Pages

Categories

Search

 

Kulturdelning ÄR en samhällstjänst

by
August 24, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

I dag är det dags för en fildelningsrättegång i Uppsala. Piratpartiet och Ung Pirat kommer naturligtvis att finnas på plats.

Det är mycket viktigt att uppmärksamma var och en av dessa rättegångar. Människor har alltid delat kultur mellan sig. Det är något som inte bara berikar människor, det är dessutom en nödvändighet för kulturens själva existens. Odelad kultur är kultur som ingen ser, ingen älskar och ingen köper.

Dessvärre tar dagens lagstiftning varken hänsyn till människors naturliga behov av att dela med sig eller till det faktum att det faktiskt är något som gör kulturen mycket gott. Dagens lagstiftning utgår istället från upphovsrättsindustrins tankar om att kulturen mår bäst av att vara inlåst.

Kulturens verkliga storhetstid ligger framför oss. Den kommer att infinna sig så snart vi slutar hålla den i ett alldeles för kort och stramt ekonomiskt upphovsrättskoppel.

Jag läser för övrigt i stämningsansökan att man ska göra en “lämplighetsbedömning avseende samhällstjänst” av den anklagade. Samhällstjänst?

Kulturdelning ÄR en samhällstjänst. Funderar man på att döma den anklagade till samhällstjänst, så kan jag meddela att han redan gjort sitt på den fronten och ur den aspekten är en alldeles föredömlig medborgare. Han har delat med sig av kultur till sina medmänniskor. Om inte det är en samhällstjänst så vet jag inte vad som är det.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Jan

  August 24, 2011, 10:31:39

  Bara en stilla undran.
  Hur går det till att streama ljudet?
  (Alltså dela med sig detta som händer idag i Uppsala tingsrätt till ”internetanvändare” världen över?)
  Är det från privat mobiltelefon eller sker det med hjälp av domstolens teknik på något vis?
  Tacksam för svar.
  JL.2011.08.24

 2. Elias.L

  August 25, 2011, 10:57:13

  Sharing is caring *wink*

 3. JK

  September 3, 2011, 20:30:31

  http://dl.dropbox.com/u/5909274/Fildelningsfall/ansokan_om_stamning.PDF?dl länken är död. En ny tack.

 4. Elias L.

  September 3, 2011, 22:27:08

  Data är vatten för det globale samhället.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *