Pages

Categories

Search

 

Mitt bidrag till Det blir bättre-kampanjen

by
April 18, 2011
HBTQ, Mångfald, Politik
No Comment

Ibland dyker det upp tillfällen när man måste hjälpa till om man kan, för om man inte gör det är man bara en liten lort. För några dagar sedan dök det upp ett sådant tillfälle. Micke Kazarnowicz drog igång en svensk version av It Gets Better ProjectDet blir bättre.

Det är en kampanj som startade i USA för att hjälpa hbtq-ungdomar som mår dåligt. Många mår så dåligt att de försöker ta livet av sig. Några lyckas tyvärr och det är därför det är viktigt att inte sitta och hålla tyst. Vi måste tala om för dem att det blir bättre. Livet kommer inte att suga i all oändlighet. Det blir bättre.

Här i Sverige kopierade Rädda Barnen konceptet till en mer allmän kampanj för att hjälpa alla barn och ungdomar. Jag har egentligen inte så mycket att säga om det. Det är bra att hjälpa alla barn och ungdomar som behöver hjälp. Kopiering är bra. Däremot borde de ju verkligen ha tänkt på att inte glömma bort att nämna varifrån man hämtat idén. Det där med attribution är viktiga saker.

Nåväl, jag tänkte till en och två gånger, sedan spelade jag in ett eget litet bidrag till Det blir bättre-kampanjen. Sedan jag blev partiledare har jag fått en hel hög mejl från unga pirater som tillhör den här gruppen och som inte alltid känner att de hör hemma någonstans. Om en liten film kan göra det lättare för dem eller någon annan, så måste jag dra mitt strå till stacken.

Det här är mitt strå:

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Jerry

  April 18, 2011, 16:17:03

  Jag blir så glad av din film. Det blir bättre och det är så bra att många säger det till de som idag kämpar med sin läggning.

 2. Kloker

  May 14, 2011, 16:19:13

  AT: “Här i Sverige kopierade Rädda Barnen konceptet till en mer allmän kampanj för att hjälpa alla barn och ungdomar. Jag har egentligen inte så mycket att säga om det.”

  Det har jag. Man har kapat ett framgångsrikt koncept och gjort en urvattnad svensk variant. I sin iver att framställa exakt hur OK man är med HBTQ-grupperna, att sexualitet och kön inte ska vara ett problem alls (och därför inte behöver en kampanj mer än någon annan), tror jag att man samtidigt bidrar till ett osynliggörande. Jag får intrycket att Rädda barnen inte riktigt förstått vad kampanjen går ut på. Jag tror de såg en pågående lyckad kampanj och snabbt ville “hänga på”. Jag kan faktiskt inte säga att jag riktigt förstår vad de på svenska menar ska “bli bättre”. Däremot förstår jag utan problem det tydligt riktade “It gets better”-budskapet.

  AT: “Det är bra att hjälpa alla barn och ungdomar som behöver hjälp.”

  Instämmer helt och fullt. Men när man nu hade ett lysande tillfälle att sätta lite fokus på ett par avgränsade och utsatta grupper är jag besviken att Rädda barnen inte gjorde just det.

  Däremot blir jag mycket glad över ditt tydliga och generösa bidrag, Anna. Tack!

  1. Anna Troberg

   May 15, 2011, 08:18:56

   Hej Kloker!
   I grund och botten håller jag med dig. Rädda Barnen hade inte behövt paratisera på It gets better-kampanjen. De har kraft nog att kunna dra igång en mer allmän kampanj med annan slogan om de vill det. Och ja, det känns inte som om hbtq-ungdomar behöver hamna på avbytarbänken ännu en gång och där hamnade de nu tyvärr igen.

   Men, jag är ju inte bara flata, jag är pirat också och pirater gillar kopiering och remixer, så där blir det lite intressekonflikt i mig. Med det sagt tycker jag att det är mycket bra att Micke Kazarnowicz tog saken i egna händer och kopierade tillbaka konceptet. Det ursprungliga It gets better-budskapet är alldeles för viktigt för att vi ska låta det ätas upp av Rädda barnen.

   Och tack för berömmet av min lilla film! :-)

 3. Elias L.

  June 29, 2011, 20:48:54

  Kan inte skriva något ingående eller kommentera.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *