Pages

Categories

Search

 

Fridolin och Romson: Tillgodoser Lövin MP:s väljares intressen på bästa sätt?

by
October 20, 2011
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
No Comment

Den Gröna gruppen i EU-parlamentet, som både Miljöpartiet och Piratpartiet tillhör, har i allt väsentligt antagit Piratpartiets upphovsrättspolitik. Det är ett direkt resultat av det svenska Piratpartiets närvaro i parlamentet. Miljöpartiets arbete i frågan hämmas dock av intern splittring.

Trots att Miljöpartiet bland annat gick till val på frågor om en reformerad upphovsrätt och fri fildelning för privat bruk, så väljer en av deras EU-parlamentariker, Isabella Lövin, att konsekvent köra sitt eget race i upphovsrättsfrågor. Hon var även en av de mest aktiva motståndarna till den Gröna gruppens beslut om att arbeta för en reformerad upphovsrätt i linje med den politik både hennes eget parti och Piratpartiet förespråkar.

Piratpartiets Torbjörn Wester kritiserade i SvD Lövin för att i och med detta motstånd ha svikit sina gräsrötter. I kommentarsfältet under artikeln svarade Jon Karlfeldt, Miljöprtiets styrelses informationspolitiske talesperson, att Lövin redovisat sin ståndpunkt inför de interna valen och att hon eftersom hon var öppen med sin åsikt redan då nu är fri att göra som hon vill i frågan nere i Bryssel. Det är dock tydligt att han inte är nöjd med Lövins agerande. Han skriver bland annat:

Sedan hoppas jag och många med mig att Isabella ska ändra uppfattning i de här frågorna, då det vore bra med en ännu mer samlad och starkare grön röst för immaterialrättsreformer i EU.

Om man dömer av Lövins eget svar till Wester i SvD så delar hon inte Karlfeldts åsikt om att hon svikit partilinjen. Hon lyckas istället med konststycket att rapa upp gamla slitna och felaktiga argument mot en reformerad upphovsrätt och fri fildelning för privat bruk samtidigt som hon hävdar att hon driver sitt partis linje. Exakt hur hon får ihop den ekvationen är en gåta som bara gör saken än mer förvirrad.

pappret är Miljöpartiet för en reformerad upphovsrätt och en avkriminalisering av fildelning för privat bruk, men i praktiken verkar det vara lite si och så med den saken. Deras EU-parlamentariker säger en sak och deras styrelseledamot en annan.

Det är möjligt att Lövin var öppen med sina åsikter internt, men den öppenheten nådde aldrig ut i offentlighetens ljus. Tack vare hennes egen och partiets tystnad sitter det nu besvikna MP-väljare ute i stugorna och försöker förstå hur det kom sig att deras röst för en reformerad upphovsrätt och fri fildelning för privat bruk nu istället arbetar för raka motsatsen.

Språkrören kanske kan bringa lite ordning i den gröna förvirringen. Gustav Fridolin och Åsa Romson: Tycker ni att Isabella Lövin tillgodoser Miljöpartiets väljares intressen på bästa sätt?

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


no Responses

 1. HugeHedon

  October 20, 2011, 15:34:02

  Påminner om följande gamla fina crowdskapade dikt, ursprungligen från futuriteter:

  Piratpartiet står för individens rätt mot staten
  – som Moderaterna brukade göra.

  Piratpartiet står för människans rätt mot storfinansen
  – som Socialdemokraterna brukade göra.

  Piratpartiet står för yttrandefrihet och offentlighetsprincip
  – som Folkpartiet brukade göra.

  Piratpartiet står för stark personlig integritet
  – som Centerpartiet brukade göra.

  Piratpartiet står för fri kultur och kunskap
  – som Vänsterpartiet brukade göra.

  Piratpartiet står för tystnadsplikt och rätt till oavlyssnade själavårdssamtal
  – som Kristdemokraterna brukade göra.

  Piratpartiet sviker inte eller kompromissar bort det här
  – vilket Miljöpartiet kommer göra.

  Piratpartiet står för öppenhet och mångfald
  – vilket Sverigedemokraterna aldrig kommer göra.

  1. Kristofer Pettersson

   October 23, 2011, 06:36:51

   Inte så pjåkigt alls. Det där kopierar jag.

  2. Deep Blue

   October 24, 2011, 06:48:20

   Den kopierar jag och sprider när lämpligt.

 2. sten

  October 21, 2011, 07:46:55

  Öh, nu verkar din text inte alls stämma överens med Isabellas. Hon skriver;

  “I den gröna partigruppen i Europaparlamentet har jag gång på gång understrukit att man måste slå vakt om integriteten på nätet, och skydda enskilda fildelare från repressalier.
  Samtidigt är det min övertygelse att man kan hitta en lösning som också skyddar enskilda kulturskapare.”

  Sedan känns det som ni försöker mörka följande;
  “De gröna var splittrade och Piratpartiets förslag fick en mycket knapp majoritet vid en omröstning där gruppens brittiska, finska, danska, belgiska och halva den tyska gruppens parlamentariker, inklusive den tyska gruppledaren, förlorade. Flera medlemmar lade ner sina röster. Debatten är knappast över.”

  PPs vana att attackera och demonisera med ord som maffia, mutor, illa gjorda “skämt”filmer med försök till humor och text som ”under starkt inflytande från kommersiella särintressen” gör inte PP ngn nytta och är troligen anledningen till att PP i Sverige idag gick ned till 8 101 medlemar.

  Att PP i sin tur har haft en hög med otydligt agerande är ju ingen nyhet, fiffel med ersättningar från EU till Rick som tidigare bad om donationer via partiets kanaler, Engströms lov om lån (som drogs tillbaka när valberedningen inte gjorde som han ville), Rick som skrev kod och läste valresultat själv, Troberg o Rick som inte enas om all information skall vara fri eller inte mm…

  Nu drar ni igång samma meningslösa strunt mot Isabella som ni gjorde mot Kulturskaparna och det blir ju inte snyggare av att ni attackerar en person för att denne står upp för sina åsikter.

  Läs Jacob Dexes text och försök ta åt er ngt vettigt.
  http://svensklinje.se/2011/06/en-nekrolog-over-piratpartiet/

  1. Anna Troberg

   October 21, 2011, 09:19:24

   Hej Sten!

   Jag tror att du ska vara försiktig med att svälja Lövins version rakt av. Du kanske missade att notera att även Jon Karlfedt, styrelseledamot i Miljöpartiet, tycker att det är bekymmersamt att Lövin agerar mot partiets linje. Det är egentligen mer intressant än att vi tycker att hon säger en sak och gör en annan.

   I övrigt kan jag säga att politisk debatt ibland kan gå hett till. Det är inte så mycket att orda om det. Det tillhör spelet. Att inte dela samma åsikt som någon är inte detsamma som att “gå till attack”. Det är att föra en politisk debatt.

   Om du anser att det är att “demonisera” upphovsrättsindustrin att kalla dem “upphovsrättsmaffian”, så innebär det rimligtvis också att upphovsrättsindustrins förespråkare “demoniserar” oss pirater när de kallar oss tjuvar. Själv tar jag inte så hårt på det, utan ser det snarare som en del av det politiska spelet som man måste tåla.

   Det förekommer inget fiffel med pengar från EU. Vår parlamentariker har fyra assistenter anställda: Henrik Alexandersson, Amelia Andersdotter, Rick Falkvinge och jag. Vi birdrar alla med att på olika sätt underlätta hans arbete som parlamentariker.

   Vad det gäller Rick och Christians olika beslut, så får du fråga dem om det. De kommer säkerligen att ge dig bättre svar än vad jag kan ge genom att gissa hur de tänkte.

   Att jag och Rick inte var eniga i en fråga är knappast heller någon stor skandal. Det händer var och varannan dag. Det finns nämligen en massa saker vi inte är eniga om. Det löser vi genom att prata med varandra och ibland komma överens och ibland komma överens om att vi inte är överens.

   Jag har självklart läst Dexes text och har plockat russinen ur den. Dexe är en smart och trevlig kille som jag för övrigt ska fika med i nästa vecka.

   Hmm… Var det något mer? Visst ja, skämtfilmerna… Ja, kära nån. Man dör faktiskt inte av att inte alltid ta sig själv på blodigt allvar. Vi drev rätt friskt med oss själva i de där filmerna också. Politik är inte alltid så kul. Ibland behöver det hela livas upp en smula.

   Ah, och så var det synd om Kulturskaparna också… För er som är intresserade av dem kan man alltid läsa den här intressanta bloggposten: http://www.annatroberg.com/2011/10/06/ar-kulturskaparnas-alfons-karabuda-skyldig-till-strumpdockeri/

  2. Per "Wertigon" Ekström

   October 21, 2011, 10:09:18

   Men frågan handlar om huruvida Isabella Lövin gick mot det hon valdes in för att göra.

   Om jag säger “Rösta på mig för jag kommer lösa invandringsproblemen…” och sedan fortsätter med ett tyst “Genom att se till att alla invandrare skjuts till döds”, fast det där sista var det ingen som hörde, skulle inte detta också vara oärligt?

 3. sten

  October 21, 2011, 10:01:59

  “Jag tror att du ska vara försiktig med att svälja Lövins version rakt av.”
  Jag sväljer inget rakt av, men PPs tendens att angripa individer har aldrig varit snygg och är det inte heller nu.
  Christian har ju tidigare skrivit om “mutade” poliser (utan att polisanmäla) och nu citerar han ”Lövin ljuger om Miljöpartiets politik ” från Westers text. Westers text innehåller i sig själv lögner som att Lövin skulle “kämpa mot en moderniserad upphovsrätt.”
  Nej Lövin kämpar inte MOT en moderniserad upphovsrätt, men det betyder inte att man behöver vara FÖR PPs åsikter.
  Så här har du en situation där Wester och Christians texter innehåller lögner samtidigt som de anklagar andra för det samma.
  Inte så snyggt.

  Falkvinge beskriver pengaförfarandet så här.

  “That’s how we do it; that’s my job description, formally being an assistant to our Brussels Office. We can’t transfer money from there to some other part of the org either, but we can hire directly.”

  Låter som ett utnyttjande av regler där han skriver att han “formelt” har en post, det liknar systemet när Rick nyttjade partiets system för att be om donationer. Låter inte speciellt präktigt… Skattade han för de donationer han fick? Skattade du för de donationer du fick och får?

  Att du och Rick inte var överens gällande barnporrfrågan var, hur du än vrider och vänder på det, en skandal som kostade er dyrt och frågan borde (för ett parti med inte allt för mycket på talriken) ha varit kristalklar.

  Skämtfilmer bör vara roliga och när man inte är bra på att varken göra film eller vara rolig så kanske det är bättre att låta bli, eller? Men om målet är att få 352 redan PP frälsta individer att skratta så kanske filmen var jätte bra.

  Christians “lån” som lovades och sedan togs tillbaka när valberedningen inte gjorde som han förväntade sig, är ju fakta.

  Försvaret, “dom kallar oss tjuvar så vi kallar dem maffia” tar er knappast ur sandlådan.

  Vad det gäller Kulturskaparna så borde du kanske inse att om ni inte kommer överens med dem så lär ni inte heller komma längre än under den där 1% ni nu befinner er.

  1. Anna Troberg

   October 21, 2011, 11:21:05

   Hej igen Sten,

   Man ska alltid tänka själv och inte svälja någons version rakt av. Det var så jag blev pirat. Jag pratade med alla sidor och bildade mig min egen uppfattning. (Med det inte sagt att det är rätt väg att gå för alla.)

   Du kanske tycker det är osnyggt att ta upp när poliser får betalt av filmbolag eller när politiker inte gör det de gav väljarna intryck av att de skulle göra. Det står dig fritt att göra det, precis som det står mig fritt att tycka det är viktigt att sådant lyfts fram i ljuset.

   Henriks, Ricks, Amelias och mitt jobb är viktigt för att Christian ska kunna göra sitt jobb. Du kan vända och vrida hur du vill på det, men det blir inget fuffens av det för det.

   Sedan finns det andra pengar som en parlamentariker har tillgång till. Till exempel kontorsersättning. Dessa pengar kan inte bara föras över till partiet. Jag antar att det är det Rick menar. Vi får ofta frågan om partiet lever loppan med miljonstöd från Bryssel. Svaret på den frågan är nej. De pengar parlamentarikern får är öronmärkta och kan inte flyttas runt hur som helst.

   Donationer är inte skattepliktiga, så nej jag skattade inte för donationerna. Jag redovisade dock vartenda öre för Skatteverket i samband med min deklaration och eftersom donationer inte är skattepliktiga, så hade de inga synpunkter på det. Rick gjorde likadant.

   Det är fullt möjligt att Ekotintervjun om informationsfrihet kostade oss en del, men att jag och Rick inte hade samma uppfattning i frågan gjorde det knappast.

   I vilket fall, nu är det jag som är partiledare och jag har haft samma linje i frågan hela tiden. Jag skrev bland annat om det här redan före Ekot-intervjun: http://www.newsmill.se/node/26339

   Vad det gäller skämtfilmerna… Well, det är knappast en nyhet att alla inte har samma humor. En del har till exempel ingen humor alls. Det tycker jag dock inte är en anledning för oss andra att inte tillåta oss att dra lite på smilbanden ibland.

   Christians agerande får du av naturliga skäl fråga Christian om. Det naturliga skälet är att jag inte är Christian.

   Jag har inga problem att komma överens med kulturskapare. Faktum är att fler och fler ansluter sig till oss. Jag har inga problem att komma överens med föreningen Kulturskaparna heller, trots att de inte företräder enskilda kulturskapare, utan bara organisationer. Jag har vissa problem med deras talesperson Alfons Karabuda, men det gör inte så mycket eftersom han nu inte är världens medlepunkt. En organisation är alltid större än en person.

   Din ganska insinuanta och konfliktsökande argumentationsteknik påminner förresten en hel del om Alfons. Men, det är det ju mångas argumentationsteknik som gör, så det lägger jag inte så stor vikt vid. Här kan du jämföra om du är nyfiken: http://www.annatroberg.com/2011/10/06/ar-kulturskaparnas-alfons-karabuda-skyldig-till-strumpdockeri/

 4. Pontus Lindblom

  October 21, 2011, 13:52:07

  Mycket bra att du fortsätter kampen i denna viktiga fråga Anna! Jag ser fram emot att läsa svaren från Romson och Fridolin.

  Intressant dialog med Sten. Eftersom jag inte varit medlem av partiet så länge så hade jag inte så god kännedom om dessa frågor. Det är mycket viktigt att detta reds ut ordentligt och att alla piratpartister känner till dessa förhållanden så att vi piratpartister som blir attackerade av de argument Sten och Jacob Dexe för fram inte står svarslösa utan kan argumentera tillbaka på ett korrekt och sakligt sätt. Tack Sten och Anna för att ni belyser detta. Alla skelett i garderoberna måste fram. Av vad jag kan förstå av Dexes blogg och kommentarerna under så är det vissa saker som inte gått rätt till.

  Det som är viktigt nu är att bygga Piratpartiet starkt till 2014 och det gör vi tillsammans och jag tycker du gör ett fantastiskt bra jobb Anna!

 5. Scary Devil Monastery

  October 21, 2011, 16:33:41

  Som vanligt underbart att läsa, Anna.

  Och snyggt parerat i kommentarsfältet – jag hade inte haft tålamodet att kontra en samling halmdockor, implicerad guilt-by-association eller pinsamt låga insinuationer backade av billiga gliringar med sådant jämnmod.

  Lövin möter tydligen kompakt motstånd för sina åsikter om upphovsrätt från de egna leden och det kommer att ställa till solida problem för henne framöver då MP trots allt är ett parti som fortfarande kan betraktas som ungdomligt och därmed fortfarande har inställningen att lyssna till nuvarande generation och inte den förra.

  Därefter har man frågan om hur MP i Sverige kommer att ställa sig nu när den gröna gruppen i EU har gått in helhjärtat på PP’s linje.

  1. Kristofer Pettersson

   October 23, 2011, 06:43:25

   +1 Anna är brutal på att ge svar på tal. Det är inte svårt att vara en stolt pirat.

 6. sten

  October 22, 2011, 09:09:47

  “Du kanske tycker det är osnyggt att ta upp när poliser får betalt av filmbolag”. Om man tycker att det sker ngt olagligt så anmäler man det polisen vilket är vad Christian borde göra snarare än att pyssla med smutskastning på din blogg.

  “Du kan vända och vrida hur du vill på det, men det blir inget fuffens av det för det.”
  Jag ifrågasätter absolut att pengar som är till för EUarbete betals ut till folk som inte sysslar med EU arbete.

  “Donationer är inte skattepliktiga, så nej jag skattade inte för donationerna. ”
  Jag ifrågasätter vad definitionen av donationer är och hur den görs. När en partiledare går ut via partiets kanaler och ber om donationer för att han skall kunna utföra arbetet som partiledare så har jag svårt att se att det skulle vara donationer. Donationerna borde gå till partiet som i sin tur borde betala ut lön till partiledare, en lön med dragen skatt och sociala avgifter.
  När en författare delar ut sin bok gratis och i gengäld får donationer så infaller en liknande situation.
  Inte snyggt.

  “Jag har inga problem att komma överens med kulturskapare. Faktum är att fler och fler ansluter sig till oss.”
  Låter lustigt detta om att fler och fler ansluter sig till PP när medlemstalen kontinuerligt pekar söderut. I går var det 8 101 i dag 8 097

 7. Erik

  October 22, 2011, 09:44:25

  Bra skrivet Anna! Det är trist när gammelpartierna försöker ge sken av att driva en seriös helhetspolitik men sen göra helt om efter valet. Ett sådant agerande ger i sig ett oseriöst intryck och man kan hoppas att de på sikt tappar väljare pga det.

  Det är för övrigt roligt att se att Piratpartiet växer utanför Sverige. Jag tänker främst på det tilltagande intresset för det tyska Piratpartiet efter valframgången i Berlin.

 8. Jan

  October 22, 2011, 22:53:46

  Hej Anna.Snyggt skrivet som vanligt.

  Vill bara notera att du antagligen fått Det Stora Trollet hos dig efter att det trollat sönder Chirstians blogg under en tid.
  En av dom 3 som på trollets egen blogg håller med trollet själv har alltid kallat sig Sten men har antagligen alltid varit trollet själv. (Återstår då 2 likatänkande då…*ler*).

  Med tanke på hur resonemanget går i Stens kommentarer här är det som sagt antagligen trollet själv som visar sig igen.Håll han kort är du snäll.

  Ha det
  Jan

  1. sten

   October 23, 2011, 10:12:15

   Med tanke på att Anna är mer än väl kapabel vad det gäller kontroll av IP nummer etc så vet hon att du är ute och cyklar, som alltid.

   Och med uppmaningar som “Håll han kort är du snäll” framstår du inte i ngn ljusare nyans oavsett vald aspekt.

   Det är fortfarande så att Lövin inte på ngt sätt är mot en reformation av upphovsrätten – men det innebär inte att hon behöver hålla med PP, så Wester, Troberg och Christian far alla med osanningar i sina texter.

   Sedan är det ju, som Lövin skriver, inte ngn stor majoritet i den gröna gruppen som röstade för PPs text, 55% mot 45% där många lade ned sina röster. Den debatten är långt från över.

  2. Scary Devil Monastery

   October 25, 2011, 12:22:11

   Tvivlar. “Sten” är igenkännbar genom att hans retorik markant skiljer sig från vissa andra copyrightfanatiker.

   Sak samma har han gjort sina inlägg under samma nick (vad som går att bedöma) under flera års tid.

   Jag skulle i det här läget klassa honom som allmänt ohyfsad snarare än som troll.

   Han gör också försök att ta upp fakta vilket skiljer honom från exempelvis NTP vars retorik består enbart av osanningar, pajkastning och halvlögner.

   Åh, ja just ja – några kontringar:

   @Sten

   “Om man tycker att det sker ngt olagligt så anmäler man det polisen vilket är vad Christian borde göra snarare än att pyssla med smutskastning på din blogg.”

   Mig veterligen har detta anmälts ett flertal gånger, men tyvärr när det gäller poliser bör man minst en inspelning av missförhållandet innan man faktiskt får ett åtal väckt. “Polisen” i fråga gick direkt efter det oregelrätta tillslaget hos TPB till en anställning inom just organisationen som hade yrkat på razzian.

   Det här har väckt allmänna frågetecken hos annat än bara pirater. Särskilt då just den typen av omsadling inte hör till normaliteterna, och genom att det konstaterats att tillslaget inte följde standardförfarande.

   “Jag ifrågasätter absolut att pengar som är till för EUarbete betals ut till folk som inte sysslar med EU arbete.”

   Det gör de inte. Christian får utbetalat en summa varje månad som han anställer assistenter som skall behjälpa honom med att bedriva och främja den politik han blivit invald för. Detta betyder piratpartifrågor. Eftersom han blev invald av Sverige är förstahandsvalet att han använder dessa pengar på att främja partiets intressen i Sverige.

   Han skulle kunnat lägga dessa pengar på kontinuerliga champagnefrukostar med särintressen och detta hade betraktats som fullt normalt – ironiskt nog är han en av de parlamentariker som inte gör sådant utan håller mycket strikt på den plånbok han givits.

   Vågar jag fråga hur, enligt dig, en parlamentariker i EU borde anställa, gärna i jämförelse med hur de övriga parlamentarikerna sköter detta? Det komer förmodligen att framstå som att Christian är en av de mer ortodoxa och konservativa arbetsgivarna är jag rädd.

   “Jag ifrågasätter vad definitionen av donationer är och hur den görs. När en partiledare går ut via partiets kanaler och ber om donationer för att han skall kunna utföra arbetet som partiledare så har jag svårt att se att det skulle vara donationer.”

   Svaret på den frågan är given – din personliga åsikt om vad som är en donation skiljer sig från skatteverkets, helt enkelt.
   Och eftersom jag är en av de som har donerat sedan 2008 vill jag bestämt hävda att jag som privatperson hellre betalar ut en direkt summa pengar till en känd person jag har förtroende för som donation för att han/hon skall kunna utföra de uppgifter som ålagts honom/henne med bravur.

   Vill du ändra på detta förfarande föreslår jag att du försöker få gåvoskatten återinförd.

   Fram tills dess anser jag din förmätenhet om hur jag bör skicka pengar, till vem, och på vilket sätt tämmeligen oförfrusen och ber dig i den frågan med all vederbörlig respekt dra dit pepparn växer.

   Det har inte du med att göra. Så enkelt är det. Lägg då hellre ned krutet till att få moderaterna lagstifta om transparens i partidonationer vilket de vägrat göra för X:te gången.

  3. sten

   October 25, 2011, 14:17:51

   SDM

   “Mig veterligen har detta anmälts ett flertal gånger, men tyvärr när det gäller poliser bör man minst en inspelning av missförhållandet innan man faktiskt får ett åtal väckt. “Polisen” i fråga gick direkt efter det oregelrätta tillslaget hos TPB till en anställning inom just organisationen som hade yrkat på razzian.
   Det här har väckt allmänna frågetecken hos annat än bara pirater. Särskilt då just den typen av omsadling inte hör till normaliteterna, och genom att det konstaterats att tillslaget inte följde standardförfarande.”

   Om nu ovan händelse har blivit polisanmäld (vilket jag tvivlar på) och då absolut inte av Christian (som förderar smutskasning via sin blog). Och detta inte resulterat i åtal så får jag väl ta och delcitera dig “Svaret på den frågan är given – PPs åsikter om vad som är ett lagbrott och muta skiljer sig från åklagarmyndigheten, helt enkelt.”

   “Svaret på den frågan är given – din personliga åsikt om vad som är en donation skiljer sig från skatteverkets, helt enkelt.”
   Eller så är det så att Falkvinge inte bifogade (till skattemyndigheten) de texter han skrev, de texter där han klargjorde faktumet att han inte hade ngn lön, inte fick ngt jobb och därmed inte kunde jobba som partiledare så tillvida han inte fick donationer. Donationer som borde betals ut till honom som lön.

   Att hänvisa till Moderaternas unkenhet som ursäkt för PPs egna motsvarande är ju inte heller dern snygg.

  4. Scary Devil Monastery

   October 26, 2011, 16:06:32

   @sten

   “Eller så är det så att Falkvinge inte bifogade (till skattemyndigheten) de texter han skrev, de texter där han klargjorde faktumet att han inte hade ngn lön, inte fick ngt jobb och därmed inte kunde jobba som partiledare så tillvida han inte fick donationer. Donationer som borde betals ut till honom som lön.

   Att hänvisa till Moderaternas unkenhet som ursäkt för PPs egna motsvarande är ju inte heller dern snygg.”

   Med tanke på att du i meningen innan kritiserar Christian Engström hårt för att “smutskasta” blir man förvånad när du faktiskt antyder rakt ut att Rick gjort sig skyldig till skattebrott.

   Varefter du helt missade kärnmeningen – mina donationer har jag betalat in personligen. Du har fortfarande inte ett jäkla s**t att göra med vem jag ger pengar, på vilket sätt eller varför.

   Att du anser den saken antyder att du inte tillskriver vanliga medborgare rätten att hantera sina egna pengar på fullt lagliga sätt. Den synen, bör påpekas, sträcker sig en bra bit utöver bara att vara “unken”. Vad du anser “bör” göras med en donation är faktiskt fullständigt irrelevant annat än jag som donator blir förbannad över din tvärsäkra självsvåldighet.

   Falkvinge har varit fullt transparent med vad han gjort och hur. Därmed är den saken faktiskt avklarad – om du inte känner för att polisanmäla Rick då han tydligen om man tolkar dina uttalanden tydligen ägnat sig åt skattebrott?

   Rick har inte betett sig på unket sätt alls. Det har däremot M gjort då de förvägrar transparens i sina egna bidragsärenden. Vilket är anledningen du bör rikta blicken dit då du just nu enbart ägnar dig åt smutskastning av just det slaget du implicerade CE för.

  5. Sten

   October 27, 2011, 05:57:30

   “Du har fortfarande inte ett jäkla s**t att göra med vem jag ger pengar, på vilket sätt eller varför.”
   Jag är inte ett s**t intresserad av vad du gör med dina pengar, men jag är intresserad av om en partiledare mörkar information om varför han får donationer och om han lovat utföra en motprestation för att få donationerna. De blir nämligen skattpliktiga då.

   Skattebrott? nja, det är upp till skattemyndigheten att avgöra om ofullständigt uppgiven information skulle ses som skattebrott.

   “Att du anser den saken antyder att du inte tillskriver vanliga medborgare rätten att hantera sina egna pengar på fullt lagliga sätt.”
   Jag struntar som sagt fullkomligt i om hur du och alla andra hanterar era pengar. Men om mottagaren är en partiledare som undivker att ta ut lön och betala skatt så finner jag det relevant att adressera händelsen.

   Det var ett väldigt tjat om att jag skall kolla på Moderaterna – det skrivs friskt med artiklar om dem och en del Moderater har hoppat av pga mörkande om partidonationer. Så M ligger under lupp, men lägg märke till att det hadlar om partidonationer, i PP fallet handlar det om donationer som används för att betala ut en lön utan att betala skatt.

  6. Scary Devil Monastery

   October 31, 2011, 12:01:36

   @sten

   “Jag är inte ett s**t intresserad av vad du gör med dina pengar, men jag är intresserad av om en partiledare mörkar information om varför han får donationer och om han lovat utföra en motprestation för att få donationerna. De blir nämligen skattpliktiga då.”

   Vilket du inte har ett s**t att göra med. Om jag beslutar mig för att, som privatperson, skicka pengar till Rick Falkvinge under en viss tidsperiod – eller betalar in dem på ett konto för hans räkning – så blir de pengarna skattepliktiga i och med att han och jag skriver under på ett kontrakt där jag anställer honom.

   Så har ej skett och vad han då “förbinder” sig till i en blogg eller hemsida är totalt orelaterat till vad han kan eller inte kan göra med de pengar som skickas av individer.

   Om du får en hundring i handen och dyrt och heligt lovar att använda den för ett visst syfte så kan du möjligen trakteras under lag för avtalsbrott om det kan styrkas att du åtagit dig att göra något. Men en sak är säker och det är att du inte behöver ange den hundringen i din deklaration.

   M.a.o. är du helt enkelt fortfarande inne på ett rättfärdigande av din tidigare fulretorik och smutskastning utan att ha något annat att stå på än ditt personliga omdöme om vad Rick borde gjort med de pengar han mottagit – något som enbart vi enskilda donatorer har att göra med.

   Här har vi valt att agera i god tro. Du har fortfarande inget att stå på och du sitter fortfarande och försöker implicera att Rick betett sig på klandervärt sätt. Den saken kan du, med förlov, uttala dig om om du själv råkar vara en donator. Annars kan du i den frågan vänligen sluta ägna dig åt att grundlöst kasta skit.

   “i PP fallet handlar det om donationer som används för att betala ut en lön utan att betala skatt.”

   Att du ältar samma fel två eller tre gånger i ett inlägg gör den inte mer sann. Rick har mottagit pengar som en donation, inte via partikansliet utan direkt i handen från PP-medlemmar. Det vi talar om är den direkta tillämpningen av gåvoskatt.

   Något som mig veterligen är avskaffat.

 9. Sammy Nordström

  October 23, 2011, 21:56:06

  @sten

  Skriva inlägg från olika IP är bara en öppen webbproxy bort, således vet Anna bara vad hon inte vet om dig. Hur rättsosäkert IP är som bevis är fö just vad hon försöker belysa i det inlägg hon upprepat länkat i sina svar till dig:
  http://www.annatroberg.com/2011/10/06/ar-kulturskaparnas-alfons-karabuda-skyldig-till-strumpdockeri/

  Det är fö inte bara Piratpartiets linje Lövin vänder sig emot, utan hela gröna gruppens linje där Piratpartiet bara är EN röst. Inför valet talade Lövin själv om “fildelning för privat bruk ska vara legalt” som miljöpartiets hållning i frågan. Samtidigt talar en i partistyrelsen om att hennes motstånd till just partilinjen om att legalisera fildelning för privat bruk varit känt internt sedan länge. Jag undrar, tycker du det är ärligt att säga en sak och sen göra något annat?

  Är det bara en fråga om att just PP:s formuleringar inte är bra kan jag tycka att man borde komma med ändringsförslag. Att bara motarbeta så som Lövin gör tyder på mer principiellt avståndstagande än att bara vara lite oense om semantik eller detaljer.

  Men en fortsatt debatt inom den gröna gruppen är förstås välkommet. Om det skulle vara så att Lövin trots allt vill legalisera fildelning för privat bruk men bara vill göra det på ett annat sätt än vad Piratpartiet föreslår så ser jag spänt fram emot att få se ett sådant förslag.

  1. sten

   October 24, 2011, 09:23:12

   Nu befinner jag mig utomlands och nyttjar helt andra uppkopplingar än vanligtvis, alltså via de bolag jag jobbar med här, så mina IP nummer lär vara olika vid varje tillfälle jag skrivit ngt. Nästa månad i Kina – skall bli intressant att se vad det blir för IP därifrån.

   Har aldrig någonsin använt en webbproxy eller ngt annat – har för mycket jobb att pilla med där min identifikation för uppkoppling mot kunder och leverantörer är nödvänding och det är tillräckligt nördjobbigt med lösenord, donglar och allt annat utan att krångla till det mer.

   Hela gröna gruppen? 45% röstade mot PPs text, det innebär att Lövin inte är mot hela gröna gruppen.
   Lövin är inte heller mot en reformation av upphovsrätten.
   Lövin vill få till en klar definition av vad som är “fildelning för privat bruk” det är inte det samma som att vara mot legalisering av “fildelning för privat bruk”.

   Jag tycker inte det är ärligt av varken Wester, Troberg eller Christian att publicera texter där de hävdar att Lövin sagt saker hon inte sagt och påstå att hon står för saker hon inte står för och att Wester sedan påstår att hon är ”under starkt inflytande från kommersiella särintressen” framställer Wester i allt utom ljus dager.

 10. Jan

  October 26, 2011, 00:01:54

  Hej igen Anna…ett inlägg som du inte behöver bry dig om egentligen…

  Ville ju bara säga att nu pratar Trollet i cirklar…

  Som jag förstår det har du med förstått det o undvikit trollet ifråga…

  Har vi tur kanske det är borta i morron.*ler*..

  Ha det Anna o skriv på!

  Jan

  1. sten

   October 26, 2011, 09:04:48

   “Som jag förstår det har du med förstått det o undvikit trollet ifråga…”
   Skriva i cirklar är ovan mening ett ypperlig exempel på.

   Man Jan, PPs ryggdunkandet sinsemellan och nyttjandet av epitet som maffia, troll m m har ju inte direkt hjälpt PP hitintills och lär inte heller så göra. Och om duy finner troll så läskiga så kanske du själv har tomtar på loftet! Eller kanske andra Järnspöken?

 11. Jan

  October 27, 2011, 00:36:37

  Trollet tror ju att det jag säger har en betydelse på nåt sätt här i världen, (ursäkta, ska kanske specifera att Trollet är NTP och Sten!), så att jag på nåt sätt skulle bry mig om trollets kommentarer.
  Är gladeligen totalt oberörd av vad ett troll säger, men kommentarerna fråm Trollet visar ju bara att Trollet desperat försöker komma in nånstans där det kan förstöra o trolla så mycket det bara kan. (se kommenataren ovan alltså).

  “Järnspöken” från Trollet måste jag dock säga var skoj.Hur kan Trollet veta att jag jobbar med sånt?…Nåra HJärnspöken har jag dock inte.

  En enda liten kommetar dock:

  “Man Jan, PPs ryggdunkandet sinsemellan och nyttjandet av epitet som maffia, troll m m har ju inte direkt hjälpt PP hitintills och lär inte heller så göra.”

  Svaret/frågan är mycket enkelt:

  Vad gör du här då????
  Jan

  1. Sten

   October 27, 2011, 06:09:54

   Vad jag gör här är väl nästan ett försök att få PP att se hur andra ser på PP.

   Anna är (vad jag tycker) den vettigaste individen att komma från PP och mycket av det hon säger och skriver är bra.
   Men även hon får med jämna mellanrum på sig PPskygglappar, nyttjar epitet, gör “skämt”filmer och använder bristand retorik där hon påstår att andra individer står för saker som de inte står för. Som i detta fallet med Lövin som inte alls är mot en reformation av upphovsrätten – däremeot att är hon mot PPs varianter av reformation (och det verkar även ytterligare 45% av den gröna gruppen vara).

   Och Jan, du ville vid en textväxling tidigare jämföra en fysiskupptäckt (gällande järn) med patent och upphovsrätt. Jämförelsen var bristande då liksom dina texter är bristande idag.

   Men för all del, ryggdunka på i snårdjungeln av bristande retorik.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *