Pages

Categories

Search

 

Kommentarer, anonymitet och mervärde

Kommentarer, anonymitet och mervärde

by
August 15, 2011
Politik, Samtal på och utanför nätet
8 Comments

I fredags publicerade DN Kultur en debattartikel som jag skrivit i sin prasselutgåva. Den har i dag letat sig till ut i nätutgåvan och har väckt liv i ett mycket intressant samtal på Twitter som jag vill kommentera lite mer utförligt här.

I debattartikeln driver jag tesen att tidningarna inte alls tar sitt ansvar över kommentarsfälten och därför får de kommentarsfält de förtjäna.

Jag skriver bland annat:

Det vi alltför snabbt avfärdar som kommentarstroll är oftast hyggliga människor som undrar varför de blivit bjudna på party när värden inte behagar visa sig. De är missskötta gäster som underhåller sig själva bäst de kan medan de väntar på att värden ska dyka upp och småprata lite med dem. Visst finns det ohjälpliga undantag, men de är betydligt färre än vad diskussionen om kommentarsfältens vara eller inte vara ger sken av.

Jonas Inde kommenterade på Twitter att han tyckte det var tänkvärt, men att anonymiteten för honom är ett problem, eftersom han föredrar att veta vem han för ett samtal med.

Det är faktiskt helt naturligt att vilja veta vem man pratar med. Problemet är att det begränsar vilka man får möjlighet tala med. Anonymiteten är ett skydd för många som annars inte skulle kunna vara med i samtalet. Jag har slutat bry mig om om jag vet vem som står bakom ett nätnick. Om jag väljer vilka jag lyssnar på efter huruvida jag vet vad de heter i köttvärlden, så går jag miste om en massa intressanta och genomtänkta tankar.

Jag har istället en annan gräns för när jag slutar lyssna. Den går vid otrevlighet. Jag ger alla en chans att tänka över direkt otrevliga kommentarer genom att påpeka för dem att de inte är så trevliga. De flesta ber faktiskt om ursäkt där. Det är lätt att skriva saker i stridens hetta som man sedan ångrar.

Om de fortsätter att bara vara otrevliga, utan att tillföra något till debatten så förmodererar jag dem ett tag tills de kommer på bättre tankar. Just nu har jag bara två personer som förmodereras. Den ene är min bror och han har inga problem med det. (Syskonkärlek och allt det där, ni vet. ;-)) Den andre är en person vars kommentarer flera gånger svävat farligt nära gränsen att bli en polissak. Sådana extrema kommentatorer kan man med gott samvete välja att moderera bort på sin sajt, men det är olyckligt om man börjar frestas att blockera folk eller plocka bort kommentarer bara för att någon ifrågasätter en åsikt.

Jag är inte rädd för folks åsikter även om jag inte delar dem. Jag tror tvärt om att det är viktigt att alla åsikter får ventileras. Åsikter mår inte bra i tryckkokare. Världen går inte under för att folk tycker olika. Faktum är att det är just det som driver världen framåt. Om ingen av oss någonsin fick våra åsikter utmanade skulle vi aldrig utvecklas.

Sedan tog Inde upp en annan viktig sak på Twitter. Det är inte alltid lätt att inte bli arg på hetsiga kommentarer och det är inte alla skribenter som pallar trycket. Även detta är fullkomligt naturligt och förståeligt. Ni skulle bara veta hur många gånger jag fått lämna datorn för att inte slänga iväg en dräpande kommentar.

Det ÄR skitsvårt att behärska sig ibland. Jag lyckas sannerligen inte alla gånger, men jag har blivit mycket bättre på det och det har jag blivit för att jag omger mig med kloka personer som jag ständigt pratar om de här sakerna med. Precis som ilska smittar av sig i kommentarsfälten är det viktigt att komma ihåg att tålamod och vänlighet också gör det.

Detta ställer naturligtvis nya krav på alla former av skribenter, men tiderna förändras alltid. Jag kan dessutom tycka att det är lite märkligt att en del ska kunna megafona ut vad som helst utan att ta något som helst ansvar för det. Jag tycker faktiskt att dagens skribenter åtminstone måste kunna hantera mothugg utan att kräva att man tar bort hela kommentarsfälten eller rätten att vara anonym i dem.

Sedan är det nog så att skribentrollen har förändrats en del. I dag förväntar sig läsarna att kunna ha en dialog med skribenten. Läsarna vet att deras bloggposter och kommentarer till olika artiklar och krönikor ger tidningarna ett mervärde. I utbyte till det mervärdet begär de egentligen bara lite, lite uppmärksamhet. Istället möts de med förakt och får de höra att de är en “pissränna”. Jag förstår faktiskt att det gör en del lite frustrerade.

Inde twittrar vidare: “Kvaliteten på texten, vad den än handlar om, är chefen, inte skribentens PR-talang. Börjar vi svaja med det är vi illa ute.”

Hmm… I den bästa av världar. Men, vi lever inte i den bästa av världar. Om kvalitet varit det som avgjorde vilka som fick utrymme i traditionell media, som skrev krönikor och gav ut böcker, så skulle många av dagens skribenter jobba med något helt annat. Kvalitet har inte varit en måttstock på mycket länge, om ens någonsin.

Oscar Levy lyfte också att man inte kan tvinga skribenter att vara aktiva i de samtal deras texter leder till. Det är sant, men som jag skriver i min debattartikel, så kommer de skribenter som vägrar att upptäcka att läsarna hittar andra skribenter att läsa och samtala med.

Sedan har vi ett mer handgripligt och jordnära problem som lyftes av Alice Eggers. Det tar tid att vara aktiv i kommentarsfält, på bloggar och på twitter. Skribenter är inte sällan frilansare och har inte den ekonomiska möjligheten att tillbringa hur mycket tid som helst med att vara närvarande i de samtal som deras texter genererar. Jag vet precis hur det är. Jag har frilansat en hel del i mitt liv och jag vet dessutom hur lång tid det tar att vara en del av samtalen mina texter genererar.

Kommentarer och twingly-länkar genererar redan i dag ett mervärde för tidningarna som vi alla hjälper till att skapa. Annonser säljs till exempel med hänvisning till antal sidbeökare. Varför inte stoppa tillbaka en del av det värdet i arbetet med att skapa trevligare kommentarsfält? Ge frilansarna en extra peng eller anställ kommentarsvärdar som pratar med kommentatorerna och håller nivån uppe. Jag gissar dessutom att trevliga kommentarsfält dessutom skulle kunna generera ännu mer merväde.

Om jag vore frilansare skulle jag försöka använda det faktum att jag gillar att prata med mina läsare som en salespoint. Jag kanske inte skulle få mer betalt för varje text, men jag kanske skulle få fler uppdrag. Det är i frilansarnas tuffa tillvaro inte helt fel.

Jag inbillar mig nu inte att detta skulle fungera som en salespoint gentemot alla redaktioner just i dag, men om vi slipper nedstängda kommentarsfält och/eller bortplockad anonymitet, så tror jag att det är framtiden. Fler och fler skribenter och tidningar kommer att se detta som en naturlig del av sitt arbete.

Precis som Anna Hjalmarsson påpekar är redaktioner trögvända skepp, men jag tror ändå att de flesta faktiskt är intresserade av att hitta andra vägar än stängda kommentarsfält och borttagen anonymitet. Jag tror att de, som Norrans chefredaktör Anette Novak, vill ha ett samtal med läsarna. De vet bara inte riktigt hur de ska skapa de trevliga kommentarsfält de såg för sin inre syn när de en gång bjöd in sina läsare till kommentarsfesten.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


8 Responses

 1. scaber nestor

  August 15, 2011, 14:02:34

  Grattis!
  Själv har jag använt en annan metod mot troll som visat sig fungera.
  Jag ger tillbaka trefalt av det jag får.

  Så nu har jag inga troll längre 😉

  Do what thy wilth,,,,

  1. Anna Troberg

   August 15, 2011, 14:10:35

   Hej Scaber!
   Oj! 😀 Nja, jag tror inte att det är en teknik som främjar hyggligheten på nätet i längden. Den kan nog funka lokalt, men jag slår nog hellre ett slag för lite mindre kanoner i debatten. 😉

 2. scaber nestor

  August 15, 2011, 15:46:36

  Asch då, jag är rätt hygglig egentligen.
  Det är skillnad mellan troll och trollande. Du har folk som “kraxpelax” som jag inte vill ha i mitt kommentarsfält alls och sedan har du svennebanan som blivit upprörd.
  Svennebanan kan man resonera med.

 3. Kristofer Pettersson

  August 15, 2011, 16:53:15

  Jag har i ökande grad upplevt att det blivit ett debattknep att skriva “du är ett troll” om man påpekar obekväma sanningar eller på annat sätt ifrågasätter vad som påstås i en text. Hur man än vänder sig har man svansen bak så det är nog bäst att aldrig kategoriskt avvisa en trollsvans utan att först stirrat trollet i ögonen.

  Kul att se att du fortsätter med dina framgångar Anna!

 4. Shaun

  August 15, 2011, 20:29:01

  Tycker Inde att det är ett problem att läsa en bok som givits ut under pseudonym? Bara man är en konsekvent person så är man egentligen inte anonym, bara en person under annat namn. Det är skillnad, tycker jag.
  Många lämnar Ett anonymt meddelande. Gör det nån skillnad för Inde om den personen är Jocke, som han kallar sig, eller Gustav Johansson som han heter på ID-kortet. Har svårt att tänka mig.
  Sen finns det så många fördelar för många personer, som annars kan råka riktigt illa ut, att vara anonyma eller personlighetsklyvna med ett officiellt alias som inte blir – dödat, trakasserat, mobbat, misshandlat eller annat lågmänskligt.
  Kunna vara anonym mm FTW 😛

 5. Viktualiebrodern

  August 16, 2011, 07:47:19

  Jag skäms för att påtala skrivfel, men det här var lite roligt

  “Jag har filansat en hel del i mitt liv”

  Allt handlar inte om filer. Frihet är viktigt också 😉

  Annars skriver du väldigt bra. Med din produktion de senaste månaderna håller du på att få upp PP på banan igen singlehanded!

 6. Anna Troberg

  August 16, 2011, 09:04:01

  Hej Viktualiebrodern!
  Fniss! Ja, det där blev ju riktigt kul. :-)

  Tack för berömmet, men jag vill flagga för att mitt arbete bara är toppen på ett isberg. Jag hade inte kunnat göra allt jag gör om jag inte hade en massa bra människor omkring mig som gör det de gör. Så jag tackar för berömmet och skickar det vidare till en massa andra pirater. :-)

 7. Kloker

  August 16, 2011, 18:21:44

  “Åsikter mår inte bra i tryckkokare.” Rätt igen!

  “Det är sant, men som jag skriver i min debattartikel, så kommer de skribenter som vägrar att upptäcka att läsarna hittar andra skribenter att läsa och samtala”
  En cliffhanger? Jag vill läsa slutet på meningen också :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *