Pages

Categories

Search

 

Nätets viktiga roll för hbt-ungdomar

Nätets viktiga roll för hbt-ungdomar

by
August 6, 2011
Politik, Samtal på och utanför nätet
No Comment

I dag skriver jag om nätets viktiga roll för hbt-ungdomar i Aftonbladet.

Man talar väldigt mycket om näthat i dessa dagar och det finns det fog för, men det är minst lika viktigt att komma ihåg hur mycket bra saker som finns på nätet.

När jag var ung fanns inte nätet. Besparades jag från folks fördomar för det? Inte då. Jag hade inte heller någon form av stöd från alla dessa goda tangentbordsriddare som i dag rycker ut så snart de ser någon sprida skit på nätet. Jag önskar att jag hade haft dem. Dagens ungdomar har dem och jag hoppas att de får behålla dem. Det är en av anledningarna till att jag vill att Piratpartiet ska bli Sveriges hbt-vänligaste parti.

I debattartikeln skriver jag bland annat:

Dagens frihets- och anonymitetsmissbrukare förvandlar inte sällan nätets kommentarsfält till verbala pissrännor, men maktbalansen har förändrats. Förr var de herre på täppan och kunde stå oemotsagda och spy ut sitt hat på en konsert, vid en busshållplats, vid fikabordet eller i skolan. I dag står de aldrig oemotsagda. Det finns en anonym armé av godhjärtade tangentbordsriddare som villigt rycker ut och står upp för allas rätt att leva sina liv som de vill. De finns i kommentarsfält, bloggar och twitter och de inspirerar andra att inte tiga still i världen utanför nätet heller. Dessa anonyma hjältar glöms i princip alltid bort när man diskuterar hat och fördomar på nätet.

Och:

Jag och mina vänner gick inte fria från hat och fördomar bara för att internet inte fanns. Faktum är att vi i stället stod alldeles ensamma mitt uppe i hat och fördomar just för att internet inte fanns. Vi skulle ha behövt de där godhjärtade tangentbordsriddarna på vår sida. En enda positiv kommentar bland hundra negativa hade gjort stor skillnad. Vi hade vetat att vi inte var ensamma.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Webster

  August 6, 2011, 09:40:26

  En av få goda gärningar jag gjort var att jag hjälpte en “adopterad syster” med att komma ut när hon gick i gymnasiet. Vi pratar tidigt 90-tal och mentalt är epoken här 1953 ungefär (det är mycket mindre än Borlänge), så homosexuella stod inte högt i kurs. Hon vågade inte knalla in på biblioteket och fråga efter böcker som handlade om sånt DÄR, för ryktet skulle sprida sig på nolltid och stöka till hennes liv. Så jag, som aldrig haft vett att skämmas för nånting naturligt, gick in och rensade hyllorna och lånade allt hon inte vågade i mitt namn. Jag ringde och pratade med folk på RFSL på grannorten och satte henne på bussen för att åka på fester där hon kunde vara sig själv. Jag peppade henne så mycket jag bara kunde.
  Det funkade. På en av festerna träffade hon en helt fantastisk tjej och än i dag är hon den absolut enda i min bekantskapskrets som faktiskt hittat en vettig livspartner. Jag är säker på att de hjälpt andra på orten genom att vara just de där vanliga förebilderna som behövs så förtvivlat väl.
  Jag vet att en fläck på himlen är en liten aning blåare här för att jag inte bara blundade som alla andra. Det är jag stolt över. Hon är min favoritsyster, även om vi rent tekniskt inte är släkt.

 2. Elias L.

  August 7, 2011, 22:06:46

  Grotesco – Det är bögarnas fel – Allsång på skansen Live 2011-08-02

  http://www.youtube.com/watch?v=Z7X1qTEfYwY

  OBS, satir för er som saknar hjärna.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *