Pages

Categories

Search

 

Så kom den där rapporten vi absolut INTE kunde vänta på…

by
April 18, 2011
Integritet, Politik
No Comment

I dag släpps äntligen EU-kommissionens utvärdering av datalagringsdirektivet. Ni vet den där som vi absolut INTE kunde vänta in enligt regeringen och socialdemokraterna när det var dags för omröstning i riksdagen för någon månad sedan. Som tur är fanns det de som tänkte några varv extra och röstade för den minoritetsbordläggning som faktiskt gick igenom.

Med tanke på den information som kommer fram i kommissionens rapport kanske det inte är så konstigt att datalagringsivrarna inte vill invänta den. Det är inte en speciellt vacker bild av datalagringen som träder fram i rapporten.

I SvD kan man läsa om vilka det egentligen är som får ta del av den lagrade informationen runt om i Europa:

I utvärderingen uppges att många länder inte bara låter polis och åklagare få del av trafikdatan. I 14 medlemsstater får säkerhets- och underrättelsetjänster också begära ut uppgifter. I sex medlemsstater omfattas även skatte- och tullmyndigheter av den rätten.

Ja, det är ju sannerligen inte oproblematiskt att datalagringsbutiken står på vid gavel. Faktum är att det är extremt problematiskt. Här hemma har vi fått se FRA-lagen gå samma väg. Fler och fler får ta del av den insamlade informationen. Det finns en uppenbar risk att även en från början begränsad tillgång till datalagrad information snart skulle omfatta fler och fler intressenter.

Intressenter, ja… Vilka är det som vill ha datalagringen? Polisen vill gärna ha den. Här är det dock viktigt att komma ihåg att en fin tradition i demokratiska länder är just att INTE ge polisen precis allt den pekar på. Det kan nämligen uppstå en hel del problem om man gör det.

Det är naturligtvis viktigt att ha en väl fungerande brottsbekämpning, men en sådan bedriver man inte genom att behandla oss alla som potentiella brottslingar. Dem hittar man genom mer traditionellt polisarbete. Det finns nämligen inte några tydliga indikationer på att datalagringen faktiskt löser så mycket brott som det ofta hävdas. Det är, de facto, ganska mycket väsen för ingenting, som Shakespeare skulle ha sagt.

En hel del politiker vill också ha datalagringen och argumenterar friskt för den. Bland argumenten tycks det dölja sig någon slags rädsla för medborgarna. Om man inte har koll på dem kan de där otäcka medborgarna ta sig till precis vad som helst. Bäst att vara steget före! Rädsla är alltid en mycket dålig utgångspunkt för lagstiftande. Rädsla är irrationell. Rädsla är dessutom omöjlig att argumentera mot. Jag misstänker att det är därför vi ofta fastnar i debatter om detaljer.

Vi stirrar oss alldeles för ofta blinda på detaljerna i lagstiftningen. Istället borde vi lyfta blicken ur navel och ställa oss frågan: “Är det rätt att lagra en massa uppgifter om hundratals miljoner människor som inte gjort sig skyldiga till något allvarligt brott?” Man kan dividera till dödagar om exakt hur länge man ska lagra exakt vilka uppgifter och vilka som sak få hämta ut dem, etc. Men, till syvende och sist handlar det om vilken människosyn man har. Personligen tycker jag att man har en extremt taskig människosyn om man går runt och misstänker alla sina medmänniskor hela tiden. Dessvärre tycks det vara en människosyn som många politiker runt om i världen just nu har.

Minoritetsbordläggningen ger oss ett extra år att kampanja mot datalagringsdirektivet. Det ska vi ta vara på. Från Piratpartiets sida kommer vi naturligtvis att ligga i och arbeta för att få till stånd ett så brett motstånd som möjligt mot direktivet. Datalagringen är en integritetskatastrof och jag hoppas innerligt att vi tillsammans med andra kan se till att den aldrig drabbar Sverige.

Mer information:
EU-kommissionens pressmeddelande
EU-kommissionens utvärdering
EU-kommissionens FAQ

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Svempa

  April 18, 2011, 16:04:42

  Det centrala för kommissionen var att alla telekombolag byggde sina databaser enligt den krävda mallen för datalagringen. När detta väl är gjort kan man ta bort direktivet och sluta lyssna. Telekombolagen kommer ändå att ha kvar strukturerna, och då är det lättare att börja lyssna igen, och man får reda på mycket mer bra grejer om en befolkning som inte tror någon lyssnar.

 2. Pia

  April 19, 2011, 05:35:25

  Hur många besökare har din hemsida nu? Hur många var det innan riksdagsvalet? EP-valet?

 3. Anony

  April 19, 2011, 06:13:14

  Annat ämne, och bara en tanke: Föreslår att partistyrelsen väljer in Julian Assange som adjungerad medlem. a) För att skydda honom mot utlämning till USA. b) För nyhetsvärdet i gammelmedia. c) För hans kunskap och kontaktnät. – Det går naturligtvis att göra i variant där han inte har rösträtt, om det är nödvändigt för att slippa inbördeskrig med de jävs- och paragrafryttare som inte förstår att high profile är vad som gäller för ett litet parti utanför riksdagen…

 4. Anna Troberg

  April 19, 2011, 07:36:34

  Hej Anony!
  Styrelsen är inte en hedersplats för intressanta människor. Styrelsen är till för människor som är beredda att lägga ner en massa tid på att utveckla partiet framåt. Jag betvivlar att Assange har den tiden. Jag betvivlar också på om det vore rätt fokus för honom och världen. Han gör större nytta genom att jobba för Wikileaks.

  Vidare kan jag säga att jag hittills inte stött på en enda pirat som inte förstår att vi måste ut och synas. Möjligen har jag stött på en del som inte förstår att det där med att vara “high profile” är resultatet av hårt och långsiktigt arbete. Det räcker inte att göra ett par spektakulära utspel då och då för att bli high profile. Det är slitsamt. Det är blod, svett och tårar.

  Vill man att Piratpartiet ska synas mer är det bara att hjälpa till. Skriv artiklar och insändare, bli funktionär. Hugg tag där det går att hugga tag.

 5. snuskburken

  April 20, 2011, 10:25:01

  Moderaten som skrivit här tycker det är skönt att en omarbetning kommer att ske. Jasså. Han tar dock inte upp hur vettigt det är att innan en sådan omarbetning skett bötfälla medlemsländer. Det är naturligtvis helt uppåt väggarna. Framförallt när folkets representanter i riksdagen sagt att detta ska icke genomföras.Då har svenska riksdagen genomfört ett demokratiskt beslut. som eu-kommissionen inte anser vara viktigt. det är skrämmande och visar vad det egentliga problemet är. bristen på demokratisk respekt för medlemsländernas beslut.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *