Pages

Categories

Search

 

Centern snuvar väljarna på integritetskonfekten

by
April 8, 2011
Integritet, Politik
No Comment

Det går inte så bra för Centerpartiet. Deras siffror pekar nedåt och Maud Olofsson hänger löst. Mitt förhållande till Centerpartiet ligger på nivån: De har en del bra människor med hjärtat på rätta stället, men som parti är de en vindflöjel som lovar runt och håller tunt.

Marielle Nakunzi är inte heller imponerad. Hon tar upp det flådiga öppenhetsmanifestet som Centern vevar runt med i tid och otid, men som de tydligen glömt bort att läsa.

Nakunzi har också sammanställt en liten lista på Centerns senaste tillkortakommanden på integritetsområdet:

Centern har vikit ner sig i fråga om datalagringsdirektivet.
Centern har accepterat FRA.
Centern har accepterat IPRED.
Centern säger ja till den nya stora sjukjournaldatabasen.
Centern säger nu också ja till lagring av PNR-uppgifter.

Listor är bra. Det blir liksom så tydligt hur plumparna i integritetsprotokollet kommer en efter en när man listar upp dem sådär. Ni kanske minns min lilla Ask-lista, som tyvärr bara blir längre och längre?

Den senaste bokstavskombinationen som fått Centern på rygg är alltså PNR. Det är ett EU-förslag som går ut på att information om vem som flugit var inom Europa ska sparas under fem års tid. Man vill, som alltid, kartlägga brottslingar och passar då på att även kartlägga alla oss andra samtidigt. Kort sagt, ännu en integritetskränkande lag att lägga till den växande högen av dem. Centern är mot förslaget, men böjer sig återigen för resten av regeringen.

Johan Linander som är Centerns rättspolitiske talesman ser pragmatiskt på saken: “Vi är en del av regeringen och regeringen fattar alltid beslut i enighet. Vi måste göra kompromisser, så fungerar politiken, säger han.”

“Så fungerar politiken…” Det är något så ofantligt deprimerande med det där uttalandet. Jag har full förståelse för att man måste vara eniga och blablabla, men ändå. Det spelar faktiskt ingen roll hur mycket åsikter man har om saker och ting om man inte är beredd att stå upp för dem när det väl gäller. Är att sitta i regeringen det enda målet Centernt har? Även om det sker på bekostnad av en stor del av den politik man faktiskt lurade i sina väljare att man tänkte driva?

Det måste kännas ofantligt tråkigt för Centerns fotfolk, de som kämpar i vått och torrt för det som står i deras fina öppenhetsprogram. Det måste kännas tämligen hopplöst.

DLD, FRA, IPRED, sjukjournalsdatabasen och nu PNR. Centern har vänt nästan hela alfabetet ryggen i sin strävan att hålla sig kvar i regeringen. De kanske kan hålla sig kvar i regeringen till 2014, men kommer de att finnas kvar i riksdagen efter nästa val om de fortsätter att snuva sina väljare på integritetskonfekten?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Markus "LAKE" Berglund

  April 8, 2011, 14:44:48

  Hej Anna!

  Jag gillar din fyndig rubrik. :-)

  Faktakorrigering – Jag tror både du och Marielle egentligen syftar på Öppenhets-manifestet, inte programmet. Det var i alla fall Manifestet från 2006, som vi Centerpartister viftade med i samband med FRA-omröstningen och CenterUppropet.

  Det kan hittas här:
  http://lakonism.blogspot.com/2010/08/centerpartiets-oppenhetsmanifest-fran.html

  För övrigt är det en mycket välskriven text du producerat…

  Ps. Tack för länken!

 2. Christer

  April 8, 2011, 14:53:20

  Bra text!

  Jag måste dock erkänna att jag inte förstår en sak; är det *alltid* C som måste anpassa sig till vad de andra vill, och *alltid* på integritetens bekostnad?

  Kompromisser handlar väl om att ge och ta, inte att *alltid* vika sig?

  1. Anna Troberg

   April 8, 2011, 14:57:54

   Hej Christer,
   ja, det är väl det där jag inte heller förstår. Jag ser inga tecken på att integriteten inte får stryka på foten i alla dessa kompromisser och det känns lite trist. Milt sagt.

 3. Frank Thorén Hall

  April 8, 2011, 14:55:42

  Intressant text.
  Men att man nu åtminstone säger sin egen mening är kanske en framgång på nåt sätt?
  Vi är några som hoppas på en vändning i integritetspolitiken..

  1. Anna Troberg

   April 8, 2011, 15:01:00

   Hej Frank,
   ja, det är bra att man säger sin mening. Det är mindre bra att man inte talar om för väljarna att man inte tänker följa sin egen mening, utan att man tänker kompromissa bort den.

   Jag vet att det finns centerpartister som jobbar inifrån med de här frågorna och det är jättebra. Så är det i princip alla partier. Problemet är att de kämpar i uppförsbacke i motvind på bakhala skidor. Vi pirater försöker hjälpa till genom att ge dem en liten extra, vänskaplig knuff, så att de orkar fortsätta.

  2. Scary Devil Monastery

   April 10, 2011, 02:30:15

   Hmm…Men Anna, där har vi ett problem. Den där “vänskapliga knuffen” blir allt svårare att utdela utan att man förvandlar den till en spark i baken.

   Centern sviker vallöften och fortsätter blåljuga sina presumtiva väljare rakt upp i ansiktet. C’s partistyre är närmast att jämföra med bortskämda mytomaner som villigt kompromissar bort andras rättigheter. Som de dessutom lovat dyrt och heligt att försvara.

   Och det stackars fotfolk som fortfarande röstar på C…ärligt talat, de börjar mer och mer påminna om personer som stannar i den där typen av förhållanden som tillhör knytnävar och svingade tillhyggen.

   Något som förvisso hör till normen i många av de etablerade partierna i dag. Lögn och förbannad dikt har på något sätt smugit sig in som en accepterad norm på en nivå där vi numera antar att vi bara får köpa rakt av att ett partis reélla politik inte kommer ha något som helst samband med vad partispråkrören säger eller vad värre är, deras vallöften.

   Man blir litet förbannad. Ett parti som sviker sina väljares förtroende borde inte vid nästa val ha många väljare kvar. Men det är där vi som folk nästan helt saknar förmågan att tänka efter på om det parti vi röstade i en gång för tjugo år sedan är samma som nu går till val.

 4. Lennart Lindgård

  April 9, 2011, 09:22:52

  Bra text, Anna.
  Jag måste säga att centerns inte bara bidrar till att aktivt arbeta emot svenska folkets integritet. Partiet tummar ivrigt på sin egen integritet också, inom olika områden:
  T.ex. så
  * talar man sig var för decentralicering, men arbetar aktivt för att lägga ner mindre skolor (och motarbeta friskolor) i Norrlands inland.
  * hävdar man att avreglering gynnar konsumenterna och tycker samtidigt att elmarknaden är ett lyckat exempel, trots att elkostnaderna har dubblats för svenska skattebetalare under 2000-talet!
  och mycket annat.
  Integritet verkar på alla sätt vara ett fult ord för centern.
  Det är självklart att de har tappat nästan alla väljare.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *