Pages

Categories

Search

 

Man kan inte vara expert på allt

by
June 17, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
11 Comments

Jag är en stor anhängare av att det måste finns ställen dit människor kan vända sig med frågor som de inte riktigt känner sig bekväma att fråga sina vänner och bekanta. Det är mycket bättre att fråga någon än att gå runt och undra och vara orolig. Det är dock ett stort ansvar som vilar på dem som svarar på alla de här frågorna. Det är känsliga saker och det kan bli väldigt fel om det blir fel.

Robert Jacobsson är Sveriges Radios expert på sex. Han är välutbildad och gör generellt säkert ett alldeles utmärkt jobb med att sprida sexualupplysning till folket. Tummen upp för det.

Robert Jacobsson är dock inte Sveriges Radios expert på mangaserier och det resulterade i går i ett lite märkligt svar till en undrande kille. Killen undrade om det var normalt att onanera till mangaserier. Redan här tyckte jag lite synd om den undrande killen. Herregud liksom, finns det någonsin något som är “normalt” här i världen? Folk onanerar till allt från Ellos-kataloger till Ernst Kirchsteiger utan att världen faller samman.

Ännu mer synd om killen blev det när Jacobsson råkade blanda ihop begreppen och gjorde likhetstecken mellan manga och barnporr. Trots att den undrande killen aldrig sa något om åldern på mangafigurerna drog Jacobsson förhastade slutsatser som resultaterade i en olycklig harrang om hur OLAGLIGT det är och att den stackars runkande killen borde söka professionell hjälp för att komma tillrätta med sitt mangarunkande. På det hela taget skulle man kunna säga att Jacobsson reaktion påminde en smula om George Costanzas mammas reaktion när hon råkat komma på George sitta och ha kul till TV-guiden.

Jag tycker dock inte att man ska gå för hårt Jacobsson. Han är som sagt sexexpert, inte serieexpert. Manga och alla dess olika genrer är en hel vetenskap i sig och det kan man inte begära att alla ska vara helt insatta i. Hans synd i sammanhanget är snarare att han inte satte sig mer in i frågan innan han svarade. Han bara antog att han visste vad det handlade om. Alla som någon gång gjort det misstaget på jobbet räcker upp en hand. *räcker upp en hand*

Ska man peka finger åt något håll, så tycker jag att man ska peka finger på de politiker och branscher (läs upphovsrättsindustrin) som i rent egenintresse tillbringat de senaste åren med att piska upp en så hätsk stämning kring barnporrfrågan att vanliga, annars kloka människor tappar fattningen och omdömet när den kommer på tal. Det är deras iver att till varje pris få igenom mer övervakning och att få mysa med tjockare plånböcker som ställt till det för oss alla. Framför allt har de ställt till det för de verkliga barn som drabbas av verkliga övergrepp och är i stort behov av hjälp, inte stjälp.

Manga är en hel estetik, en konstform. Ingen skulle få för sig att råda någon som runkar till kubism eller besöker Nationalmuseums utställning “Lust & Last” att söka professionell hjälp. Det beror på att inga lobbymiljoner lagts på stämpla just den sortens konst som olämplig. Det är nämligen skillnad på konst och konst även om motivet är detsamma.

Bilden som illustrerar det här inlägget är målad av Picasso. Mycket naket där. Om jag vore perverst lagd hade jag kunnat tolka det som lesbiskt klumpesnusk. Dessutom, hur gamla tror ni att de kubistiska Flickorna från Avignon är? Picasso kallade dem själv “flickor”. Det borde vara en fingervisning om att de inte direkt närmar sig femtio. Men, kanske någon säger, de där flickorna från Avignon ser ju inte alls ut som riktiga flickor. Nej, och det gör inte mangafigurer heller.

Jag har aldrig träffat någon som ser det minsta lilla ut som en mangafigur. Om jag gjorde det skulle jag springa åt andra hållet. Jag har väldigt svårt för överdimensionerade ögon och pyttenäsor. Trots att manga inte är så mycket mer verklighetstroget än gammal hederlig kubism anses det av någon anledning ändå helt rimligt att försöka åldersbestämma mangafigurer, men inte Picassos kubistiska flickor. Jag gissar att det beror på att man måste ge sig på relativt nya och ungdomliga fenomen om man vill använda dem som skräckexempel och i väst anser mindre insatta ofta att manga är just det, nytt och ungdomligt. Tillgången på manga har ju dessutom exploderat i och med användandet av det där farliga nätet. Kort sagt, att måla upp skräckvisioner av manga är ett perfekt verktyg om man har ett intresse av att begränsa, kontrollera och censurera nätet.

Jag är en av de få som faktiskt sett de bilder som Simon Lundström fälldes för. Jag skrev bland annat om det i Aftonbladet. Två, tre stycken av dem upplevde jag som direkt osmakliga, resten är inte värre än Picassos poserande flickor från Avignon. Ingen av dem var är värre än Picassos tentakelvurm som han roade sig med på ålderns höst. Jag undrar hur gammal flickan och bläckfisken är. Oavsett åldern på dem, kan jag i alla fall berätta att Picasso själv närmade sig nittio när han började intressera sig för dem.

Men låt oss återvända till Robert Jacobssons olyckliga råd i radio. Anta att ni bara hört talas om Picassos bilder av flickor med bläckfiskar, anta att det fanns starka krafter som inte ville något hellre än att ni skulle tro att erotiska skildringar av flickor och bläckfiskar var allt Picasso bidragit med här i världen, anta att denna felaktiga bild av Picasso kavlades ut i tid och otid överallt. Vad skulle din ryggmärgsreaktion vara om någon undrade om det var normalt att runka till Picasso? Handen på hjärtat, folks. Jag tror att en hel del av oss skulle ha hunnit tänka: “Wierdo!” innan vi lyckades formulera ett mer pk svar. Men lika lite som Picasso bara är tentakelporr, lika lite är manga bara osmakliga serieteckningar.

Det förekommer förresten seriefigurer och tentakler i erotiska situationer inom mangan också. Jag gissar att det är större risk för åtal om man äger en sådan bild än om man äger en Picasso…

Det finns egentligen tre offer i den här historien:

1. Robert Jacobsson har trots sina dokumenterade kunskaper om sex fallit offer för felaktig propaganda.

2. Den stackars mangarunkande killen vars oro för att vara onormal för att han tänder på erotiska serier plötsligt förvandlats till en antagligen betydligt mycket större oro för att vara sjukligt perverterad och tillika kriminell.

3. Det i särklass allra största offret är dock alla de alldeles verkliga barn som drabbats av alldeles verkliga övergrepp. Vem hjälper dem när allmänhet, politiker, polis och rättsväsende lägger sitt krut på att likställa allt och inget med deras mycket verkliga lidande?

Till sist vill jag säga ett par ord till den mangarunkande killen. Ta det lugnt. Du är normal. Du kommer inte att få håriga handflator och gul hy av ditt serieintresse. Allt de säger på radio är inte sant.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


11 Responses

 1. morr

  June 17, 2011, 09:36:45

  hahaha… fasen vad coolt att Picasso gjort bläckfiskporr 😉 #nyhet … Som du säger är tentakler en vanligt återkommande grej i Manga. Kan det vara så att det också den här gången är västerlandet som inspirerat östern till något som sedan fördöms av väst? (precis som att mangafigurer inte har pubis, för att det förbjöds av västs kolonisatörer) 😉

  1. Anna Troberg

   June 17, 2011, 09:38:40

   Hej Morr!
   Den här gången var det Picasso som lånade från Japan, men vem vet? Det kanske finns gammal tentakelporr från väst som letat sig österut. Det finns det säkert någon som vet mer om. :-)

  2. Anonym

   June 23, 2011, 15:36:57

   Jag kan inte rekommendera “hentai” som generellt begrepp. Ordet är felaktigt lånat från japanskans ord för “sjuk, skruvad, pervers person” för att sedan användas i väst för att benämna “japansk erotisk konst”. Japanerna själva ser vanligtvis ner på sådant användande.

   Korrekt benämning är just “erotisk” manga/doujinshi/anime (“eromanga”, “eroanime”, “erodoujinshi”, etc). För de som undrar är doujinshi generellt sett verk distribuerade på egen hand medan manga lutar mer åt verk som ges ut av “förlag” (och allt vad copyright till höger och vänster innebär).

 2. Joakim Rosqvist

  June 17, 2011, 10:28:24

  Festligt, vem tipsar PZ Myers om Picasso? :-)

  1. masterwheelchair

   June 17, 2011, 19:58:02

   och vem tusan är P Z Myers?

 3. Lan

  June 17, 2011, 23:07:54

 4. Elias L.

  June 22, 2011, 08:45:14

  Livit är för jobbigt för folket så vi hittar ofarliga saker att oroaos av, på samma gång som vi inte gör något om praktiska problem som sjukvård, krig mm.

 5. Olov

  May 17, 2012, 19:40:46

  Bland det mest skrämmande är att killen kanske börjar onanera till porr med riktiga människor inblandade istället.

 6. Mavex

  March 9, 2013, 21:37:51

  En rolig grej med det här är ju att bonniers adlibris säljer lost girls där de är i flera delar minderåriga http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1603090444Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *