Pages

Categories

Search

 

Jag behöver hjälp

by
August 13, 2011
Integritet, Politik
53 Comments

Under året som kommer ska vi se över Piratpartiets principprogram och sakpolitiska program. Det kommer naturligtvis att komma mer direkta sätt att påverka den utvecklingsprocessen, men nu är det jag personligen som vill ha din hjälp.

Det är mitt jobb som partiledare att samla partiet och se till att vi är starka och drar åt samma håll när det väl gäller 2014. Jag vet vad jag själv tycker om en massa saker, men jag vill veta vad du tycker och tänker. Jag vill vidga mina vyer. Jag vill gnugga mina idéer mot dina. Det är det enda sättet att utvecklas.

Piratpartiets framtid ska varken jag, ledning, styrelse eller någon annan liten klick ska göra på egen hand. Partiets framtid ska vi bygga tillsammans.

Vad är piratpolitik och hur får vi folk intresserade av den?
När jag pratar med andra pirater om Piratpartiets politik, så finns det ett tydligt fokus på människan. Alla människor ska ha samma fri- och rättigheter, samma möjligheter till kultur och kunskap. Det handlar om lika värde, likhet inför lagen, öppenhet och privatliv. Vi villkorar inte fri- och rättigheter. Vi tror på en framtid där ingen är mer jämlik än någon annan. Vi tror att ett samhälle där man tar hänsyn till människan, där man låter tekniken hjälpa och inte stjälpa henne. Vi tror att vi på det här viset kan skapa ett roligare och bättre samhälle att leva i.

Efter att återigen ha läst igenom vårt principprogram och våra sakpolitiska dokument, slås jag av hur mycket dessa dokument har halkat efter. Utvecklingen tycks ha avstannade någon gång strax före EU-valet. Alla de intressanta samtal som förts i partiet sedan dess har inte lämnat några större avtryck i varken principer eller sakpolitik. Det har mest klippts och klistrats, lappats och lagat.

De dokument vi har är spretiga, svårlästa, luddig och saknar tydligt fokus. Det leder till att vi ständigt får använda oss av svepande formuleringar som säger allt och inget. Ni som jobbat hårt i valstugor och med att dela ut flygblad vet vad jag talar om. Folk ställer enkla frågor och vi inte kan ge raka och tydliga svar. Det känns som om det finns ett gap mellan vår dokumentation och den politik som växt fram odokumenterad.

Det duger helt enkelt inte. Det gör att vi har svårt att delta i den politiska debatten. Det betyder att människor inte förstår att vår politik handlar om dem. Det inger inte förtroende, ger inga röster och det förändrar inte världen till det bättre.

Det är hög tid att vi gör något åt det tillsammans.

Väljarna förtjänar tydlighet
Traditionellt har Piratpartiet delat in sin politik i integritet, kultur och kunskap. Det gör att det ser ut som om vi har ett mycket smalare fokus än vad vi egentligen har. Vi har mycket att vinna på att vara tydliga och sortera in våra sakpolitiska ställningstaganden under mer traditionella rubriker som: Skola, Vård, Äldre, Energi, EU, HBT, Integration, etc.

Jag tror att det är helt nödvändigt att vi blir mer konkreta och tydliga i vårt budskap om vi inte vill stagnera och falla i glömska. Vi kan inte förvänta oss att alla ska känna sig personligt berörda när vi pratar svepande om ”alla”. Individer har svårt att identifiera sig med alla. Vi måste tala med varje enskild person och se deras speciella omständigheter och utmaningar ur ett konkret sakpolitiskt piratperspektiv. Vi måste vara tydliga och ärliga gentemot väljarna.

Jag vet att en del är rädda för att ett samtal om en mer konkret sakpolitik ska splittra partiet. Jag tror, precis som Nicholas Miles, att det är tvärt om. Jag tror att vi splittrar partiet om vi inte vågar samtala om vad våra svepande ställningstaganden betyder rent konkret.

Och nu då?
Det nuvarande principprogrammet finns här.
2010 års valmanifest finns här. (Integritet, kultur, kunskap)
Och framför allt: Prata med andra, lyssna på andra och tänk själv,

Använd dokumenten, men låt dem absolut inte begränsa dig. Vi är ett parti, inte en hobbithåla. Vi har högt i tak. Vi får och ska våga lyfta blicken och tänja på ramarna. Vi kommer inte att förlora den gemensamma kärnan, det som binder oss samman, det som gör oss till pirater för det.

Det är vi som är politiken. Har vi vuxit ur dokumenten är det dokumenten som ska utvecklas, inte vi som ska bakbinda oss så att vi aldrig når vår fulla potential.

Här nedanför finns två frågor och lite allmänna funderingar kring dem:
Vad är grundläggande piratprinciper för dig?
Vad är konkret piratpolitisk sakpolitik för dig?

Fundera på dem, prata med andra, fundera lite till. Skriv sedan ner dina tankar om dem och se till att jag och andra kan ta del av dem på något vis. Om du vill vara säker på att jag inte missar just dina tankar och förslag kan du antingen skriva här i kommentarsfältet, mejla mig eller twittra mig en länk. Jag lovar att försöka lyfta så många spännande förslag jag bara kan.

UPPDATERING: Jag kom just på att man gärna får gästblogga här också om man vill. Jag har ju en Speaker’s Corner. Läs mer om den här om ni vill gästblogga.

Vad är grundläggande piratprinciper för dig?
Beskriv vad grundläggande piratprinciper är för dig. Vilka principer är det som gör dig till pirat? Hur skulle du formulera dem i ett principprogram? Hur skulle du sortera upp dem? Ställ dem i relation till det samhälle vi lever i och det samhälle du vill ha. Vilka visioner skulle de ge upphov till? Utveckla, tänk nytt. Prata med andra.

Vad är konkret piratpolitik för dig?
Alkohol- och drogpolitik, Arbete, Barn och ungdom, Bistånd, Bostad, Demokrati, Diskriminering, Energi, EU, Export, Familj, Fildelning, Forskning, Funktionshinder, Försvar, Företagande, Glesbygd, HBT, Idrott, Infrastruktur, Integration, Integritet, Invandrare, IT, Jämlikhet, Kommunikation, Konsument, Kultur, Lag och rätt, Media, Miljö, Mobbning, Monarki, Mångfald, Mänskliga rättigheter, Religion, Skatter, Socialförsäkringar, Socialpolitik, Transparens, Universitet och högskola, Utbildning, Utrikes, Vård och omsorg, Yttrandefrihet.

Det här är några ord som jag plockade från andra partiers hemsidor för att jag kände att jag kunde koppla en eller flera konkreta piratpolitiska sakfrågor till dem. Tillsammans kan vi hitta ännu fler ord och kopplingar.

Jag tänker inte tala om vad jag tänkte på när jag plockade ut orden just nu. Det kommer jag att blogga om efter hand som era förslag kommer in. Nu vill jag att du ska utmana dig själv och försöka fylla de där eller andra ord med konkret sakpolitik utifrån vad Piratpartiet är för dig.

För att underlätta det hela får du gärna använd den här mallen:

1. Rubrik (Bestäm en rubrik till det övergripande politiskt område du tycker din sakfråga/sakfrågor hör. Tex: Skolpolitik.)
2. Värderingar (Vilka grundläggande piratvärderingar som du bygger din sakpolitik på?)
3. Visioner (Vilka visioner för framtiden kan man skapa utifrån dess grundvärderingar?)
4. Sakpolitik (Vilka sakpolitiska frågor kan vi lyfta fram ur dessa grundvärderingar för att nå visionen för tex Skolpolitiken?)

Mallen gör det lättare både för en själv och för andra att se det sammanhang, den röda tråd som löper från Värdering -> Vision -> Sakpolitik som jag tror är nödvändig för att få fram fler konkreta sakpolitiska ställningstaganden.

Nu har jag skrivit massor. Nu är det din tur. Sätt igång.
Jag behöver din hjälp för att bygga framtidens piratparti.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


53 Responses

 1. Kristoffer Nolgren

  August 13, 2011, 12:43:33

  Jag har ingen aktiv blogg just nu, Var tycker du jag bör publicera, här i kommentarerna eller någon annastans?

 2. Sysadmin

  August 13, 2011, 12:58:51

  “Det är vi som är politiken. Har vi vuxit ur dokumenten är det dokumenten som ska utvecklas […]”

  Förbaskat bra uttryckt. Jag gillar visserligen “integritet, kultur, kunskap”, men jag är ju redan frälst. Förstår problematiken i att “Joe Luser” inte ser sig själv representerad där.

  1. Anna Troberg

   August 14, 2011, 14:30:13

   Hej Sysadmin!
   Oroa dig inte. Jag kan inte se att vi kommer att ge upp integritet, kultur och kunskap. Vi ska bara bli mycket bättre på att applicera det på en massa saker. :-)

  1. Anna Troberg

   August 13, 2011, 13:29:19

   Hej Anders!
   Ah, toppen att det äntligen finns något publicerat från Västerås-parleyt. Det ska bli roligt att läsa igenom det och begrunda det hela.

   Jag tycker det är tråkigt när bra evenemang med en massa bra människor och tankar inte syns om man inte varit där. Vilket är varför jag kommer att införa regeln: “Dokumentera (helst i realtid) or it didn’t happen”. I praktiken betyder det: Inget stöd från partiet om man inte Bambusrar, videofilmar eller på andra sätt dokumenterar event, helst i realtid, så att även de som inte har möjlighet att vara på plats kan vara med och påverka. Piratpartiet ska vara ett öppet och inkluderande parti som inte stänger in sig i slutna rum så fort man ska prata med varandra om viktiga saker.

   Vilket för mig in på nästa punkt: forumet. Vi vet redan att massor av våra medlemmar av olika skäl undviker forumet. Därför kan inte alla viktiga diskussioner bara ske på forumet. De måste ske på andra ställen. I framtiden hoppas jag att de ska kunna ske öppet på hemsidan under bra, enkla och inkluderande former. Vi är inte riktigt där än, så därför får vi vara lite kreativa för att nå så många som möjligt, även om de inte brukar hänga på forumet.

   Det är fritt fram för alla som vill att prata om de här frågorna på forumet, men det är fritt fram att prata om dem på andra ställen också. Jag hoppas faktiskt att så många som möjligt väljer att prata om de här frågorna utanför forumet eftersom det är i världen utanför forumet som jag tror att vi kommer att få in en massa nya och färska idéer. Det får man sällan när man pratar med samma personer hela tiden. Det är bra att vidga sina vyer lite.

 3. Kristoffer Nolgren

  August 13, 2011, 13:29:40

  Allright, ja, det kanske jag ska göra.. Börjar med en kommentar for now…

  Jag tar mitt avstamp i det tidigare principprogrammet och en insikt jag fick i debatten efter pride och hur piratideologi applicerar på det.

  Integritet är angeläget för människor. Kultur och kunskap är det inte, inte i Sverige i alla fall. I Sverige har alla såpass bra tillgång till kultur och kunskap att de inte vill slösa sin ända möjlighet att påverka var fjärde år på det, men jag tror att det finns många som lider så pass mycket av brist på personlig integritet att de är beredda att lägga sin röst på just det. Det är det som är det viktiga i piratideologin. Fri kunskap och kultur är mer kuriosa, som förvisso kan användas för att plocka PR och politiska poänger.

  Vad betyder då personlig integritet och skyddandet av den? Jo att varje person är självrättfärdigande, att den står för sig själv. Att varken stat eller individ har rätt att kränka en person för den den nu råkar vara. Det är viktigt men tas inte på allvar i dagens politiska klimat.

  HBT-diskussionen är ett bra exempel på när det här blir relevant, men är just ett exempel. Det är viktigt att det finns fler för att kunna illustrera den bakomliggande principen.

  Här är några fler exempel, i många har jag inga personliga erfarenheter och “offren” bör nog hellre uttala sig i de fallen, men lite öppningar i alla fall.
  Alkohol och drog-poliitk:
  *Stigmatiseringen av människor i beroende.

  Arbete:
  Integritet i förhållande till sin arbetsgivare och inte minst integritet som arbetssökande. Vänsterblocken har gömt abetslösa i statistiken, den nuvarande regeringen försöker tvinga in människor i arbete genom byråkrati och kränkande behandling(fråga vem som helst som går på A-kassa). Siffrorna visar att det inte funkar särskilt bra. Hur kan vi göra bedömningar om vilka i vårt samhälle som förtjänar hjälp utan att kränka dem och göra dem mer hjälplösa?

  Skola
  Nästan alla jag frågat lider av mer eller mindre svåra trauman från åtminstonde någon period av sin skolgång. Är det en rimlig konsekvens av att bli fostrad till medborgare i ett samhälle. Många åtgärder finns, men de verkar inte fungera särskilt bra. Jag skulle gärna se en mer vetenskaplig approach till att hantera mobbning och integritetskränkning, Vad fungerar egentligen? Vilka skolor slipper mobbing? Säkerligen finns det systematiska fel i skolan som inte kan lappas ihop med kamratföreningar. Om mobbing inte går att bli av med, hur säkerställer vi att skolan inte är den enda plats man har att vara på och att det finns andra tillflyktsorter. Internet är ju en bra sådan, men jag tycker inte det räcker. Fysiska relationer är viktigt i uppväxten också.

  Vård och omsorg: Respekt av patientens person från allt från hemtjänstpersonal till överläkare. Respekt för den vårdtagandes världsbild och involvering av patienten i behandlingsprocessen.

  Transparens: I många delar av vårt samhälle finns mekanismer som ska skydda medborgare från integritetskränkande behandling från staten. Dessa fungerar bara när staten inte är korrumperad. Transparens är ett av de bevisat bästa sätten att undvika korruption i stater och organisationer. I Sverige har vi offentlighetsprincipen, som bland annat säger att alla handlingar (tom. en post-it-lapp med ett ord på är en handling) generellt är offentliga och att man har rätt att kräva ut dem mot en administrativ avgift. En detaljändring skulle vara att handlignar som är digitala också ska tillgängliggöras digitalt och gratis. Det innebär bland annat all e-post och alla dokument på offentliga datorer. Om vi i nuläget har offentlighetsprincipen skulle detta innebära offentlighetspraktiken. Det skulle ha enorma konsekvenser på hur statlig verksamhet sköts.

  1. Anna Troberg

   August 14, 2011, 14:34:34

   Hej Kristoffer!

   “Jag tar mitt avstamp i det tidigare principprogrammet och en insikt jag fick i debatten efter pride och hur piratideologi applicerar på det.”

   Precis så. Det finns så mycket mer vi kan göra med vår politik än vad vi gör. Det finns ingen anledning att underutnyttja potentialen i det man har. :-)

   Du har många bra poänger i din kommentar. Jag fastnar speciellt på:

   “Vård och omsorg: Respekt av patientens person från allt från hemtjänstpersonal till överläkare. Respekt för den vårdtagandes världsbild och involvering av patienten i behandlingsprocessen.”

   Är inte det lite kärnan i vad piratpolitik är? Respekt för människan. Det är dessutom något som alldeles för ofta glöms bort i dagens samhälle. Jag vill väldigt gärna lyfta fram den aspekten betydligt mycket mer i den politiska debatten.

 4. Gudrunia

  August 13, 2011, 13:35:03

  Vet inte om jag gör rätt nu: men en kortversion är att det slog mig hur mycket sjukt det finns med järnvägen i Sverige, där tror jag det finns plats för mycket konkret piratpolitik.
  Ta bara alla kontroller som inkräktar på vår integritet, eller att man måste skriva namn på vissa biljetter. Så lagras det säkert nånstans o nån håller koll på alla våra resor. Eller DET SJUKASTE som jag upptäckte först häromdan, tågstationen på Arlanda. När man väl går av plattformen o upp till flygplatsen, ja då är det en biljettkontroll även där. Vad är det för jävla gestapo-samhälle? Många tåg från Sthlm stannar nämligen där men dom vill inte sälja biljetter, så om nån ändå skulle chansa o ta ett tåg o hoppa av i Arlanda, då släpps du väl inte in i själva flygplatsen eftersom du inte har biljett. Jag vet inte, men borde inte infrastrukturen vara nästintill en slags mänsklig rättighet som vi alla som samhällsmedborgare ska ha rätt att utnyttja? Vadan då alla dessa kontroller som vill försvåra för oss att åka tåg? Tack för mig…

  1. Anna Troberg

   August 14, 2011, 14:36:12

   Hej Gudrunia!
   Ja, jag tycker det är väldigt märkligt att man måste visa leg för att resa med tåg mellan tex Stockholm och Göteborg. Det finns ingen praktisk anledning till det. Det är bara … konstigt.

  2. Gudrunia

   August 15, 2011, 17:30:23

   Tack Anna för svaret. Finns det nån möjlighet att dessa frågor blir en del av PPs politik? Har det något “slagvärde” tror du?

 5. Sonny Thorgren

  August 13, 2011, 14:46:44

  Hej Anna – du gör ett bra jobb…ville bara säga det till att börja med…

  Ett politiskt parti behöver röster för att få makt. Alltså handlar det om att samla folket kring en politisk vilja – vilket är precis det du efterlyser om jag förstått det hela rätt?

  Kanske borde då PP börja med att kontrollera om det finns någon form av gemensam plattform som många känner att de vill samlas kring. Hur? Genom att helt enkelt rösta om saken!

  Jag föreslår därför att du börjar med att utlysa interna “val” i konkreta frågor för att på så sätt nå en demokratisk grund för partiets hållning. Du har sagt: “Säg er mening.” men det behövs något mer konkret än så tror jag. Exempelvis en enkät som kan se ut såhär:

  1. Är du FÖR eller EMOT invandring?

  2. Är du FÖR eller EMOT fri fildelning?

  3. Är du FÖR eller EMOT ditten?

  4. Är du FÖR eller EMOT datten?

  Svaren kan sedan ligga till grund för ett partiprogram där majoriteten bestämt inriktning. De sakfrågor där 80 % av de röstande (om det nu inte bara blir de närmast sörjande som röstar förstås) har samma åsikt torde vara en bra grund för ett bestämt ställningstagande, medan frågor där det är svårare att hitta någon klar åsiktsinriktning borde diskuteras närmare innan de tas upp såsom viktiga partipolitiska åsikter.

  Bara en tanke…

  1. Anders Troberg

   August 13, 2011, 21:17:55

   Jag ser ingen anledning att ens ta upp frågan om invandring, ett parti som bygger på människovärde kan inte annat än att totalt stötta fri och oreglerad invandring.

  2. Putte

   August 14, 2011, 09:08:06

   Det här med invandring är inte så enkelt. I EU-valet lyckades vi sno massor av proteströster från SD. Om vi intar en extremposition i invandringsfrågan (totalt fri invandring) kan vi säga adjö till dessa röster. Eftersom vi är ett protestparti har vi möjlighet att ta röster bland alla de grupper som känner sig marginaliserade och icke-hörda av etablissemanget i Stockholm. Om vi då intar samma ståndpunkt som den hatade överheten i Stockholm missar vi möjligheten att fånga upp deras missnöje.

   Dessutom är det inte ens i sak vettigt att argumentera för fri invandring i dagens Sverige. Om Sverige vore ett nyliberalt land utan välfärdsstat kan man ha fri invandring eftersom det då inte går att flytta till Sverige för att leva på svenska skattebetalare. Men idag är tyvärr varje ny invandrare en potentiell evig bidragstagare och en helt fri invandring blir en inbjudan till statsbankrutt.

  3. Anna Troberg

   August 14, 2011, 10:39:13

   Hej Sonny!
   Jag tror det är viktigt att ha en sammanhållen och tydlig politik som pekar åt samma håll. Därför tror jag tyvärr att det är lite mer komplicerat än att bara ställa upp en rad sakfrågor och be folk säga ja eller nej till dem. Det krävs ett ordentligt helhetsgrepp som sakfrågorna sedan kan växa fram ur.

   Hej Putte!
   Jag hör då oh då att vi fick så många röster från SD, men jag har aldrig sett några konkreta bevis för det. Missnöjesröster fick vi säkerligen, men att vi slogs om SD:s missnöjesröster är jag inte så säker på. SD och PP är väldigt olika partier och jag betvivlar att så många skulle ha stått och vägt mellan dessa båda ytterligheter.

 6. Jonas

  August 13, 2011, 18:26:57

  Fri kommunikation mellan fria människor! plz

  1. Anna Troberg

   August 14, 2011, 14:37:20

   Hej Jonas!
   Japp, det kan du vara säker på kommer att finnas med i någon form i de nya dokumenten. Utan det vore vi inte pirater. :-)

 7. Mab

  August 13, 2011, 23:30:21

  Anna Troberg:

  Jag vill bara uttrycka min uppskattning över det sätt du driver på utvecklingen av partiets politik. Jag vet att du själv har väldigt många synpunkter och idéer kring hur vår politik bör utvecklas och att då hela tiden ändå fokusera på att fånga in och lyssna till alla andras åsikter är beundransvärt!

  Kristoffer Nolgren:

  Jag tror att vad som är angeläget för folk är väldigt beroende på vilken kontext man rör sig i. Jag kan förstå att man efter diskussioner på pride upplever integritetsfrågorna som de centrala. Själv rör jag mig i den akademiska miljön och bland de studenter jag pratar med är det istället tillgång och spridande av kunskap som oftast lyfts fram som det centrala för partiet. Jag tror att det är svårt att utifrån sin egen punkt göra ett generellt uttalande för vad folk ser som viktigt, men det finns ju mätningar som scb gör vid våra allmänna val om vilka frågor folk upplevt som viktiga. Kanske borde vi kika en smula på dem när vi funderar på var vi ska lägga vårt krut?

  Anders Troberg:

  Du påstår att ett parti som bygger på människovärde inte kan annat än stötta fri och oreglerad invandring. Skulle du kunna utveckla det resonemanget? Fri och oreglerad invandring skulle med det sociala skyddsnät som finns i Sverige idag innebära en risk för ökade kostnader vilket på sikt skulle kunna göra att vi av ekonomiska skäl tvingas göra nedskärningar som drabbar de svagaste i samhället. Vilket knappast låter som förenligt med ett stödjande av människovärdet. Alternativt kan man exkludera de som invandrar till landet från det sociala skyddsnätet med ett segregerat samhälle mellan dem som inkluderas och de som exkluderas som följd. Inte heller låter det som ett starkt stöd för människovärdet.

  således torde det gå att argumentera för att man av pragmatiska skäl ska ha någon form av restriktion på invandringen för att säkerställa en dräglig tillvaro för de som bor här. Vilket torde ligga i linje med ett stöttande av människovärdet kombinerat med en insikt om den egna kapaciteten.

  1. Anna Troberg

   August 14, 2011, 14:38:25

   Hej Mab!
   Tack! Jag har så klart en massa egna åsikter, men jag har märkt att slutresultatet alltid blir bättre om man inte bara tycker, utan dessutom vågar lyssna på vad andra har att säga.

 8. Thomas

  August 14, 2011, 10:18:21

  Låt mig börja med att säga att jag inte är piratpartist och inte har för avsikt att rösta på er. Kanske det också är intressant för er diskussion?
  Ett av skälen är den motsättning som finns mellan era krav på full integritet och full transparens. Kristoffer gör den motsättningen mycket tydlig. Å ena sidan kräver han full integritet, som individer och som arbetstagare. Och å andra sida kräver han att all mail-kommunikation och alla dokument från “offentliga datorer” ska vara helt offentliga. Ska inte statligt och kommunalt anställda ha samma rätt till integritet som andra?
  Wikileaks är ju samma dilemma. De står för transparens och öppenhet, men kränker samtidigt den personliga integriteten för ett stort antal individer, både statsanställda och vanliga privatpersoner.
  Innan ni kommer till rätta med den här uppenbara motsättningen blir ju er politik bara tomma ord för mig.

  1. Anna Troberg

   August 14, 2011, 10:42:38

   Hej Thomas!
   Man behöver sannerligen inte rösta pirat för att få vara med och säga sitt. Jag är intresserad av så många synpunkter som möjligt. Det är dessutom bra att få synpunkter utifrån.

   Du har helt rätt att privatliv och öppenhet krockar. Det gör det till och med ganska ofta. Det finns ingen tydlig och klar skiljelinje som gäller i alla lägen. Det viktiga är snarare att man har en levande diskussion om vart skiljelinjen går i varje enskilt fall. Jag har skrivit en del om det här: http://www.annatroberg.com/2011/01/24/nar-privatliv-och-oppenhet-krockar/

  2. Scary Devil Monastery

   August 15, 2011, 11:11:09

   @Thomas

   Varje medborgare förväntas ha sitt privatliv ifred. Därmed blir kravet på den personliga integriteten mycket stort.

   För staten gäller totalt motsatt förhållande. Medborgaren är egentligen statens arbetsgivare och därmed förväntas staten gentemot medborgaren i stället ha så nära full transparens som möjligt.

   I det fall en statsanställd använder sin arbetsdator för personlig korrespondens riskerar han då att korrespondensen inte alls blir personlig.
   Samma gäller om du är anställd inom ett företag där du ofta varnas för att företagets datorer understår företagets kontroll och översyn.

   Det finns ingen motsättning alls således. Den personliga integriteten är ett krav och skall beaktas för varje person. Statlig verksamhet är inte personlig utan underställs medborgarnas överinsyn och de interna kontrollfunktioner som den relevanta myndigheten har. Företagsverksamhet är inte heller personlig då företaget redan från början talar om att kommunikationer övervakas av den interna policyn.

   Sak samma kan du som privatperson gärna sätta upp regeln att all trafik som färdas via din egen router har du kontroll över och förvarna om att tillgång till din personliga router sker på de villkoren.

   Om du anser att det finns en motsättning så har du nog ett förvirrat begrepp om vad ordet “privatsfär” betyder. En stat har ingen sådan. Det har medborgare.

 9. pros

  August 14, 2011, 12:56:52

  lite förslag vad man kan förklara för folk på gatan., just de gamla ord språket, prata med bönder på bönders vis o med de lärda på latin. alltså prata teknik med teknik intreserade o lättare fråger med dom andra. vet de sj, hade ja mött en priat som börja prata sql, c++, clockning mm hade ja blivit ?? . så här kommer mina förslag till hur man kan prata med vanligt folk, teknik får nån annan prata 😀

  Skola: öppen programvara i stället för dyra licenser, så man kan lägga dom pengarna på bättre undervisningen.

  kommun/landsting: samma som skola, många kommuner/landsting köper in färdiga låsta plattfomer med dyra licenser. till sina ledamöter, när man kan sänka kostnaden med öppna och egen utvecklade system.

  sjukvård/äldre omsorg: inget nationellt system där hela sverige är anslutet där nyfikna personer kan läsa journaler dom inte har med att göra. enklare system för personalen inom äldre vården där dom fyller i vad dom gjort hos olika äldre.

  kultur: stoppa/avskaffa media skatten, varför ska ja som hobby utövare av musik/foto/grafik mm betala straff skatt till copysweden för att ja ska få göra säkerhets kopiering, bara för man kan lagra olagligt matreial. man kan missbruka bil, moped, alkohol, vapen mm. i stället bör man som skapare kunna lägga upp en länk på hemsida/fb/twitter till typ payson där man donera valfri peng. lr förlag /skivbolag har länk där man kan donera till skapare direkt. förhoppnings vis är nya bolag mer internät vänliga.

  barn porr: med hjälp av operatörerna stänga ner verkliga sidor och inte gömma dom bakom oeffektiv cencur. och efter korrekt domslut anhålla person som sprider.

  molnet och andra lagrings tjänster på nätet. att inte rekomendera dessa, att lägga sina bilder/musik/dokument i ett företags händer. för vad händer den dagen företaget konkar, blir hackat lr att man blir spärrad för att man av någon regim har obekväma åsikter. typ stöder wikileaks.

  datalagrins direktivet. stoppa och slänga så långt ner i soptunnan. när folk säger dom har minsan rent samvete. ställa den enkla frågerna typ, har du då även öppen tolett dörren på offentliga ställen./ berättar du för alla på bussen/tåget högt o tydligt vad du ska äta till middag, att du just vart o testat dig för någon sjukdom, att du vart otrogen mot din partner? inte så varför ska då statsanställda tjänstemän få det.

  1. Anna Troberg

   August 14, 2011, 14:43:22

   Hej Pros!
   Hi, hi! “alltså prata teknik med teknik intreserade o lättare fråger med dom andra.” Där avslöjade du dig allt. Jag gissar att du är tekniker? 😉

   Men ja, att tala med olika människor på olika vis tror jag, precis som du, är helt nödvändigt. Ingen av oss lyssnar om någon kommer och pratar om en massa saker som vi inte kan relatera till i våra egna liv.

   Jag håller med dig om det mesta du skriver, bara en liten detalj vad det gäller sjukvården. Jag tycker nog att det vore bra med ett nationellt system för journaler. Det är ett härke att bli sjuk i olika landsting nu. Med ett nationellt system skulle det fungera betydligt bättre. MEN, och det här är viktigt, oavsett om man har ett nationellt system eller ej, så måste systemet vara betydligt säkrare än vad det är i dag. Journaler innehåller mycket känslig information och ingen borde få gå in i någons journal utan uttryckligt tillstånd från patienten. Undantaget är om patienten är så sjuk att den inte kan ge sitt tillstånd, men då kan man skapa regler för det.

 10. Christer

  August 14, 2011, 15:41:50

  Känner ingen riktig inspiration att blogga om det men det här kan vara något:

  PP skulle kunna bli ett EU-kritiskt parti. Inte ett parti som kräver omedelbart utträde utan ett som kritiserar EU för vad det är och gör med oss, inifrån.

  EU kör ner det ena direktivet efter det andra i våra halsar och direktiven är beställda av lobbyister och drivs igenom av kommission och parlament med horribla metoder.

  CE och HAX har rapporterat föredömligt om hur det går till i EU:s korridorer och EU:s överstatliga och godtyckliga översitteri står nog många upp i halsen.

  Låt oss bli rösten som på ett sansat och sakligt sätt kritiserar EU och föreslår demokratiserande åtgärder, ökat inflytande för medborgare, ökad transparens, och ökade möjligheter för medlemsländer att agera självständigt.

  Allt naturligtvis helt i linje med PPs befintliga syn på demokrati, transparens och självständighet.

  Och låt oss göra detta till en profilfråga för partiet, kan vara en bra ingång för människor som kanske har svårt att relatera till Integritet, Kunskap och Kultur?

  För många icke-pirater *upplever* inget integritetsunderskott, ingen brist på kunskap eller kultur. Då kan vi stå där och gapa oss hesa och folk tycker bara att vi tjafsar om småsaker.

  Men oket från EU känner vi nog av lite till mans, även utanför PPs kretsar.

  Now how ’bout that?

  1. Anna Troberg

   August 14, 2011, 15:52:17

   Hej Christer!
   Jag är helt enig med dig. Ju mer jag ser av hur EU fungerar under huven, desto mer bekymrad blir jag ur en massa olika perspektiv. Demokratiunderskottet och bristen på transparens ör ganska beklämmande. Sverige behöver ett allmänt EU-kritiskt parti och jag tror att PP skulle kunna ha en hel del att tillföra där, utan att för den skull kräva att Sverige ska gå ur EU. Det tror jag nämligen inte är ett speciellt realistiskt scenario. Däremot behövs det goda krafter som arbetar för att göra EU bättre och där tror jag vi har en viktig uppgift.

 11. Linda

  August 14, 2011, 16:02:08

  Håller med er båda. Ett alldeles ypperligt förslag och de känns faktiskt som folk börjar få upp ögonen vad EU gör med den lilla människan. HAx Och CE skriver ju MER & bättre än tidningarna som knappt skriver ett jota.

 12. HugeHedon

  August 14, 2011, 17:01:17

  Satan vilket bra pepp den här bloggposten ger :-)

 13. pros

  August 14, 2011, 17:20:26

  hehe, Nog för att jag kan vad en del termer står för och kan lättare html kodning, men inte så att jag ger mig i kast med programering lr har djupare datakunskap hur program och sytem är uppbyggda lr hur man styr om trafik via router/server. 😉 så att prata sånt med mig är bortkastad tid :-)

  Håller med om sjukvården, att de kan ställa till problem om man blir sjuk i annat län än sitt egna, Men hur hindrar man att nyfikna människor inom vården läser någon skvaller/kvälls tidning att någon “kändis” ligger inne för vård, och öppnar upp journalen om man skulle bygga upp ett nationellt system?

  Apropå sjukvården kom ja ihåg en sak, man pratar ofta att människor som skapar ska ha betalt. och visst ska dom det. Men hitta det här radio programet http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3052&grupp=12914 som tar upp “hemliga kliniken” där läkare jobbar gratis med att vårda papperslösa personer, dessa läkare hade kunnat vart på privat klink lr jobbat som staffetläkare och tjänat pengar, i stället så jobbar dom friviligt på sin fritid med att försöka vårda personer som lever iligalt i sverige.

  1. Kloker

   August 15, 2011, 03:59:29

   Som patient önskar jag nationellt journalsystem med öppen källkod, att alla som läser och skriver i min sjukjournal loggas och att jag själv har rätt att läsa den loggen.

 14. Kloker

  August 15, 2011, 05:37:04

  Enligt Annas mall:
  1. Rubrik: Demokrati
  2. Värderingar: Sharing is caring
  3. Vision: Ett samhälle där alla som vill kan delta i det parlamentariska arbetet: skriva motioner, kommentera remisser och slutligen vara med och rösta om de beslut som fattas i riksdagen. De som inte själva vill delta aktivt ska kunna överlåta hela eller delar av den möjligheten till en representant, vad vi idag kallar en “politiker”. Detta tills omröstningar om signalspaning ska hållas, då man lämpligen återkallar politikerns rösträtt och väljer att själv trycka på knappen.
  4. Sakpolitik:
  *Avskaffa spärren för partier att komma in i riksdagen. För att ett land med rätta ska få kalla sig en demokrati bör egentligen alla ha rösträtt där. Tills det sker ska alla ha rätt att representeras i den högst beslutande församligen. Även de som är i minoritet. Mandaten i riksdagen bör fördelas så rättvist som möjligt. Är verkligen jämkade uddatalsmetoden det bästa sättet? Bör Sverige ha fler än en valkrets vid val till riksdagen?
  *Tillåt alla medborgare att på riksdagens hemsida kommentera motioner och remisser.
  *I samband med val bör folkomröstningar hållas. Kontroversiella förslag som drivs i riksdagen ska ha stöd av medborgarna. Fildelning, någon? Och när vi ändå är inne på val: http://www.ted.com/talks/david_bismark_e_voting_without_fraud.html
  *Direktdemokrati och medborgarengagemang införs troligen lättast först på kommunal nivå.

  1. Anna Troberg

   August 15, 2011, 07:27:03

   Hej Kloker!

   Jag tycker att det finns mycket att glra vad det gäller transparens och påverkansmöjligheter. Jag skulle gärna se att man sänkte 4%-spärren, eftersom den är designad att se till att göra det så svårt som möjligt för ett nytt parti att komma in. Det är olyckligt, speciellt i en tid när saker och ting förändras mycket fort.

   Däremot är jag inte helsåld på tanken om direktdemokrati. Det finns en hel del praktiska bekymmer kring det. Jag kan till exempel se problem med en sorts snuttifierat styre. Jag tror att det är bra att ha lite mer helhetstänkande, så att beslut i olika frågor drar åt samma håll och tar ordentlig hänsyn till varandra.

   Med det sagt, så finns det all anledning att se över hur demokratin fungerar i Sverige.

  2. Kloker

   August 15, 2011, 19:50:03

   Visst finns det uppenbara problem med direktdemokrati, precis som med alla former av demokrati. Det introduceras därför som sagt lämpligen i liten skala på kommunal nivå där en handfull platser i fullmäktige tillfaller folket själva. Jag har läst att det blivit svårare att rekrytera kommunpolitiker och att engagera medborgare så varför inte ge folk chansen att påverka på riktigt? Förresten har väl Piratpartiets styre inslag av direktdemokrati? I alla fall medlemsmötet om jag förstår rätt. Är diskussionerna där är av snuttifierad karaktär eller, som jag föreställer mig, istället ganska djuplodande och spänstiga? :-)

   Frågan om helhetstänkandet bör beaktas. Men likaväl som en politiker kan inse, eller uppmärksammas, om hur en fråga påverkar en annan kan en engagerad medborgare göra det också. Det är ett allvarligt problem hur medborgare ofta sätter så stor tilltro till sina politiker. Partiledarna är knappast några raketforskare (http://www.expressen.se/nyheter/1.2015343/har-ar-partiledarnas-betyg), de är som folk är mest.

   Jag lever inte i någon illusion om att införande av direktdemokrati kommer få något omvälvande genomslag. Visst tror jag vissa saker kommer bli bättre, men framförallt blir styret mer rättvist och legitimt. I de flesta frågor kommer folk att låta sina politiker käbbla och rösta bäst de vill, men när det väl hettar till tycker jag att det ska det finnas möjlighet att dra i nödbromsen och att folket blir tungan på vågen. Jepp du hajar bakgrunden… Jag var en av de som blev lurad och ignorerarad vid FRA-omröstningen. Lagen var inte förankrad hos folket, och det visste politikerna. Den typen av medborgarförakt är direkt farligt.

  3. Kloker

   August 26, 2011, 19:54:42

   Hej igen! Jag har funderat en vända till här och även om jag menar att mina argument håller så kanske inte Piratpartiet är bästa partiet för att driva fram direktdemokrati. För i samband med att man breddar sin profil så finns det ju en risk att man mister sin udd i kärnfrågorna.

 15. Anders parnefors

  August 15, 2011, 17:19:35

  Ursäkta om jag använder denna spalt som “shoutbox” men jag har en konkret sakfråga där jag vill sondera partiledningens åsikt Hur vore det om PP slog ett slag för rättssäkerheten i Sverige? Förra året antogs en lag som innebär att polis/tull kan beslagta beställda varor, inte för att nämnda varor skulle vara förbjudna enligt svensk lag idag, det räcker med att de kan tänkas förbjudas i framtiden.
  I min värld innebär begreppet “rättsstat” att man som medborgare vet exakt vilka lagar man har att rätta sig efter, det som inte är uttryckligen förbjudet är tillåtet.

  Ovan nämnda lagstiftning tillkom efter en upprörd mediekampanj mot s k “nätdroger” efter att 9 personer dött av “krypton” ; kratom med en tillsats av en tramadolvariant. Faktum är att fler dör av receptfria värktabletter varje år. Samma stat som jagar “nätdroger” säljer glatt alkohol till medborgarna, som varje år vållar 1000-tals dödsfall bara i Sverige. Tala om dubbelmoral.
  Staten gör sig heller inget besvär att spåra upp de skyldiga bakom det aktuella preparatet och ställa dessa personer till svars, istället väljer man att skapa ett osäkert rättsläge för alla medborgare, genom en lagtext som öppnar för godtyckliga tolkningar av lagen. Det får i varje fall mig att undra vad man egentligen är ute efter.

  1. Anna Troberg

   August 22, 2011, 07:20:59

   Hej Anders,
   jag är ju en smula fyrkantig och tycker att en lag ska gälla från och med den dag den börjar gälla och inte en månad före. Det blir en inte så liten smula komplicerat om man börjar agera efter “lagar” som kanske kommer att börja gälla om några månader eller något åt. I ett sådant här fall bör man kanske istället kika på processen fram till att man bestämmer om något ska vara olagligt eller ej.

 16. Thomas Tvivlaren

  August 18, 2011, 14:29:37

  Bra initiativ Anna!

  Jag har kommenterat annorstädes om sådant som kanske kan vara av intresse i detta sammanhang:

  http://thenpiratskaargus.wordpress.com/2011/08/05/det-har-med-att-splittra-partiet/#comment-347

  Läs också själva blogginlägget (så klart) som också berör ämnet.

  1. Anna Troberg

   August 22, 2011, 07:21:57

   Hej Thomas,
   japp, det är dags att vi tar tag i detta ordentligt och vi måste få med oss så många som möjligt i det samtalet. :-)

 17. Anton Nilsson

  August 18, 2011, 14:45:47

  Internet är fantastiskt, eftersom alla får tillgång till enorma mängder kunskap. Då måste man inte längre lita blint på vem som nu råkar prata för tillfället, utan kan komma till egna uppfattningar om saker och ting.
  Problemet är att skolan inte ger eleverna verktygen för att göra det. Googla kan vem som helst göra, men hur sållar man bland all den information som dyker upp?
  Jag tycker att skolan borde lära ut kritiskt tänkande. Det enda av den sorten jag fick uppleva var källkritik. (Jag gick ut gymnasiet förra året, så jag har i alla fall en ganska nutida bild av Sveriges skola.) Det är ett bra verktyg, men inte alls tillräckligt.
  Det som fattas är argumentationsfel, och hur man undviker att gå på dem. Halmgubbar, ad hominem och dylikt.
  Jag tycker att det här är en piratfråga för att det i grund och botten handlar om människors frihet att fatta egna beslut utan att bli lurade av fula knep.

 18. Calandrella

  August 19, 2011, 19:44:24

  Hej Anna! Jättekul att du efterlyser medlemmarnas aktiva inflytande.

  Jag har börjat en inläggsserie med inspiration av ditt inlägg – helt enkelt för att sprida min syn på hur piratpolitiken kan utvecklas på olika politiska områden. I inledningen till inlägget har jag också länkat till ett liknande initiativ av infallsvinkel, som drogs igång direkt efter valet 2010 och som var tänkt att innebära skapandet av olika arbetsgrupper, men som tyvärr (på grund av bristande engagemang) verkar ha runnit ut i sanden. Kanske något att återuppliva? Tills vidare tar jag vara på den brainstorming som gjort genom att inkludera delarna jag håller med om i nämnda inläggsserie. Första inlägget i serien handlar om demokrati: http://calandrella.wordpress.com/2011/08/19/utveckla-piratpartiet-del-1-demokrati/

  1. Anna Troberg

   August 22, 2011, 07:23:12

   Hej Calandrella!
   Jättekul att se att du är på g igen. :-) Jag har dig i min rss-läsare och kommer inte att missa något av det du skriver.

   Ni andra: se till att stoppa in Calandrella och andra som bloggar om partiets utveckling i era rss-läsare så att ni inte missar något. :-)

 19. farmorgun

  August 27, 2011, 22:54:32

  Kanon Anna!
  Kommentarerna visar att ditt utspel var efterlängtat. Nu sätts vår förmåga att föra samtal med varandra på prov – spännande!

 20. Tobias Jernér

  September 3, 2011, 10:20:41

  http://tobiasjerner.wordpress.com/2011/04/15/lev-i-nuet-med-den-nya-skolan/

  There we go. Det går alltid att diskutera det men det är en idé jag har.

 21. Morten Gulbrandsen

  October 7, 2011, 17:02:45

  hei, jeg skriver paa norsk, Vi hadde moete med pressefolk fra lokale tidninger, De spurte om lokalpolitikk, fritt internett er viktig, men hvordan kan vi finansiere en sozialticket, en biljett som muliggjoer reiser til byer stader og konferanser i naerheten, Til eksempel har vi lokale piratparti i flere byer, men det er for langt til aa gaa, man maa bruke buss bil eller tog. Hvordan kan vi lokalt forhandle direkte med transportfirmaene for aa finansiere en sosial Biljett.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *