Pages

Categories

Search

 

Justitieministern fortsätter på inslagen linje

by
May 25, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
6 Comments

Beatrice Ask är i blåsväder igen. Den här gången handlar det om att CIA blivit påkomna med fingrarna i syltburken utan någon som helst påföljd från Sveriges sida. Mer precist handlar det om att justitieministern inte tycks tycka att detta är en händelse av en sådan dignitet att den kräver aktion eller ens en ynka kommentar från hennes sida.

Nåväl, det är ingen hemlighet att jag och Beatrice Ask sällan tycker lika. Jag tycker till exempel att det här är en fråga av en sådan dignitet att justitieministern måste ta bladet från munnen och säga NÅGOT. Jag är inte direkt ensam om den åsikten. Jag hyser inte heller några större förhoppningar om att hon ska säga något klokt och välbalanserat som gör någon reell skillnad, men jag är heligt trött på att alliansministrarna alltid följer Reinfeldts dåliga exempel och undviker att svara på obekväma frågor. Men de gånger Ask faktiskt säger något brukar medföra en viss comic relief, som när hon pratade om den amerikanska ambassadpersonalens ohejdade önskan om högre lön. Det hjälper verkligen att ha ett sinne för humor när man ägnar sig åt politik. Det hindrar en från att bli galen…

Jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker det är hög tid att plocka fram och damma av min lista över justitieministerns klavertramp och lägga till en nionde punkt. Här kommer listan i sin helhet, komplett med den sprillans nya punkten:

1. Justitieministern har varit jultomte och kommit med IPRED-lagen i fint paket till filmindustrins kula.

2. Justitieministern tycker det är bra att poliser får välbetalda jobb av bolag som figurerar i utredningar de själva leder.

3. Justitieministern vill tvinga barn att lämna urinprov utan deras föräldrars vetskap.

4. Justitieministern vill skicka gredelina brev till misstänkta sexköpare, så att deras familjer och grannar ser vilka typer de är.

5. Justitieministern vill låta Polis och åklagare leka judge Dredd och döma folk enligt löpandebandprincipen, eftersom man inte ska belasta rättsväsende och domstolar i onödan.

6. Justitieministern vill att det ska bli lättare att kameraövervaka folk.

7. Justitieministern vill att man ska börja genomföra rättegångar utan både den anklagade och vittnen.

8. Justitieministern förnekar nära samarbete med USA om upphovsrättsfrågor och skyller den amerikanska rapporten om samarbetet på ambassadmedarbetare “som vill ha högre lön”.

9. Justitieministern tycker inte att det är anmärkningsvärt eller ens värt att kommentera att CIA-agenter fastnar med fingrarna i syltburken i Sverige utan att det får några som helst konsekvenser.

Jag avslutar med samma fråga som alltid: Hur lång måste listan bli innan Ask tvingas se sig om efter ett annat jobb?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


6 Responses

 1. ArneP

  May 25, 2011, 09:22:07

  Det kanske är så att de som för fram konspirationsteorin att CIA är inblandad i Assange fallet har rätt. Jag har tidigare tyck det verkar lite långsökt, men nu när det kommer fram att de har folk som smyger omkring i Sverige, varför skulle de då inte kunna ha några gubbar som kontrollerar en person som är väldigt illa omtyckt i USA när han befinner sig här i Sverige?

 2. Lasse.S

  May 25, 2011, 11:37:28

  Den listan kommer förmodligen att bli väldigt lång. Efter som huvuddelen av det svenska folket inte ser farorna som Anna och Pirater har talat om under lång tid nu (finns andra också). För när det finns argumen som rent mjöl i påsen och man inte kan se längre än fram till påsen så kommer den delen av befolkningen inte att protestera och då är vi alldeles för få (just nu). Men kan bara hoppas att gemene man börjar och se att om det finns möjligheter till att saker kan missbrukas så kommer det också att ske, Frågan är bara NÄR inte OM det kommer att ske.

 3. NingúnOtro

  May 25, 2011, 16:40:44

  The CIA Rendition Flight for taliban Assange ten seconds after he sets foot on Swedish soil will be a piece of cake…

  … we can not let happen!

 4. Magnus A

  May 27, 2011, 11:09:17

  Jag vågar inte ens tänka på vad svaret är på den sista frågan. Som vanligt byter politiker sida efter ett tag. Istället för att tjäna folket så tjänar man statens vinstintressen. Att de handlar om riktiga människor är för länge sedan glömt. Lite som Tomas Bodström vägrar bli narkotikatestad av en P3 reporter med svaret att “det blir lite väl privat”. Tomas som annars propagerar hårt för att alla skolbarn ska narkotikatestas på rutinbasis.

  Kommer vi någonsin kunna lita på politiker i detta profitsystem vi lever i?

 5. Thomas Tvivlaren

  May 27, 2011, 12:44:48

  Magnus A: För att agera lite motvallskärring (och djävulens advokat) så tycker jag Bodis värnande om sin personliga integritet är en av få berömvärda saker han gjort. Det rimmar iofs ruggigt illa mot de värderingar han signalerade med att kuppa igenom datalagringsdirektivet i EU… 😉Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *