Pages

Categories

Search

 

Expressen undviker verkligt ansvar

Expressen undviker verkligt ansvar

by
August 29, 2011
Politik, Samtal på och utanför nätet
15 Comments

Expressen lägger om sin kommentarsfältspolicy och väljer därmed kapitulation istället för verkligt ansvar och samtal.

Jag vill först och främst säga att jag förstår problembilden. Många kommentarer är osakliga och handlar inte om något alls. En del är otrevliga. En del är skitotrevliga. Jag är helt enig i det. Jag är dock inte alls enig om lösningen. Den kommer bara att vara lite fernissa. Skiten kommer att frodas under ytan i vilket fall.

Så, låt oss kika på Expressens åtgärder. Man tänker nu börja förmoderera sina kommentarsfält. Här begår man samma misstag som många av dagens politiker gör. Man visar noll och ingen tillit till människor. Man tror att det enda sättet att hålla dem i schack är att ha dem i kort och stramt koppel. Det finns faktiskt ett annat sätt. Man kan förutsätta gott om människor tills de faktiskt missköter sig.

Det är betydligt bättre att ha kommentarsfältsvärdar som finns i kommentarsfälten och pratar med kommentatorerna och, om det skulle behövas, slänger ut de som missköter sig. Det ger ett betydligt mer välkomnande intryck än förmoderering. Om man nu ändå måste betala någon för att sitta och moderera, så kan man lika gärna betala någon som sitter och försöker sprida god stämning.

Expressen vill komma ifrån till exempel rasistiska kommentarer och jag kan förstå magkänslan. Jag gillar verkligen inte heller rasistiska kommentarer, men tror Expressen att åsikterna försvinner för att de förmodererar bort dem? De finns kvar och ju mer man modererar bort dem, desto starkar blir dessa personer i sin övertygelse om att de är utstötta och har rätt. Låt dem häva ur sig vad de har att säga och bemöt dem på ett ordentligt sätt istället. Försök prata med dem. Jag har upptäckt att ganska många som häver ur sig knäppa saker gör det mest för att få uppmärksamhet. Ger man dem det, och det behövs verkligen inte mycket, så brukar de lugna ner sig och kunna föra ett mer normalt samtal.

Det finns naturligtvis ohjälpliga troll, men då kan man ju slänga ut dem efter en varning och förklara tydligt och trevligt varför personen slängs ut. De flesta har inga större problem med att man bannar folk om man bara förklarar tydligt varför. Just nu känns de flesta tidningars moderering tämligen godtycklig, hattig och framför allt ges ingen förklaring till varför kommentarer tas bort och folk slängs ut. Det skapar bara ännu mer frustration och ännu värre kommentarsfält.

Sedan har vi det där med möjligheten att vara anonym. Lite kudos till Expressen för att de i alla fall verkar inse att det är problematiskt att omöjliggöra anonyma kommentarer. Däremot verkar det som om de trots allt kommer att gå mot en sådan “lösning”. Tyvärr är det inte en lösning på något. Det är ett utmärkt sätt att tysta viktiga röster i debatten. Jag tror att man förlorar betydligt mycket mer med det än vad man vinner på att rensa ut några troll.

Jag ser dessutom ingen som helst antydan från Expressens sida att man tänker se över sitt eget språk i artiklarna. Det kanske de borde göra. Krigsrubriker om “nakenchocker”, “skräckmagar” och what have you, inspirerar inte direkt till välartikulerade och sansade kommentarsfält. Expressen verkar inte vilja ta verkligt ansvar. Man väljer istället att sopa problemet under mattan istället för att faktiskt ta hand om dem.

Nåja, jag har skrivit massor om kommentarsfälten. Bland annat på bortabloggen och i DN Kultur.

I dag kommer jag dessutom att prata mer om kommentarsfältens vara eller inte vara i dagens “Breaking News” med Filip och Fredrik. Det sänds 22:10 på Kanal 5. Kika gärna på det.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


15 Responses

 1. LG Ericsson

  August 29, 2011, 17:30:26

  I Sveriges största kvällstidning Aftonbladet kallar kulturchefen Åsa Linderborg Ikea-grundaren för Ingvar Mein Kampfrad för att denne som 17åring, defitionsmässigt ett barn, var med i Svensk socialistisk samling, ett naziinfluerat parti.

  När sådant kan skrivas i Sveriges största tidning känns frågan om debattnivån på nätets kommentarsfält något futtig.

  (kommentar saxad ut Skånska Dagbladet)

  1. Anna Troberg

   August 29, 2011, 20:35:52

   Hej LG,
   ja, det där är ju knappast något som inspirerar till ett trevligt kommentarsfält. Jag har verkligen ingenting till övers för de åsikter Kamprad hade som 17-åring, men det tillför ju knappast något att kalla honom Ingvar Mein Kampfrad om man vill föra någon form av seriös debatt om något.

  2. Kloker

   August 30, 2011, 18:49:38

   Att Åsa Linderborg kallat Ikea-grundaren för “Ingvar Mein Kampfrad” är allvarligt. Att det överhuvudtaget släpps fram på redaktionell plats (som Aftonbladets kulturblogg ändå får anses vara http://blogg.aftonbladet.se/kulturbloggen/2011/08/ingvar-mein-kampfrad) mot bakgrund av att många tidningar ändrar regler för kommentering är fullständigt oacceptabelt

   Man bör nog inte underskatta möjligheten att de etablerade medierna här har sett en chans att visa vad de tror är handlingskraft. De tror sig stärka sina egna positioner och få publiken att rikta sina öron mot deras envägsmegafoner istället för det betydligt modernare: Samtalsformen. Det lär inte fungera något vidare annat än kortsiktigt. För mellan raderna av vad de säger går det att skönja vad de menar:

   “Titta hur mycket vi tar avstånd från Breivik. Bra va? Håll nu tyst lilla vän men gilla oss gärna på facebook”

 2. Anders S

  August 29, 2011, 19:51:14

  Det är inte bara Expressen utan DN också samt Aftonbladet “Aftonbladet skärper också möjligheten att lämna anonyma kommentarer på nätet. På tisdagen presenterar tidningen sin nya policy som innebär att den som vill kommentera artiklar fortfarande kan göra det med en inloggning via sin Facebook-profil.”

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article13543944.ab

  1. Anna Troberg

   August 29, 2011, 20:37:08

   Hej Anders,
   ah, se där. Det verkar som om alla känner att de måste hänga på nu för att inte stå ensamma kvar. Trist att ingen verkar välja att faktiskt ta ordentligt ansvar för sina kommentarsfält.

 3. Elias.L

  August 29, 2011, 21:02:25

  Undviker ansvar ?
  är inte det som att säga att mörkret undviker ljus eller att omedvetna undviker medvetenhet ?

  Om man tar pressen på allvar kan man lika gärna gå i kyrkan också.

 4. Elias.L

  August 29, 2011, 21:08:58

  Hur kan man undvika något man inte känner till eller vet vad det är,
  pressen har 3 funktioner;
  1. Att tjäna pengar på folkets känslor.
  2. Att hålla folk rädda och ovetande.
  3 Att bevara status quo inom politisk korrekt het och sålja reklam.

  1. Anna Troberg

   August 30, 2011, 15:16:13

   Hej Elias!
   Well, det är frågan. Men eftersom de själv lanserar detta som om det vore ett sätt att ta ansvar, så måste ju någon säga att de undviker ansvar. Jag kände att jag var den någon. 😉

 5. Tobias

  August 29, 2011, 23:09:28

  Ville bara säga.. snyggt jobbat på femman idag! =)

  1. Anna Troberg

   August 30, 2011, 15:48:06

   Tack, Tobias!
   Jag gillar inte skrikdebatter, de blir alltid stökiga och ger inte så mycket. Men, det är viktigt att vara med och göra vad man kan i alla fall. :-)

 6. Fredrik

  August 30, 2011, 10:04:18

  Nog kan man urskilja vissa likheter mellan SD- och PP-sympatisörers retorik i kommentarsfälten, även om tonläge och människosyn oftast är annorlunda. SD-människorna talar om PK-media, medan piratisterna föredrar “gammelmedia”. Båda grupperna anser sig undanskuffade och orättvist behandlade av etablissemanget. När intervjuare ställer kritiska frågor till en partiföreträdare betraktas de gärna som köpta eller indoktrinerade. Intervjuare som stryker partiet medhårs får däremot alltid beröm och anses klarsynta. När PP inte lyckades få genomslag för sina frågor i den senaste valrörelsen var det givetvis gammelmedias fel och de etablerade partierna som medvetet förteg PP:s problembeskrivningar. Kritiska kommentatorer på PP-bloggarna beskylldes ofta för att vara troll, utsända av copyrightindustrin etc.

  Efter gårdagens Breaking News twittrade någon: “Robert Aschberg tycker att det är hemskt att tjejer blilr kallade hora på nätet. Själv kallar han tjejer för tjuv i tv.” En närbesläktad kommentar från SD-håll kunde ha varit: “NN tycker att det är hemskt att muslimer blir kallade as och svin på nätet. Själv kallar han invandrarkritiker för kräk och islamofober.”

  Både SD och PP har för vana att inta en martyrroll. Detta förhållningssätt ger ett ganska omoget intryck.Dessutom ska man inte glömma att båda partierna finns representerade i de fina salongerna, i riksdagen respektive EU-parlamentet.

  Men tvingas jag välja mellan dessa båda missförstådda stackare väljer jag givetvis PP.

  1. Anna Troberg

   August 30, 2011, 15:20:43

   Hej Fredrik!
   Är det egentligen inte så vilket parti man än kikar närmare på? Man gillar alltid de som håller med en lite mer än de som inte gillar en. Det tror jag är ett ganska allmänmänsklig agerande.

   Med det sagt, så jobbar vi inom PP en hel del med att vi och våra anhängare ska bete sig schyst på nätet. Det finns tillfällen under FRA-debatten som jag inte är så stolt över, eftersom jag inser att jag troligen bidrog till en ganska hetsk stämning med mitt bloggande. Jag tänker ofta på det och gör vad jag kan för att det inte ska ske igen. Jag vill att människor som stöter på en pirat, på nätet eller utanför, ska tycka att det var en hygglig prick även om de inte delar våra åsikter. Ingen lyssnar på folk de tycker är tölpar. :-)

 7. Elias L.

  August 31, 2011, 02:01:50

  Tack Anna, jovisst är det ett konstigt sätt att ta ansvar på, att frånsäga sig allt.

 8. E-mannen

  August 31, 2011, 20:03:07

  Ett system som jag tror skulle funka bra för större tidningar för att få bukt med de värsta “näthatarna” är att göra som http://slashdot.org har gjort.
  Alla med ett konto (eller i Aftonbladets mer strikta variant facebook-bundet-konto) hamnar på 1 poäng i ett modereringssystem.
  Alla som skriver något utan konto (kallas ‘Anonymous coward’ på slashdot) hamnar på 0 poäng i modereringssystemet.

  Utgångsläget för läsarna är att läsa på 1-poängsnivån och om man själv vill ta steget ner i anonym-delen så för man ställa in med en setting att man vill läsa på nivå 0 också.

  Detta är ett grundläggande system som på slashdot har byggts ut med fler nivåer och att reguljära läsare tilldelas poäng att dela ut till kommentarer, men som ett enkelt system borde det gå ok med bara 1 och 0.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *