Pages

Categories

Search

 

Jag skriver om att bli vän med trollen på DN Kulturs debattsida

by
August 13, 2011
Politik, Samtal på och utanför nätet
No Comment

Kommentarsfältens vara eller inte vara diskuteras här och var. Det höjs röster som tycker att man bör stänga av dem eller förbjuda folk att uttrycka sin åsikt anonymt. Jag tycker att båda lösningarna är dåliga, speciellt när det finns ett mycket bättre sätt att få trevligare kommentarsfält: Ta väl hand om dina kommentatorer och prata MED dem, inte TILL dem. Blir man vän med trollen upptäcker man nästan alltid att de inte alls är troll, utan bara negligerade gäster. Det är att ta ansvar på riktigt. Det verkar tyvärr många inte ha förstått än.

Jag har skrivit en hel del om detta på bortabloggen. Jag har också skrivit om hur viktig anonymiteten på nätet är i Aftonbladet. I går skrev jag på DN Kulturs debattsida om det.

Som inbiten kulturknutte är jag för övrigt mycket glad över att DN Kultur tog in texten. Kudos till dem för det. Det är mycket bra att det inte bara är politiska ledare och politiska debattsidor lyfter debatten. Det här är en fråga som i allra högsta grad berör även kulturvärlden. Den här debatten måste föras. Om den inte förs, så är jag rädd för att alla de som fått en röst genom internet kommer att tystas igen och det vore ett enormt nerköp för yttrandefriheten och demokratin.

Artikeln finns alltså i gårdagens prasselutgåva av DN, men eftersom de inte lagt ut den på nätet än, så tänkte jag ge mina bloggläsare en liten sneakpeak här. Jag har förstått att ni har en liten annan bild av vad en rimlig restid för en text att gå från prassel till nät än vad DN har. 😉

Klicka på bilden för att få texten i läsbar storlek:

Länk till DN kommer så snart de lagt upp texten.

Andra som skrivit bra om detta är bland annat Brit Stakston, Anders Mildner, Jonas Andersson och Pelle Snickars, Niclas Strandh, Johanna Drott, och Emma Marie Andersson.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Stefan

  August 13, 2011, 11:34:16

  Bra skrivet. Överlag har gammelmedia+politiker väldigt svårt att hantera dialog. De lever kvar i en världsbild som bygger på Oneliners, Okunskap och Dekret.

  Värst är nog när politiker kombinerar Okunskap och Dekret. Det är löjligt enkelt att dra ner brallorna på dem i den situationen vilket inte av nån konstig anledning uppskattas :-)

 2. Viktor

  August 13, 2011, 11:46:01

  Sydsvenskanartikeln du länkar till har bytt plats till http://www.sydsvenskan.se/digitalt-och-teknik/article1526002/Nar-ansvaret-gloms-bort.html

 3. Micke Kuwahara

  August 13, 2011, 11:51:33

  Väldigt bra poängterat Anna! Alla är vi troll i nåns vardag… och skall vi tysta självutnämnda troll i kommentatorsfälten, så skall vi nog stoppa bloggande troll också, för att inte tala om troll som skriver artiklar i dagstidingarna och trollen som står i riksdagens talarstol. Anonym eller inte spelar liten roll… ett namn gör liten skillnad för de trollen talar till, ifall deras syften inte är att jaga dem och stena dem, men det gör stor skillnad för de som inte vågar höja sin röst längre. Nej, det du säger är mitt i prick. Tala inte “till”, tala “med”… bloggare, artikelförfattare, politiker (och kommentatorer) skulle antagligen bli förvånade hur mycket trevligare världen är när man tar sig tid att lyssna och försöker förstå.

 4. Martin

  August 13, 2011, 14:41:03

  Jättebra artikel. Tack!

 5. Ter

  August 13, 2011, 18:33:01

  Troll, dvs människor som inte delar dina åsikter?

  1. Anna Troberg

   August 13, 2011, 18:42:11

   Hej Ter!
   Nej, troll är inte människor som inte delar mina åsikter. Troll är, i mina ögon, de lilla fåtal som bara vill härja. Ibland är det dock svårt att veta vilka som bara vill härja och vilka som egentligen är hyggliga, men känner sig frustrerade.

 6. Rai

  August 14, 2011, 12:32:07

  Tack för en underbar artikel! Du formulerade det jag funderat på länge. Frustrationen över att endast bli talad till har jag känt många gånger främst på tidningars kommentarsidor. Försöka argumentera emot artikeln leder oftast till att man ses som ett troll oavsett om man anger fakta och låter trevlig alternativt att man argumenterar för döva öron. För den som skrivit artikeln svarar ju aldrig på invändningarna som kommentorerna har. Nej, de ser ju helst att man inte skriver mer än “Bra artikel!” så att deras artikel kan gå upp bland mest diskuterade

 7. Kloker

  August 15, 2011, 01:58:19

  Mycket, MYCKET bra skrivet, Anna! Von oben-perspektiv är en träffande beskrivning på hur många tidningar väljer att (inte) förhålla sig till läsarnas kommentarer.

  För inte länge sedan påpekade jag i en kommentar på DN.se en felaktighet i en artikel. Kommentaren plockades bort 3 gånger trots att den inte bröt mot någon av reglerna. Det gjorde mig fullständigt rasande, och jag har varken kommenterat på, eller läst, “den där tidningen” sedan dess. Tänker undvika att göra det så länge det går också, och den dag jag måste läsa något “där” tänker jag bara läsa det absolut nödvändigaste och ALLTID via Firefox med en ad-blocker. Frasen “Jag läste i DN idag” förekommer inte längre i mitt vokabulär.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *