Pages

Categories

Search

 

Strötankar från Almedalen

by
July 9, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I dag är det sista heldagen i Almedalen för Piratpartiets del. Sommarkollot är snart över. Väldigt många har redan åkt hem. Vi sitter på H12 och bloggar och funderar på vad vi ska göra för små filmer i dag.

Det har hänt en del i veckan. Här kommer några korta funderingar kring diverse olika företeelser här i Almedalen. Det är sista dagen, så förlåt mig för att allt kommer i en salig ordning.

Först och främst undrar jag vad det är för fel på vädret? Det ska vara varmt och soligt under Almedalsveckan. I stället täcktes hela Visby av en tjock och svinkall dimma som rullade in från havet under den första delen av veckan. Det kändes som om det bara var digerdöden som fattades för att göra upplevelsen komplett.

Sedan är det det där med internetuppkopplingen. Alla har klagat på att den inte har fungerat. Jag vet då inte. Jag som brukar få hjärtflimmer när uppkopplingen fallerar har inte haft några större problem. Jag har nog haft lite tur och det är jag evigt tacksam för. Däremot har Latitude varit lite skum. Enligt Latitude har jag tillbringat halva Almedalen mitt ute i hamnen ute i hamnen. Det kan jag dementera. Jag har inte simmat en enda gång.

Vad det gäller politiken, så well… Man skulle kunna säga att visionerna lyser med sin frånvaro. Det är mycket pajkastning, men ganska lite idéer om vilket samhälle vi vill ha i framtiden och vad man kan göra för att få det om man inte ställer upp på att inkludera X antal tjuvnyp mot andra partier i sin actionplan.

Däremot har jag haft stor behållning av att prata med människor som faktiskt jobbar med alla de där sakerna som politikerna slåss om. Jag har till exempel träffat fler alldeles riktiga människor som arbetar med att försöka öppna upp statliga arkiv och samlingar så att de blir tillgängliga för medborgarna. I deras högst verkliga arbete är upphovsrättsindustrins lobbyarbete mot delad kultur och kunskap ett minst lika verkligt problem. Det tänker jag lyfta fram mer i debatten. Saker och ting får konsekvenser och att vår historia och vårt kulturarv blir lidande är inte en konsekvens jag är beredd att betala för att

Kaffesituationen har varit ganska okej. Det finns kaffe överallt. Folk med feta fina löner springer gärna över halva Visby för att få en kopp gratis kaffe i papperskopp. Själv väljer jag Sacos kaffe, eftersom det är det bästa gratiskaffet i hela Almedalen. Tack Saco!

Emma-situationen har inte varit okej. Emma har fattats oss. Men, vi har funnit tröst i att hon ägnat sig åt semester och det är henne väl unt.

Slutligen har vi ägnat oss åt att minnas gamla tal i Almedalen. Vi röstade fram Reinfeldts “drogögon mitt i ansiktet”-tal som den stora klassikern:

Jag gissar att den talskrivaren har fått kicken.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. skogsra

  July 9, 2011, 14:23:07

  Ah, fantastisk slutkläm! 😀

 2. Kristofer Pettersson

  July 9, 2011, 21:57:55

  Ren skär underhållning!

 3. Markus "LAKE" Berglund

  July 19, 2011, 15:27:07

  Haha, jag ser ju inte ens LITE naturlig ut. Men kul att du tog med bilden ändå. :-)

  Och tack för skrattet!
  http://lakonism.blogspot.com/2011/07/humor-fran-almedalen-piratpartiet.html

  😀Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *