Pages

Categories

Search

 

På upphovsrättsseminarium i EU-parlamentet

by
June 22, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag kommer just från ett intressant seminarium i EU-parlamentet. Det hette: “How to make the digital sphere work for all?” Mitt svar på denna kniviga fråga är att det inte går.

Den digitala sfären är ingen universallösning som bringar fröjd och gamman för alla, framför allt inte för dem som helst skulle vilja att den digitala sfären inte alls hade gjort entré i våra liv. För dem gäller devisen: Anpassa er eller bit i gräset. Däremot är den digitala sfären något som har den inneboende och fantastiska möjligheten att bringa fröjd och gamman till betydligt många fler intressenter än någonsin tidigare och det är denna inneboende möjlighet vi måste ta vara på.

Det var ganska uppfriskande att i pricip alla, utom kommissionens representant (så klart), nämnde att upphovsrättsdiskussionen dikterats av upphovsrättsindustrin och deras lobbyister och inte av kulturkonsumenter och kulturskapares behov. Av detta drar jag slutsatsen att det är mer än jag som fått nog av välfinansierade lobbyframträdanden av Den döende svanen. Trevligt.

En annan aspekt av det hela som togs upp är det faktum att information blir mer värd ju fler som faktiskt har tillgång till den. Det är naturligtvis svårt att sätta ett monetärt värde på det hela, men tydligen har man gjort försök här och där och kommit fram till att om information finns tillgänglig för fler personer och institutioner, så fattar man bättre beslut som i sin tur leder till direkta monetära besparingar. Riktigt intressant. Jag tror att jag ska fundera lite mer på den aspekten och se om jag kan hitta lite konkret information som jag kan dela med mig av bloggledes vad det lider. Om ni har informativa länkar får ni gärna dela med er av dem i kommentarsfältet.

Nu ska jag äta lite lunch och alldeles strax bege mig till flygplatsen för att flyga hem. Jag gillar att vara på resande fot, men jag längtar alltid hem till mitt folk och mina fän på hemmaplan. Glad borta, glad hemma. Jag är nog en glad skit, helt enkelt. Oh well, det är ju inte en så dålig hand att bli given i livets stora pokerspel, eller hur? 😉

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Scary Devil Monastery

  June 28, 2011, 15:25:44

  “How to make the digital sphere work for all”?

  Hur gör man tryckfriheten till gagn för alla, motorvägen, bilindustrin…?

  Ärligt talat, mer och mer stirrar sig Brysselianerna blinda på “internet” och “digital verklighet” som om den vore ett nytt fenomen snarare än samma gamla tvistefråga vi ältat sedan Hammurabi.

  Nej, vi kommer aldrig att få yttrandefrihet, församlingsfrihet eller rätten till att vara oskyldiga tills detta motbevisat att fungera för alla. Bara det att merparten av befolkningen verkar sakna förståelse för att det blir ett i högsta grad nödvändigt ont att domstolar kräver bevis och åklagare behövs innan man förpassar en person till att vara andra klassens medborgare.

 2. Kristofer Pettersson

  June 28, 2011, 23:41:45

  @scary devil monastery Hallå där! Du kan man kontakta dig? Släng mig gärna ett epost.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *