Pages

Categories

Search

 

Mildner, övervakning och ljus i mörkret

by
July 27, 2011
Integritet, Politik
No Comment

Jag läser alltid Anders Mildners krönikor. Det finns så mycket bra att hämta i dem. Jag hoppas att Sveriges makthavare också tar sig tid att läsa dem då och då.

I dag skriver han i kölvattnet av terrordåden i Norge att ökad övervakning inte är lösningen. Han har helt rätt. Igen. Och han får dessutom stöd av självaste Säpochefen, Anders Danielsson.

Mildner skriver bland annat:

Det är lätt att slås av hur långt vi har kommit från sommaren 2008, då det politiska livet i Sverige skakades om av FRA-debatten. När omröstningen i riksdagen närmade sig var läget för regeringen rejält bekymmersamt. Alla försök att tysta diskussionen hade misslyckats. Svårigheterna med att få de sista personerna att rätta in sig i leden var stora. Den som då sagt att det bara tre år senare skulle bli Säpo som spelade rollen av övervakningsskeptiker i medierna, hade antagligen blivit utskrattad.

Ja, vem hade väl kunnat tro det? Men nu är vi här. Jag och många andra har tjatat om farorna av det framväxande övervakningssamhället i flera år. Det är inte lätt att få gehör för det. Politiker har, som Mildner också påpekar, sin karriär att tänka på. Vanligt folk har tusen andra saker att tänka på. Det är lättare att bara låta bli att tänka på det, men hur man än vänder sig har man rumpan bak. Övervakningssamhället är en tumör som inte kommer att ruva tyst och obemärkt i all evighet. Det kommer att komma en dag när vi inte längre har lyxen att kunna låtsas som om det inte finns. När den dagen kommer vi att gå på knäna under ett skattetryck på 100% integritetsskatt.

Det riktigt gräsliga är att övervakningssamhället inte ens löser de problem som makthavarna påstår att de vill lösa med det. Övervakningssamhället stoppar inte män som Anders Behring Breivik. Om sådana som han upptäcks i förväg, så beror det på slumpen. Vi har tur. Oftast slinker de under radarn och kan arbeta vidare i det tysta tills de bestämmer sig för att släppa lös sin ondska över världen. Detta är ett faktum som borde få makthavarna att sätta foten på bromsen. Om “lösningen” inte löser det problem man har, varför ska man då köra vidare och låtsas som om inget hänt?

Och makthavarna, ja… Var är de svenska makthavarna? Många har med goda skäl undrat var vår statsminister håller hus. Jag undrar detsamma. Det borde ligga i hans intresse att vara mer synlig i situationer som denna, om inte annat så av ren självbevarelsedrift. Med tanke på tidigare meriter är det här kanske inte en situation man borde överlämna åt Beatrice Ask att ta hand om.

Nu måste jag dock ge Beatrice Ask en eloge för att hon i TV4:s morgontv lyckades förmedla både känslosamhet och empati. Det var bra och det är det vi alla behöver se och höra från våra makthavare i sådana här svåra stunder. Så ärligt menad kudos till Ask för det. I just det här fallet var det kanske inte så dumt att låta Ask kliva fram. Känslosamhet och empati är inte drag som Reinfeldt gjort sig känd för att förmedla i några större portioner. Jag hoppas att han just nu studerar Stoltenbergs och Norges föredöme noga.

Jag blir dock lite brydd när justitieministern börjar tala om nätet. Det låter som om hon talar om en ungdomsgård ditt unga människor kommer för att leka av sig lite. Hon talar om den “riktiga” världen i kontrast till världen på nätet. Hon talar om att det behövs “vuxna”, “vanliga hederliga människor” på nätet som kan “säga ifrån”. Först blev jag arg. Sedan blev jag lite ledsen.

Jag skulle vilja bjuda in justitieministern till den lilla del av nätet där jag bor så att hon fick se att det är en i allra högsta grad verklig del av världen. Jag skulle vilja ge henne chansen att möta alla de underbara människor som jag träffar där. Jag skulle vilja få henne att se alla dessa vanliga hederliga människor som lägger ned mycket tid och tanke på att agera föredöme och då och då säga ifrån om någon går över gränsen. Om hon fick möjlighet att uppleva den delen av nätet skulle hon kanske inte fortsätta att behandla nätet som en leksak man borde kunna ta ifrån de som inte sköter sig.

Det är lätt att hemfalla åt tankar om att makthavarna alltid har gigantiska konspirationer kokandes i grytan bakom våra ryggar. Så är det kanske ibland, men ganska ofta tror jag faktiskt att förklaringen är mycket enklare än så. De förstår inte det nya och de förmår inte se de långsiktiga konsekvenserna av de beslut de fattar. Ibland är verkligheten faktiskt inte mer komplicerad än så. Någonstans är det också ganska befriande att det är så.

Om mörkret är ren och skär ondska är det svårt att skingra. Om mörkret bara består på brist på ljus, så kan man alltid tända en lampa.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. The Sage

  July 27, 2011, 11:16:30

  Glöm inte “Hanlons Razor”:

  “Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.”

  Tänd ljuset! :-)

  1. Scary Devil Monastery

   July 28, 2011, 23:14:10

   Ett relevant citat jag stötte på en gång angående den saken…

   “People who are willing to rely on the government to keep them safe are pretty much standing on Darwin’s mat, pounding on the door, screaming, “Take me, take me!”
   – Carl Jacobs

 2. Michael

  July 27, 2011, 14:38:12

  Att skapa ett övervakningsamhälle inger inte direkt förtroende bland folket eftersom man ger terrorn bollen på deras planhalva och visar att dom har vunnit.

  Luktar false flag om hela grejen.

 3. Sun tzu

  July 27, 2011, 14:50:19

  Bra skrivet. Saknar dock dessa ord och tankar i debatten. Var och hur försöker övervakningsmotståndarna få sina oftast kloka tankar hörda? Hur får den stora allmänheten syns på dessa tankar?

  1. Anna Troberg

   July 27, 2011, 15:51:27

   Hej Sun Tzu!
   Jag vet inte exakt hur alla övervakningsmotståndare gör, men jag vet vad jag och PP gör. Vi jobbar bland annat hårt för att komma in på olika debattsidor. Vi skriver i princip alltid repliker när någon annan försöker pusha övervakning som en bra lösning på alla problem. Vi bloggar och twittrar.

   Jag har märkt att ju mer aktiv jag är på nätet, desto större chans verkar det vara att mina texter kommer in i mer traditionella media. Därför har jag den här bloggen och en på Nyhter24. Jag försöker dessutom att vara aktiv på olika debattportaler på nätet, tex SVT Debatt och Newsmill. Jag håller dessutom på att skriva en essäbok som bland annat behandlar de här frågorna.

   Jag skrev i fredags på SVT Debatt: http://svtdebatt.se/2011/07/vi-maste-sta-upp-for-det-oppna-samhallet-annars-vinner-terroristerna/ (Detta skrevs innan det stod klart vad som skedde på Utöya, men grundprincipen håller i alla fall.)

   Nyheter24-bloggen finns här: http://nyheter24.se/blogg/anna-troberg/

   Kort sagt, det finns massor av sätt att försöka nå ut och det allra viktigaste är att aldrig någonsin ge upp och komma ihåg att alla kan dra sitt strå till stacken. :-)

 4. Markus "LAKE" Beglund

  July 29, 2011, 08:57:05

  Är det braa jag som inte hittar länken till Asks Tv4-framträdande?

 5. Elias L.

  August 7, 2011, 02:19:59

  Gillade artikeln i Dags skiten eller var det afton horan nu ?

  * ursäkta alla horor ni borde i jämföras med såna neandertalare som pressen.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *