Pages

Categories

Search

 

Nu desarmerar vi paragrafryttarna

by
August 26, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

På tisdag är det en ny fildelningsrättegång. Den här gången är det i Göteborg och den anklagade är en 15-åring som angavs av sin rektor.

Jag vet inte hur ni var när ni var i den åldern, men jag var en ganska blyg musiknörd av stora mått. Jag jobbade varenda helg för att kunna springa på skivmässor och köpa allt jag hittade av Nina Hagen, Lene Lovich, Eurythmics, Andrew Lloyd Webber och en massa annat jag ville ha i min brokiga samling.

Det jag inte hittade lånade jag av min bäste vän Mattias som redan då hade en skivsamling to die for. Vi lånade jämt skivor av varandra och kopierade friskt. Trots det kan jag inte minnas ett enda tillfälle när någon av oss valde att inte köpa något vi gillade för att vi redan hade kopierat det av varandra eller från bibliotekets skivsamling. Jag betvivlar starkt att det på något sätt hade varit annorlunda om vi haft tillgång till internet. Vi hade tankat järnet och köpt lika friskt som tidigare. Om inte mer, för att vi hade hittat mer som vi ville ha. Internets utbud är ju lite mindre begränsat än Borlänges utbud anno 1992.

Då var det ingen som kom på tanken att allt vårt kopierande hit och dit på något sätt skulle vara fel. Om vår rektor, som för all del var en ganska märklig kvinna, hade kommit på idén att polisanmäla oss så skulle folk gått man ur huse för att visa sitt missnöje. Men, det gjorde hon naturligtvis inte. Blotta tanken på att polisanmäla två skötsamma elever för en sådan skitsak är helt enkelt för befängd. I dag är det tyvärr inte speciellt överraskande att det sker. Jag tror inte att dagens ungdomar skiljer sig speciellt mycket från hur vi var, men världen runt omkring dem är helt annorlunda.

Så, vad gör vi nu då? Tja, rektorn kan vi strunta högaktningsfullt i. Det har alltid funnits och kommer alltid att finnas nitiska paragrafryttare som skulle sälja sin egen mamma om de hittade en liten paragrafliknande krumelur som indikerade att det var det rätta att göra. Det är irriterande, men knappast något att lägga någon större energi på.

Vårt fokus måste vara att uppmärksamma varje gång sådant här sker. Vi måste förändra de lagparagrafer som de där paragrafryttarna lutar sig mot. Vi ska helt enkelt desarmera dem. Har de ingen paragraf att luta sig mot, så kan de stå där och vifta med pekfingret hur mycket de vill. Det spelar ingen roll. De skadar ingen.

Min fredagshälsning till upphovsrättsindustrin är därför denna: Visst, fortsätt att stämma skiten ur hyggligt folk, men räkna fett med att vi pirater kommer att vara där varje gång och tala om för människor exakt vad det är ni håller på med. Ni har redan övertrasserat ert sympatikonto. Hur länge tror ni att ni kan fortsätta att göra det innan det spärras?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. PN

  August 26, 2011, 07:47:41

  Vore intressant och veta vad som skulle hända i samhället om upphovsrättsindustrin uppfyller sina mål, dvs att sätta dit alla fildelare. Hur skulle det se ut om 2 miljoner, ungdomsgenerationen satt inne?

 2. Thomas

  August 26, 2011, 11:27:28

  Inte för att jag känner till straffsatserna eller en rektors skyldighet, men här är en tänkbar tankegång. Ni andra läsare får räta mig eller lägga till hårdfakta.

  Har för mig att inom psykiatrin så har psykologerna tystnadsplikt fram till det gäller grovt brott. Antagligen har en rektor samma riktlinjer att gå efter. Och om det då denna fildelning räknas som grovt brott, så behövs det nog inte allt för mycket paragrafrytteri-gener för att anmäla detta. Speciellt inte med allt gnäll om att rektorer annars anmäler för lite.
  Men jag håller med om att om det ligger in en rektors uppgift att polisanmäla en sådan här sak så är det ett systemfel.

  Sedan på den gamla goda tiden så var det mer klart OK från lagens sida med privatkopiering av musik mellan nära anhöriga och vänner. Och musikindustrin fick luta sig lite tillbaka (om än så lite) för att en perfekt kopia inte gick att göra och spridningen var långsam i den fysiska världen. Nuförtiden så får man knappt ens göra säkerhetskopior, inte ens sådana som är helt för eget bruk. Och om musikindustrin fick sin vilja igenom så förväntas man väll att löpa en ny uppsättning mp3 filer för varje mp3 spelare man köper. (Eller varför inte för varje lyssning.)

  Dess utom handlar inte detta detta fallet om musik utan film. Där har det väll inte alls varit samma lagliga utrymmen för kopiering hemma för eget bruk, inte ens bakåt i tiden. Beviset skulle närmast ligga att det inte kom en motsvarande dubbeldäckare i videoform som kassettspelarna hade. Åtminstone i enkelhet att använda, vid pivatkopiering eller skapande av mix tapes. Visst, det finns några video/dvd kombinationer som tillåter överföring mellan formaten. Men dom uppmanar mer till regelrätta backuper. Priset var kanske en annan faktor den med, på den analoga tiden.

  1. Anders Troberg

   August 26, 2011, 13:52:54

   “Beviset skulle närmast ligga att det inte kom en motsvarande dubbeldäckare i videoform som kassettspelarna hade.”

   Visst fanns det sådana, de var jättesmidiga. I princip var det två kompletta VHS-spelare i en låda, med kanalväljare och allt. Lätt att kopiera med, men också användbar för annat, tex att spela in två kanaler samtidigt eller att spela in en kanal medan man tittar på en annan inspelning.

  2. Thomas

   August 26, 2011, 16:19:42

   Tack för det svaret Anders Troberg. (hoppas att detta hamnar under ditt svar, det är menat som ett svar på det).

   ” Visst fanns det sådana, de var jättesmidiga. I princip var det två kompletta VHS-spelare i en låda, med kanalväljare och allt. Lätt att kopiera med, men också användbar för annat, tex att spela in två kanaler samtidigt eller att spela in en kanal medan man tittar på en annan inspelning.”

   Då får man googla och se om man hittar några. Själv har jag aldrig sett en.

  3. Anders Troberg

   August 26, 2011, 20:45:31

   Well, de fanns, men det var bara hardcore-entusiasterna som hade dem, ungefär som 300-skivors-CD-växlarna. Inte ens jag hade dem, jag körde med två separata VHS-spelare (för att minska risken att båda gick sönder samtidigt, vilket var måttligt framgångsrikt).

 3. Arakun

  August 26, 2011, 11:30:03

  Vi är nu inne i en fas där allt fler skolelever utrustas med egna datorer och jag vågar nog tippa på att den rätt stor andel av dessa ägnar sig åt olaglig fildelning. Om alla skolor aktivt började leta efter piratkopior på elevernas datorer så skulle upphovsrättsindustrin kunna leva gott i många år på skadestånden från en hel generation. Kanske kan det vara något för Ung Pirat – att lära ut kryptering till Sveriges skolelever (fast det kanske de redan gör?).

 4. Pim

  August 26, 2011, 12:43:01

  hur mot jag än är mot mjukvarupatent och fildelningslagar så finns det ett reellt problem i att den yngre generationen blivit så curlade i hela sitt liv att en del aldrig kan tänka sig att betala för vissa saker. Och undersökningar visar att det är en större grupp än man kan som har den inställning.

  Så ska man ha trovärdigt ska man inte antyda att dessa kommer att betala för visst material om de bara gillar det. För dessa har en helt annorlunda inställning än vi tidigare sett.

  Lösningen är dock inte att låtsas att allt är som förut (man betalar för det man gillar), eller komma viftande med föråldrade lagar. Istället får marknaden anpassa sig efter de nya spelreglerna.

  Soo what om musiker inte får betalt för sina skivor? Vem sa från början att den är en mänsklig rättighet att få sitt intresse som sin huvudinkomst?

  Och naturligtvis samma sak med film och andra områden.

 5. jeffer

  August 26, 2011, 17:53:57

  “stämma skiten ur hyggligt folk” Exakt! Det är målet och det är metoden, och vi har bara sett en blygsam början hittills.

  Piratpartiet är ensamma om att driva detta. Detta trots att det är helt vanliga medborgare bland miljoner som slumpvis väljs ut för att statuera exempel. Det visar vem som står på medborgarnas sida. Men det visar också genom walk-over vilka som tagit parti för medialobbyn.

 6. Piraten

  August 26, 2011, 19:13:19

  Tycker det stinker om Reinfeldt nu, som sa att ingen tonåring skulle jagas för lite egen fildelning.

 7. Anders

  August 29, 2011, 08:40:19

  Jag hittade två grammatiska slarvfel i artikeln som för övrigt var kalas som vanligt. Om du vill städa så är det:

  “men jag var blyg en ganska blyg musiknörd av stora mått” (ett blyg för mycket?)

  “Så, vad gör man vi nu då?” (man eller vi?)

  Alltså, jag hoppas att du inte tar det som att jag anmärker på småsaker, alla texter mår bra av korrektur, och eftersom folk får bättre intryck av korrekt svenska så tänkte jag bara hjälpa till en smula.

  Du gör ett bra jobb! Fortsätt med det.

  1. Anna Troberg

   August 29, 2011, 09:44:22

   Ah, tack! :-)

   Ju mer upprörd jag är när jag skriver något, desto fler typos blir det. Det är tur att jag har trevligt folk som hittar dem åt mig.

 8. Elias L.

  August 31, 2011, 02:03:17

  Fick mig att tänka på ett star trek avsnitt jag såg nyligen, haha.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *