligt betalar. Upphovsrätten, javisst, men de som gnäller har inte ägnat tankar och tid till att utveckla ett sätt att till exempel ”beskatta” informationen på nätet, som en sorts stim-avgift. Jo, någon har nog gjort de,t men inte är det de som de senaste decennierna suttit på sina rövar och håvat in, krattat in, skopat in.

De har bara gnällt och höjt priserna.

Skivor har blivit för dyrt. Skivbranschen, som jag också haft nära kontakt med, har varit extremt lat. De har höjt priserna för att kompensera nedgången men de har inte satsat någon del av sina storvinster till att utveckla och undersöka möjligheterna att själva använda sig av den nya tekniken. Sälj digitala låtar billigare, konkurrera med gratis. De har bara gnällt hela tiden. Här är ett fint exempel: Jag gav ut min skiva Brott & Straff – Historier från ett kvinnofängelse på skivbolaget EMI 2006. När jag frågade vad de gjorde på nätet berättade de att de skickade ut ett e-card till alla sin mejlkontakter. Vilka var då dessa, undrade jag och tänkte att de hade en mejllista med konsumenter. Nej, det var i huvudsak journalister och kompisar. Det var EMI:s aktiviteter på nätet 2006. De skapar inte det de säljer och de skapar inga nya idéer. De har bara håvat in.

Ok. Jag skiter i Pirate bay, jag behöver inte gratis musik om det är förbjudet. Jag kan gränsa mig själv. Men om man kriminaliserar ungar för att man är lat, då får man äta upp det.

Music to my ears! Och för det passar jag på att ge er ett litet smakprov på hur bra Kajsa Grytt är.

Och så en gammal Tant Strul-favorit och en 90-talsfavorit.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Anton Nordenfur

  April 7, 2011, 15:20:21

  Alltid lika härligt att höra om artister som fattat grejen. Och att läsa om politiker som sprider budskapet. :)

 2. galaxyAbstractor

  April 7, 2011, 17:43:29

  Önskar att mina favoritartiser gjorde liknande 😛

 3. Timo

  April 8, 2011, 23:15:14

  äh vilken underbar artist. Och tummen upp för hennes ståndpunkt. Synd bara att man måste ha premium på Spotify för att lyssna på senaste skivan.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *