Pages

Categories

Search

 

Kulturskaparna slår ett slag för kulturdelning

by
September 3, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Jag ser i SvD att lobbyorganisationen Kulturskaparna är upprörda på Annie Lööf för att hon tydligen sagt att hon vill göra fildelning för privat bruk lagligt. Ingen överraskning där.

Lite överraskad är jag dock över detta:

I Aktuellt den 31 augusti säger Annie Lööf (C) att hon vill ”öka friheten på internet” genom att göra den fildelning som idag är illegal ”laglig för privat bruk”. Detta trots att hon samtidigt hävdar att äganderätten också ska gälla på internet.

Nog borde väl Kulturskaparna veta att upphovsrätten faktiskt är en inskränkning av äganderätten? Det Lööf föreslår genom att säga att hon vill att fildelning ska vara lagligt för privat bruk de facto är ett slag för just äganderätten.

Än mer överraskad blir jag över att Kulturskaparna snällt hjälper till att sprida det fina ordet “kulturdelning”. Jag tackar och bockar för det. Det är inte så ofta vi får hjälp från det hållet.

“Kulturdelning” är ett ganska bra ord tycker jag. Traditionellt har det kallats och kommer så klart fortfarande att då och då kallas “fildelning” i många sammanhang, men det låter lite för tekniskt för min smak. Det är som att säga att man lånar ut papper till någon när man lånar ut en bok. Filen, ettorna och nollorna, är bara ett medium. De är resan inte målet. Även om man kan dela alla möjliga sorters filer, kultur eller inte, med peer to peer-teknik, så är det mest delningen av kulturfiler som orsakar en massa rabalder och ståhej. Visst händer det att mjukvaruföretag klagar när mjukvara delas och visst försöker de förhindra delning, men det är framför allt upphovsrättsindustrin som mullrar och skickar fram sina advokater när kultur delas.

Nåväl, mest fascinerande av allt är det här stycket:

En undersökning nätverket Kulturskaparna gjort visar att åtta av tio svenskar också menar att kulturskapare ska ha betalt för sitt arbete – även på internet. Ändå väljer svenska politiker understundom aningslöst att falla till föga för den i jämförelse lilla piratlobbyns propaganda om ”kulturdelning” och önskemål om att urholka upphovsrätten och den immateriella äganderätten.

För det första, så borde man tänkt på den gamla devisem: “Som man frågar får man svar.” Om någon ställt mig frågan: “Ska kulturskapare få betalt även på nätet?” så skulle jag också ha svarat ja. Självklart ska kulturskapare få betalt. Men de måste, som alla andra näringsidkare, finna sig i det faktum att de måste anpassa sig efter kundernas önskemål och hitta modeller som gör kunderna villiga att betala för just deras arbete. Just nu verkar de mest intresserade i att försöka lägga dolda avgifter på allt och inget och tvinga folk att betala om och om igen för kultur de inte bett om att få. Ni vet väl att upphovsmän numera ska få betalt av dig när du sparar dina egna semesterbilder? Det tycker jag är ett oärligt sätt att tjäna pengar.

Det är inget fel på betalningsviljan hos de som delar kultur på nätet. Faktum är att de som delar kultur på nätet köper mer kultur än andra. De är utmärkta kulturkonsumenter. Det finns fler och bättre möjligheter än någonsin för kulturskapare att tjäna pengar, tack vare nätet. Nätet har dessutom givit många av dem möjligheten att vara mer oberoende från de stora bolagen och det är en stor vinst. Det är nämligen det ojämlika och taskiga förhållandet mellan kulturskapare och deras bolag som är kulturskaparnas största problem. Piraterna är det inte. Vi jobbar mer än gärna gratis som deras reklampelare. Piraterna är kulturskaparnas bästa vänner.

Det är också intressant att man skriver “den i jämförelsevis lilla piratlobbyn”. Ja, om man räknar i pengar och antal advokater är vi naturligtvis små. Om man räknar i hur många människor som lever som vi lär är vi enorma. I dag kulturdelar över två miljoner svenskar skapligt regelbundet. Det visar tydligt att även om upphovsrättsindustrin har större muskler vad det gäller pengar och advokater, så har vi mycket större muskler där det räknas. Det är nämligen den allmänna opinionen som brukar få sista ordet i sådana här fall.

Om miljoner människor uppfattar kulturdelning som en naturlig och självklar del av tillvaron har upphovsrättslobbyn uppenbara problem. Jag antar att det är därför man nu mobiliserar och skruvar åt tumskruvarna på vanliga hederliga kulturdelare. Den senaste tiden har man släpat en 60-årig rockabillyfantast och en vanlig hederlig 15-åring inför rätta. Fler åtal ligger i pipelinen. Så ser det ut när en spelare spelat ut alla sina kort utom ett och håller på att förlora. Då samlar man alla sina krafter i ett massivt anfall och hoppas på det bästa.

Men låt dem skrämmas. Låt dem skramla med sina vapen. Varje gång de slår mot kulturdelare kommer Piratpartiet och Ung Pirat att vara där och rikta strålkastarljuset på de onödiga rättsprocesser de utsätter vanligt hederligt folk för. De kommer att falla på eget grepp.

Jag måste säga att Kulturskaparnas artikel livade upp en annars ganska grå lördag för mig. De var snälla och hjälpte oss att sprida ordet “kulturdelning”. Dessutom visade de genom sina gamla hederliga förminskande härskartekniker att de är mer bekymrade över piratrörelsen än vad de vill påskina. Hade vi varit så små och oviktiga som de säger, så hade de inte sparkat rakt ut när Annie Lööf talade om fri delning för privat bruk. De hade inte heller behövt försöka förminska oss hela två gånger i en enda artikel. Tack för hjälpen, hörni!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Henrik

  September 3, 2011, 15:37:28

  Jag satt och läste igenom alla kommentarer också (som än så länge är anonyma o/). Från en snabb översikt såg det ut som att en överväldigande del av kommentarerna var väldigt negativa till själva artikeln. Tror inte det var mer än 2-3 st av de för tillfället 67 kommentarerna till artikeln som var positiva till det budskap som gavs.
  Måste kännas relativt surt för dom. :)

  Sen så hade vi naturligtvist 2-3 som var negativt inställda till invandringspolitiken där också…som sig bör i varje kommentarsfält i alla slags ämnen.

 2. Brutus

  September 3, 2011, 15:49:38

  Det säger väl en del om vilka som bevistar kommentarsfälten och varför PP slåss för att få fortsätta bombardera dem. Gratis och invandrarfientlighet är ju sånt som funkar där. Surt sa räven…

  1. Anna Troberg

   September 3, 2011, 15:55:00

   Hej Brutus!
   Du vet, precis som jag, att PP och SD är varandras motsatser. Det faktum att du försöker bunta ihop oss säger mer om dig än om oss.

   Sedan är det hög tid att sluta prata om gratis. PP kämpar för saker som man aldrig får gratis: demokrati, rättssäkerhet, yttrandefrihet, integritet, etc. Det är ju dock intressant att notera att upphovsrättslobbyn väljer att arbeta mot dessa saker genom att till exempel motsätta sig det IT-bistånd som SIDA börjat arbeta med. http://www.annatroberg.com/2011/09/01/scheise-nu-hjalper-sida-folk-att-fildela/

  2. Rolf

   September 3, 2011, 15:59:02

   Grattis till Brutus, får man väl säga, för dagens mest ointelligenta inlägg, kryddat med antydningar, lite guilt-by-association, koppling till invandrarfientlighet och den gamla beprövade stöldkopplingen. Summa summarum får man väl tacka Brutus för att så tydligt ha demonstrerat att Brutus intet har förstått och inga argument har.

 3. Hans J

  September 3, 2011, 16:07:20

  NU är frågan om man ökar “friheten på internet” genom att göra den fildelning som idag är illegal ”laglig för privat bruk”?

  “Friheten på internet” har inte med “fildelning” att göra. Detta är mest ett flörtande med den unga generationen. Centern håller på att åka ur riksdagen och måste snabbt fixa röster.

  Friheten på internet är tydligen också tänkt att öka genom att ekonomiskt hjälpa till att bygga ut internet i glesbygden som regeringen i en proposition föreslår.

  Men inte heller detta hjälper.

  Det hjälper kanske till för att öka tillgängligheten TILL internet men inte PÅ internet. Frihet PÅ internet förutsätter bland annat frihet från allmän avlyssning på detta. Vi ska veta att våra privata samtal och kontakter inte slentrianmässigt registreras av makthavare och myndigheter. Här vill både Centerpartiet och lobbygruppen “Kulturskaparna” att så ska ske. Dina och mina telefonsamtal och vårt internetsurfande ska noggrant registreras för att eventuellt i en framtid kunna användas för att “sätta dit oss”. Så verkar dessa för kulturen!

  Så önskar dessa aktörer öka vår frihet PÅ internet.

  Bevare oss!

 4. Nerhovsman

  September 3, 2011, 18:52:19

  Det som jag finner är lite fascinerande, är att det ibland låter som att allt kulturskapande skulle dö om ickekomersiell kulturdelning blev lagligt.

  Det är precis som om man glömt bort, eller förnekar, att det faktiskt en gång för länge sedan faktiskt delvis var lagligt att kulturdela. (Iallafall ta del av det som delades).

  Detta “länge sedan”, var för ca 6 år sedan, innan det blev olagligt att ladda ner, dvs ta del av, det som kulturdelas.

  Det är fascinerande, för vad jag minns, så levde och frodades Kulturen för 6 år sedan, den levde och frodades innan det blev olagligt, och den lever och frodas än idag (trots att miljoner svenskar kulturdelar även fast det nu står i rikets lagbok att det är olagligt)

 5. PJ

  September 3, 2011, 19:34:09

  Vem litar på vad Lööf säger? Istället för att lyssna på vad hon säger sig vilja (stoppa FRA), se vad hon gör (röstar för FRA).

  Lööf talar med kluven tunga.

 6. Åsa

  September 4, 2011, 14:21:51

  “Om miljoner människor uppfattar kulturdelning som en naturlig och självklar del av tillvaron har upphovsrättslobbyn uppenbara problem”, skriver du.

  Enligt Marcin de Kaminskis och andras forskning ser inte de fildelande svenskarna sig som ideologiskt baserade “kulturdelare”, utan som “free riders”, alltså gratisätare, se GP Debatt 30 augusti.

  Det är sannolikt de omkring (knappt?) 9 000 medlemmarna i Piratpartiet som kan kallas piratlobby, om man ska sägas styras av någon form av ideologisk övertygelse. I vilket fall som helst är 8 av 10 svenskar ungefär 7,2 miljoner, vilket fortfarande är betydligt fler än 2 miljoner “free riders” och 9 000 piratpartister.

  1. Erik

   September 4, 2011, 22:28:03

   Det betyder inte att 8 av 10 svenskar sympatiserar med upphovsrättslobbyn. Det kan finnas helt andra orsaker till att de inte fildelar. Fildelning är en naturlig del av vardagen för många, främst yngre även om fler och fler äldre anammar tekniken. Gissningsvis är antipiratlobbyns kärna mycket mindre även om de har stora ekonomiska resurser. De har ju inte ens ett eget parti som driver deras frågor. De föredrar väl att jobba i kulisserna och undviker den allmänna debatten som de alltid har gjort:)

  2. Christer

   September 9, 2011, 18:39:06

   Noterar bara att ingen påstod att 8 av 10 inte fildelar, utan att 8 av 10 sagt att de tycker att kulturskapare ska få betalt för sitt arbete. Som Anna mycket riktigt påpekar har det föga eller inget med fildelning att göra.

 7. Kloker

  September 4, 2011, 22:31:03

  Notera även hur de försöker blanda bort korten med “Ska vi, utan tillstånd, kunna bygga oss hus på lantbrukares mark – om det sker för privat bruk?”

  Om jag tar ett foto på din parkeringsplats lider inte du skada av det eftersom du fortfarande kan använda den. Om jag ställer min bil där gör du det, för då kan ju inte du använda den.

 8. Scary Devil Monastery

  September 6, 2011, 10:51:21

  “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”

  Marginaliseringen och skratten har för det mesta tystnat. Samtidigt fortsätter tyst, lugnt, och i orubblig takt världens fildelare att öka i proportion och antal medans allt fler vanliga icke fildelande Svenssons börjar reagera negativt på de metoder som tas i bruk för att stävja fildelningen.

  Jag påminns om hur debatten gick med radion, kassettbandspelaren och videospelaren. Och hur utfallet blev. Det här kriget har vi redan vunnit. Det är bara att dödsryckningarna i det levande liket man kallar IP är rätt tunga och ihållande.

  Tio år framöver kommer Kina, om de fortsätter samla patent på samma sätt som hittills, att sitta på en större och mer applicerbar IP-portfölj än vad USA gör i dag – när det börjar synas kommer vi att se en rask helomvändning vad gäller inställningen till “Intellectual Property” överhuvudtaget.

  Vilket kommer rycka undan mattan under fötterna hos copyrightindustrin totalt.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *