Pages

Categories

Search

 

Hjälpsamheten på nätet är oändlig

by
June 28, 2011
Politik
No Comment

I går dog en av mina datorer. Det var inte hela världen, eftersom jag inte hade några viktiga filer på den som jag inte hade backuper på. Däremot är det, som alltid en smula frustrerande att ge sig ut och leta efter en ny. Nu när jag äntligen trodde att jag hade fattat vad man ska titta efter i prestandaväg, så visar det sig att man har börjat med en ny generation processorer som inte alls följer samma smarta upplägg som de gamla.

Helt ärligt, skulle någon dö eller världen gå under om man hade ett enhetligt system där en processor med högre sifferbeteckning automatiskt var bättre än en med en lägre sifferbeteckning? Uppenbarligen måste det vara så, för annars skulle de väl inte krånglat till det så gräsligt för oss som har talanger på andra områden än på det tekniska.

Men, nu bloggar jag inte för att gnälla, utan för att berätta hur glad jag är över att ha en massa tekniska vänner som mer än gärna hjälper mig att reda ut begreppen. Efter ett par timmar som jag tillbringade med att bombardera mina tålmodiga tekniska vänner med märkliga frågor om allt jag inte fattade, vilket var en hel del, så hade jag kommit fram till vilken dator som var the one for me. Det blev en vacker historia med en Sandy Bridge-processor som jag älskade i samma sekund som jag öppnade lådan och såg den ligga där och vänta på mig. Jag tror att jag eventuellt hörde Händels “Messias” i huvudet och då vet man att det banne mig börjar verka kärlek.

Efter denna närmast religiösa upplevelse tog jag mig an den mindre gudomliga upplevelsen att försöka avinstallera Norton. Jag funderade ett ögonblick på att behålla eländet av ren lathet, men jag frågade en annan av mina tekniska vänner om Norton fortfarande är antivirusprogrammens Darth Vader och fick det korta och koncisa svaret: “Ja.”

Det intressanta med Norton är att jag aldrig stött på ett virus som är lika svårt att bli av med som Norton. Det känns lite bakvänt att det är svårare att ta bort ett antivirusprogram än själva virusen. Tidigare upplevelser av att försöka avinstallera eländet har involverat att jag behövt installera om hela operativsystemet. Det behövde jag dock inte den här gången. Det gick riktigt bra, med största sannolikhet berodde det på att jag fick hålla min tekniske vän virtuellt i handen medan jag gjorde det. Så, nu är AVG installerat och det verkar fungera som det ska.

Så småningom ska det väl in Linux på den där datorn, men det får jag pilla med när jag har semester. Sådant tar lite tid om man inte är helt haj på det och just nu är den tiden bättre tillbringad med att förbereda inför mina två engagemang på Peace & Love i morgon och allt som ska fixas inför Almedalen som drar igång på söndag.

Min datorkrasch påminde mig om varför jag älskar nätet. Jag älskar naturligtvis nätet av många anledningar, men den allra största anledningen är alla hjälpsamma människor som huserar där. Sedan jag kopplade upp mig har jag aldrig behövt undra över något speciellt länge. Det finns alltid någon som mer än gärna delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter.

Just den här aspekten är kanske mest tydlig när det gäller teknik, men tro för allt i världen inte att det stannar där. Man kan få hjälp med allt. Jag har fått hjälp med vilken sorts skruvar man ska skruva fast plasttak. Jag har fått hjälp att filéa fisk. Jag har fått oräkneliga träningstips. Jag lyckades till och med självdiagnostisera min skumma allergi som två experter gick bet på innan en tredje bekräftade min egen framgooglade teori. Jag vill dock inte rekommendera självdiagnostisering. Under processens gång hittar man massor av hemska åkommor som man säkert också lider av. Själv hittade jag, till exempel, en lista på symptom som jag tyckte stämde ganska bra på mig. Problemet var att det var en lista över symptomen på kattpest… Så, mår ni dåligt ska ni alltid gå till doktorn.

Visst är tekniken som nätet rent fysiskt består av fascinerande, men det är människorna som är uppkopplade som är det fantastiska. Dessa människor gör varje dag mitt liv bättre och roligare. Jag vill inte gå miste om dem bara för att det finns krafter som vill ha mer kontroll och pengar på nätets bekostnad. Hjälpsamheten på nätet är beroende av ett fritt nät. Det är svårt att sträcka ut en hjälpande hand om det finns för många murar och taggtrådsstängsel ivägen.

Och till alla er som i olika chattkanaler stod ut med alla mina frågor i går: Tack!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


no Responses

 1. Daniel

  June 28, 2011, 09:14:26

  “Helt ärligt, skulle någon dö eller världen gå under om man hade ett enhetligt system där en processor med högre sifferbeteckning automatiskt var bättre än en med en lägre sifferbeteckning?” – Marknadsavdelningen skulle självdö. Om de inte får döpa nästa version till Core Ninja 723 pro competition Revolver plus, så går de hem dagligen efter jobbet och gråter…

  Och apropå att installera Linux på maskinen. Se till att Googla ordentligt! Om du inte hittar iaf en tre guider där folk beskriver hur de fått all hårdvara att fungera bra på just den maskin du har, så är det oftast en bra idé att vänta lite tills folk fått saker på plats… Let the hardcore geeks figure out the quirks, then wait and enjoy the perks. :-)

  1. Anna Troberg

   June 28, 2011, 09:21:57

   Hej Daniel,
   Mycket bra råd där. Jag låter de tekniska genierna reda ut problemen innan jag skördar frukterna av deras arbete. :-) Det kommer att bespara mig lite gråa hår.

  2. Scary Devil Monastery

   June 28, 2011, 15:44:57

   “Helt ärligt, skulle någon dö eller världen gå under om man hade ett enhetligt system där en processor med högre sifferbeteckning automatiskt var bättre än en med en lägre sifferbeteckning?”

   Naturligtvis. Brand name über alles. :)
   Inget nytt fenomen dock. varje människa satt att administrera nära nog vad som helst kommer att upptäcka att artiklars och formulärs benämningar aldrig följer mindre än tre konflikterande standarder.

   Angående att installera Linux är det i de flesta fall rent ut sagt skitenkelt. Ladda ned nyaste 64-bits variant av ubuntu, bränn ut den, plocka fram maskinen du vill använda och starta den med skivan i. Svara på vad du vill heta, vad maskinen skall kallas, vilken tidszon du bor i och vilket språk tangentbordet skall köra på. vänta tjugo minuter. Klart.

   I de fall du får med dig installationsdisk till windows till en ny dator kan du alltid prova med att installera en dual-boot så du varje gång du startar maskinen kan bestämma om du vill vara windows-människa eller ej. Startar man med Linux-installation först gäller det bara att bestämma hur mycket av hårddisken som skall avvaras som systempartition åt ena eller andra konfigurationen.

   Jag har installerat ubuntu på ett flertal maskiner just åt folk som inte vill ha problem med sina datorer eller behöva slåss mot microsoft varje steg av vägen. Som regel ringer dessa en gång om året där mina XP/Vista/Windows7-vänner inte klarar sig utan hjälp längre än två veckor utan hjälp.

   Vill man inte spela spel eller prompt behöver fåtalet windows-specifika applikationer som Wine inte klarar att köra ännu så är linux det självklara valet.

   Jag gillar ubuntu, andra rekommenderar Debian eller SuSe. Du får ungefär samma sak.

   AVG är f.ö. ett helt ok antivirus (Likaså Avast) men jag rekommenderar starkt ett specifikt antimalware-program för att täcka övrigt. Malwarebytes antimalware och spybot Search and Destroy är mina favoriter.
   Windows nuvarande brandväggar verkar faktiskt fungera (otroligt!) men vill man gardera sig mer gäller ett bra 3rd-party-alternativ. Comodo eller Outpost exempelvis.

   Som regel med en windows-maskin rekommenderar jag att använda windows egna alternativ i så liten utsträckning som möjligt. Firefox/Chrome/Opera i stället för explorer, exempelvis. Helt enkelt för att MS’s dille på integration inte sällan har inneburit att när en malware tar kontroll över app A har den genast tillgång till för mycket av resten.

   Minns fortfarande när man kunde kapa en windows-dator genom att hacka hjälpfilen eller klockan…

 2. Gustav

  June 28, 2011, 09:50:34

  Nu är det såklart försent, men testa att söka på orden “sandy bridge kill switch” och bilda dig en uppfattning om PP’s partiledare inte borde tipsats om att välja en processor utan inbyggd fjärravstängning…

  1. Anna Troberg

   June 28, 2011, 10:55:45

   Hej Gustaf!
   Jag är inte helt säker på om jag förstår vad du menar. Jag förstår det eventuella problemet med processorn, jag förstår inte varför jag ska bilda mig en uppfattning om huruvida jag borde ha tipsats om det eller inte.

   Min uppfattning om de råd jag fick är att jag är mycket tacksam för dem, eftersom jag är en n00b på området själv. Att det finns eventuella problem med processorn är inget som på något vis påverkar min tacksamhet över att jag fick massor av hjälp. Det är två olika saker.

 3. Sysadmin

  June 28, 2011, 09:55:08

  Precis! Allt det där näthatet som man läser/hör om i gammelmedia då? Va? VA?!

  Såg förresten att din CommentLuv behöver uppgraderas:
  “The version of CommentLuv on this site is out of date and will soon stop working. Please ask the webmaster to update their CommentLuv in the dashboard of this site! This version will continue to work for a few more weeks and then stop.”

  1. Anna Troberg

   June 28, 2011, 10:56:16

   Hej Sysadmin!
   Ah, se där! Ännu mer hjälp från nätet. :-)

 4. Gustav

  June 28, 2011, 10:00:21

  Anna, sök efter “sandy bridge kill switch”.

 5. Jonas

  June 28, 2011, 11:44:18

  Men, vad är det du har köpt då? Man blir ju så nyfiken så man kan dö!

 6. Magnus

  June 28, 2011, 13:39:35

  Linux.. Har du ingen “skum” hårdvara där tillverkaren aktivt inte vill att fria program skall kunna köras, så är det betydligt snabbare å enklare att installera någon av de stora högt automatiserade distarna än windows, du behöver inte ens starta om datorn. Tror rekordet idag är tre klick för en komplett auto-installation med formattering, paritionering och varenda program du kan tänka dig inklusive en del server-relaterat, kommer tyvär inte ihåg länk till det påståendet.

 7. Gustav

  June 28, 2011, 13:42:21

  My bad, Man ska såklart inte skåda given häst i munnen – jag var bara tvungen att smolka glädjebägaren eftersom det ringde en klocka när jag hörde kodnamnet – jag visste att jag läst något mindre smickrande om just “sandy bridge”. Att tvångsmässigt regna på någons processor-parad klassas väl inte som näthat än, väl? 😉

  1. Daniel

   June 28, 2011, 13:54:08

   “tvångsmässigt regna på någons processor-parad” :-)))

  2. Anna Troberg

   June 28, 2011, 14:55:54

   Hej Gustav!
   Det är då lugnt. Det är mycket bra information att ha för framtiden. Även det ett tecken på nätets hjälpsamhet alltså. :-)

 8. Stefan

  June 28, 2011, 14:17:18

  Apropå Sandy Bridge och Linux så kan det bli strul med den inbyggda grafiken i processorn. Fullt stöd för Sandy Bridge grafiken har nog inte ramlat ner till distributionerna riktigt än. Jag kommer inte ihåg vilken version på kärnan och video drivarna man behövde för att skaka liv i det men duckduckgo är din vän 😉

  1. Scary Devil Monastery

   June 28, 2011, 15:50:00

   Jag skulle, ärligt talat, vänta åtskilliga år ännu innan jag förlitar mig på en “integrerad” grafik i en processor framför ett separat grafikkort.

   Du lär inte få vänta länge på drivrutinerna däremot. Entusiasterna som skaffar sig nya processorer är oftare än aldrig de som skriver mjukvara åt linux-distar och BSD.

 9. Brazos

  June 30, 2011, 19:42:16

  Fördelen med Linux (läs: Ubuntu) är att man kan läsa sig till om eventuella fel med datormodell X. Ett gediget forum och ett community är bra grejer.

  Det var kul att partiledaren tog bort Norton och installerade AVG. En folklig partiledare. 😉

  1. Scary Devil Monastery

   July 8, 2011, 14:40:13

   Men borde inte PP’s partiledare rent imagemässigt ha satsat på “Avast” i så fall? :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *