Pages

Categories

Search

 

Abele är ute och motionscyklar

by
October 5, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Pew! Den här veckan är en sådan där vecka som jag tillbringar med att springa mellan möten och ha ett ständigt dåligt samvete för att jag inte hinner med så mycket annat. Just nu har jag mellanlandat på ett konditori på Söder och sitter och försöker förstå vad Anton Abele menar med den motion han lämnat in om “Stöd till projekt som motarbetar illegal fildelning“.

Jag har nu läst motionen flera gånger och pratat med en journalist som pratat med Abele om saken. Jag kan meddela att jag inte blev klokare av det. Jag har verkligen försökt hitta någon förmildrande omständighet, men dessvärre kan jag inte läsa den på något annat sätt än att Abele på allvar menar att vi ska sponsra upphovsrättsindustrins lobby med skattepengar. Rasmus Fleischer tycks vara av samma åsikt.

Läs själv Abeles motion:

Stöd till projekt som motarbetar illegal fildelning

Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om översyn av möjligheterna för ökat stöd till projekt som motarbetar illegal fildelning.

Motivering
En stark äganderätt är en av de fundamentala byggstenarna i en fungerande ekonomi. Var och en ska känna sig trygg att det som de skapat också är något det äger. Det gäller såväl för materiel egendom såväl som för intellektuella egendom. Världen är på väg in i ett ekonomiskt system där det intellektuella kapitalet blir allt viktigare, i takt med den omställningen blir det också allt viktigare att den intellektuella äganderätten värnas starkt.

En av de största utmaningarna mot den intellektuella äganderätten är den illegala spridningen av upphovsrättsskyddat material. Fildelning och nedladdning av piratkopior gör det svårare för upphovsmännen att få en skälig ersättning för sina verk.

Lagstiftningen är ett verktyg men lika viktigt är de normer och värderingar som genomsyrar ett samhälle. Regeringen bör därför göra en översyn av möjligheterna för att stödja de olika projekt och initiativ som finns i Sverige vilka främjar respekten för den intellektuella äganderätten och motarbetar illegal fildelning.

Stockholm den 4 oktober 2011
Anton Abele (M)

Abele har skrivit en riktig fin finn fem fel-motion. Han blandar ihop äganderätt och upphovsrätt. Faktum är att upphovsrätten är en inskränkning i ägenderätten, så om det är äganderätten han vill värna, så borde han göra som Piratpartiet gör. Han borde se över hur man skulle kunna lyfta upphovsrätten ur dåtiden och fundera på hur man kan uppdatera den till samtiden.

Abele har dessutom köpt upphovsrättslobbyns världsbild rakt av utan att överhuvudtaget ta hänsyn till den oberoende forskning som finns i ämnet. Hade han brytt sig om den, så hade han lagt märke till att industrins sorgesånger klingar falskt. De saknar alltsom oftast skrupler och har tämligen lite svårt att hålla sig till sanningen.

Sist, men inte minst, vill Abele alltså att regeringen ska skjuta till pengar till “de olika projekt och initiativ som finns i Sverige vilka främjar respekten för den intellektuella äganderätten och motarbetar illegal fildelning”. Vad finns det för sådana initiativ i Sverige? Netopia, Antipiratbyrån, Kulturskaparna? De är alla lobbyorganisationer skapade att springa industrins ärenden och är till noll och ingen nytta för de enskilda kulturskapare som har massor att vinna på den nya tidens möjligheter.

Om Abele verkligen vill hjälpa enskilda kulturskapare, så borde han arbeta för att de ska få möjlighet att sätta sig in i alla de nya och fantastiska möjligheter som den nya tekniken fört in i kulturlandskapet, istället för att låsa fast dem i det gamla.

Det är inte statens uppgift att hålla uppgovsrättsindustrin under armarna bara för att de varit lata och inte brytt sig om att anpassa sin affärsverksamhet till dagens verklighet. Man gör inte kulturen en tjänst genom att förvägra den chansen att utvecklas. Det enda orosmolnet på kulturens annars så blå framtidshimmel är att det finns mellanhänder som är beredda att offra både kulturskapare och kulturälskare för sin egen vinnings skull och att det finns politiker som sitter i deras knä och inte försitter en chans att hjälpa dem.

Jag har sagt ungefär det här till Sveriges Radio och hoppas att det kommer med lite senare idag. Jag är som sagt på språng och det var lite svårt att få till ljudet, men håll tummarna för att det fungerade, folks.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  October 5, 2011, 14:34:41

  Men det här är ju jättebra. Common Culture of Umeå håller ju på med arbete för fritt licensierad kultur och skulle må jättebra av lite statsanslag till arbetet för ökad förståelse för upphovsrätt.

  Ännu bättre är arbetet mot illegal fildelning. Att främja fria kreatörer och se till att deras verk sprids mer och vildare än upphovsrättsinpackad surströmming är ju skitbra!

  Att sedan Anton Abele förmodligen inte vet vad Creative Commons är har inget med saken att göra. Fri licensiering passar perfekt in i hans ordalag! Förutom det där med ekonomisk ersättning – sådant kan man ju endast bearbeta med kompetentare kreatörer snarare än att blockera spridningsmöjligheter.

  1. Anna Troberg

   October 5, 2011, 14:36:42

   Hej Mikael!
   Någon säger mig att det inte är sådana bra initiativ som Abele menar. 😉

  2. Henrik

   October 5, 2011, 16:22:31

   För upphovsrätt och mot illegal nerladdning är två helt olika saker. Det projekt du pratar om skulle alltså inte falla under rubriken “Mot illegal nerladdning”, och därmed inte få några pengar under den här motionen.
   Från vad jag kan se så skulle enbart insutioner som aktivt jagar fildelare få dessa pengar. Inte dom som arbetar för en öppnare marknad med andra licensavtal, och därigenom sänka antalet illegala fildelare.

 2. Jerker Montelius

  October 5, 2011, 15:19:52

  Ja se där ja. Jag undrar hur Karl Sigfrid mår när han får läsa denna motion.

 3. Christopher Carrion

  October 5, 2011, 18:41:45

  Det låter litegranna som att Herr Abele helt enkelt fortsätter i herr Reinfeldts fotspår. Jag kommer att tänka på klassikern: http://www.youtube.com/watch?v=4dcGTfFvBAE
  “polis ska inte jaga människor, det ska privata aktörer och lobbyorganisationer göra istället, med hjälp av våra resurser”

  Angående det “Intellektuella Kapital”, som herr Abele talar om, som “blir allt viktigare”, så föreslår jag att han börjar se på det ur ett större perspektiv. Istället för att låsa in individuella gruppers “intellektuella kapital”, föreslår jag att istället se hur man globalt kan öka mänsklighetens “intellektuella kapital”. Hur man bättre kan sprida kunskap, göra den tillgänglig för Alla människor, globalt runt vår planet och på så sätt öka detta “intellektuella kapital” ännu mer.

 4. isecore

  October 5, 2011, 18:56:54

  Problemet med Abele (och de flesta lobbyorganisationer och naiva politiker som föreslår liknande saker) är att de lever i det förflutna. De förutsätter också en fullständigt vertikal form av skapande, där allting skapas med vinstsyfte och där “kultur” alltid är i första hand en produkt skapad av företag för passiv konsumtion, som sedan rinner ner genom en komplicerad hierarki av filmbolag, skivbolag, gallerier och övriga mellanhänder. De kan inte ens föreställa sig en horisontell struktur där saker går kors och tvärs, där folk gör mashups av varandras verk, eller där man gör saker utan vinstsyfte i första hand.

 5. Björn Persson

  October 5, 2011, 20:27:04

  “Ute och motionscyklar” var en mycket träffande formulering med tanke på att motionscyklar har den egenskapen att man inte kommer någon vart hur mycket man än anstränger sig.

 6. adam

  October 5, 2011, 21:30:06

  Hej,

  Har nu följt piratpartiets piratlobbyangrepp ett tag. Vill hålla med, men när ni kallar typ alla för det blir det omöjligt. Jag vet att Kulturskaparna gör mycket gott för enskilda kreatörer. Du håller inte med om allt men varför så hård? varför så nedvärderande? och varför så onyanserad? När du kallar IFPI (som jag tycker illa om) för samma sak som de som skapar vill jag inte vara med längre. Och det är dåligt att du inte svarar på dom frågor om upphovsrättslagen som Kulturskaparna bett om. Du är en partiledare och ska inte gömma dig bakom varken tystnad eller elakheter. Jag tänkte rösta på piratpartiet, men ändrat mig. Nu blir det miljöpartiet istället. Det var ju också dom grönas frågor som gjorde att piratpartiet fick röster i Berlin. Jag vet att du nu kommer med undanflykter för du gör aldrig fel. Tack för mig och lycka till

  1. Anna Troberg

   October 6, 2011, 07:26:51

   Hej Adam,
   Piratpartiet arbetar naturligtvis med att förändra människors attityder till saker och ting. Skillnaden mellan oss och andra lobbyorganisationer, tex Netopia och Kulturskaparna, är att vi är tydliga med var vi står när vi debatterar. Vi försöker inte se ut som om vi vore något annat än det vi är.

   Att vi inte har samma åsikt som tex dessa organisationer betyder inte att vi angriper dem eller är elaka. Det betyder just det, att vi inte delar deras åsikt. Det har vi full rätt att inte göra och det är inte så mycket mer med det. Är man i lobbybranschen måste man tåla att alla inte delar ens åsikt. Det gäller oss och det gäller våra motståndare.

   Vad det gäller Kulturskaparna, så företräder de inte enskilda kulturskapare. De företräder organisationer som företräder enskilda kulturskapare. Det är de nuförtiden själva mycket noga med att påpeka. Jag anar att det beror på att ett antal enskilda kulturskapare blev mycket upprörda över att känna att de talade för dem trots att de inte alls delar organisationens åsikter i en del frågor.

   De frågor du refererar till kommer från Kulturskaparnas talesperson Alfons Karabuda. Han har tyvärr förbrukat sitt förtroende hos mig genom att vara insinuant, fara med direkta osanningar osv. Jag har haft trevliga möte med honom, men det samförstånd som jag upplevt under dessa möten har varje gång förvandlats till en insinuant kniv i ryggen. Det är ett rent slöseri med tid och energi att försöka föra någon slags givande samtal med honom.

   Jag älskar kultur. Jag vill hjälpa till att ge kulturen en ljus framtid. Därför tänker jag inte slösa tid på dem som hela tiden söker konflikt. Jag tänker prata med de representanter för kultursvängen som är intresserade av att hitta positiva lösningar i samförstånd.

 7. adam

  October 6, 2011, 08:43:04

  Jag förstår. Det som från dig är vettiga åsiktskillnader är knivar i ryggen när de kommer från andra 😉
  Och vad hände med det där att ta hand om kommentarer och de som beter sig illa. Guida dem till ett bättre liv?
  Gäller inte när det känns jobbigt för dig?

  1. Johan Jakonen

   October 6, 2011, 09:09:15

   Har du suttit med och lyssnat på vad som har utspelat sig mellan Troberg och Karabuda och ärligt kan säga att de båda kommit med lika många fula insinuationer?

   De gånger jag har sett att Troberg har kommit med felaktigheter har hon så fort hon blivit upplyst om detta rättat sig.

   Karabuda har vad jag vet aldrig ändrat sig när massiv bevisning har presenterats för honom, utan endast kommit med undanflykter, bortförklaringar och liknande. Jag är säker på att herr Karabuda har massor med positiva egenskaper, men jag har ännu inte sett bevis på några.

 8. Elias.L

  October 6, 2011, 08:57:52

  Jag vilja se ett officiellt stöd från PP med occupy wall street.

  http://occupywallst.org

 9. adam

  October 6, 2011, 09:38:46

  Johan
  Tycker precis tvärtom och det är därför jag inte längre vill rösta på piratpartiet.
  För mycket påhopp och lögner. Jag tittar tillbaka på blogginlägg från Troberg som visar hur man vänder kappa efter vind och alltid med en fiende i sikte. Jag vill att de viktiga frågor som piratpartiet borde ägna sig åt kom i fokus. Jag tror att ett annat parti måste ta den uppgiften. Det här är oseriöst. En partiledare som inte vill prata med en företrädare för viktiga kulturorganisationer är larvigt och fegt

  1. Anna Troberg

   October 6, 2011, 10:31:00

   Hej Adam,
   jag har flera gånger försökt samtala med Karabuda och varje gång tvingats inse att han mest verkar företräda sig själv. Därför väljer jag att rikta min uppmärksamhet till dem som faktiskt verkar vara intresserade av att hitta långsiktiga lösningar för kulturen. Karabuda är som tur är inte världens medelpunkt. Det finns andra att prata med.

  2. Anna Troberg

   October 6, 2011, 10:51:52

   Hej igen Adam,

   tänkte bara säga att det minsann ser ut som om du har samma IP-nummer som just Alfons Karabuda. Vilken väldig slump! 😉

  3. Fredrika

   October 6, 2011, 10:59:06

   Har du lust att utveckla dina till synes osakliga och innehållslösa anklagelser lite, så man kan ta ställning till dom, och eventuellt bemöta dom? Vad är det för frågeställningar som lämnats obesvarade, eller bloggposter från Anna, eller påståenden från Piratpartiet, som innehåller lögner?

   Startpunkten för diskussioner om upphovsrätten är faktumet att upphovsrätten är ett koncept vars solklara, och i nutid beskrivna mål, är att gynna allmänhetens tillgång på kultur. Allmänheten alltså är den enda legitima intressenten, gällande hur man ska balansera upphovsrätten, och upphovsrättsmonopolets intrång i allmänhetens äganderätter och friheter ska per definition vara så svagt, kort och litet som möjligt.

   Skaparens möjligheter att tjäna pengar, och kontrollera allt nyttjande av sitt verk är aldrig målet med upphovsrätten, eller principiella självklarheter, utan det är eventuellt medlet, för att uppnå målet.

   Sen att entreprenörer som vill tjäna pengar på sitt skapande av intellektuella verk, har 100% eget ansvar för att lyckas med det, att använda sina verk i fungerande och eftersökta tidsenliga affärsidéer, som genererar intäkter.

   Det är inte politikernas ansvar att hitta lösningar åt misslyckade entreprenörer, som vill ha försörjningen serverad gratis på ett fat, eller att skydda affärsidéer som inte lägre tillför samhället något värde.

   Sen sist att upphovsrättsmonopolet kreatörerna privilegieras med inte kan tillåtas begå inskränkningar i allmänhetens äganderätter och kommunikation, genom att kontrollera exemplarframställning och distribution som sker i icke-förvärvssyfte och privat kommunikation, dvs fildelningen måste legaliseras rakt av, oavsett hur det påverkar attraktionskraften hos vissa enskilda affärsidéer, som monopolinnehavarna gärna vill fortsätta använda sig av, eftersom konceptet privat kommunikation givetvis alltid trumfar upphovsrättsmonopolet.

   Motståndare som vägrar acceptera dessa tre faktum går det tyvärr sällan att diskutera vidare med i upphovsrättsliga frågor. Är Alfons på det klara med dessa tre faktum, att upphovsrätten är ett koncept som ska gynna allmänheten, i motsats till kreatören, av princip, att dom som vill tjäna pengar har ett eget ansvar för det, och att fildelningen måste legaliseras?

  4. Beelzebjörn

   October 6, 2011, 13:20:19

   Förlåt, “Adam”, men vilket otroligt otaktiskt knep att köra med just PIRATPARTIET, av alla? Ett parti fullt av datornördar och kodsavanter? NÅGONSTANS måste du väl i högen piratbloggar läst om IP-maskering…?

   Aj, aj, aj, AJ, vad pinsamt.

   Hade helt ärligt inte väntat mig det lågvattenmärket.

 10. atos

  November 24, 2011, 16:06:34

  det är lite tragiskt att en ung människa som Abele tydligen är så lättmanipulerad. Vad lärde han sig i skolan egentligen?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *