Pages

Categories

Search

 

Var den du förväntar dig av andra att de ska vara

Var den du förväntar dig av andra att de ska vara

by
September 5, 2011
Politik, Samtal på och utanför nätet
No Comment

För några dagar sedan skrev jag på bortabloggen om att näthatshatarna borde lära sig att sprida lite nätkärlek. Ju längre debatten om näthat och otrevliga kommentarsfält rullar på, desto mer uppenbart blir det att det tydligen är svårt att se bjälken i det egna ögat.

Journalisten och komikern Messiah Hallberg är ännu ett exempel i raden. Han har skrivit en artikel om det hela på SVT Debatt: “Skönt att slippa alla idioters åsikter“. Jag hade kunnat säga en hel del om hans text, men jag tycker att ni ska läsa den själva och fundera på vad det egentligen är han säger. Jag stannar därför vid att säga att jag tycker att den andas ett märkligt förakt mot alla helt vanliga människor som inte har turen att då och då få bre ut sig oemotsagda med sina åsikter i media och att lite allmän respekt och trevlighet gentemot dessa människor kanske inte skulle ha skadat.

Ägnar sig då Messiah åt regelrätt näthat? Nej. Det tycker jag inte, men det är det faktiskt få som gör. Det som populärt kallas näthat är nog ganska sällan resultatet av enstaka kommentarer. Jag tror att näthat främst upplevs när man konfronteras av en flod av kommentarer som är allmänt otrevliga. Därför är det kanske också svårt att se sin egen roll i det hela. Man glömmer bort att ens egen kommentar kommer att läsas och bedömas tillsammans med alla andras. Man bidrar till det man inte gillar utan att inse att man faktiskt gör det.

Därför är mitt råd till alla er som tycker att kommentarsfälten är för otrevliga detta: Föregå med gott exempel. Var närvarande. Var saklig. Var trevlig. Var precis den du förväntar dig att alla andra ska vara.

Tills du blivit den du förväntar dig att alla andra ska vara tycker jag att du ska vara försiktig med att kasta sten i glashus. Dåliga förebilder med höga krav på alla andra står just nu som spön i backen. Res dig över dem. Talk is cheap. Lev som du lär istället.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mia*

  September 5, 2011, 16:27:39

  Min spontana reaktion på Messiahs text är: “Äh, han vill bara provocera, så varför ska jag bry mig överhuvudtaget?”. Men om han hade menat allvar så vore han ett väldigt bra exempel på hur man skapar och förstärker en dålig stämning.

 2. Erica

  September 5, 2011, 18:20:37

  Messiah är komiker, artikeln är en del av hans dryga, nedlåtande karaktär, kolla till exempel det här klippet han gjort för svt humor:
  http://svt.se/2.157299/1.2441751/de_obegavade_kvinnorna?page157299=1

  I det perspektivet är “debattartikeln” mest att likna vid underhållning, han vill marknadsföra sig själv.

  1. Anna Troberg

   September 6, 2011, 06:47:36

   Well, låt oss säga att den uppvisningen inte får mig att vilja hyra in honom som komiker. 😉

 3. Björn Persson

  September 5, 2011, 21:23:58

  Näthat, det är väl när vissa personer hatar Nätet, eller hur? Till exempel skivbolagsdirektörer som hatar att Nätet har gjort deras bolag överflödiga, ministrar som hatar att Nätet låter folket granska deras förehavanden, och åsiktselitister som den här Messiah som hatar att vem som helst kan komma till tals på Nätet. Eller har jag missförstått något? 😉

  Och förresten, om man heter Messiah så är man väl närmast tvungen att se sig själv som förmer än alla andra?

  1. Anna Troberg

   September 6, 2011, 06:48:20

   Hej Björn!
   Ah, det är DET som är näthat. Plötsligt föll allt på plats för mig. 😀

 4. Elias L.

  September 6, 2011, 03:42:36

  Näthat är när du jatar frihet.

 5. Exxoff

  September 6, 2011, 07:51:56

  Ironin i det hela är väl att den gode Messiah själv tycker att han är ett utmärkt exempel på en person som har rätt att få uttrycka sig. Han har inga problem att ställa sig utanför den “gråa massan som bara ska tycka, tycka, tycka utan att ha något på fötterna”.

  Men han bara tycker, tycker, tycker, kanske utan att ha något på fötterna.

 6. Johan Jakonen

  September 6, 2011, 09:01:49

  När jag växte upp fick jag lära mig att anledningen till varför vi har två öron och en mun är för att vi skall lyssna mer än vi pratar.
  Jag vidhåller att det inte bara gäller för det talade ordet, utan även det skrivna.

  Jag har fått kritik för att jag inte säger vad jag tycker i alla lägen.
  Den kritiken har mestadels kommit från personer som låter munnen gå utan hejd eller ordentlig eftertanke.

  Fler borde läsa och begrunda “Att tänka först är störst” av Tage Danielsson.

 7. Deep Blue

  September 6, 2011, 10:54:01

  För mig är det så att jag undviker kommentarerna på Aftonbladet och liknande, helt enkelt för att det är så deprimerande.

  Står det något om homosexuella så kommer homofoberna framkrypande och tjatar om hur onaturligt och äckligt det är och vad gud anser.

  En story om invandrare och hur svårt en del av dem har det, så kommer SD:arna och värre fram och tjatar om hur de snyltar på bidrag, utom de som får jobb, de stjäl våra jobb. Och de börjar alltid med “jag är inte rasist, men…” och det som kommer omedelbart därefter är rasistiskt strunt.

  Eller varför inte de arbetslösa och de fattiga i Sverige, folk som inte får den hjälp de borde få i ett bra samhälle? Då kommer de fullkomligt empatibefriade typerna och gnäller om hur vissa bara latar sig och får bidrag. Som om cancer är lika med lathet, eller att vara arbetslös är ett tecken på oduglighet. Det finns många odugliga som tjänar jättebra, så där finns ingen klar koppling.

  Det är sånt (bland annat) som gör mig deprimerad. Visst får man vara rasist, sexist, homofob eller social Darwinist eller libertarian, men det är ju ändå trist. Och är det inte sådana konstiga och farliga (om de implementeras) ideologier, ja då rör det sig om rena lögner. Sen finns ju alla fundamentalister och konspirationstroende som hjälper till så gott de kan med att erodera det som finns kvar av min tro på mänskligheten.

  Och visst kan man säga att man ska ta debatten. Men allvarligt talat, vissa saker du ser på Internet förtjänar inte att debatteras seriöst. Jag har ingen förpliktelse att lyssna på vissa av de värsta stollarna och deras inlägg och kommentarer. Om någon tror att man ska diskriminera någon på grund av sexuell läggning för att hans osynliga kompis säger så, då kan vi tryggt ignorera detta utan dåligt samvete.

  1. Mårten

   September 7, 2011, 03:18:22

   Alla med jobbiga åsikter borde hålla tyst, eller? Visst är det trist med fördomsfulla människor, men fördomar uppstår väl just för att vi inte pratar med varandra?

   Att hoppas på att de man tycker har fel ska hålla tyst är nog inte en bra lösning…

  2. Deep Blue

   September 7, 2011, 08:46:14

   @Mårten

   De åsikter jag tog upp är inte bara lite “jobbiga” som du ser om du läser min kommentar igen. Bakom ligger uppenbarligen en högst otrevlig människosyn som jag knappast kan lösa genom att prata med dem.

 8. ArneP

  September 7, 2011, 09:52:51

  Var lär man sig till näthatare bäst? Nej, det finns ingen folkhögskola som har kurser i näthat. Det är genom media främst TV men även kvällspressen har redaktörer som är duktiga på att uttrycka näthat. Kolla på TV tablåerna där det finns massor av program vars ide går ut på att vara så elak som möjligt och göra bort folk i olika humor och lek program, och kvällspressen refererar gladeligen detta elände.

  1. Kloker

   September 7, 2011, 14:13:44

   Klockren kommentar! När någon skriver en elak kommentar på tidningarnas nätartiklar så läses den av hur många? Jag vet inte. Kan man uppskatta det till MAX 10 000? Det kallas “näthat”. När Idoljuryn ratar någon i TV ses det av kanske 1 500 000. Det kallas “underhållning” och ältas gärna i kvällstidningarna i en lönsam symbios, men jag känner inte till att någon på allvar har ställts till svars för konsekvenserna.

   Det sk “näthatet” är ju bara en manifestation av det hat som redan finns i samhället. Att begränsa möjligheten att kommentera löser knappast problemet. Det är bara ett sätt för medieproducenterna att försöka framställa sig som handlingskraftiga och ångerfulla när det blåser. Det framkommer tydligt att det är mediadrevens mästare vi ser utföra sin handpåläggning och skickligt manövrera i det landskap där de själva härskar.

   Hatet må prunka på nätet, men det var mediebolagen som sådde fröet. Att då ställa sig och indignerat peka finger åt något helt annat håll än sig själv… Vad är det?

 9. manen

  September 8, 2011, 08:47:06

  vill man vara elak kan man säga att det är skönt att Messiah tog bladet från munnen och undanröjde alla tvivel :>Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *