Pages

Categories

Search

 

Facebook till Luleå och tårta till kaffet på Lovön

by
October 27, 2011
Integritet, Politik
20 Comments

Facebook ska bygga tre stora serverhallar i Luleå och får 100 miljoner i investeringsstöd från den svenska regeringen. Det är spännande nyheter som det finns en hel del att säga om.

Serverhallsbygget är naturligtvis väldigt roligt för Luleå som kommer att få omkring 300 nya jobb. Det kommer att ge ett rejält uppsving för hela regionen. Man kan ana att det kommer att ge en hel del positiva ringar på vattnet. Möjligen kan man tycka att ett företag som Facebook är i mindre behov av de där 100 miljonerna än andra företag som är intresserade av att etablera sig i regionen, men vad vet väl jag?

Det är betydligt sämre nyheter för ett par hundra miljoner europeiska Facebook-anändare, som nu kommer att koppla upp sig mot servrarna i Luleå. Det innebär nämligen att allt de skickar till och från Facebook kommer att passera genom FRA:s filter. All elektronisk information som passerar Sveriges gränser tar ju numera en liten omväg för att filtreras.

Jag misstänker därför att man firar med en tårtbit till kaffet hos FRA på Lovön i dag. De sitter redan på en guldgruva eftersom större delen av Rysslands internettrafik går genom Sverige. Nu har de fått en alldeles ny och fin guldgruva. Ett par hundra miljoner européers Facebook-aktivitet. FRA har sin alldeles egna lilla version av Personuppgiftslagen och får därför samla in uppgift om tex politisk åsikt, religion och sexuell läggning och använda det i byteshandel med främmande makt. Snacka om att FRA kommer att få bråda tider. Det är kanske inte så underligt att man alldeles nyligen bad om ytterligare 200 miljoner kronor till sin verksamhet.

Facebooks investering i Luleå betyder naturligtvis även att regeringen kan dra en liten lättnadens suck. FRA-lagen, som de tvingade igenom, har kostat Sverige både pengar och jobb inom IT-sektorn. Google har gjort klart att man inte tänker placera några servrar i Sverige på grund av den, eftersom den “inte hör hemma i en västerländsk demokrati“. Teliasonera flyttade sina finska kunders mejlservrar från Sverige för att skydda deras integritet. Kanske påverkade det också valet att ge just Facebook 100 miljoner i investeringsstöd framför annat som hade kunnat ge regionen ett liknande uppsving.

Att Facebook nu ändå väljer Sverige för sina nya serverhallar bör man nog inte tolka som att trenden att FRA skrämmer iväg IT-företag har vänt. Facebook är inte kända för att ta någon större hänsyn till sina användares integritet och de har uppenbarligen inte gjort det i det här fallet heller.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


20 Responses

 1. Beelzebjörn

  October 27, 2011, 14:29:21

  Skillnad på It-företag och It-företag iofs?

  FRA och Facebook borde väl närmast betrakta varandra som kollegor.

 2. Kalle

  October 27, 2011, 15:01:39

  You gotta love google…

 3. Stephan

  October 27, 2011, 15:26:40

  Nu måste naturligtvis FRA nu också få extra budget, så att dom kan hantera de där hundra miljoner extra europeiska Facebook-användarna.

 4. Aleexii

  October 27, 2011, 22:38:10

  Problem med facebook:

  – Tappar användare: http://www.idg.se/2.1085/1.391123/facebook-tappar-miljontals-anvandare-i-usa
  – Folk har klagat på användare här
  – Otroligt lätt att kartlägga
  – Bilder som du äger inte längre, hur mycket du än ångrar dig åratals senare
  – Du kunde inte ta bort dig helt när du väl registrerat, vet inte om detta lösts dock.
  – Andra medier som håller på att växa fram

 5. Aleexii

  October 27, 2011, 22:39:27

  * klagar på nya design och funktioner, sedan “tar emot” när de väl vant sig. Substans har försvunnit. Glamouren, kärnan.

 6. steelneck

  October 28, 2011, 00:34:23

  Att facebook lägger servrar i sverige beror troligen just precis på FRA. Varenda normalt tänkande människa begriper att FRA jobbar för det amerikanska säkerhetskomplexet. Med facebook-servrar i sverige får tex. NSA troligen mer insyn i trafiken än om de ligger i USA.

  Men du får nog lugna dig lite med det där om jobbskaperi. Visst det handlar kanske om 300 _byggjobb_ under en kort byggfas, men anläggningen i sig handlar om ungefär 60-70 jobb permanent. Detta i stad med 74000 innevånare. Bilhandlaren Nordiska bil i Luleå har fler anställda än så, kommunens kulturförvalting har även den fler anställda än så. Verksamheten kommer att sysselsätta ungefär lika många som det kommunala fastighetsbolaget Lulebo.

  Några större ringar på vattnet kommer man inte heller att kunna tala om, mycket för att det handlar om simpel datalagring, dock i stor skala. I Prineville med 9000 själar kommer två liknande fecesbook hallar att anställa 64 personer, i Forest City med 7500 själar har de 55 anställda och det har inte gett några ringar på vattnet att tala om, trots liknande server anläggningar i samhällen som bara är en tiondel av Luleås storlek. Å vad beträffar när-regionen med Boden, Piteå, Älvsbyn, Haparanda/Torneå så talar vi om sisådär 150.000 själar och då ter sig en firma med 60-70 anställda som en tämligen liten arbetsgivare.

  Ser vi dessutom till länet i stort så blir hela saken närmast löjlig i jämförelse med malmfälten och den närmast extrema boom som pågår inom gruvindustrin. Det råder både akut arbetskraftsbrist och bostadsbrist. Bara LKAB ensamt visade upp ett rörelseresultat på 4,7 miljarder senaste kvartalet, det är över två miljoner i timmen. Fler gruvbolag, både svenska och utländska är i startgroparna och järnvägen går idag så hårt att det nästan inte behöver snöröjas på vintern, snön hinner inte lägga sig mellan tågen. På sträckan mellan Kiruna och Narvik körs 15,9 miljoner ton gods årligen det är en fjärdedel av hela sveriges samlade godstonnage och mer än hela Norges. Nu börjar också sällsynta jordatsmetaller och troligen även torium att bli allt mer intressant, det kommer troligen att behövas en järnväg till mellan Narvik och Luleå eller kanske Pajala/Haparande med anslutning och spårviddsbyte mot Ryssland via Finland. Att i dessa sammanhang haussa en arbetsgivare med drygt 60 anställda är liksom bara löjligt, det är oproportionerligt och troligen rent hjärntvättat på samma sätt som myter kan frodas i breda samhällslager, som sagt den lokale bilhandlaren syselsätter fler.

 7. Aleexii

  October 28, 2011, 00:51:44

  Plötsligt känns 100 000 000 kr för mycket.. Det handlar om aktien och kapital

 8. Magnus Persson

  October 28, 2011, 11:27:01

  Finns ingen större anledning att använda FRA för att spana på Facebook, deras databaser tenderar ju att läcka som ett såll i vilket fall. Och i den mån det inte händer, är det bara att skapa fejkpersoner, många använder okejar ju vem som helst som FB-vänner…

 9. steelneck

  October 28, 2011, 11:38:46

  Fel av mig, facebooks Tom Furlong har nu officiellt uttalat sig om att det handlar om 30-50 jobb i Luleå och i detta ingår både säkerhetspersonal och fastighetsskötare. 100 mille för 40 jobb, dessutom utbetalat till ett utländskt privat företag. Vem som helst som inte mentalt målat in sig i hyllningskören borde inse att något är fel. Bilderna i NSD från dagens presskonferens säger allt om Lööf, hon strålar som bara en lydig skolflicka kan när hon får förtroendet att vara magistern till lags. Jag tycker det är vidrigt

 10. steelneck

  October 28, 2011, 11:57:33

  Jag tycker också att det är viktigt, rent av hederligt beteende, att upplysa världens alla stackars får som använder facebook bara för att andra också gör det, om vad serverplaceringen i sverige har för konsekvenser med tanke på FRA och dess samarbeten (informationshandel) runt om i världen.

 11. Toni 'CLUEZ' Cherfan

  October 28, 2011, 18:16:52

  Angående FRA’s “filter” så skulle man väl kunna se det som ett filter, men det är inte ett filter i den meningen att FRA kan filtrera något. Vad FRA gör är att wiretappa all trafik, kötta in den i en stor bearbetningsmiljö, filtrera bort ointressant data och spara resten i den databas.

  Användningen av ordet “filter” skulle kunna uppfattas som att FRA sysslar med censur, vilket dom inte riktigt gör ^^

 12. Mikko

  October 29, 2011, 23:16:32

  Homeland Security får nog en kopia av allt med hjälp av patriot act som gäller amerikanska företag oavsett var servrarna finns i världen

 13. Deep Blue

  October 31, 2011, 12:16:37

  Just nu är det väl bara PP som är riktig motståndare mot övervakningen på nätet. Och att sen Sverige är USA’s knähund gör mig bara mer deppad.

 14. Deep Blue

  November 11, 2011, 07:56:59

  Det ser ju ganska illa ut att sponsra Facebook med 100 miljoner, som om de inte hade pengarna själva! Men det var ju en väldig tur att pengarna inte gick till cancersjuka eller så. Så yay för det.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *