Pages

Categories

Search

 

Tänk om jag blivit impregnerad av Lady Gaga

by
May 18, 2011
Blandat, Integritet, Politik
No Comment

Minns ni att jag skrev om makt i baconbikini för ett tag sedan? Mitt blogginlägg handlade om att det finns olika typer av makt och att den största makten kanske inte alltid finns där vi tror att den finns.

I går såg Metros omslag ut som bilden visar. Lady Gaga var för en dag redaktör för Metro. I hela världen. Det betyder cirka 25 miljoner läsare. Smaka på det. Det är exakt den makt jag talade om i mitt tidigare blogginlägg. Det är verklig makt.

Naturligtvis är det en del av en reklamkampanj för att kränga Lady Gagas nya platta “Born This Way”. Det är inget konstigt med att vilja sprida sin musik. Det intressanta är att Mother Monster som alltid tar tillfället i akt att sprida lite hjärta, omtanke och självkänsla också. Hon lyckas få själva plattkrängandet att kännas som en liten parentes till något betydligt mycket större och viktigare. Det är faktiskt ganska imponerande i en värld som tycks tro att allt börjar och slutar med pengar.

De sidor som Gaga förfogade över i gårdagens Metro handlade om att acceptera sig själv och andra, om att tro på sig själv, att våga vara sig själv, att stå på sig. Det kanske låter trivialt, men det är allt annat än det. Jag tror att Gaga på egen hand lyckats göra mer för de som inte passar in i normen än vad alla möjliga olika antimobbningskampanjer lyckats åstadkomma.

Så, vad är Mother Monsters hemlighet? Hon har rätt fokus. Hon blåser självförtroende i de som inte haft det tidigare. Hon ser vartenda litet monster. Hon ser upp till dem. Hon ger dem ett eget värde. Hon får dem att sluta känna sig udda. Hon får dem att känna sig speciella och betydelsefulla.

Jag har sett min beskärda del av mobbning i mitt liv. Även om jag själv varit skapligt förskonad från regelrätt mobbning, så kände jag alltid att jag inte hörde hemma i skolan och i min hemstad. Jag vantrivdes inte, men jag kände mig som en turist på genomresa. Jag passade inte in. Jag var ämnad för något annat. Jag var inte som de andra. Jag var något annat. Jag ville göra andra saker. Mitt femtonåriga jag skulle ha dött av lycka om det haft ett Mother Monster som talat om för mig att jag var fantastisk just för att jag inte var som alla andra.

Det är oerhört svårt att stoppa mobbning och trakasserier. Jag är inte ens säker på att det går. Det kommer alltid att finnas osäkra människor som försöker fejka säkerhet genom att trycka till andra så fort de kommer åt.

Det man faktiskt kan göra är att göra folk mindre mottagliga för den typen av trakasserier. Det är nämligen ohyggligt svårt att trycka till någon som uppskattar sin särart. Ingen är immun mot mobbning, men en sund självkänsla fungerar som teflon. Det är väldigt lite skit som fastnar när man är medveten om sitt eget värde.

Lady Gaga ger sina små monster självkänsla. Hon impregnerar dem med monster-teflon. När de ger sig ut i världen rinner skiten av dem. De vet att de är speciella och att de kan göra fantastiska saker. De kommer inte att låta sig stoppas av bittra fartbulor på livets väg. Jag önskar att jag blivit impregnerad av Lady Gaga när jag var femton. Så mycket tid jag skulle ha sparat.

Gaga borde få Nobels fredspris. Fred handlar inte bara om storpolitik. Fred handlar om alla mellanmänskliga relationer och relationer i det lilla avspeglas i det stora. Just nu lyfter Lady Gaga på egen hand självkänslan hos tiotals miljoner unga runt om i världen. När gjorde någon det sist? Har det någonsin hänt? Gaga gör det i alla fall nu, even as we speak, och det kommer att ge positiva ringar på vattnet under lång tid, både i det lilla och i det stora.

Människor med god självkänsla ställer sällan till det för sig själva eller andra. Det gör bra och positiva saker. De accepterar inte heller vad som helst. De tar inte skit. Inte från andra människor och inte från makthavare. De har och kräver integritet.

Jag är partiledare för ett parti som är en del av en världsomspännande, men mycket ung rörelse. Jag ser massor av ung och fantastisk potential omkring mig. Samtidigt ser jag att självkänsla är en bristvara. Det betyder att massor av potential sugs in i ett svart hål av dålig självkänsla. Dessvärre uppmuntras den dåliga självkänslan ständigt av olika typer av makthavare som med all önskvärd tydlighet visar sitt missnöje med unga människor och det de gör sitt bästa för att berika samhället med. Det är extremt skadligt både på individ- och samhällsnivå.

Vi pirater kallas inte sällan för tjuvar, foliehattar, Jolt-drickare och gud vet vad av dem som har ett intresse av att se till att ingen lyssnar på oss. Det suger. Ibland suger det riktigt rejält faktiskt. Ingen är immun mot glåpord. Men vet ni vad? Vi må vara udda fåglar på den politiska himlen, men det betyder inte att vi har fel. Det betyder inte att det inte finns ett värde i att vi finns och i det vi säger. Kanske är det snarare ett bevis på att vi för med oss bud om en ny tid. Att man försöker döda budbäraren är bara ett tecken på att vi är och petar på rätt sårskorpa.

Mother Monster är ett fantastiskt uppfriskande motgift mot allt det där. Hon ser det vackra och fantastiska i alla udda fåglar, även i oss pirater minsann. Gaga är ett monster med äkta klös i. Sug på den läppstiftspuffran, gammelmakthavare. Just nu lär sig miljoner unga att värdera och uppskatta sig själva precis som de är och att inte ta skit. Jag tror inte att ni har en aning om hur ni ska hantera det. Jag tror inte ens att ni fattat att det är något som i grunden förändrar den maktbalans ni byggt er tillvaro på.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Dego

  May 18, 2011, 12:44:46

  Är gaga verkligen så bra?`
  http://blacknbeyond.blogspot.com/2011/03/gays-against-gaga.html

  1. Anna Troberg

   May 18, 2011, 12:50:35

   Hej Dego!
   Ja, det är hon. :-)

 2. of_darkness

  May 18, 2011, 12:49:17

  Men snälal nån hela lady gaga figuren är ju bara en genialiskt pr skapad figur, precis som allt de där smörjan som hon kläcker ur sig är designad att duper folk till att tro att de inte är stålar allting handlar om, att tjäna så mycket pengar som möjligt genom att bygga värsta imagen o göra massa pr stunts, precis som detta “redaktörs” joxet var- ett jävla löjligt pr stunt som folk överalt har gått på, sett på facebook där de puschar för att folk sklulle bli den där fucking assistenten, jävla lurendrejeri båg, jävla pr stunt är precis vad det är som bara förtjänar att hånas och skrattas åt.

  1. Anna Troberg

   May 18, 2011, 12:53:47

   Hej of_darkness!
   Jag är fullkomligt medveten om att det är pr med i bilden. Det skriver jag nästan allra först i min bloggpost. Det betyder dock inte att det hela är något genomont och inte gör någon nytta. Jag tror tvärt om att Gaga gör en väldig massa mycket nytta här i världen. Saker kan vara mer än en sak åt gången.

 3. Magnus A

  May 18, 2011, 12:57:45

  Ja precis! Det är så lätt att stirra sig blind på de gamla strukturerna. Även fast dom knappt länge är giltiga. Faktiskt tycker jag maktbalansen är så förvrängd så jag inte tror på politik som system till förändring längre. Varför? För att alla partier levererar samma dynga i olika förpackningar. Många partier har startat med goda intutioner. Men istället för att eldsjälarna förändrar systemet så förändrar systemet dom. Jag står mellan valet av Piratpartiet och att inte rösta alls.

  Men att enas för förändring tror jag starkt på. Jag följer nyfiket http://www.thezeitgeistmovement.com/ Som i mycket tycker jag liknar piratpartiets frihetskamp. Detta gör dom utan politisk inblandning. Vad tror du? Är politik den rätta vägen till en fundamental förändring av samhället?

 4. of_darkness

  May 18, 2011, 13:00:15

  Massa nytta genom att springa runt och fördumma människor?
  -För det är vad just den här typen av pr stuff gör, folk tror att det är på riktigt när det inte är det, ungefär lika dumt som folk tror på att det som står i bibeln är ” sant”, finns inget värre än dumhet, jag hatar av hela min fucking själ dumhet, och att promota dumhet på något sätt är _nästan_ lika illa som att deltaga och understödja dumheter.

  Det är samma jävla dumhet som får folk att tro på våra politiker och eu och att övervakningen är bra och all annan jävla idioti som vi ständigt matas med.

  1. Anna Troberg

   May 18, 2011, 13:05:17

   Det är inte dumt att få människor att tro på sig själva och det lyckas bevisligen Lady Gaga med.

   Som jag skriver i min bloggpost:

   “Människor med god självkänsla ställer sällan till det för sig själva eller andra. Det gör bra och positiva saker. De accepterar inte heller vad som helst. De tar inte skit. Inte från andra människor och inte från makthavare. De har och kräver integritet.”

   Självkänsla är det som får oss att inse att vi förtjänar något bättre än att leva i ett övervakningssamhälle. Självkänsla är det som får oss att orka kämpa emot. Det är inget fånigt och inget dumt. Det är något smått fantastiskt.

  2. Scary Devil Monastery

   May 18, 2011, 15:46:05

   På sätt och vis håller jag med. På andra sätt inte. Det Lady Gaga fram för allt har gjort är att hon uppvisar att det är ok att vara anorlunda för lättpåverkade ungdomar som i tonåren annars handgripligen undervisas av omgivningen vad som händer om man sticker ut för mycket.
   Och lyckas med det utan att för den delen vara dryg eller divig.

   Sedan spelar det för min del mindre roll om hon på fritiden sitter och kacklar gällt i enskildhet över de lättlurade får som stoppar pengar i hennes fickor.

 5. Docturnal

  May 18, 2011, 14:53:45

  Även om det tycks vara ett mer genomgående tema hos lady Gaga har man rätt ofta kunnat se främst kvinnliga artister agera för större medmänsklig förståelse och att hitta sitt eget värde.
  Däremot tycker jag det är en väldigt stor överdrift att efter den korta tid lady gaga haft inflytande mena att hon är värd Fredspriset (även om värdet hos fredsprisen i mina ögon urholkats lite på senare år).
  Vissa artister har till och med tydligare och under en längre tid jobbat för mänskliga rättigheter och andra viktiga mänskliga värden (t.ex. Bono och Sinnead O’Connor) och inte ens dessa borde i min mening få fredspriset.

  1. Anna Troberg

   May 18, 2011, 14:57:39

   Hej Docturnal!
   Obama fick det efter en kortare karriär som president än vad Gaga har haft som … well.. Gaga. 😉

   Nobels fredspris är i min mening ganska devalverat vid det här laget. Det behöver antingen få upprättelse eller skrotas. Men, det är egentligen en helt annan fråga. :-)

  2. Scary Devil Monastery

   May 18, 2011, 15:40:41

   Med tanke på kriterierna som hittills brukats för att dela ut “Fredspriset” så skulle jag hävda att Lady Gaga förtjänar utdelningen mer än många av våra senare pristagare.

   Det reélla skälet att Obama fick fredspriset var för att han som första man med färgat påbrå fick flytta in i 1600 Pennsylvania Avenue.

   Lättnaden som regeringar världen över kände över att nästa president var “Not Bush!” kan ha hjälpt.

 6. Hanna Dönsberg

  May 18, 2011, 15:41:31

  Väl talat, gillade speciellt delen om unga! Jag är numera aktiv i en gammal mossig förening med mestadels pensionärer bland de aktiva – nämligen Hyresgästföreningen. Vet du vad som förvånar mig? De är bättre på att ta tillvara på ungas engagemang än vad PP någonsin varit. Och då anses ändå vårt parti vara ungt och fräscht….what’s up with that liksom (som lillsyrran skulle uttrycka sig)?

  Förresten, vet att du är ett fan så kan juh skryta lite med att en av mina vänner kommer vara hennes hairstylist när hon kommer till Sverige (eller är hon här nu kanske?) 😉

 7. Anders Troberg

  May 18, 2011, 17:05:15

  “Vi må vara udda fåglar på den politiska himlen, men det betyder inte att vi har fel.”

  Vi är inte bara udda fåglar, vi är arga fåglar som ska visa svinen till motståndare hur det går om man bråkar med oss. Fire at will!

 8. Elias L.

  May 18, 2011, 18:58:21

  Hon är för populär för att skapa något revolutionärt.

  1. Anna Troberg

   May 19, 2011, 06:47:19

   Hej Elias!
   Jag tror inte att popularitet är ett hinder för att göra något revolutionärt. Jag tror att det är en stor hjälp att vara populär om man vill förändra saker och ting. Vem lyssnar du mest på, någon du gillar eller någon du ogillar?



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *