Pages

Categories

Search

 

Jag experimenterade med Aftonbladets kommentarsfält

Jag experimenterade med Aftonbladets kommentarsfält

by
September 1, 2011
Politik, Samtal på och utanför nätet
23 Comments

I går gav jag Aftonbladet och andra nättidningar konkreta tips om hur man får trevliga kommentarsfält i en debattartikel: “Fel väg att avskaffa anonymitet på nätet“.

Problemen med otrevliga kommentarsfält är inte ett tekniskt problem, som man kan lösa med tekniska hjälpmedel. Det är ett kommunikativt problem som man löser med kommunikation. Jag struntar högaktningsfullt i att det tydligen är kul att skratta åt oss som tror på att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad.

Vill tidningarna ha trevliga kommentarsfält får de kliva ner från sin piedestal och faktiskt vara närvarande i sina kommentarsfält, inte som poliser, utan som goda värdar. Jag har skrivit om det i DN Kultur också: “Bjud in människor till samtal“.

Men, talk is cheap. Jag tror inte på att bara sitta och snacka. Jag tror på att leva som man lär. Därför tog jag tillfället i akt och använde både Aftonbladet och deras kommentatorer som ovetande försökskaniner för att bevisa min tes om att man kommer långt med närvaro och vänlighet. Jag gjorde det som tydligen är helt otänkbart enligt en rad olika debattörer. Jag hälsade på i kommentarsfältet och pratade lite med de som tagit sig tid att läsa min artikel.

Jag tittade in då och då under arbetsdagens gång och småpratade med läsarna. Jag utvecklade resonemang tillsammans med dem. Jag klarade upp några missförstånd. Jag var till och med lite sträng någon enstaka gång när någon inte kunde avhålla sig från att prata om helt andra saker. Och vet ni vad som hände?

Det kom sammanlagt cirka 330 kommentarer och det hela utvecklades till ett av de trevligaste kommentarsfälten som jag någonsin sett på Aftonbladet eller någon motsvarande tidning. Folk var trevliga, höll sig till saken, var trevliga och intresserade. Visst fanns det ett par undantag, men de fick aldrig möjlighet att ta över och förstöra diskussionen. Vi lyckades till och med få Aftonbladets debattvärdar att göra sporadiska inhopp.

Det finns dock tre saker som bekymrar mig en smula och ingen av dem beror på kommentatorerna, utan på Aftonbladet.

1. Mat- och sovklocka – Av någon outgrundlig anledning använde sig Aftonbladet av någon sorts kommentarsfältens mat- och sovklocka. Klockan halv elva till tolv var det lunchpaus i kommentarsfältet. Av detta drar jag slutsatsen att Aftonbladet praktiserar långlunch och dessutom inte verkar ha tänkt på att det är just under lunchen som många människor faktiskt har möjlighet att delta i samtalen.

Lite senare blev det en ny paus, som jag antog var en kaffepaus eller något sådant. Jag passade i alla fall på att ta mig en espresso medan jag väntade på att få fortsätta att prata med kommentatorerna.

Klockan 16:00 PRICK avslutades diskussionen helt. Man får inte kommentera idag heller, så jag antar att det var det och att det inte blir några mer samtal just där.

Jag är ganska övertygad om att den där mat-och sovklock-varianten inte fungerar för kommentarsfält. Möjligen är den bra för mitt midjemått eftersom den tvingar mig att äta på mer regelbundna tider, men jag tror inte att det var det som var Aftonbladets poäng med det hela.

2. Märklig banning – En kommentator lyftes ut ur samtalet för att han hade uttryckt sig rasistiskt. Jag har nu inget till övers för åsikter som gör skillnad på folk och folk, men jag jag förstod ändå inte riktigt varför han blev utlyft så snabbt. Jag sa åt honom att hyfsa till sig och hålla sig till saken och efter det var det lugnt. Ändå meddelades jag och de andra att han blivit utlyft efter den lilla kaffepausen. Det kändes en smula hastigt och lustigt. Det är möjligt att personen ställt till problem tidigare, men just där och då var han inget större problem.

3. Bortplockade kommentarer – Ännu en kommentator fick sina kommentarer bortplockade. Han mejlade mig senare kopior av de kommentarer han fått bortplockade och jag förstår faktiskt inte alls varför de blev bortplockade. Jag har klippt ur hans mejl. Det är lite långt, men det är väl värt att läsa igenom. Jag tycker att det beskriver den frustration som uppstår hos trevliga kommentatorer när kommentarsfälten inte sköts optimalt. Läs själv och fundera:

Så kom då dagens bloggdebatt, jag postade ursprungligen tre inlägg (det andra bör du känna igen, du kommenterade på det):

inlägg 1: 1) underlig inkonsekvens, det klagas ofta på attkonspirationsteorier frodas i kommentatorfälten, men när Helin ger uttryck för att han ser att främlingsfientliga krafter och nätverk tar kommentatorfälten i besittning så ger han själv uttryck för en dåligt (vad jag kan se) underbyggd konspirationsteori. En alternativ och mer trolig tolkning är att de människor som hyser en avvikande åsikt som inte förs fram i media ser sin möjlighet att uttrycka den och därför blir överrepresenterade. Vilket borde vara helt i sin ordning. 2) En annan underlig inkonsekvens är att man till exempel anonymt kan lämna uppgifter som fäller en minister, såsom i Littorin-fallet (kvinnan kanske inte var anonym, men fallet illustrerar ändå min poäng), eller att man skyddar identiteten på de två kvinnorna i Assange-fallet, men du skall alltså inte kunna uttrycka en enkel åsikt anonymt! Lite upp och ner-vända världen. forts …

inlägg 2: … forts 3) Jag vill själv välja forum och kanal för mina debatter. Debatterar jag i ABs kommentatorfält vill jag begränsa debatten dit, det låter anonymiteten mig göra. Jag vill inte börja få missriktade brev i brevlådan eller stenar genom fönstret. (eftersom jag har ett av Sveriges absolut vanligaste namn är detta ingen större risk i mitt fall, jag är faktiskt mindre anonym med mitt nick, men principiellt så …). Det handlar inte om att stå eller inte stå för sina åsikter, det handlar om att få välja tid, plats och form för att föra ut dem. 4) Man har helt missat risken med identitetsfväxlingar, Anna Svensson och Johan Larsson kan känna sig trygga med den anonymitet de har, men om Theresa Ljungström i Luleå uppskattar nog inte att hitta en död katt i brevlådan pga av en kommentar som Theresa Ljungström i Malmö skrev. (eller skall ni sätta ut namn OCH adress på kommentarerna för att undvika förväxlingar). 5) Risken för avsiktliga missrepresentationer. Åke Eriksson sätter upp ett falskt FB-konto och postar illasinnade kommentarer under sin politiska motståndare Urban Tråckelmyrs namn, med konsekvenser. Sådant har ju redan skett i andra politiska sammanhang.

inlägg 3: Kan dessutom tillföra att jag har, som en ganska flitig besökare i ABs kommentatorsfält, sett väldigt lite av faktiskt hat och/eller rasism eller liknande kommentarer. Däremot haglar beskyllningar om hat och rasism åt/från alla håll och kanter. Tonen som förekommer i kommentarerna är rent generellt inte mycket värre än den som förekommer i krönikor och artiklar på tidningen. Möjligen blir det lite mer koncentrerat i kommentatorsfältet, då kommentarerna är väldigt begränsade till längd och ofta skrivs i alla hast. Och … sist men inte minst, varför måste man vara så förbannat trevlig jämt? Ibland behöver man fräsa till för att göra sin ståndpunkt klar, jag har vid ett fåtal tillfällen tagit bladet från munnen och talat om för andra individer i forumet vad jag tycker om dem. På vilket vis skiljer det sig från vad AB i många fall gör? (t.ex. med sin kampanj “Vi gillar olika” som väl i ärlighetens namn borde ha hetat “Vi gillar inte SD”, och bortsett från att den är riktad mot ett parti och inte en individ, uppfyller alla krav som man använder för att moderera bort kommentarer. Brasklapp: jag är varken anhängare eller röstar på SD, det är väl bäst att tillägga det för att inte få denna kommentaren bortmodererad)

Slängde också in följande inlägg någonstans på vägen, som tydligen nu också har försvunnit, fast den var kvar ett tag:

AB har förstås som en prviat aktör rätt att utforma och följa vilka regler de vill för sina kommentatorsfät. Jag tycker dock att detta är en otrevlig trendbrytare. “Ge djävulen lillfingret så tar han hela handen”. I och med att de etablerade tidningarna går ut och styr/stryper debatten i sina kommentarsfält kommer snart diskussionen dras igång om övriga nätet och alltfler risker höjas för att det skall städas där också. I förlängningen stryps åsiktsfriheten. Det är redan förbud mot att ifrågasätta förintelsen i Tyskland (jag ifrågasätter inte förintelsen, jag ifrågasätter förbud mot att ifrågasätta den), I USA finns krafter högt upp i administrationen som trycker på förbud och styrning av “konspirattionsteoretiker” och att det skall vara förbjudet att ifrågasätta den globala uppvärmningen. När tidningarna tar bort anonymiteten i kommentarerna är det ett första steg i att införa en åsiktskontroll. (eller andra steget snarare, det första steget, att godtyckligt ta bort kommentarer som inte faller moderatorerna i smaken har varit infört sedan länge).

Här borde allt ha varit frid och fröjd, men … inlägg 1 försvann. jag skrev en stilla undran om det var tekniskt eller borttaget (benefit of the doubt) och postade om inlägget. Det försvann igen. Så envis som jag är så postade jag om det en tredje gång och frågade varför det togs bort. Och givetvis togs det bort igen. Vid detta lag hade min temperatur nått nukleära nivåer så jag postade följande inlägg:

Skulle vilja ha ett svar från AB på varför mitt första inlägg med punkt 1 och 2 på mitt fempunktersinlägg tagits bort upprepade gånger. Det gör mig ärligt förbannad, och det som verkligen får mig att se rött är att det görs utan någon som helst kommunikation eller motivering om varför. Jag ser ärligt talat inte att mitt inlägg skulle bryta mot någon av ABs regler, bara att det pekar på en inkonsekvens i ABs policy och en inkonsekvens i den allmänna pressetiken. Det är inte första gången jag råkat ut för detta, och inte första gången jag uppmanat moderatorn att ge mig en förkaring eller motivering. Jag har alltid mötts av tystnad. Och det kan jag tala om för AB, att om det är något som genererar verkligt hat, så är det när man kapar människors kommunikation och täpper till munnen på dem utan att ge dem minsta möjlighet att gå i svaromål. Så skulle vilja se att någon rakryggad individ på AB träder fram och ger mig ett ärligt svar på vad det är som är så olämpligt i punkt 1 och 2 av mitt inlägg. publicera gärna inlägget oxå så övriga kommentatorer kan bedöma det.

Och så postade jag om det förbaskade inlägget en sista gång, exakt klockan 16:00. Och det blev faktiskt kvar i hela fem minuter innan det rök igen. Fortfarande utan någon motivering. Varvid jag börade anmäla inläggen från AB’s egna redaktörer för att bryta mot sina egna regler (bl.a. Bristande respekt för människors särart, privatliv, kulturell tillhörighet eller nationalitet. jag anser nämligen mig själv vara säregen och ha blivit mött med bristande respekt. Anmälde också för Felaktig information. De hycklar helt enkelt. I en sista anmälan mot deras egna moderatorer antydde jag någonting om att polisanmälan. (Som jag givetvis begriper att jag inte har något underlag för, men de framhäver att kommentatorers inlägg kan komma att polisanmälas, så jag tycker bara att de bör få smaka lite på egen medicin).

Det som stör mig, och som jag anser behöver tas upp i debatten är att det finns en ganska klar styrningen i kommentatorsfälten på vad man faktiskt får och inte får säga. Det är inte första gången jag råkat ut för detta. Det var t.ex. helt omöjligt att få in en kommentar som ställde frågan varför man inte skulle kunna få ifrågasätta homosexualitet när man kan ifrågasätta allt annat (i samband med att Apple hade någon korkad app som skulle bota homo). Jag varken kritiserade homosexuella eller deras rättigheter utan undrade bara varför det inte skulle gå att uttala en avvikande åsikt i ämnet. Inte ens denna meta-åsikt överlevde mer än högst en minut åt gången. Jag tror jag försökte posta den ett tjugotal gånger i olika formuleringar. inga angrepp, inget hat, bara en frågeställning. (no offense btw, jag vet att du själv tillhör kategorin lesbiska (även om du själv säger “flata”, så betraktar jag det som ett invektiv och undviker det))

Massmedias roll i detta avseende behöver uppmärksammas, för vad de gör, speciellt AB (den enda egentliga tidning jag kommenterat på i någon större utsträckning) är att de faktiskt smygcensurerar debatten. Det värsta är inte att de tar bort inlägg, det värsta är att de gör det mer eller mindre dolt och presenterar en falsk front av åsiktsfrihet och demokrati. Och detta anser jag vara en verklig fara. Såg häromdagen någonstans (kommer tyvärr inte ihåg vart) en officiell skribent som nämnde något om otillåtna åsikter, en oxymoron som man tycker borde fastna i halsen, men som jag reda nämnde i ett inlägg, i Tyskland är det ju redan brottsligt att ifrågasätta förintelsen. Så hur länge dröjer det innnan vi börjar se åsiktsfriheten inskränkas här med att vissa åsikter görs olagliga (till skillnad från att det sätt de uttrycks på, i.e. hets mot folkgrupp, skulle vara olagliga).

Hur som helst, ledsen för mitt långa svamliga inlägg, men behövde skriva av mig min irritation och någonstans i alltihop tycker jag det känns som det finns något viktigt som vill bli sagt.

Ja, ni… Jag vet då inte. Den här killen känns sannerligen inte som ett gräsligt näthatande kommentarstroll vars kommentarer måste plockas bort. Jag tycker det verkar vara en hygglig typ, med intressanta synpunkter som han argumenterar klart och redigt för.

Möjligen kan orsaken till de bortplockade kommentarerna vara att Aftonbladet, om jag förstod saken rätt, har en “Anmäl”-knapp som automatiskt plockar bort kommentarer om någon klickar på knappen. Det känns lite märkligt. Självmoderering är ofta mycket bra, men då måste det ju krävas mer än ett tryck på “Anmäl”-knappen för att ta bort en kommentar. Det går inte att ha ett kommentarsfält där alla har veto.

Hur som helst, så hade jag väldigt trevligt i kommentarsfältet under min artikel. Tack till Aftonbladet och alla ni som pratade med mig i kommentarsfältet. Jag kommer att fortsätta vara aktiv i kommentarsfält under mina artiklar. Det får bli mitt lilla sätt att bidra till bättre stämning på nätet.

UPPDATERING: Eftersom SvD tydligen utlyst en bloggstafett i frågan om kommentarsfälten, så länkar jag dit och är med i den.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


23 Responses

 1. morr

  September 1, 2011, 13:35:37

  snyggt! 😉

 2. chris Jangelöv

  September 1, 2011, 14:21:34

  Bra gjort. Ska bli intressant och se om det kommer reaktioner från AB. Den här debatten är oerhört viktig.
  Det är talande med lunch- och kaffepauserna, tycker jag. Man ser lätt vems villkor som gäller och att det inte är den ärliga viljan till samtal och samutveckling som styr.

 3. nef

  September 1, 2011, 14:42:12

  Det kan nog inte sägas enklare än så här:

  “If your website is full of assholes, it’s your fault. /…/ And if you have the power to fix it and don’t do something about it, you’re one of them.”

  Läs mer här.

 4. Jesper

  September 1, 2011, 15:34:18

  Anna, du är lätt sveriges bästa partiledare. Mest imponerad just nu är jag över din förmåga att få ett kommentarsfält under en artikel i aftonbladet att bli intressant att läsa, det närmsta jag kommer i liknelser är Herkules enkla men geniala sätt att röja lite i den där gamla sura kungens stall. Om Jan Helin lovade dig en tiondel av Aftonbladet i belöning för de urstädade pissrännorna tänker jag att Emma Opassande kanske kunde administrera den delen, IMHO.

  Om nu inte Jan Helin presenterar någon belöning, så vill jag göra klart att det är min fasta övertygelser att Xena inte skulle haft ihjäl Augeas om det var hon som städat bland djuren, utan fått honom att förstå att han måste hålla efter sina stallar bättre och sedan vandrat vidare till nästa äventyr.

 5. Sun tzu

  September 1, 2011, 16:03:57

  Jag har numera slutat läsa/köpa AB. Detta slag i luften av självgodhet fick mig att hitta nyheter på andra ställen. Innan var jag en regelbunden deltagare i komm.fälten och läste kultur/ledarsidor eller andra artiklar som jag aldrig intresserat mig för innan. Men jag överlever nog. Undrar om AB gör det i längden?

 6. Docturnal

  September 1, 2011, 16:26:41

  Väldigt bra initiativ! Om fler exempel som detta kan ändra gammelmedias och därmed även samhällsdebattens syn på yttrandefrihet på nätet kanske vi kan få folket att känna inför våra grundläggande demokratiska värderingar igen och motverka att sverige fortsätter i den riktning som FRA, Ipred osv leder mot.

 7. Anders S Lindbäck

  September 1, 2011, 17:00:25

  Många siter som modererar och tar bort inlägg brukar ha som policy att ta bort alla inlägg som kommenterar eller kritiserar modereringen.

 8. Elias.L

  September 1, 2011, 17:04:27

  Bra jobbar Anna <3

 9. Medborgare X

  September 1, 2011, 21:10:34

  Anna!
  Fint initiativ. Jag är övertygad om att din väg fram är den rätta, att ta sig tid att tala med de som vill kommentera det som skrivits i artikeln. Men där kanske den stora skiljedelaren mellan journalister och bloggare går. Bloggare vill ha en dialog. Journalister är vana vid och vill ha en monolog.

 10. Fredrik

  September 2, 2011, 01:14:39

  Ja dessa kommentarer som togs bort av Aftonbladet är typexempel på kommentarer som inte strider mot tidningens vilkor för kommentarer men som ändå tas bort. Har kommenterat artiklar på Expressen och Aftonbladet i flera år. Har fått mängder av kommentarer borttagna utan igentlig grund.
  Har märkt att kommentarer som går emot tidningens ideologiska konstruktioner alltid tas bort om tex. argumenten mot dessa är för starka.
  Ett inlägg som säger att Sverige beviljar ca.100.000 uppehållstillstånd per år, tas nästan allt bort trots att siffrorna är hämtade direkt från Migrationsverkets hemsida. Tilläggs det i samma inlägg att över 60% av de som kommer saknar egen försörjning efter 10år i Sverige, samt att det finns mer än 500.000 invandrare som lever under stalig försörjning, så tas inlägget garanterat bort. Detta trots att alla siffror är korrekta samt att källor visas.
  Sådana fakta ses av medierna som rasistiska och främlingsfientliga.

  Står för alla mina åsikter, men jag är inte beredd att stå för andras vantolkningar av dem och de medvetna falska anklagelser jag därmed kan utsättas för.
  Därför är tex. ett ID vid inloggning för att kunna kommentera artiklar, som Aftonbladet vill införa, en fara för demokratin och yttrandefriheten.

  1. Anna Troberg

   September 2, 2011, 07:56:16

   Hej Fredrik!
   I stort sett alla tidningar har någon politisk plattform att stå på. Det går inte att förvänta sig eller kräva att de ska vara 100% objektiva. Jag tror inte ens att det går att vara 100% objektiv. Vi har alla åsikter som spökar i bakhuvudet, även när man försöker vara så objektiv som möjligt.

   Så, vill man få en så objektiv bild av verkligheten som möjligt är mitt råd att ta del av så många olika nyhetsmedier som möjligt och sedan bilda sig en egen uppfattning utifrån det.

   Kort sagt, jag tror att en del frustration kan försvinna om man skruvar ner förväntningarna på enskilda tidningar en smula. De är inte politiskt obunda och de får välja vad de ska publicera på sina plattformar. Med det sagt, tycker jag dock att de biter sig själva rejält i foten om de inte låter alla som kan argumentera för sina åsikter på ett sakligt och trevligt sätt komma till tals.

   Vad det gäller invandring etc, så är jag personligen av åsikten att människor alltid har rört på sig och blandat upp sig med varandra och att det är bra. Mångfald berikar människor, kultur och samhälle. Vi skulle inte vara de vi är idag om denna ständiga blandning inte ägt rum.

   Men, jag är mot att ignorera och stänga ute människor som inte delar min åsikt. Jag kan inte vara för öppenhet och demokrati om jag börjar välja och vraka vilka som ska få tal del av öppenheten och demokratins frukter. Alla som inte ägnar sig åt regelrätta hot och trakasserier måste få komma till tals.

   Jag förstår att det är frustrerande att inte få publicera siffror från Migrationsverkets egen hemsida. Men siffror kan ju presenteras på olika sätt. Jag får intrycket av att du menar att det är de som saknar försörjnings fel att de saknar försörjning.

   Det kan ju vara så att det är statens eller vi infödda svenskars agerande som ställer till problem. När man drar ner svenskundervisningen för de som kommer hit, så bidrar man till att öka antalet som inte får jobb. När man väljer bort välutbildade människor när man söker personal, för att de kanske inte ser ut som en hellyllesvensk eller för att han eller hon är muslim eller hindu eller whatever, så bidrar man också till att öka antalet människor som får svårt att komma in i det svenska samhället och få jobb och försörja sig.

   Om du oroar dig över att det tyvärr är så många med utländsk härkomst som inte har jobb, så kan du bidra till att hjälpa upp statistiken genom att lära ut svenska eller att inte välja bort någon på grund av deras bakgrund på jobbet, i skolan eller i fotbollsklubben.

   Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Du med. :-)

 11. dolf

  September 2, 2011, 17:44:21

  kan inte låta bli att göra en sista reflektion på detta. Detta är minst sagt lustigt att tidningar som Aftonbladet klagar på att stämningen är otäck i kommentatorsfältet när man betänker att de själva lever på att uppförstora och fabricera missämja och konflikter. Som ett illustrerativt exempel på detta kan nämnas när Magnus Uggla gjorde ett nummer i Allsång på Skansen som Aftonbladet uppmärksammade på grund av att han hånade ABBA. Jag letade reda på programmet på webben och tittade på det, Magnus Uggla skämtade alltså och framställde sig själv som en “stor” artist och ABBA som obetydliga i jämförelse. Alltså en form av skämtsam självironi där jag absolut inte uppfattar att Uggla hade någon avsikt att förminska ABBAs storhet, och jag kan inte på något vis föreställa mig att någon i ABBA skulle ha kännt sig nedvärderad av detta.
  Exemplet är trivialt, men talande, för det är inte en isolerad miss. Jag har uppmärksammat detta gång på gång, hur Aftonbladet plockar fram “hån”i rubriker och artiklar som när man verifierar det visar sig vara helt harmlösa skämtsamheter. Fenomenet är, vad jag kan se, inte heller begränsatt till harmlös underhållning utan förekommer genomgående i all deras journalistik, även om det inte alltid är lika enkelt att visa på det i tyngre sammanhang. Men talande är ju till exempel att Tea Party-rörelsen i USA framställs som en ärkekonservativ rörelse (så långt ut på högerkanten att man får vibbar från 30-talets tyskland) under Sarah Palin’s sinnessjuka ledning. Man berör aldrig den faktiska idelogiska grunden för rörelsen som faktiskt handlar om följa konstitutionen, eller att en av de verkliga förgrundsgestalterna och “grundarna” för rörelsen är republikanen Ron Paul, i stort sett den enda i den amerikanska kongressen som konsekvent motsatt sig utrikespolitiken och den krigföringen i Afghanistan, Irak, Libyen och (kommande) Iran.
  Så när dagstidningarna slår ner på att det skulle förekomma hat i kommentatorfälten så kan jag inte annat än undra, har Jan Helin och de andra chefsredaktörerna någonsin tittat sig i en spegel. Man borde kanske påpeka för dem att när man pekar finger åt någon så pekar tre på en själv. Fast, för att travestera ett välkänt ordspråk, det vore väl att slänga pärlor åt journalister.

 12. Fredrika

  September 2, 2011, 19:49:39

  Haha, här har du en utmaning, Anna!! Nån som uttalar sig om dig:

  > “Seriously…that a fucking joke and anyone who doesn’t punch that guy in the face for making such an asinine statement needs to commit suicide themselves. It must be nice to be that guy, (And everyone at torrent freak) knowing that your life is meaningless and that you will NEVER contribute anything of value to society. Nothing that anyone wants. So you don’t have to worry about other people taking it without compensating you.”

  http://torrentfreak.com/court-acquits-15-year-old-schoolboy-file-sharer-110830/#comment-299228141

  Now go give some love!! =)

 13. Kloker

  September 4, 2011, 15:19:30

  “[Aftonbladet] presenterar en falsk front av åsiktsfrihet och demokrati.”

  Jag instämmer i kommenterarens slutsats. Jag har själv, som jag tidigare kommenterat här, fått kommentarer bortplockade när jag under en DN-artikel kritiserat tidningens journalistik. Fine! Visst har de all rätt att göra så, men räkna inte med att jag i framtiden tänker trafikera eller länka till deras sida.

  Att etablerade medier nu med sin höga svansföring sätter näsan i vädret och unisont mumlande deklarerar att man inte ens med tång vill ta i grisbrottningen i pissrännan, det handlar om en enda sak. Det handlar om MAKT! Man är så skälvande rädda för att nyhetskonsumenterna kommer till tals, kan ifrågasätta, kritisera och ställa krav på den kvalitetsmässigt ganska låga journalistik som mediahusen producerar.

  Nåja. Vore jag dem skulle jag passa på att lukta på rosorna nu. IDAG. Köpa Pradadojorna IDAG. Imorgon ser världen annorlunda ut, men jag lovar att vinka till dem när jag åker förbi Arbetsförmedlingens kontor.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *